Massiv satsning på att flytta Australiens sol och vind till Tyskland

Tyskland och Australien ska göra en massiv gemensam satsning på grön vätgas, där Australiens oändliga möjligheter för sol- och vindenergi ska användas för att producera vätgas som sedan fraktas till Tyskland via hamn i Nederländerna. Vätgasen ska även distribueras i Nederländerna. En första överenskommelse skrevs förra året och nu har ett nästa steg tagits i form av en bindande avsiktsförklaring. Det tyska företaget E.ON ska stå för distributionen i Tyskland och gruvbolaget Fortescue Metals Groups (ASX:FMG) helägda dotterbolag Fortescue Future Industries ska producera vätgasen. En avsiktsförklaring har skrivits mellan företagen och för att ge en bild av storleken på satsningen så talar Fortescue Future Industries om att de ska investera minst 50 miljarder USD.

Förhoppningen är att snabbt skala upp produktionen och år 2030 skeppa 5 miljoner ton grön vätgas per år, vilket motsvarar en tredjedel av den enorma volym naturgas som Tyskland importerar från Ryssland. Planen är att hålla ett högt tempo och där leveranserna redan ska vara igång år 2024.

Fortescue Future Industries har dock större ambitioner än att bara leverera till Tyskland. Företaget pratar om 15 miljoner ton vätgas vid 2030, som man sedan vill öka till 30 och 50 miljoner ton.

Stor produktion av vätgas kräver många elektrolysrör

En massiv produktion av vätgas kräver en stor tillgång till elektrolysrör för att göra vatten till vätgas. Fortescue Future Industries har gått samman med Plug Power (NASDAQ:PLUG) i ett 50/50-ägt joint venture där man ska producera elektrolysrör i stor skala.

Australien har fantastiska förutsättningar

Nedan är en karta över hur stor potential olika länder uppskattas ha för att producera energi från sol- och vindkraftverk. Australien ligger visserligen långt bort från Europa men fraktkostnaden uppges vara liten i förhållande till den totala kostnaden. Australien är även ett demokratiskt och stabilt land som är vänligt inställt till Europa, vilket blir allt viktigare när långsiktiga flöden ska planeras.

    scroll to top