Nyheter

Därför gynnades inte Australien av det höga ullpriset

Publicerat

den

Foto: Bernard Spragg

Fårbönderna på landsbygden Australien väntade mer än ett halvt sekel på att ullpriserna skulle återhämta sig. När priset i våras väl rusade gynnades inte Australien av det höga ullpriset. Orsaken är att det inte finns tillräckligt med fårklippare för att ta hand om all ull.

Leverantörer i Australien, som svarar för cirka 90 procent av världens exporterade finull som används i klädtillverkning, kämpade för att möta efterfrågan. Det har tvingat några klädestillverkare att sälja med förlust eller minska sitt ullinnehåll. Priserna på väldigt fin ull som användes för kläder nådde en rekordnivå på över 20 AUD pr kilo, främst efter en stark efterfrågan från kinesiska klädestillverkare. Det var mer än tre gånger priset under början av 1990-talet när en massivt överutbud ledde regeringen att erbjuda skuldsatta bönder 2 AUD för varje får de sköt. De höga priserna sammanföll med fårklippningssäsongen i vissa delar av Australien.

Till skillnad från de flesta jordbruksråvaror kan ullen hålla sitt värde i många år om den lagras ordentligt. Det var inte ovanligt att uppfödare lagrade ull då priserna var låga, och denna kunde ofta lagras i ett tiotal år. Det är högvärdesull som bönder hade lagt in och det var som deras pensionsfond, där de betalade en låg lagringsavgift. De höga priserna under det första halvåret 2018 gjorde emellertid att denna ull såldes ut.

Australien såg under 1920-talet en efterfrågan en mjuk, hållbar och naturlig fiber i Europa. Denna efterfrågan har nu utvidgats till Asien, och i synnerhet Kina. Detta gör att Kina inte bara importerar ull, landet föder nu upp egna får.

Antalet får i Kina har ökat kraftigt. År 2016 passerade Kina Australien som största ullproducent. Detta förväntas på sikt komma att pressa ned priset på grov ull enligt Australiens ledande prognosmakare ABARES, men påverkar inte betydligt låga ullpriser på medellång sikt.

Australiens ullproduktion spås att öka med 1,4 procent under de kommande 12 månaderna, säger ABARES, trots rekordpriserna. Australiens blygsamma tillväxt förväntas fortfarande överträffa globala konkurrenter, enligt branschorganisationen International Wool Textile Organization. Den förväntar sig att världens ullproduktion ökar 0,5 procent i år till följd av ogynnsamma väderförhållanden i konkurrentländerna Argentina och Sydafrika. Nya Zeelands produktion förväntas också vara stillastående då många bönder slaktar får och lamm att kapitalisera på höga köttpriser, enligt ABARES.

Populära

Exit mobile version