Följ oss

Nyheter

Chokladföretag tror på prishöjningar

Publicerat

den

Lindt-choklad
Choklad från Lindt

Lindt & Spruengli varnade för att det beslut som världens största kakaoodlare i Västafrika fattade tidigare i höstas, att inte sälja sin kakao under 2 600 USD per ton, inte kommer att ge chokladtillverkarna något annat val än att höja sina priser. Nu blev visserligen inte detta krav verklighet, istället resulterade det i att Elfenbenskusten och Ghana kommer att ta ut 400 US-dollar per ton över terminspriset på kakao för leveranser från oktober i en kampanj för att inkomsten för de fattigaste bönderna. De två grannländerna står för mer än 60 % av den globala kakaotillförseln.

Lindt som köper så mycket som 80 procent av sin kakao från Ghana, har haft sina recept i årtionden, och att byta leverantörer skulle ta tid eftersom att resultatet av att byta bönblandning skulle påverka smaken på produkterna, sade Chief Executive Officer Dieter Weisskopf i en intervju i Zürich på tisdagen. Andra chokladtillverkare kommer förmodligen också att höja sina priser på grund av premien, sade han.

”Under de närmaste månaderna kommer du att se prisökningar”, sa Weisskopf till reportrar tidigare på tisdagen.

Mars Inc och Nestle är några av de chokladproducenter som har börjat köpa kakao för säsongen 2020/2021 med premien. Men medan de flesta företag inom kakao- och chokladsektorn är överens om principen att betala jordbrukarna ett bättre pris, kämpar många fortfarande med strategin eftersom premien inte kan säkras.

Kvalitetsskillnad

Ghana tar 400 USD extra per ton för sin kakao jämfört med börskurs, medan Elfenbenskusten inte gör det, men de tar extra betalt för kakaobönor med hög kvalité och rabatt för den kakao som har sämre kvalité.

”Det är inte så att de inte är tillmötesgående” sade han. ”Det är just så att efterfrågan redan lider lite. De kan redan inte riktigt kräva den premien. ”

Högre priser kan få chokladtillverkare att välja kakaoalternativ samtidigt som de lockar bönderna att odla fler bönor, sade Weisskopf.

”Förr eller senare kan det leda till ett minskat volymbehov för kakao och å andra sidan, naturligtvis, också leda till överutbud” sade han. ”Men vi pratar inte om ett tidsintervall på 12 månader här; vi pratar om två till tre år. ”

Förstsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Thailand spås få den lägsta sockerrörsskörden på 14 år

Publicerat

den

Sockerrör

Trots rekordhöga sockerrörspriser för thailändska bönder under säsongen 2022/2023 och högre priser för 2023/2024, spås utbudet av sockerrör för nästa säsong att sjunka till 74 miljoner ton.

Minskningen av sockerrörsvolymer beror både på en minskning av planterad yta, på grund av att konkurrerande grödor betalar bönderna mer, och även på en hög risk kring en lägre jordbruksavkastning på grund av det prognostiserade torra vädret till följd av El Niños vädermönster.

I år har priserna på kassavarot i Thailand stigit med nio procent, vilket har drivits av en starkare efterfrågan och starkare priser på kassavachips och stärkelse. Efterfrågan kommer främst från Kina, där kassavarot används till etanol och djurfoder.

Det förväntas att kassavapriserna kommer att förbli starka under hela 2023, så med ett nuvarande rotpris på 3 360 THB/kubikmeter ger kassava en bättre avkastning än sockerrör. Detta leder till att mindre sockerrör planterades under det fjärde kvartalet 2022 för skörd under säsongen 2023/2024.

Den potentiella övergången till kassavaodling kommer att resultera i minst fem procent minskning av området för sockerrörsskörd. Den andra nyckelfrågan som den kommande krossningen står inför är jordbruksavkastningen.

Lägre nederbörd än normalt att förvänta

I år är ett El Niño-år, vilket för Thailand historiskt sett kommer att innebära en lägre nederbörd än normalt. Mindre än 20 procent av Thailands sockerrörsareal har tillgång till ordentlig bevattning, detta betyder att under år då det är lägre nederbörd har sockerrörsskördarna lidit hårt.

När det gäller sockerexport, baserat på en skörd på 74 miljoner ton, förväntas Thailand att exportera åtta miljoner ton socker. Med premien för vitsocker på nuvarande nivåer finns det ett bra incitament för bruken att producera vitt socker, till förmån för råvaror, men tillgången på vatten kan vara en begränsande faktor.

Förstsätt läsa

Nyheter

Europas solkraftproduktion får svenska elpriser att falla

Publicerat

den

Solceller på tak

Solkraftsproduktionen på kontinenten har fått elpriserna i Tyskland och Danmark att falla dramatiskt den senaste veckan, vilket har spillt över på de svenska elpriserna. Systempriset på den nordiska elbörsen Nord Pool låg förra veckan på den lägsta noteringen sedan november 2020, 15 öre per KWh. Fortsatt låga elpriser väntas innevarande vecka.   

Den kraftigt ökande solkraften i Europa avspeglas tydligt i elpriserna i Europa nu när förbrukningen är låg. I söndags fick den starka solproduktionen elpriset i Nederländerna att falla till minus 400 Euro per MWh vid timme 15 i söndags, vilket spillde över till Tyskland och Danmark och vidare till Sverige. Elpriset var -10 euro per MWh i hela Sverige under fyra timmar på söndagseftermiddagen.

Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia
Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia

– När det är låga priser på kontinenten importerar vi i Norden deras billigare kraft. Låga och till och med negativa elpriser kommer att bli allt vanligare framöver, den här tiden på året när förbrukningen är låg och solproduktionen är stark, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker Bixia.

Bottennoteringarna avlöste varandra förra veckan och elpriserna på Nord Pool låg på veckobasis på de lägsta nivåerna sedan november 2020. Den kraftiga solproduktionen på kontinenten bidrog tillsammans med låg förbrukning, god tillrinning och mycket vind till de pressade priserna. 

Priserna under innevarande vecka väntas vara fortsatt låga.

– Vårfloden har toppat, men tillrinningen är fortsatt stark och i kombination med ett par dagar med riklig vind i Norden och stark fortsatt solkraftproduktion på eftermiddagarna blir resultatet låga priser. Vi får lite mindre vind framåt helgen och veckosnittet kommer att ligga på runt 15 öre per KWh i system denna vecka, och runt det dubbla, cirka 30 öre, nästa vecka, säger Johan Sigvardsson.

Förstsätt läsa

Nyheter

Botnia Exploration håller fast vid att de ska öppna sin guldgruva under 2023

Publicerat

den

Fäbodtjärn, Botnia Explorations gruva

Vi skrev i november förra året att Botnia Exploration planerar att öppna sin guldgruva under 2023. Nu har vi kommit till slutet av maj 2023 och bolaget håller fortfarande fast vid samma tidsplan. Man håller även fast vid att man inte kommer att behöva göra någon ytterligare emission utan att man kommer att få tillräckligt med kassaflöde från gruvan man ska öppna i år. VD Thomas Söderqvist presenterar verksamheten.

Förstsätt läsa

Populära