Följ oss

Nyheter

Den nordamerikanska spannmålsproduktionen står inför utmaningar

Publicerat

den

Vete växer

För första gången på nästan ett decennium brottas nordamerikanska bönder med utbredda växande utmaningar, enligt en ny rapport från BMO Economics som tittar närmare på jordbrukssektorn i Kanada och USA.

”I både Kanada och USA har exceptionellt varmt och torrt väder över prärierna begränsat skörden vilket minskar produktionen av stora produkter som vete och raps till de lägsta nivåerna på flera år”, säger Aaron Goertzen, seniorekonom med BMO Capital Markets. ”Men det finns en silverkant. Efter år med överutbud har förväntningar på en mindre skörd bidragit till att spannmålspriserna höjts kraftigt. Att efterfrågan stärkts har också hjälpt bönderna.”

Vete i närbild

Rapporten noterade att efterfrågan på mat inte bara höll sig bra genom den lågkonjunktur som är relaterad till COVID-19, den ökade kraftigt, och dagligvaruvolymerna har varit höga även när restaurangbranschen har öppnat igen.

”Stark efterfrågan, i kombination med mindre utbud, har gett ett stort lyft till för priserna på spannmål och boskap”, sa Goertzen. ”Det i sig är goda nyheter för lantbrukssektorn.”

Men rapporten påpekade också att även produktionskostnaderna stiger, med bönder över hela kontinenten som ställs inför högre priser för många av sina viktigaste insatsvaror, inklusive utrustning, gödselmedel, foder och energi.

”Med stigande kostnader är det lika viktigt som någonsin för jordbrukare att behålla ett oavbrutet fokus på effektivitet”, säger Goertzen. ”Lyckligtvis har både spannmåls- och djurproducenter en imponerande historik på den fronten. Sammantaget har den nordamerikanska veteproduktionen ökat med cirka 40 procent under det senaste halvseklet, även om arealen som ägnas åt grödan minskat med mer än 20 procent.”

Det har varit uppenbart i flera månader att skörden på den nordamerikanska prärien skulle vara mindre i år, men de senaste uppskattningarna är ögonöppnande.

”I USA kommer den totala veteavkastningen sannolikt att ligga cirka 12 procent under trenden i år – och den uppskattningen innehåller en anständig vinterveteskörd tidigare i år”, säger Goertzen. ”I Kanada, som huvudsakligen producerar vårvete, beräknas skörden ligga ungefär 33 procent under trenden i år. Torkan på prärien har också förstört avkastningen för kanadensisk raps, vanligtvis landets största intäktsgenererande gröda, som sannolikt kommer att ligga 37 procent under trenden i år. Amerikanska rapsskördar är också extremt svaga, även om grödan inte odlas intensivt söder om gränsen.”

Även om nordamerikanska majs- och sojabönor har hållit relativt bra i år, vilket återspeglar allmänt tillmötesgående förhållanden i USA:s Mellanvästern, blir kontinentala lager av alla större grödor extremt låga.”I hela Nordamerika som helhet beräknas inventeringar av vete, raps, majs och sojabönor att falla till nära tioårslägsta i förhållande till konsumtionen i slutet av det pågående regleringsåret”, säger Goertzen.

Nyheter

Mjölkpriset har gått upp 80 procent på fem år – nu mår bönderna bra

Publicerat

den

Graf över mjölkpriset

Mjölkpriset i Sverige är på en historiskt hög nivå, det har gått upp omkring 80 procent på fem år. Nu känner mjölkbönderna att priset är på en nivå som fungerar för dem. Här blir Thomas Åkerlund på Brorsans Lantbruk intervjuad om utvecklingen och sin verksamhet.

Fortsätt läsa

Nyheter

Den viktiga råvaruvalutan USD faller kraftigt

Publicerat

den

Priset på USD går ner

En stor del av all råvaruhandel och -affärer prissätts i amerikanska dollar. Därför ser man exempelvis ofta att när dollarkursen går ner så går guldpriset upp, den ena förändringen tar ut den andra.

Valutor är något knepigt eftersom alla priser är relativa. För att få en bättre uppfattning om hur USD utvecklas så brukar man använda ett index som mäter USD mot ett flertal andra valutor. Ett av de vanligaste indexen är DXY.

Nedan är en graf över utvecklingen på DXY under handelstimmarna i april. Trumps agerande har fått dollarn att falla kraftigt, där framför allt tre händelser har lett till branta fall.

Utvecklingen på dollarindexet DXY per handelstimme hittills under april.

En svagare dollar gör att råvaror vid samma pris i dollar blir billigare för alla kunder utanför USA. För länder som importerar mycket råvaror är en svagare USD oftast positivt, som exempelvis Indien. För länder som exporterar mycket råvaror är en svagare USD oftast dåligt, som exempelvis Brasilien och Ryssland.

Det finns en stor allmän efterfrågan på guld just nu, men det får även understöd av en svagare USD. För oljeproducenter är utvecklingen desto tråkigare. Samtidigt som USD går ner så går också priset på olja i USD ner. De drabbas av en dubbel negativ effekt.

Trump har hela tiden pratat om att han vill få ner priset på USD då han anser att det är konstgjort högt, så ur det perspektivet är utvecklingen en stor framgång. Sedan var nog inte tanken att det skulle gå ner på detta sätt utan att det skulle ske genom att andra länder tvingades att skriva på avtal om att höja priset på sina valutor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Ingenting stoppar guldets uppgång, nu 3400 USD per uns

Publicerat

den

Den allt större geopolitiska oron och Trumps ekonomiska kaos har gett bränsle till guldpriset. Tidigare idag tangerade spotpriset på guld 3400 USD och terminspriset var uppe på 3402 USD. Just nu finns det ingenting som stoppar guldpriset, det tillkommer hela tiden fler köpare. Vi ser dock inte bara en kraftigt uppgång det senaste året, priset har stigit kraftigt under en period på 20 år. Det är egentligen inte så konstigt, för 20 år sedan var världen väldigt mycket fattigare än idag, flera miljarder människor har fått det avsevärt bättre, och om de ekonomierna lägger en liten andel av sin ökade rikedom på guld så slår det igenom.

Spotpriset på guld i USA
Spotpriset på guld i USA.
Spotpriset på guld i USD över lång tid
Spotpriset på guld i USA under lång tid.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära