Connect with us

Nyheter

Massiv satsning på att flytta Australiens sol och vind till Tyskland

Published

on

Tyskland och Australien ska göra en massiv gemensam satsning på grön vätgas, där Australiens oändliga möjligheter för sol- och vindenergi ska användas för att producera vätgas som sedan fraktas till Tyskland via hamn i Nederländerna. Vätgasen ska även distribueras i Nederländerna. En första överenskommelse skrevs förra året och nu har ett nästa steg tagits i form av en bindande avsiktsförklaring. Det tyska företaget E.ON ska stå för distributionen i Tyskland och gruvbolaget Fortescue Metals Groups (ASX:FMG) helägda dotterbolag Fortescue Future Industries ska producera vätgasen. En avsiktsförklaring har skrivits mellan företagen och för att ge en bild av storleken på satsningen så talar Fortescue Future Industries om att de ska investera minst 50 miljarder USD.

Förhoppningen är att snabbt skala upp produktionen och år 2030 skeppa 5 miljoner ton grön vätgas per år, vilket motsvarar en tredjedel av den enorma volym naturgas som Tyskland importerar från Ryssland. Planen är att hålla ett högt tempo och där leveranserna redan ska vara igång år 2024.

Fortescue Future Industries har dock större ambitioner än att bara leverera till Tyskland. Företaget pratar om 15 miljoner ton vätgas vid 2030, som man sedan vill öka till 30 och 50 miljoner ton.

Stor produktion av vätgas kräver många elektrolysrör

En massiv produktion av vätgas kräver en stor tillgång till elektrolysrör för att göra vatten till vätgas. Fortescue Future Industries har gått samman med Plug Power (NASDAQ:PLUG) i ett 50/50-ägt joint venture där man ska producera elektrolysrör i stor skala.

Australien har fantastiska förutsättningar

Nedan är en karta över hur stor potential olika länder uppskattas ha för att producera energi från sol- och vindkraftverk. Australien ligger visserligen långt bort från Europa men fraktkostnaden uppges vara liten i förhållande till den totala kostnaden. Australien är även ett demokratiskt och stabilt land som är vänligt inställt till Europa, vilket blir allt viktigare när långsiktiga flöden ska planeras.

Nyheter

Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals på 9 minuter

Published

on

Ngex Minerals prospekteringsområde

Pareto Securities analytiker Niclas Wahlström går på nio minuter igenom tre börsnoterade företag i Lundin-sfären, närmare bestämt Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals. I onsdags sänkte firman riktkursen för Lundin Mining, men upprepade sin köprekommendation.

Continue Reading

Nyheter

Positiva utsikter för Lundin Mining men risk för dämpat 2023

Published

on

Pareto Securities släppte idag en analysuppdatering på gruvbolaget Lundin Mining. Man sänker riktkursen till 80 kronor från tidigare 100 kronor. Orsaken är att man har uppdaterat sin syn på metallmarknaden där man ser en ökad risk för cyklisk press under 2023, men med en uppsida efter det. Speciellt positiva är man till koppar på medellång sikt.

Pareto Securities upprepar dock sin köprekommendation för aktien. Riktkursen på 80 kronor kan jämföras med att aktien idag steg 2,2 procent och stängde på 63,58 kronor.

Continue Reading

Nyheter

Räkna med att basmetallerna stiger när dollarn försvagas

Published

on

Det är ingen hemlighet att det finns ett allmänt etablerat omvänt förhållande mellan råvaror och den amerikanska dollarn. Dessa korrelationer har blivit mer komplexa sedan pandemins början, men den allmänna regeln om sjunkande US-dollarvärde är lika med stigande råvarupriser kan innebära att basmetallerna är redo för varaktiga prishöjningar framöver.

”Omfattningen av denna [omvända] korrelation varierar dramatiskt, vilket betyder att styrkan i förhållandet mellan råvaror och den amerikanska dollarn skiljer sig åt beroende på individuell råvara”, skrev Greg Liebl, CA, chef för investeringsstrategi på Parametric, före pandemi. 

”Energi och basmetaller, som används globalt och vars priser vanligtvis är noterade i amerikanska dollar, visar det mest slående förhållandet.”

Några av dessa samband har brutits ner något under pandemin, eftersom begränsningar i leveranskedjan och geopolitiska effekter spelade allt större roller på råvarupriserna, särskilt i år. Sammantaget gäller råvarornas omvända natur i förhållande till den amerikanska dollarns styrka i stort sett. Eftersom Fed överväger att lätta på gaspedalen lite vid räntehöjningar, börjar den historiskt starka dollarn redan backa i värde.

Kopparpriset brukar ofta användas som mätaren av ekonomins hälsa i sin roll som en cyklisk global råvara. Koppar har sett en uppgång i november, men föll på nyheterna om Kinas ekonomiska avmattning i oktober. Kina är en storkonsument av många basmetaller. Även om konsumtionen fortfarande är begränsad till följd av en minskad ekonomisk aktivitet, så kommer priserna på dessa industrimetaller sannolikt att stiga i framtiden.

Förändringar är dock på väg för Kina med dess tillkännagivande av en 20-punktspolicy angående covid-19-regler som ger mer kontroll till lokala tjänstemän för att börja lätta på några av de strängaste karantänkraven. Det kommer att vara en långsam återställning av landets noll-covid-politik, som har påverkat dess ekonomi starkt, men de små stegen av återhämtning kan mycket väl leda till en stor studs tillbaka i efterfrågan på basmetaller.

När Kina väl når sin ekonomiska tillväxt igen, förväntar sig analytiker inte att metallpriserna kommer att sjunka, särskilt för de industriella metallerna som är centrala för att minska koldioxidutsläppen.

Continue Reading

Populära