Stor efterfrågan på guldfonder

Börshandlade fonder med guld hade en rekordmånad i mars 2022, särskilt Europanoterade, som lockade med att erbjuda en säker tillflyktsort och inflationssäkring inför den växande osäkerheten som härrör från Rysslands invasion av Ukraina och stigande konsumentpriser.

Enligt BlackRock-data ökade de globala nettoinflöden till börshandlade guldfonder med fem gånger till 11,3 miljarder dollar jämfört med mars 2021, vilket överträffade det tidigare rekordet på 9,4 miljarder dollar i juli 2020, rapporterar Financial Times.

De europeiska aktiemarknaden har varit oroliga och ETF-fonderna med aktier har sett stora utflöden under mars, samtidigt som guld-ETF:er har haft det omvända flödet.

På grund av de europeiska ländernas närhet till kriget i Ukraina och effekterna av stigande energipriser och livsmedelsinflation, hävdade Chedid, chef för investeringsstrategi för BlackRocks iShares i EMEA-regionen att investerare hade ”kapitulerat över sin europeiska exponering.”

”Europa löper en större risk för stagflation än andra utvecklade marknader. Det är mer sårbart för energichocken, säger Chedid.

Chedid hävdade att medan svagare tillväxt och hög inflation ”börjar ligga i priset” på europeiska aktier, trodde han att ”vi måste se en topp i inflationen så att investerare kan veta vad de har att göra med. Innan vi når den toppen är det svårt att se sentimentet vända märkbart i Europa.”

Samtidigt har guld-ETFer gynnats av de stigande inflationsrädslorna och lockat till sig rekordstora inflöden. Guld under förvaltning i ETF-fonder är nu bara 1,8 procent under sin nivå i oktober 2020, som är den högsta någonsin enligt World Gold Council.

    scroll to top