Följ oss

Nyheter

Därför gynnades inte Australien av det höga ullpriset

Publicerat

den

Får ger ull
Får ger ull

Foto: Bernard Spragg

Fårbönderna på landsbygden Australien väntade mer än ett halvt sekel på att ullpriserna skulle återhämta sig. När priset i våras väl rusade gynnades inte Australien av det höga ullpriset. Orsaken är att det inte finns tillräckligt med fårklippare för att ta hand om all ull.

Leverantörer i Australien, som svarar för cirka 90 procent av världens exporterade finull som används i klädtillverkning, kämpade för att möta efterfrågan. Det har tvingat några klädestillverkare att sälja med förlust eller minska sitt ullinnehåll. Priserna på väldigt fin ull som användes för kläder nådde en rekordnivå på över 20 AUD pr kilo, främst efter en stark efterfrågan från kinesiska klädestillverkare. Det var mer än tre gånger priset under början av 1990-talet när en massivt överutbud ledde regeringen att erbjuda skuldsatta bönder 2 AUD för varje får de sköt. De höga priserna sammanföll med fårklippningssäsongen i vissa delar av Australien.

Till skillnad från de flesta jordbruksråvaror kan ullen hålla sitt värde i många år om den lagras ordentligt. Det var inte ovanligt att uppfödare lagrade ull då priserna var låga, och denna kunde ofta lagras i ett tiotal år. Det är högvärdesull som bönder hade lagt in och det var som deras pensionsfond, där de betalade en låg lagringsavgift. De höga priserna under det första halvåret 2018 gjorde emellertid att denna ull såldes ut.

Australien såg under 1920-talet en efterfrågan en mjuk, hållbar och naturlig fiber i Europa. Denna efterfrågan har nu utvidgats till Asien, och i synnerhet Kina. Detta gör att Kina inte bara importerar ull, landet föder nu upp egna får.

Antalet får i Kina har ökat kraftigt. År 2016 passerade Kina Australien som största ullproducent. Detta förväntas på sikt komma att pressa ned priset på grov ull enligt Australiens ledande prognosmakare ABARES, men påverkar inte betydligt låga ullpriser på medellång sikt.

Australiens ullproduktion spås att öka med 1,4 procent under de kommande 12 månaderna, säger ABARES, trots rekordpriserna. Australiens blygsamma tillväxt förväntas fortfarande överträffa globala konkurrenter, enligt branschorganisationen International Wool Textile Organization. Den förväntar sig att världens ullproduktion ökar 0,5 procent i år till följd av ogynnsamma väderförhållanden i konkurrentländerna Argentina och Sydafrika. Nya Zeelands produktion förväntas också vara stillastående då många bönder slaktar får och lamm att kapitalisera på höga köttpriser, enligt ABARES.

Nyheter

Nya rekord i global användning av kol

Publicerat

den

Berg av kol

Den globala användning av kol sätter ett nytt rekord och förväntas nå ännu högre höjder under de kommande åren enligt en färsk rapport från IEA. Utmärkande är att IEA återkommande måste revidera upp sina prognoser. Under 2024 förväntas den globala konsumtionen nu bli 8,77 miljarder ton och för att krypa vidare uppåt och nå en platå vid 2027.

Elproduktionen i Kina är särskilt viktig för de globala kolmarknaderna, eftersom ett av tre ton kol som förbrukas i världen eldas i ett kraftverk i landet.

Kinas utbyggnad av kärnkraft, solceller och vindkraft kan begränsa användningen av kol under de kommande åren, men IEA lyfter fram att det finns ett flertal osäkerheter i analysen.

Samtidigt ökar efterfrågan på kol fortfarande i flera väldigt stora tillväxtekonomier där efterfrågan på el ökar kraftigt i takt med den ekonomiska tillväxten och befolkningstillväxten, till exempel i Indien, Indonesien och Vietnam. I tillväxtekonomierna drivs tillväxten främst av efterfrågan på kol från kraftsektorn, även om den industriella användningen också ökar.

Global konsution av kol, faktisk och prognoser.
Global konsumtion av kol.
Fortsätt läsa

Nyheter

Kärnkraft och litet inslag av solenergi ger den billigaste elektriciteten i Japan

Publicerat

den

Energiproduktion i Japan

Japan är ett land med väldig begränsad tillgång på egna naturresurser, varför även frågan om energi är väldigt central för landet. Nu har man gjort en stor genomgång för att komma fram till vilka energiformer som ger den lägsta totalkostnaden för energi vid 2040 under olika scenarier.

Slutsatsen är att kärnkraft har den lägsta totalkostnaden. Solenergi kan både ha den högsta och lägsta kostnaden. Om en liten mängd solceller installeras så har solenergi den lägsta kostnaden, men om en större mängd installeras så blir det den avsevärt dyraste formen av energi. Kärnkraft plus ett litet inslag av solceller är således optimalt för Japan.

Det är Stephen Stapczynski på Bloomberg som uppmärksammar rapporten och kan man japanska så finns den att läsa här.

Kostnad för energi i Japan
Uppskattningar för den totala systemkostnaden för olika energislag i Japan vid 2040.

Fortsätt läsa

Nyheter

Kinas produktion av kol slår nytt rekord

Publicerat

den

Javier Blas uppmärksammar att Kina under november slog ett nytt rekord i produktion av kol och passerade där med det tidigare rekordet från i början av 2023. Kolkraft är ryggraden i Kinas produktion av elektricitet.

Vi skrev nyligen om att Kina satsar stort på att bygga ut billig kolproduktion i Xinjiang, vilken växer fram som landets fjärde stora hubb för kolproduktion.

Kina satsar även stort på att bygga kärnkraftverk, men eftersom landet hela tiden behöver mer elektricitet så kommer inte kärnkraften att ersätta kolkraften på ett bra tag, landet behöver båda. Där emot kan utbyggnaden av kolkraft hållas på en lägre nivå för varje kärnkraftverk som tillkommer. Kina godkänner tio kärnkraftsreaktorer per år vilket på ett årtionde ger ett hundratal nya kärnkraftsreaktorer om samma tempo fortsätter att hållas. Utbyggnaden kommer rimligtvis även att öka när de nya reaktormodeller som Kina själva har utvecklat har byggts i ett antal.

Graf över kolproduktion i Kina
Kolproduktion i Kina
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära