Nyheter
De 10 mest populära ETF-fonderna inom råvarusektorn
När den första ETF-fonden med inriktning på råvarumarknaden lanserades öppnades ett tillgångsslag som tidigare varit stängd för den stora allmänheten. Innan lanseringen av råvaru-ETFer var råvarumarknaden näst intill reserverad för de individer och företag som hade tid och möjlighet att handla aktivt och hade terminshandelskonton hos exklusiva och specialiserade mäklarfirmor.
Genom lanserandet av börshandlade produkter som till exempel ETFer är nu råvarumarknaden öppen för vem som helst som har ett konto hos en bank eller fondkommissionär, vilket betyder att den som önskar exponera sig mot en enskild råvara som guld eller kaffe kan göra detta med lätthet.
ETF-fonder med inriktning på råvarumarknaden har internationellt sett snabbt blivit det mest populära sättet att exponera sig mot detta volatila tillgångsslag, eftersom investerarna har varit relativt snabba att ta till sig dessa värdepapper. Nedan har vi listat de tio mest populära ETF-fonderna på råvaror internationellt.
United States Natural Gas Fund (UNG): UNG har haft ett dåligt rykte eftersom denna ETF har lidit av effekterna av contango och en svag marknad för naturgas. Trots detta omsätts det mer än 12 miljoner andelar i denna ETF varje dag och UNG har tillgångar värda mer än 1,1 miljarder USD. Naturgas-terminer är bland de mest volatila i världen, vilket gör att aktiva handlare ofta försöker dra fördel av de stora dagliga svängningar som denna börshandlade fond uppvisar.
iShares Silver Trust (SLV): Denna ETF, som är uppbackad av fysiskt silver, är världens näst mest handlade ETF, även om det är i hård konkurrens med utmanaren på tredjeplatsen. Varje dag omsätts omkring 10 miljoner andelar i SLV som har tillgångar på över 7 miljarder dollar. Silver är en annan av de mer volatila råvarorna där ute, så det är ingen överraskning att se denna fond nära toppen av listan, eftersom den används både som ett instrument för aktiv handel och för en mer långsiktig placering.
SPDR Gold Trust (GLD) är utan konkurrens den överlägset största råvaruETFen med ett marknadsvärde om närmare 40 miljarder USD. Varje dag omsätts närmare 9 miljoner andelar i denna börshandlade fond. Fondens massiva popularitet har gjort den till ett riktmärke för guldinvesteringar eftersom så stora och namnkunniga investerare som George Soros och John Paulson periodvis har haft stora innehav i GLD.
United States Oil Fund (USO) består av terminskontrakt i råolja, närmare bestämt frontmånaden för WTI. Genom att äga denna ETF får innehavaren en exponering mot oljemarknaden som kan vara synnerligen volatil. Varje dag omsätts närmare 10 miljoner andelar i USO.
COMEX Gold Trust (IAU): IAU följer precis som GLD priset på fysiskt guld, men medan varje andel i GLD motsvarar en 1/10 troy ounce så motsvarar varje andel i IAU en hundradels troy ounce. IUAs huvudsakliga popularitet kommer sig av de lägre kostnaderna, ofta kallat TER eller Total Expense Ratio, som ligger på 0,25 procent, att jämföra med GLDs 0,40 procent. Varje dag omsätts cirka 7 miljoner andelar i IAU, som har ett totalt marknadsvärde på omkring 7 miljarder USD.
DB Commodity Index Tracking Fund (DBC): Denna breda ETF representerar hela råvarusektorn, eftersom den investerar i 14 av de mest omsatta råvarorna i världen. DBC har en genomsnittlig daglig volym på 2,6 miljoner andelar och har strax över 6 miljarder dollar i tillgångar.
Ultra DJ-UBS Crude Oil (UCO): Denna ETF är en hävstångsversion av USO, som erbjuder en 200 % avkastning på råoljekontraktet WTI. Dess hävstångseffekt gör det för farligt för en långsiktig investering, men dess dagliga genomsnittliga volym av 1,2 miljoner andelar tyder på att aktiva handlare tycker om att handla med UCO.
UltraShort DJ-UBS Crude Oil (SCO): Denna ETF är helt enkelt -200%-versionen av USO, en så kallad hävstångs-ETF med en bearish inriktning. SCO erbjuder investeraren ett bra sätt att ta negativa positioner i råolja. För närvarade omsätts cirka 2,3 miljoner andelar i SCO varje dag.
DB Agriculture Fund (DBA): DBA är en annan basprodukt för både handlare och långsiktiga investerare som söker exponering mot jordbrukssektorn. Denna ETF består för närvarande av 11 terminskontrakt, däribland majs, sojabönor, socker och levande nötkreatur. DBA har mer än 1,5 miljarder dollar i totala tillgångar och det omsätts ungefär 0,6 miljoner andelar varje dag.
Ultra Silver (AGQ): Denna ETF syftar till att ge placeraren 200 % i avkastning på den dagliga förändringen i silverpriset. Historiskt sett har denna ETF uppvisat perioder av otrolig avkastning, till exempel steg den under början av 2011 med mer än 550 procent innan silverprisets nedgång fick värdet på AGQ att backa. För närvarande omsätts det cirka 2 miljoner andelar i AGQ varje dag.
Nyheter
Oklart om drill baby drill-politik ökar USAs oljeproduktion
En framträdande del av Donald Trumps kampanj har varit drill baby drill-politik för olja. Hittills har dock inte hans vinst i presidentvalet gett någon prissignal för oljan. USA producerar redan rekordmycket olja och det är oklart om oljebolagen verkligen vill producera mer eftersom kostnaderna stiger när man försöker maximera produktionen. Ännu så länge spelar Kinas efterfrågan och OPECs produktion mer oljepriset än att USAs tillträdande president vill öka USAs produktion. Nordea-analytikern Thina Saltvedt kommenterar.
Nyheter
De tre bästa olje- och naturgasaktierna i Kanada
Eric Nuttall på Ninepoint Partners har valt ut de tre bästa aktierna inom olja och naturgas. Samtliga är noterade på TSX i Kanada och är bolag som har bra tillgångar och genererar bra kassaflöden.
MEG Energy
MEG Energy är en oljeproducent som går bra vid ett oljepris på 70 USD. Företaget har nått sitt mål för skulder och använder därför hela sitt fria kassaflöde till att återköpa aktier. Det fria kassaflödet är 10 procent vid ett oljepris på 70 USD och 14 procent vid 80 USD. Med över 35 års reserver av hög kvalitet erbjuder MEG Energy en stark hävstång på ett stigande oljepris.
ARC Resources
ARC Resources har högkvalitativa reserver av främst naturgas som motsvarar över 20 år av konstant produktion. Har ett bra fritt kassaflöde. En aktie att köpa och sedan bara låta ligga i portföljen.
Tamarack Valley Energy
Tamarack Valley Energy har efter två år av operativa utmaningar nått sina mål tre kvartal i rad och har blivit ett av de mest populära oljebolagen i Kanada. Större delen av produktionen är vid Clearwater och Charlie Lake, två tillgångar med fantastiskt bra ekonomi. Ett fritt kassaflöde på 12 respektive 17 procent vid ett oljepris på 70 respektive 80 USD per fat.
Nyheter
Bixias vinterprognos – Låga elpriser, men inte hela tiden
En förväntat mild vinter väntas hålla elkonsumtionen och därmed elpriserna nere. Dock kan enstaka kalla veckor pressa upp priserna, i synnerhet om kylan kombineras med låg vindkraftsproduktion. Det visar elbolaget Bixias prognos för vintern 2024-2025.
Efter en mild september följde även oktober samma mönster, vilket ledde till ett fortsatt lågt genomsnittligt systempris på 27 öre/kWh. Även vintern förväntas bli mild vilket siar om låga elpriser. Dock finns risk för tillfälliga prishöjningar eftersom omställningen till förnybar energi gjort Europa mer beroende av vädret för sin elproduktion.
– Vi har en kontrollerad marknad med ett generellt överskott i energibalansen så vi förväntar oss överlag låga elpriser i vinter. Men den snabba omställningen till förnybar energi, där bland annat Tyskland stängt flera kärnkrafts- och kolkraftverk de senaste åren, gör att en vecka med sträng kyla och svag vindkraftsproduktion kan leda till tillfälliga men kraftiga prishöjningar, precis som vi såg exempel på för ett par veckor sedan säger Johan Sigvardsson, elmarknadsanalytiker på Bixia
I Sverige kommer fortfarande en stor del av elproduktionen från kärnkraft, men när det blåser lite och blir kallt i Europa påverkas även vi eftersom vi är tätt sammankopplade med den europeiska marknaden.
– Om elpriset i Europa stiger och vi har ett överskott kommer vi per automatik exportera vår billiga el vilket gör att våra elpriser ökar. Och om motsatsen sker, att vi inte har tillräckligt med el för att täcka våra behov vid en köldknäpp och behöver importera får vi automatiskt i princip samma pris som övriga länder förklarar Johan Sigvardsson.
Så väntas elpriset bli i december 2024 och januari och februari 2025 (föregående års utfall inom parentes).
December | Januari | Februari | |
Systempris | 65 öre/kWh (81 öre, förra årets pris) | 67 öre/kWh (76 öre, förra årets pris) | 71 öre/kWh (57 öre, förra årets pris) |
SE1 | 40 öre/kWh (73 öre) | 39 öre/kWh (61 öre) | 43 öre/kWh (45 öre) |
SE2 | 40 öre/kWh (73 öre) | 39 öre/kWh (61 öre) | 43 öre/kWh (45 öre) |
SE3 | 77 öre/kWh (79 öre) | 78 öre/kWh (80 öre) | 76 öre/kWh (50 öre) |
SE4 | 82 öre/kWh (80 öre) | 79 öre/kWh (84 öre) | 83 öre/kWh (55 öre) |
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: A price rise driven by fundamentals
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Recent ’geopolitical relief’ seems premature
-
Nyheter4 veckor sedan
Guldpriset stiger hela tiden till nya rekord
-
Nyheter3 veckor sedan
Oljepriset kommer gå upp till 500 USD per fat år 2030
-
Nyheter3 veckor sedan
ABB och Blykalla samarbetar om teknikutveckling för små modulära reaktorer
-
Analys2 veckor sedan
Brent resumes after yesterday’s price tumble
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: Iran’s silence hints at a new geopolitical reality
-
Nyheter2 veckor sedan
Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden