Connect with us

Nyheter

Japansk restaurangkedja börjar odla ris i Fukushima

Published

on

Karta över Fukushima och Japan

Karta över Fukushima och JapanYoshinoya (吉野家), en av Japans största snabbmatskedjor, specialiserade på gyūdon (köttskål), sade i början av oktober att de skulle börja odla ris och grönsaker i Fukushima-prefekturen, den del av landet där ett kärnkraftverk havererade i mars 2011. Så sent som i oktober 2013 finns det fortfarande 80 000 personer som inte kunnat återvända till sina bostäder efter katastrofen. Saneringarna pågår ännu, och flera svenska medier har rapporterat att det fortfarande inträffar läckor i kärnkraftverket så sent som den 9 oktober 2013.

Yoshinoya Holdings har låtit meddela att bolaget ingått ett joint venture-avtal med lokala jordbrukare under namnet Yoshinoya Farm Fukushima för att odla ris, lök och kål på ett 4,3 hektar stort område i Shirakawa, endast 80 kilometer från kärnkraftverket Fukushima Daiichi. I anslutning till jordbruket skall Yoshinoya Holdings bygga en processanläggning för de grönsaker som skall serveras på snabbmatskedjans restauranger över hela landet. I anläggningen kommer det att finnas apparatur som skall kunna spåra tecken på radioaktivitet säger Yoshinoya Holdings som säger att detta är ett sätt att bidra till återuppbyggnaden av prefekturen. Yoshinoya Holdings säger också att den nya anläggningen kommer att säkerställa snabbmatskedjans behov av billiga ingredienser.

Stora delar av Fukushima evakuerades efter den kärnkraftsolycka som inträffade i mars 2011 då en tsunami, utlöst av ett skalv, slog in ett kärnkraftverk vid kusten, vilket ledde till att reaktorer fick härdsmältor. En annan effekt var att radioaktiv strålning spreds över ett mycket stort område. Först nu har den japanska regeringen tagit bort avgränsningarna för delar av området.

Jordbrukare över ett relativt stort område i Fukushima, som är huvudsakligen opåverkad av katastrofen, har klagat kraftigt sänkta priser på sina produkter eftersom många konsumenter fortsätter att undvika livsmedel som kommer från Fukushimaprefekturen.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals på 9 minuter

Published

on

Ngex Minerals prospekteringsområde

Pareto Securities analytiker Niclas Wahlström går på nio minuter igenom tre börsnoterade företag i Lundin-sfären, närmare bestämt Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals. I onsdags sänkte firman riktkursen för Lundin Mining, men upprepade sin köprekommendation.

Continue Reading

Nyheter

Positiva utsikter för Lundin Mining men risk för dämpat 2023

Published

on

Pareto Securities släppte idag en analysuppdatering på gruvbolaget Lundin Mining. Man sänker riktkursen till 80 kronor från tidigare 100 kronor. Orsaken är att man har uppdaterat sin syn på metallmarknaden där man ser en ökad risk för cyklisk press under 2023, men med en uppsida efter det. Speciellt positiva är man till koppar på medellång sikt.

Pareto Securities upprepar dock sin köprekommendation för aktien. Riktkursen på 80 kronor kan jämföras med att aktien idag steg 2,2 procent och stängde på 63,58 kronor.

Continue Reading

Nyheter

Räkna med att basmetallerna stiger när dollarn försvagas

Published

on

Det är ingen hemlighet att det finns ett allmänt etablerat omvänt förhållande mellan råvaror och den amerikanska dollarn. Dessa korrelationer har blivit mer komplexa sedan pandemins början, men den allmänna regeln om sjunkande US-dollarvärde är lika med stigande råvarupriser kan innebära att basmetallerna är redo för varaktiga prishöjningar framöver.

”Omfattningen av denna [omvända] korrelation varierar dramatiskt, vilket betyder att styrkan i förhållandet mellan råvaror och den amerikanska dollarn skiljer sig åt beroende på individuell råvara”, skrev Greg Liebl, CA, chef för investeringsstrategi på Parametric, före pandemi. 

”Energi och basmetaller, som används globalt och vars priser vanligtvis är noterade i amerikanska dollar, visar det mest slående förhållandet.”

Några av dessa samband har brutits ner något under pandemin, eftersom begränsningar i leveranskedjan och geopolitiska effekter spelade allt större roller på råvarupriserna, särskilt i år. Sammantaget gäller råvarornas omvända natur i förhållande till den amerikanska dollarns styrka i stort sett. Eftersom Fed överväger att lätta på gaspedalen lite vid räntehöjningar, börjar den historiskt starka dollarn redan backa i värde.

Kopparpriset brukar ofta användas som mätaren av ekonomins hälsa i sin roll som en cyklisk global råvara. Koppar har sett en uppgång i november, men föll på nyheterna om Kinas ekonomiska avmattning i oktober. Kina är en storkonsument av många basmetaller. Även om konsumtionen fortfarande är begränsad till följd av en minskad ekonomisk aktivitet, så kommer priserna på dessa industrimetaller sannolikt att stiga i framtiden.

Förändringar är dock på väg för Kina med dess tillkännagivande av en 20-punktspolicy angående covid-19-regler som ger mer kontroll till lokala tjänstemän för att börja lätta på några av de strängaste karantänkraven. Det kommer att vara en långsam återställning av landets noll-covid-politik, som har påverkat dess ekonomi starkt, men de små stegen av återhämtning kan mycket väl leda till en stor studs tillbaka i efterfrågan på basmetaller.

När Kina väl når sin ekonomiska tillväxt igen, förväntar sig analytiker inte att metallpriserna kommer att sjunka, särskilt för de industriella metallerna som är centrala för att minska koldioxidutsläppen.

Continue Reading

Populära