Chokladföretag tror på prishöjningar

Choklad från Lindt

Lindt & Spruengli varnade för att det beslut som världens största kakaoodlare i Västafrika fattade tidigare i höstas, att inte sälja sin kakao under 2 600 USD per ton, inte kommer att ge chokladtillverkarna något annat val än att höja sina priser. Nu blev visserligen inte detta krav verklighet, istället resulterade det i att Elfenbenskusten och Ghana kommer att ta ut 400 US-dollar per ton över terminspriset på kakao för leveranser från oktober i en kampanj för att inkomsten för de fattigaste bönderna. De två grannländerna står för mer än 60 % av den globala kakaotillförseln.

Lindt som köper så mycket som 80 procent av sin kakao från Ghana, har haft sina recept i årtionden, och att byta leverantörer skulle ta tid eftersom att resultatet av att byta bönblandning skulle påverka smaken på produkterna, sade Chief Executive Officer Dieter Weisskopf i en intervju i Zürich på tisdagen. Andra chokladtillverkare kommer förmodligen också att höja sina priser på grund av premien, sade han.

”Under de närmaste månaderna kommer du att se prisökningar”, sa Weisskopf till reportrar tidigare på tisdagen.

Mars Inc och Nestle är några av de chokladproducenter som har börjat köpa kakao för säsongen 2020/2021 med premien. Men medan de flesta företag inom kakao- och chokladsektorn är överens om principen att betala jordbrukarna ett bättre pris, kämpar många fortfarande med strategin eftersom premien inte kan säkras.

Kvalitetsskillnad

Ghana tar 400 USD extra per ton för sin kakao jämfört med börskurs, medan Elfenbenskusten inte gör det, men de tar extra betalt för kakaobönor med hög kvalité och rabatt för den kakao som har sämre kvalité.

”Det är inte så att de inte är tillmötesgående” sade han. ”Det är just så att efterfrågan redan lider lite. De kan redan inte riktigt kräva den premien. ”

Högre priser kan få chokladtillverkare att välja kakaoalternativ samtidigt som de lockar bönderna att odla fler bönor, sade Weisskopf.

”Förr eller senare kan det leda till ett minskat volymbehov för kakao och å andra sidan, naturligtvis, också leda till överutbud” sade han. ”Men vi pratar inte om ett tidsintervall på 12 månader här; vi pratar om två till tre år. ”

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top