Nyheter
Den kanadensiska veteexporten nådde en ny topp i januari

Kanadas veteexport i januari 2023 steg till den högsta nivån för perioden någonsin. Detta beroende på en stark europeisk och nordafrikansk efterfrågan av durumvete.
Kanadas export av vete uppgick till 2,7 miljoner ton i januari, upp från 1,92 miljoner ton för en månad sedan enligt uppgifter från Canadian Grain Commission. Detta var också ett nytt rekord för månaden. Det tidigare januarirekordet på 2,45 miljoner ton från 2021. Det är emellertid fortfarande lägre än vad det var i juli 2020 då Kanadas veteexport uppgick till 2,77 miljoner ton.
Exporten av soft wheat, huvudsakligen Canadian Western Red Spring (CWRS), uppgick till 1,88 miljoner ton i januari, upp från 1,56 miljoner ton för en månad sedan och 935 000 ton ett år tidigare. Japan var den största mottagaren av produkter i januari, med cirka 211 000 ton på väg till destinationen. Detta följdes av Peru som importerade cirka 200 000 ton.
Kina fortfarande den största köparen
Den kumulativa exporten av soft wheat sedan början av regleringsåret 2022-2023 (augusti-juli) steg till 9,94 miljoner ton från 5,89 miljoner ton jämfört med augusti-januari för ett år sedan. Kina förblev den största köparen med 1,89 miljoner ton öronmärkta för destinationen, före Japan och Bangladesh.
Den största förändringen skedde för durum där exporten steg till rekordnivån 791 000 ton, att jämföra med 356 000 ton i december 2022 och 132 000 ton för ett år sedan. Durum gick mestadels till Italien, Algeriet och Tunisien eftersom utbudet i västra Europa denna säsong inte klarar av att möta efterfrågan i Europa och norra Afrika.
Nyheter
Utbudsunderskott och stigande industriell efterfrågan av silver på marknaden

I denna presentation ger Jochen Staiger en omfattande analys av silvermarknaden och belyser det pågående utbudsunderskottet, den stigande industriella efterfrågan och framväxande faktorer som försvarsutgifter och grön teknik. Han diskuterar trendernas inverkan på silverpriset och ger insikter om specifika gruvbolag och deras framtidsutsikter.
Nyheter
Inflationsjusterat är olja nu billigare än på mitten av 1980-talet

Javier Blas uppmärksammar att oljepriset nu är det lägsta på fyra år när råvaran nu handlas kring 60 USD. Det innebär också att det är på samma nivå som för 20 år sedan. Men i all rimlighet bör man inflationsjustera priset och då är olja idag billigare än den var i mitten av 1980-talet.
Nyheter
Vad som händer med råvaror, dollar, olja, mjölk och koppar

Ett inslag om aktuella rörelser på råvarumarknaden. Hur oljepriserna har sjunkit, påverkat av OPEC+ planer på att öka produktionen. Samtidigt har kopparpriserna stigit, vilket professor Adam Simon vid University of Michigan förklarar med kopparens nära koppling till global ekonomisk tillväxt.
Dollarförsvagningen är en annan viktig faktor, vilket kan påverka råvarupriser generellt. Dessutom diskuteras prisrekord på mjölk, där svenska mjölkbönder nu får högre ersättning, vilket möjliggör investeringar i verksamheten. Samtalen berör också framtida kopparproduktion och behovet av nya gruvor, samt vikten av återvinning.
-
Nyheter4 veckor sedan
Två samtal om det aktuella läget på råvarumarknaden
-
Nyheter2 veckor sedan
Ingenting stoppar guldets uppgång, nu 3400 USD per uns
-
Analys4 veckor sedan
Quadruple whammy! Brent crude down $13 in four days
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: The forward curve is pricing tightness today and surplus tomorrow
-
Nyheter3 veckor sedan
Kina slår nytt rekord i produktion av kol
-
Nyheter1 vecka sedan
Samtal om läget för guld, kobolt och sällsynta jordartsmetaller
-
Nyheter1 vecka sedan
Agnico Eagle siktar på toppen – två av världens största guldgruvor i sikte
-
Nyheter1 vecka sedan
Lägre elpriser och många minustimmar fram till midsommar