Följ oss

Nyheter

CME lanserar LNG-termin med fysisk avräkning

Publicerat

den

Naturgas (LNG) fraktar dit priset är högst

Under förra veckan meddelade börsoperatören CME Group att bolaget har för avsikt att lansera ett nytt terminskontrakt. CME ska lansera en LNG-termin med fysisk avräkning från amerikanska Cheniere Energy’s Sabine Pass exportterminal. Det nya terminskontraktet anses komma att öka både likviditet och transparensen i marknaden.

Flytande naturgas (LNG) skeppas till Japan

Det nya terminskontraktet kommer att lanseras den 14 oktober, med 24 olika leveransmånader. Det betyder att det går att köpa kontrakt för leverans om två år. Kontraktet kommer att hjälpa marknadsdeltagarna att hantera risker och ge dem tillgång till den snabbast växande källan till LNG samtidigt som det kastar ett ljus över en begynnande marknad.

CME säger samtidigt att bolaget har för avsikt att under de kommande två åren lansera ett antal nya terminskontrakt på LNG och LNG-frakter för att stödja råvaran och den infrastruktur denna kräver.

Kontrakt på 20 år

Större delen av all LNG på världsmarknaden säljs i dag på bilaterala kontrakt, ibland på så lång tid som 20 år. Det är vanligt att priset kopplas till oljepriset. Cirka 20 procent av all LNG handlas på spotmarknaden.

I USA har LNG numera en marknadsandel på cirka tio procent. LNG-priset har till stor del kopplats bort från oljepriset, och följer i stället priset på naturgas vid Henry Hub via leveransavtal med Cheniere och några andra producenter.

Dessa kontrakt har ofta flexibla destinationsklausuler som gör det möjligt för köpare att hämta sin LNG från exportterminalerna med sina egna fartyg och ta dem dit de vill, till skillnad från konventionella kontrakt som har en fast leveransplats.

Dessa förändringar har skapat en koppling på den globala LNG-marknaden som många handlare utnyttjar genom att dra fördel av geografiskt arbitrage och skillnader i olje- och gaspriser. Terminskontrakt kan hjälpa till att mildra dessa risker.

Nyheter

Hemp Innovation skriver off-take-avtal för industriell hampafiber

Publicerat

den

Skördar hampa

Hemp Innovation är en av de ledande aktörerna i Sverige gällande utveckling och produktion av hampa. Företaget har nu tecknat ett så kallat off take-avtal med HealthTextiles, som utvecklar kläder för vårdsektorn. Avtalet omfattar en produktion på upp till 200 ton, vilket är värt cirka 7 miljoner kronor.

Sverige är på väg att följa den internationella trenden och bygga upp en produktion av industriell hampa som är en av världens lönsammaste grödor att odla enligt Hemp Innovation. Företaget har på kort tid fått flera av Sveriges bönder att ställa om sin odling och alltmer börja fokusera på den snabbväxande och miljövänliga växten. Genom affärsområdet Hemp Foods har man redan börjat sälja hampafrön till ledande butiker och tar nu även ett kommersiellt grepp om hampaväxtens kraftiga stam som har världens starkaste biologiska fibrer.

”Avtalet bekräftar den kommersiella potentialen i Hemp Innovations verksamhet. Hampafiber kan användas brett och mångsidigt,” säger Clas Dahlén, grundare och vd för Hemp Innovation, och fortsätter:

”Vi märker att allt fler svenska aktörer är intresserade av hampa för industriellt bruk. Inte minst för den stora potentialen för mycket god lönsamhet.”

På den internationella marknaden har hampans storhet legat i strålkastarljuset ett bra tag. Bara under de senaste två åren har marknaden fått ett rejält uppsving. Från ett uppskattat värde på motsvarande cirka 80 miljarder kronor 2023, 100 miljarder kronor 2024, för att 2032 tangera 500 miljarder kronor, enligt Fortune Business Insights.

”Genom avtalet kan vi säkra den långsiktiga försörjningen av industriell hampafiber till vårt patenterade TorTex garn och tyg. Därmed är det viktigt att vi bygger upp ekosystemet för odlingen av industrihampa,” säger Tomas Persson, grundare och ägare av HealthTextiles, och fortsätter:

”Tidigare var problemet för lantbrukare, som är intresserade av att odla hampa, att det inte fanns någon marknad som off take-avtalet mellan HealthTextiles och Hemp Innovations skapar.”

För att möta den ökande efterfrågan av industriell hampa skalar Hemp Innovations upp genom att bygga ett eget fiberberedningsverk och tar i samband med detta in kapital.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vizsla Silver går från prospektering till utveckling

Publicerat

den

Borrprover hos Vizsla Silver

Intervju med Mike Pettingell på Vizsla Silver om bolagets övergång från prospektering till utveckling, med flaggskeppsprojektet Pancuo i Mexiko. Han lyfter fram vikten av tillstånd, projektfinansiering och potentialen för betydande silverproduktion. Samtalet omfattar också bolagets finansiella hälsa, infrastrukturfördelar och de optimistiska utsikterna för silvermarknaden.

Intervju med Mike Pettingell på Vizsla Silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

Eric Strand kommenterar vad som händer med guld och silver

Publicerat

den

Graf över guldpriset med Eric Strand i bakgrunden

Eric Strand gästar EFN och kommenterar ädelmetallerna guld och silver. Guldpriset har fortsatt uppåt Strand lyfter fram att det bland annat beror på stigande budgetunderskott och centralbanker som köper. Försäkringsbolag i Kina kan bli en ny köpare av guld. En ytterligare drivkraft skulle kunna komma i form av oro för devalvering i Kina, vilket skulle göra det logiskt för folk i Kina att säkra värdet på sitt kapital. Han räknar med fortsatta uppgångar även inom silverpriset.

Eric Strand kommenterar ädelmetallen guld.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära