Connect with us

Nyheter

Stor efterfrågan på guldfonder

Published

on

Börshandlade fonder med guld hade en rekordmånad i mars 2022, särskilt Europanoterade, som lockade med att erbjuda en säker tillflyktsort och inflationssäkring inför den växande osäkerheten som härrör från Rysslands invasion av Ukraina och stigande konsumentpriser.

Enligt BlackRock-data ökade de globala nettoinflöden till börshandlade guldfonder med fem gånger till 11,3 miljarder dollar jämfört med mars 2021, vilket överträffade det tidigare rekordet på 9,4 miljarder dollar i juli 2020, rapporterar Financial Times.

De europeiska aktiemarknaden har varit oroliga och ETF-fonderna med aktier har sett stora utflöden under mars, samtidigt som guld-ETF:er har haft det omvända flödet.

På grund av de europeiska ländernas närhet till kriget i Ukraina och effekterna av stigande energipriser och livsmedelsinflation, hävdade Chedid, chef för investeringsstrategi för BlackRocks iShares i EMEA-regionen att investerare hade ”kapitulerat över sin europeiska exponering.”

”Europa löper en större risk för stagflation än andra utvecklade marknader. Det är mer sårbart för energichocken, säger Chedid.

Chedid hävdade att medan svagare tillväxt och hög inflation ”börjar ligga i priset” på europeiska aktier, trodde han att ”vi måste se en topp i inflationen så att investerare kan veta vad de har att göra med. Innan vi når den toppen är det svårt att se sentimentet vända märkbart i Europa.”

Samtidigt har guld-ETFer gynnats av de stigande inflationsrädslorna och lockat till sig rekordstora inflöden. Guld under förvaltning i ETF-fonder är nu bara 1,8 procent under sin nivå i oktober 2020, som är den högsta någonsin enligt World Gold Council.

Nyheter

Priset på sojabönor nästan oförändrat

Published

on

Traktor på åker

Sojabönsterminer på Chicago Board of Trade avslutade en kort, hackig handelssession i mitten av förra veckan, efter att Argentina meddelade att de skulle återupprätta en förmånlig valutaväxling för sojabönsexport fram till slutet av året.

Argentina, som stimulerade enorm sojaexport i september med den så kallade ”sojadollarkursen”, har kommit överens om ett ”golv” på cirka 3 miljarder dollar i export med spannmålsföretag, sade en källa till ekonomiministeriet på fredagen. Det amerikanska jordbruksdepartementet rapporterade en veckovis nettoförsäljning av sojabönor i USA på 690 100 ton för 2022/2023 under veckan som slutade den 17 november och 10 000 ton för 2023/2024.

Analytiker förväntade sig 500 000 till 1,7 miljoner ton för 2022/2023 och högst 150 000 ton för 2023/2024.

Samtidigt sjönk priset på veteterminer på Chicago Board of Trade kraftigt på en kort och hackig handelsdag under fredagen, med decemberkontraktet som nådde sin lägsta nivå sedan den 22 augusti, eftersom den senaste tidens svaghet i ryska vetepriser fortsatte att tynga marknaden, sa handlare.

Continue Reading

Nyheter

Guldet stiger när dollarn faller efter duvaktigt agerande från Fed

Published

on

Guldet gick upp på fredagen, understött av dollarns reträtt på ett uppfattat duvaktigt agerande i den amerikanska centralbankens räntehöjningsstrategi. En ”betydlig majoritet” av Fed-politikerna var överens om att det ”sannolikt snart skulle vara lämpligt” att bromsa takten i räntehöjningarna, visade protokollet från mötet den 1-2 november på onsdagen. Detta satte dollarn på kurs mot en veckovis nedgång, vilket gjorde guld billigare för utländska köpare.

Men mötet i Federal Open Market Committee i december kommer att bli en ”black box”-händelse med tanke på variationen i prognoser före och efter den senaste tidens svalare än förväntade amerikanska inflationsdata, vilket gör guld känsligt för kommande data när köpare letar efter en ”större övertygelse om att nuvarande räntehöjning förväntningarna är väl förankrade”.

En majoritet av valutahandlare förväntar sig en räntehöjning på 50 punkter vid Feds decembermöte, medan chanserna för en höjning på 75 bps var fastställda till cirka 34,5 procent. Höga räntor har fungerat som tak för guldets traditionella status som en säkring mot hög inflation och andra osäkerheter i år, eftersom de leder till högre alternativkostnad för att behålla den icke-avkastande tillgången.

Continue Reading

Nyheter

WTI-oljan är bara 2 USD från att staten börjar köpa

Published

on

Fat med olja

Flera stora städer i Kina stänger åter ner och låser in medborgarna. Den senaste tiden har det uppstått protestkravaller på stora fabriker och de senaste dagarna har det uppstått protester på gatorna. Kinas hantering av covid gör att ekonomin i landet nu ännu en gång saktar in. Det har fått oljepriset att falla ytterligare.

WTI-oljan handlas nu till 74 USD per fat, vilket bara är 2 USD från prisnivån då den amerikanska staten börjar köpa olja för att åter fylla på de strategiska reserverna (SPR, Strategic Petroleum Reserve). Enligt planen ska olja köpas när priset är vid 67-72 USD eller lägre.

Continue Reading

Populära