Connect with us

Nyheter

Handelshus levererar rysk koppar till London Metal Exchange

Published

on

Basmetallen koppar

Nyhetsbyrån Bloomberg rapporterar att handelshuset Trafigura Group levererar rysk koppar till lagren på London Metal Exchange, något som sannolikt kommer att väcka en het debatt om huruvida börsen ska vidta hårdare åtgärder mot Moskva.

Koppar

LME-kopparlagren ökade med 10 850 ton, eller 13 procent, under de senaste tre dagarna till en högsta nivå på två månader. En stor del av ökningen skedde till lagren i Busan, Sydkorea och Kaohsiung, Taiwan. En del av den metallen är rysk koppar som sägs ha levererats av Trafigura.

LME avböjde att kommentera. En talesperson för Trafigura sa: ”Vi fortsätter att leverera koppar till våra kunder, vilket är en viktig råvara som behövs för energiomställningen.”

Ryska metaller har för det mesta inte varit målet för västerländska sanktioner, och det finns inget förbud mot att leverera råvaror från landets gruvor till LME.

Men möjligheten till stora inflöden har orsakat bestörtning i vissa delar av kopparindustrin. LMEs kopparkommitté, en rådgivande grupp som representerar industrin, röstade tidigare denna månad för att rekommendera att förbjuda nya leveranser av rysk metall. Men börsen sa att de inte planerar att vidta några åtgärder som går utöver de sanktioner som regeringen har infört.

Flera råvaruhandelshus har i tysthet fortsatt att köpa och sälja ryska råvaror, även när många av världens största företag tillkännager planer på att lämna landet efter invasionen av Ukraina.

Trafigura, en av de ledande handlarna av rysk olja, har sagt att de ”fryst” investeringar i Ryssland och ser över sitt aktieinnehav i det statligt kontrollerade Rosneft PJSCs Vostok Oil-projekt. Men företaget fortsätter att köpa ryska råvaror under långtidskontrakt.

Trafiguras rival Glencore sa denna vecka att de inte skulle söka några nya affärer i Ryssland, men att de skulle fortsätta köpa råvaror under sina redan existerande kontrakt. Glencore sa att de inte omedelbart kommer att sälja sina investeringar i landet.