Nyheter
Colombianska smaragder – magisk grön eld
Colombianska smaragder utvanns ur gruvor redan flera sekel innan dess att spanjorerna anlände till den nya världen, men fortfarande är dessa ädelstenar lika prisade, och det är inte ovanligt att smaragder prissätts högre än diamanter.
Det finns smaragdfyndigheter på flera ställen runt om i världen, men de colombianska smaragderna är uppskattade för sin transparens, kristallisation och eld. Smaragder varierar i färg från svagt ljust gulgröna till djupt mörkt blågröna. Den mörkare gröna färgen anses allmänt mest önskvärd och naturlig då dess inneslutna mineraliseringar, eller snarare frånvaron där av, ger stenen dess karaktär.
Några av världens mest sällsynta och värdefulla smaragder kommer från Colombia, närmare bestämt från de tre regionerna Muzo, Coscuez och Chivor. I dessa distrikt bröts smaragder redan långt innan spanjorerna anlände. Mycket av det guld och de smaragder som utvanns av ursprungsbefolkningen visas i Museo del Oro i Bogotá. Den som besöker detta museum förstår snabbt att de colombianska smaragderna gav upphov till legender, och att de därför var eftertraktade av de spanska conquistadorerna som i mycket stor omfattning transporterade dessa nya världens skatter till Spanien. Smaragderna från Atocha visade sig vara de vackraste som brutits och har sedan dess varit en mycket eftertraktad vara runt om i världen.
Utöver sin skönhet sägs smaragder ge sin ägare en rad fördelar, som till exempel ökad intelligens, lyckligt äktenskap, enklare förlossningar och en förmåga att förutsäga framtiden.
En smaragd värderas på ett sätt som påminner om hur diamanter prissätts, genom de fyra C:na, cut, color, clarity och carat, eller snitt, färg, klarhet och karat. Egenskaperna hos de colombianska smaragderna uppfyller de högsta kraven på kvalité. Av detta skäl har smaragder från Colombia alltid varit mycket eftersökta och värderas därefter både i Colombia och resten av världen.
Alla smaragder är inte lika
Under 1960-talet ändrade den amerikanska smyckesindustrin definitionen för begreppet smaragd, som därefter också kom att omfatta gröna vanadium-bärande beryller. Som ett resultat av detta erkänns inte vanadium emeralds som köpts i USA som smaragder i större delen av världen, vilket har fått den amerikanska smyckesindustrin att skilja på traditionella smaragder och vanadiumsmaragder, varvid de traditionella smaragderna ofta benämns colombianska smaragder.
Nyheter
Stabilt inför vintern på osäker elmarknad
Hösten har präglats av emellanåt kraftig blåst, regn och snö vilket har gett mycket vindkraft och välfyllda vattenmagasin i både Sverige och Norge. Detta ger goda förutsättningar inför vintern. Den första vintermånaden inleds nu med fortsatt svängiga elpriser och stora prisskillnader mellan elområdena.
December inleds med temperaturer något över det normala, välfyllda vattenmagasin och mycket vindkraft vilka påverkar elpriset nedåt.
– I vårt avlånga land finns det stora elprisskillnader, inte bara från timme till timme utan även mellan de fyra elområdena. Även lägre förbrukning under helgerna och högre förbrukning vardagar påverkar elpriset. Det som dock påverkar mest är det oförutsägbara och skiftande vädret som i sin tur skapar såväl elpristoppar som rekordlåga elpriser, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning.
Den nordiska kärnkraften går på 87 procent av total kapacitet. Det har blåst ordentligt vilket har gett mycket vindkraft. Den hydrologiska balansen, måttet för att uppskatta hur mycket energi som finns lagrat i form av snö, vattenmagasin och grundvatten, fortsätter att öka. Den planerade isläggningen i Lule älv, som görs varje år för att skapa stabila produktionsförutsättningar för resten av vintern, genomförs runt månadsskiftet och leder till kortare tids produktionsneddragning. Begränsningen väntas ha en mindre påverkan på elpriserna mycket tack vare vindkraften. Isläggning för vattenkraft i övriga vattendrag fortsätter under december.
Det råder dock stor osäkerhet på den europeiska elmarknaden. Priset på gas har börjat stiga vilket märks inte minst på de tyska elpriserna som även påverkar södra Sverige och Danmark.
Det kan svänga fort. I dag ser det bra ut men om vädret slår om till kraftig kyla, samtidigt som tillgången på gas minskar kraftigt, kan det ställa till det även på den nordiska elmarknaden.
November 2024 (medelspotpris) | November 2023 (medelspotpris) | |
Elområde 1, Norra Sverige | 24,96 öre/kWh | 60,90 öre/kWh |
Elområde 2, Norra Mellansverige | 18,09 öre/kWh | 60,90 öre/kWh |
Elområde 3, Södra Mellansverige | 66,95 öre/kWh | 82,13 öre/kWh |
Elområde 4, Södra Sverige | 84,65 öre/kWh | 84,72 öre/kWh |
Nyheter
Kina gör stor satsning på billig kol i Xinjiang
Kina gör en stor satsning på kol i den västra regionen Xinjiang rapporterar Bloomberg. Xinjiang växer fram som Kinas fjärde hubb för kolproduktion i landet. Produktionskostnaden är väldigt låg, den ligger på omkring 100 yuan per ton, att jämföra med det nationella genomsnittet på 370 yuan. Produktionen förväntas nå över en halv miljard ton i år.
Tidigare har den geografiska platsen varit ett problem eftersom den ligger tusentals kilometer från Kinas megastäder på östkusten. Men i stället för att flytta råvaran eller elektriciteten till östkusten så har Kina flyttat industriproduktion till den billiga energin. Den energislukande produktionen av polykisel för solceller och aluminium drar nytta av tillgången på billig kolkraft och och solenergi.
Kinas kolhubbar Shanxi och Inre Mongoliet producerar vardera över 1 miljard ton kol per år och Shaanxi har växt till över 700 miljoner ton.
Nyheter
Ett samtal om olje- och guldpriset med Michael Brown
Guldpriset har efter en längre tid av uppgång haft en sämre utveckling på senare tid. Michael Brown, Londonbaserad seniorstrateg på mäklarfirman Pepperstone anser dock att mycket talar för en fortsatt stark prisutveckling.
Olja har haft en ganska dålig utveckling under ännu längre tid och enligt Michael Brown spelar geopolitik en mindre roll. En betydligt viktigare faktor, även framöver, är efterfrågan. Om Donald Trump gör vad han sagt att han ska göra, att öka USAs oljeproduktion till ännu högre rekordnivåer, då kommer det att ha en dämpande effekt på priset.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: A price rise driven by fundamentals
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Iran’s silence hints at a new geopolitical reality
-
Nyheter3 veckor sedan
Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden
-
Nyheter3 veckor sedan
Tredje staden i Finland som satsar på kärnenergiproducerad fjärrvärme med världens enklaste reaktor
-
Analys4 veckor sedan
Brent resumes after yesterday’s price tumble
-
Nyheter4 veckor sedan
Oljepriset kommer gå upp till 500 USD per fat år 2030
-
Nyheter2 veckor sedan
Guldpriset kommer stå i 3000 USD i slutet av 2025
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Mixed U.S. data skews bearish – prices respond accordingly