Följ oss

Nyheter

Därför gynnades inte Australien av det höga ullpriset

Publicerat

den

Får ger ull
Får ger ull

Foto: Bernard Spragg

Fårbönderna på landsbygden Australien väntade mer än ett halvt sekel på att ullpriserna skulle återhämta sig. När priset i våras väl rusade gynnades inte Australien av det höga ullpriset. Orsaken är att det inte finns tillräckligt med fårklippare för att ta hand om all ull.

Leverantörer i Australien, som svarar för cirka 90 procent av världens exporterade finull som används i klädtillverkning, kämpade för att möta efterfrågan. Det har tvingat några klädestillverkare att sälja med förlust eller minska sitt ullinnehåll. Priserna på väldigt fin ull som användes för kläder nådde en rekordnivå på över 20 AUD pr kilo, främst efter en stark efterfrågan från kinesiska klädestillverkare. Det var mer än tre gånger priset under början av 1990-talet när en massivt överutbud ledde regeringen att erbjuda skuldsatta bönder 2 AUD för varje får de sköt. De höga priserna sammanföll med fårklippningssäsongen i vissa delar av Australien.

Till skillnad från de flesta jordbruksråvaror kan ullen hålla sitt värde i många år om den lagras ordentligt. Det var inte ovanligt att uppfödare lagrade ull då priserna var låga, och denna kunde ofta lagras i ett tiotal år. Det är högvärdesull som bönder hade lagt in och det var som deras pensionsfond, där de betalade en låg lagringsavgift. De höga priserna under det första halvåret 2018 gjorde emellertid att denna ull såldes ut.

Australien såg under 1920-talet en efterfrågan en mjuk, hållbar och naturlig fiber i Europa. Denna efterfrågan har nu utvidgats till Asien, och i synnerhet Kina. Detta gör att Kina inte bara importerar ull, landet föder nu upp egna får.

Antalet får i Kina har ökat kraftigt. År 2016 passerade Kina Australien som största ullproducent. Detta förväntas på sikt komma att pressa ned priset på grov ull enligt Australiens ledande prognosmakare ABARES, men påverkar inte betydligt låga ullpriser på medellång sikt.

Australiens ullproduktion spås att öka med 1,4 procent under de kommande 12 månaderna, säger ABARES, trots rekordpriserna. Australiens blygsamma tillväxt förväntas fortfarande överträffa globala konkurrenter, enligt branschorganisationen International Wool Textile Organization. Den förväntar sig att världens ullproduktion ökar 0,5 procent i år till följd av ogynnsamma väderförhållanden i konkurrentländerna Argentina och Sydafrika. Nya Zeelands produktion förväntas också vara stillastående då många bönder slaktar får och lamm att kapitalisera på höga köttpriser, enligt ABARES.

Nyheter

På 15 år eldar Kina lika mycket kol som USA gjort under hela sin historia

Publicerat

den

Kol i Kina

Mängden kol som Kina eldar är genuint spektakulär. Javier Blas började kolla siffrorna efter att ha hört kommenterar på energikonferensen CERAWeek. En grov uppskattning är att USA har eldat 68 miljarder ton kol mellan 1850 och 2025, dvs under 175 år. Tittar man på grafer så inser man snabbt att USA använde minimalt med kol innan det. 68 miljarder ton kol är ungefär vad Kina kommer att elda mellan år 2015-2029 skriver Javier Blas, dvs under omkring 15 år. Lägg till ett år och i grova drag så kommer Kina under dessa år att ha eldat mer kol än vad USA har gjort under hela sin historia.

Fortsätt läsa

Nyheter

Priset på koppar skiljer sig åt efter tariffer

Publicerat

den

Kopparpris i USA och utanför

Efter att USA har infört tariffer på koppar så är priset i New York nu 10 procent högre än i London, dvs priset är högre i USA än utanför. Det är dock bara 10 procent högre ännu så länge, trots att tariffen är 25 procent, för det råder osäkerhet om Trump kommer att hålla fast vid tariffen på koppar eller inte. Men med tiden kommer skillnaden att öka mot 25 procent om tariffen inte förändras. Bjarne Schieldrop från SEB reder hur de olika faktorerna påverkar kopparpriserna i och utanför USA.

Bjarne Schieldrop från SEB reder ut vad som händer med kopparpriset.
Fortsätt läsa

Nyheter

USA är världens största importör av aluminium

Publicerat

den

Var USA importerar sin aluminium från

USA är världens största importör av aluminium. För några årtionden fanns det 30 anläggningar som producerade aluminium i landet, idag är det bara fyra. Aluminium används i allt från läskburkar till de kraftigaste delarna av elnätet (som ett alternativ till koppar). Produktion av aluminium är enormt energikrävande.

Kina gjorde en satsning på att bli en stor producent av aluminium. Med en kombination av bidrag och subventionerad elektricitet blev man en enorm aktör.

Hur mycket aluminium som produceras i olika delar av världen.
Hur mycket aluminium som produceras i olika delar av världen.

USA producerar idag orimligt lite aluminium. En satsning på att producera mer konkurrerar just nu delvis med AI som också behöver enorma mängder elektricitet. Ett smältverk för aluminium kan kräva 700-1000 MW elektricitet, dvs motsvarande en traditionell kärnkraftsreaktor.

Ett något högre pris på aluminium får olika effekter. En läsktillverkare säger att de då kommer att styra om till att sälja mer på platsflaska. För en biltillverkare utgör kostnaden för aluminium en mycket mindre andel av den totala kostnaden och där är det möjligt att det inte gör så mycket.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära