Nyheter
De 10 mest populära ETF-fonderna inom råvarusektorn

När den första ETF-fonden med inriktning på råvarumarknaden lanserades öppnades ett tillgångsslag som tidigare varit stängd för den stora allmänheten. Innan lanseringen av råvaru-ETFer var råvarumarknaden näst intill reserverad för de individer och företag som hade tid och möjlighet att handla aktivt och hade terminshandelskonton hos exklusiva och specialiserade mäklarfirmor.
Genom lanserandet av börshandlade produkter som till exempel ETFer är nu råvarumarknaden öppen för vem som helst som har ett konto hos en bank eller fondkommissionär, vilket betyder att den som önskar exponera sig mot en enskild råvara som guld eller kaffe kan göra detta med lätthet.
ETF-fonder med inriktning på råvarumarknaden har internationellt sett snabbt blivit det mest populära sättet att exponera sig mot detta volatila tillgångsslag, eftersom investerarna har varit relativt snabba att ta till sig dessa värdepapper. Nedan har vi listat de tio mest populära ETF-fonderna på råvaror internationellt.
United States Natural Gas Fund (UNG): UNG har haft ett dåligt rykte eftersom denna ETF har lidit av effekterna av contango och en svag marknad för naturgas. Trots detta omsätts det mer än 12 miljoner andelar i denna ETF varje dag och UNG har tillgångar värda mer än 1,1 miljarder USD. Naturgas-terminer är bland de mest volatila i världen, vilket gör att aktiva handlare ofta försöker dra fördel av de stora dagliga svängningar som denna börshandlade fond uppvisar.
iShares Silver Trust (SLV): Denna ETF, som är uppbackad av fysiskt silver, är världens näst mest handlade ETF, även om det är i hård konkurrens med utmanaren på tredjeplatsen. Varje dag omsätts omkring 10 miljoner andelar i SLV som har tillgångar på över 7 miljarder dollar. Silver är en annan av de mer volatila råvarorna där ute, så det är ingen överraskning att se denna fond nära toppen av listan, eftersom den används både som ett instrument för aktiv handel och för en mer långsiktig placering.
SPDR Gold Trust (GLD) är utan konkurrens den överlägset största råvaruETFen med ett marknadsvärde om närmare 40 miljarder USD. Varje dag omsätts närmare 9 miljoner andelar i denna börshandlade fond. Fondens massiva popularitet har gjort den till ett riktmärke för guldinvesteringar eftersom så stora och namnkunniga investerare som George Soros och John Paulson periodvis har haft stora innehav i GLD.
United States Oil Fund (USO) består av terminskontrakt i råolja, närmare bestämt frontmånaden för WTI. Genom att äga denna ETF får innehavaren en exponering mot oljemarknaden som kan vara synnerligen volatil. Varje dag omsätts närmare 10 miljoner andelar i USO.
COMEX Gold Trust (IAU): IAU följer precis som GLD priset på fysiskt guld, men medan varje andel i GLD motsvarar en 1/10 troy ounce så motsvarar varje andel i IAU en hundradels troy ounce. IUAs huvudsakliga popularitet kommer sig av de lägre kostnaderna, ofta kallat TER eller Total Expense Ratio, som ligger på 0,25 procent, att jämföra med GLDs 0,40 procent. Varje dag omsätts cirka 7 miljoner andelar i IAU, som har ett totalt marknadsvärde på omkring 7 miljarder USD.
DB Commodity Index Tracking Fund (DBC): Denna breda ETF representerar hela råvarusektorn, eftersom den investerar i 14 av de mest omsatta råvarorna i världen. DBC har en genomsnittlig daglig volym på 2,6 miljoner andelar och har strax över 6 miljarder dollar i tillgångar.
Ultra DJ-UBS Crude Oil (UCO): Denna ETF är en hävstångsversion av USO, som erbjuder en 200 % avkastning på råoljekontraktet WTI. Dess hävstångseffekt gör det för farligt för en långsiktig investering, men dess dagliga genomsnittliga volym av 1,2 miljoner andelar tyder på att aktiva handlare tycker om att handla med UCO.
UltraShort DJ-UBS Crude Oil (SCO): Denna ETF är helt enkelt -200%-versionen av USO, en så kallad hävstångs-ETF med en bearish inriktning. SCO erbjuder investeraren ett bra sätt att ta negativa positioner i råolja. För närvarade omsätts cirka 2,3 miljoner andelar i SCO varje dag.
DB Agriculture Fund (DBA): DBA är en annan basprodukt för både handlare och långsiktiga investerare som söker exponering mot jordbrukssektorn. Denna ETF består för närvarande av 11 terminskontrakt, däribland majs, sojabönor, socker och levande nötkreatur. DBA har mer än 1,5 miljarder dollar i totala tillgångar och det omsätts ungefär 0,6 miljoner andelar varje dag.
Ultra Silver (AGQ): Denna ETF syftar till att ge placeraren 200 % i avkastning på den dagliga förändringen i silverpriset. Historiskt sett har denna ETF uppvisat perioder av otrolig avkastning, till exempel steg den under början av 2011 med mer än 550 procent innan silverprisets nedgång fick värdet på AGQ att backa. För närvarande omsätts det cirka 2 miljoner andelar i AGQ varje dag.
Nyheter
Nystart för koppargruvan Viscaria i Kiruna – en av Europas största

Gruvbolaget Viscaria kommer allt närmare att starta Viscariagruvan i Kiruna, vilken kommer att bli en av Europas största koppargruvor. Brytning påbörjas under 2026 och anrikningsverket tas i bruk under 2027 som då produceras det första koncentratet.
Bolaget har hittills satsat 1,8 miljarder kronor men kommer att behöva ytterligare 6 miljarder, där fördelningen är tänkt att vara 60 procent lån och 40 procent eget kapital.
EFN intervjuar Viscarias vice vd Anna Tyni.
Nyheter
Hur USA blev världens största exportör av propan

USA har på 15 år gått från nästan ingen export alls av propan till att bli störst i världen. Det är en utveckling som följer den explosiva produktionsökningen av naturgas och olja. Propan är en biprodukt från naturgasbearbetning och oljeraffinering. Genom tekniker som fracking och horisontell borrning ökade den amerikanska olje- och gasproduktionen kraftigt från omkring 2008, särskilt i Permian (Texas/New Mexico). Det ledde till en kraftig ökning av propanproduktionen.
Trots ökande produktion har efterfrågan inom USA varit relativt stillastående eller minskat. Det skapade ett överskott som drev på exporten.
Företag som Enterprise Products Partners byggde ut terminaler för att exportera propan, särskilt från Houston. Priserna på amerikansk propan är lägre än i exempelvis Qatar eller Förenade Arabemiraten, vilket gör den konkurrenskraftig globalt.
Kina är en av de största importörerna, särskilt för sin kemikalieindustri. Mexiko är också starkt beroende av amerikansk propan, medan Kanada främst exporterar till USA. USMCA-avtalet undantar Kanada och Mexiko från tullar.
Handelstullar, särskilt från Kina, har skapat oro men påverkar inte efterfrågan nämnvärt eftersom Kina fortfarande är beroende av amerikansk propan. Alternativ från Mellanöstern är dyrare.
Amerikanska företag bygger ut exportkapaciteten. Även om andra länder ökar sin produktion, förväntas USA behålla ledningen. Då inhemsk konsumtion är begränsad, måste överskottet säljas internationellt.
Nyheter
Utbudsunderskott och stigande industriell efterfrågan av silver på marknaden

I denna presentation ger Jochen Staiger en omfattande analys av silvermarknaden och belyser det pågående utbudsunderskottet, den stigande industriella efterfrågan och framväxande faktorer som försvarsutgifter och grön teknik. Han diskuterar trendernas inverkan på silverpriset och ger insikter om specifika gruvbolag och deras framtidsutsikter.
-
Nyheter3 veckor sedan
Ingenting stoppar guldets uppgång, nu 3400 USD per uns
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: The forward curve is pricing tightness today and surplus tomorrow
-
Nyheter2 veckor sedan
Samtal om läget för guld, kobolt och sällsynta jordartsmetaller
-
Nyheter2 veckor sedan
Agnico Eagle siktar på toppen – två av världens största guldgruvor i sikte
-
Nyheter1 vecka sedan
Lägre elpriser och många minustimmar fram till midsommar
-
Nyheter3 veckor sedan
Kina slår nytt rekord i produktion av kol
-
Nyheter1 vecka sedan
Saudiarabien informerar att man är ok med ett lägre oljepris
-
Nyheter3 veckor sedan
Den viktiga råvaruvalutan USD faller kraftigt