Nyheter
Därför gynnades inte Australien av det höga ullpriset
Fårbönderna på landsbygden Australien väntade mer än ett halvt sekel på att ullpriserna skulle återhämta sig. När priset i våras väl rusade gynnades inte Australien av det höga ullpriset. Orsaken är att det inte finns tillräckligt med fårklippare för att ta hand om all ull.
Leverantörer i Australien, som svarar för cirka 90 procent av världens exporterade finull som används i klädtillverkning, kämpade för att möta efterfrågan. Det har tvingat några klädestillverkare att sälja med förlust eller minska sitt ullinnehåll. Priserna på väldigt fin ull som användes för kläder nådde en rekordnivå på över 20 AUD pr kilo, främst efter en stark efterfrågan från kinesiska klädestillverkare. Det var mer än tre gånger priset under början av 1990-talet när en massivt överutbud ledde regeringen att erbjuda skuldsatta bönder 2 AUD för varje får de sköt. De höga priserna sammanföll med fårklippningssäsongen i vissa delar av Australien.
Till skillnad från de flesta jordbruksråvaror kan ullen hålla sitt värde i många år om den lagras ordentligt. Det var inte ovanligt att uppfödare lagrade ull då priserna var låga, och denna kunde ofta lagras i ett tiotal år. Det är högvärdesull som bönder hade lagt in och det var som deras pensionsfond, där de betalade en låg lagringsavgift. De höga priserna under det första halvåret 2018 gjorde emellertid att denna ull såldes ut.
Australien såg under 1920-talet en efterfrågan en mjuk, hållbar och naturlig fiber i Europa. Denna efterfrågan har nu utvidgats till Asien, och i synnerhet Kina. Detta gör att Kina inte bara importerar ull, landet föder nu upp egna får.
Antalet får i Kina har ökat kraftigt. År 2016 passerade Kina Australien som största ullproducent. Detta förväntas på sikt komma att pressa ned priset på grov ull enligt Australiens ledande prognosmakare ABARES, men påverkar inte betydligt låga ullpriser på medellång sikt.
Australiens ullproduktion spås att öka med 1,4 procent under de kommande 12 månaderna, säger ABARES, trots rekordpriserna. Australiens blygsamma tillväxt förväntas fortfarande överträffa globala konkurrenter, enligt branschorganisationen International Wool Textile Organization. Den förväntar sig att världens ullproduktion ökar 0,5 procent i år till följd av ogynnsamma väderförhållanden i konkurrentländerna Argentina och Sydafrika. Nya Zeelands produktion förväntas också vara stillastående då många bönder slaktar får och lamm att kapitalisera på höga köttpriser, enligt ABARES.
Nyheter
Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern
Den nya Dagens industri-podden ”Den nya ekonomin” har i sitt första avsnitt grävt sig ner i ämnet koppar. Världen kommer att behöva helt ofantliga mängder koppar för det mesta vi vill göra, samtidigt går det långsamt att öppna nya gruvor. I de största kopparregionerna i världen tar det 20 år från beslut till produktion och i USA tar det 29 år.
”Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.”
Journalisten Gunnar Harrius pratar flera personer och besöker även Viscariagruvan, den koppargruva som Viscaria öppnar i Sverige.
Nyheter
Silverpriset kan bara gå upp
Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.
Nyheter
Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden
Michel Rufli från Nordic Gold Trade svarar på Gabriel Mellqvists frågor om vad som händer med guld. Det är ett intressant samtal om både vilka faktorer som driver guldpriset rent generellt, men även hur olika saker har påverkat priset det senaste året och inte minst den senaste tiden.
Man kommer bland annat in på att det finns olika typer av osäkerhet, så som geopolitisk, finansiell (långa räntor börjar falla vilket är bra för guld) och politisk. Det fanns exempelvis en positionering i guld inför det amerikanska presidentvalet där man förväntade sig politisk osäkerhet om valet blev mycket jämt, men när valresultatet var tydligt så försvann just den typen av osäkerhet.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Market battling between spike-risk versus 2025 surplus
-
Nyheter3 veckor sedan
Uniper har säkrat 175 MW elektricitet i Östersund för e-metanol
-
Nyheter4 veckor sedan
Guldpriset passerar 2700 USD till sin högsta nivå någonsin
-
Nyheter4 veckor sedan
District Metals prospekterar uran i Sverige, nu noteras även aktierna här
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: It takes guts to hold short positions
-
Nyheter3 veckor sedan
Guldpriset stiger hela tiden till nya rekord
-
Analys1 vecka sedan
Crude oil comment: A price rise driven by fundamentals
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: Recent ’geopolitical relief’ seems premature