Följ oss

Nyheter

De globala kopparlagren är kritiskt låga

Publicerat

den

Kopparplåt

De kopparlager som finns tillgängliga på London Metal Exchange nådde den lägsta nivån sedan 1974, i en dramatisk eskalering av en press på globala leveranser som hjälpte till att driva kopparpriserna tillbaka över 10 000 dollar per ton.

Koppar

Kopparlagren som finns i LME-lager som inte redan är avsedda för uttag har sjunkit 89 procent den här månaden efter en ökning av order på metall från lager i Europa. Kopparlagren har också fallit snabbt på rivaliserande börser och i privata lager. LME-spreadarna har gått in i historiska nivåer av backwardation och kortfristiga kontrakt som handlas till rekordpremier.

De sjunkande globala lagren och den motståndskraftiga efterfrågan på koppar står i stark kontrast till ökande oro över de makroekonomiska utsikterna och risken att stagflation och energibrist kan spåra ur världens starka tillväxtbana.

Kopparpriserna steg så mycket som 2,6 procent på LME till 10 244 dollar per ton. Metallen är på väg mot en veckouppgång på nio procentenheter, vilket skulle vara den största kursrörelsen sedan 2016. Efter nya order om att ta ut metall på fredagen finns det nu bara 14 150 ton koppar fritt tillgängligt i LME-lager, i en industri som förbrukar cirka 25 miljoner ton årligen.

”Om mer metall inte kommer in på börsen, så är det verkligen i en svår position,” sa Michael Widmer, chef för metallanalus vid Bank of America. ”Just nu har fysiska LME-kontrakt som inte riktigt backas upp av fysisk metall.”

Den största backwardationen sedan 1988

Under förra fredagen handlades LME-kopparkontrakt som löper ut inom en arbetsdag till en premie på 175 dollar i förhållande till dem som förfaller en dag senare. Den så kallade tom/next-spreaden minskade senare till bara fem dollar, men den tidigare backwardationen var den största sedan 1998.

Den långsiktiga spreaden mellan spot- och tremånaderterminer ökade till 350 dollar per ton, vilket också var den högsta som registrerats.

En anledning till att tom/next-spreaden sällan handlar med så stora efterlämningar är att LME tvingar alla med ett dominerande innehav i lager och spotkontrakt att låna ut dem till köpare till förutbestämda priser, baserat på storleken på deras positioner.

Även om det har placerat ett tak på spreaden under tidigare kortsiktiga LME-leveranspressar, visar de senaste uppgifterna från börsen att inget företag var underkastat dessa utlåningsregler från och med tisdagen. Istället innehade tre separata enheter positioner som motsvarar så mycket som 120 procent av lagren och alla som ville låna eller köpa från dessa företag skulle ha tävlat fritt mot andra budgivare i en tid då utbudsångesten stiger snabbt.

Förra gången den typen av dynamik utvecklades var under en historisk press 2006, då en köprunda tidigt i Kinas industriella högkonjunktur tömde LME-lagren till dess garantinivå. LME-lagren ligger nu på ännu lägre nivåer än då, medan kinesiska lager också sjönk under fredagen. Shanghai Futures Exchange-lager sjönk till 41 668 ton, den lägsta nivån sedan 2009.

Medan fallande lager över stora börser pekar på en grundläggande missförhållande mellan utbud och efterfrågan, kan en viss kortsiktig lättnad ses om innehavare av koppar som har begärt att ta tillbaka metall de senaste dagarna istället beslutar att leverera tillbaka det för att dra nytta av skyhöga spotpriser.

Det finns för närvarande 167 250 ton koppar planerat för uttag från LME-lager, men den kraftiga backwardationen skapar ett incitament för ägarna att omedelbart sälja sina innehav på börsen och använda de lägre priserna för framtida kontrakt för att köpa tillbaka metallen vid ett senare tillfälle.

Nyheter

Agnico Eagle siktar på toppen – två av världens största guldgruvor i sikte

Publicerat

den

Agnico Eagle Mines lastbilar vid gruvan

Guldglansen mattas inte för Agnico Eagle Mines, bolaget levererar ett starkt resultat – och VD Ammar Al-Joundi har ännu större planer på horisonten. Det blir tydligt i en intervju med BNN Bloomberg.

Med en kvartalsvinst på 1,6 miljarder dollar och en produktion som närmar sig 3,5 miljoner uns guld per år, visar Agnico Eagle att de menar allvar. Men det är framtidsvisionen som verkligen sticker ut.

“Vi har siktet inställt på att göra både Detour Lake och Canadian Malartic till gruvor som producerar en miljon uns årligen,” säger Al-Joundi. “Om vi lyckas, kommer vi äga två av endast sex sådana gruvor i hela världen – och två av endast tre i västvärlden.”

Stora planer, stark balansräkning

Agnico Eagles expansion sker inte på bekostnad av försiktighet. Bolaget håller produktionsnivåerna stabila runt 3,4 miljoner uns de kommande tre åren, samtidigt som de investerar strategiskt i framtida tillväxt. Stora projekt förväntas slå igenom från 2030 och framåt – utan att behöva späda ut aktieägarvärdet.

“Vi planerar inte att emittera nya aktier för den tillväxten,” betonar Al-Joundi. “Målet är tillväxt per aktie – inte bara totalvolym.”

Trots det blygsamma produktionslyftet kortsiktigt, sticker Agnico Eagles lönsamhet ut. Med en all-in-sustaining cost runt 1250 dollar per uns och ett guldpris som stigit med över 1000 dollar det senaste året, kan bolaget behålla nästan hela prisökningen som marginal.

“När priset går upp tusen dollar och våra kostnader bara ökar med två, då får aktieägarna 998 dollar extra. Det är vårt jobb – att ge hävstång på guldpriset,” säger han.

Återköp och utdelning – aktieägarna i fokus

Agnico Eagle har redan återköpt aktier för cirka 120 miljoner dollar och planerar att öka takten. Totalt har 42 % av bolagets fria kassaflöde gått tillbaka till aktieägarna via återköp och utdelningar.

“Vi genererar mer och mer kassaflöde vid dessa guldpriser, så vi kommer kunna göra ännu mer för våra ägare,” säger Al-Joundi.

Hänsyn till miljö och kultur i norr

Men Agnico Eagle är inte bara fokuserade på vinster. I Nunavut, där bolaget driver stora gruvor som Meadowbank, tar man hänsyn till den känsliga miljön och de lokala inuiternas livsstil.

“Vi pausar driften när karibuerna närmar sig. Det är deras land, deras kultur, deras historia. Vi lyssnar på de lokala samhällena och följer deras regler,” förklarar VD:n.

Mot framtiden – med respekt, ansvar och ambition

Agnico Eagle Mines står med andra ord vid en gyllene korsväg – stabil nutid, expansiv framtid, och ett tydligt ansvar mot både aktieägare och lokalsamhällen.

Med en marknadsvärdering som närmar sig branschjättar som Newmont, har bolaget tagit sig upp bland världens mest värdefulla guldbolag – inte genom volymjakt, utan genom noggrann kapitalhantering och en strategisk syn på tillväxt.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Guldglansen har kanske mattats något de senaste dagarna på marknaden, men för Agnico Eagle lyser den starkare än någonsin.

Graf över Angico Eagle Mines aktiekurs
Graf över Agnico Eagle Mines aktiekurs.
Fortsätt läsa

Nyheter

Mjölkpriset har gått upp 80 procent på fem år – nu mår bönderna bra

Publicerat

den

Graf över mjölkpriset

Mjölkpriset i Sverige är på en historiskt hög nivå, det har gått upp omkring 80 procent på fem år. Nu känner mjölkbönderna att priset är på en nivå som fungerar för dem. Här blir Thomas Åkerlund på Brorsans Lantbruk intervjuad om utvecklingen och sin verksamhet.

Fortsätt läsa

Nyheter

Den viktiga råvaruvalutan USD faller kraftigt

Publicerat

den

Priset på USD går ner

En stor del av all råvaruhandel och -affärer prissätts i amerikanska dollar. Därför ser man exempelvis ofta att när dollarkursen går ner så går guldpriset upp, den ena förändringen tar ut den andra.

Valutor är något knepigt eftersom alla priser är relativa. För att få en bättre uppfattning om hur USD utvecklas så brukar man använda ett index som mäter USD mot ett flertal andra valutor. Ett av de vanligaste indexen är DXY.

Nedan är en graf över utvecklingen på DXY under handelstimmarna i april. Trumps agerande har fått dollarn att falla kraftigt, där framför allt tre händelser har lett till branta fall.

Utvecklingen på dollarindexet DXY per handelstimme hittills under april.

En svagare dollar gör att råvaror vid samma pris i dollar blir billigare för alla kunder utanför USA. För länder som importerar mycket råvaror är en svagare USD oftast positivt, som exempelvis Indien. För länder som exporterar mycket råvaror är en svagare USD oftast dåligt, som exempelvis Brasilien och Ryssland.

Det finns en stor allmän efterfrågan på guld just nu, men det får även understöd av en svagare USD. För oljeproducenter är utvecklingen desto tråkigare. Samtidigt som USD går ner så går också priset på olja i USD ner. De drabbas av en dubbel negativ effekt.

Trump har hela tiden pratat om att han vill få ner priset på USD då han anser att det är konstgjort högt, så ur det perspektivet är utvecklingen en stor framgång. Sedan var nog inte tanken att det skulle gå ner på detta sätt utan att det skulle ske genom att andra länder tvingades att skriva på avtal om att höja priset på sina valutor.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära