Nyheter
Fortsatt extremt låga elpriser under våren
Elbolaget Bixia har tidigare rapporterat om de ovanligt låga elpriserna, både till följd av de välfyllda vattenmagasinen, coronaviruset som delvis bidragit till bränsleprisernas fall och den milda och blåsiga vintern. Den snabba spridningen av coronaviruset med nedstängda samhällsfunktioner som följd kan leda till att priserna faller ytterligare.
– Tittar vi på hur elanvändningen ser ut just nu i Norden, så ligger den på ungefär samma nivå som vi haft hela vintern. Men får vi en eskalerande situation med nedstängda samhällsfunktioner så kommer det tillfälligt att leda till en minskad efterfrågan och ännu lägre prisbild, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia.
Snittpriset på el låg under februari på 13,8 öre per kWh, så lågt februaripris har vi inte sett sedan år 2000. Enligt Bixias prognos kommer priset ligga kvar på en nivå mellan 10 och 14 öre fram till sommaren.
– Så länge den goda hydrologin består kommer vi att se låga elpriser, åtminstone fram till sommaren. Så här mycket vatten och snö som vi har i de nordiska magasinen just nu har vi inte haft sedan Bixia startade sin datainsamling 1996, säger Johan Sigvardsson.
Risk för minuspriser på söndag
Den 10:e februari i år hade vi för första gången negativa elpriser under några timmar i Sverige. Det innebar att svenska hushåll kunde förbruka el och få betalt för det. Ett fenomen som är något vanligare i Tyskland och Danmark där det finns mycket vindkraft.
– På söndag kommer det bli mycket blåsigt igen, samtidigt som det är milt och en helgdag då vi inte använder så mycket el. Det kan alltså finnas en risk för eller chans till att elpriset hamnar på minus igen under några timmar. Det kan ju tyckas bra för konsumenterna men det är en svår situation för elproducenterna som gjort stora investeringar i exempelvis ett vindkraftverk, konstaterar Johan Sigvardsson.
Begränsad fallhöjd
Det är svårt att förutsäga vilka följder coronaviruset kommer att ha på elpriset. Vi kanske inte har sett zenit av coronautbredningen ännu, men med bränslepriser som redan gått ner ca 50 procent under 2020 är fallhöjden begränsad.
– I närtid, dvs Q2 och Q3 är elpriserna resan så nedpressade av det hydrologoiska överskottet att de får svårt att pressas så mycket mer, och det är under dessa kvartal vi kan vara någorlunda säkra på att vi ser en nedgång i den ekonomiska aktiviteten, avslutar Johan Sigvardsson.
Nyheter
Stora Enso vill sälja 1,4 miljoner hektar av sina skogstillgångar
Stora Enso meddelade igår att de vill sälja omkring 12 procent av sina totala skogstillgångar, vilket motsvarar 1,4 miljoner hektar. En försäljning skulle minska bolagets skuldsättningen och stärka balansräkningen. Christian Kopfer kommenterar den planerade försäljningen, bland annat om vilka köparna skulle kunna vara, och sedan går samtalet vidare om skogsmarknaden i ett något större perspektiv.
Kopfer kommenterar även olja och koppar efter de senaste dagarnas oroligheter.
Nyheter
Förtroendet är inte på topp för Boliden, men EFN ser ett köpläge
Boliden har radat upp motgångar och marknaden har tappat mycket av sitt förtroende för bolaget. Den pressade värderingen och utsikterna för konjunkturen gör dock att EFN:s analytiker Ellinor Beckett ger en köprekommendation till aktien på 12 månaders sikt.
”Inom Boliden finns hela värdekedjan, från att hitta metallerna i jorden till att återvinna dem. Däremellan bryts de och produceras. Mest koppar, guld och zink, men även silver, nickel och bly. Ungefär tre fjärdedelar av vinsten kommer från smältverken, resten från gruvorna. Rönnskärsverken utanför Skellefteå är Sveriges enda smältverk för utvinning av basmetaller och är världsledande på återvinning av elektronik.”
Vill man ha exponering mot koppar så finns det andra aktier som ger en renare exponering. Men Boliden har sina gruvor i Norden och Irland vilket minskar den politiska risken.
Boliden-aktien stängde på 344,50 kronor igår.
Nyheter
Stora rörelser på råvarumarknaden när Kina stimulerar ekonomin
Det har hänt mycket på råvarumarknaden den senaste veckan efter att Kina kraftigt ökat stimulanserna för att sätta fart på ekonomin. Det har fått effekt på både aktier och råvarupriser. Det kan även göra guld intressant på sikt då Kina nu väljer att öka mängden pengar. Eric Strand säger att nu har Kina valt väg, man stimulerar ekonomin, nu kan man inte gå tillbaka och sanera.
Samtidigt gör stimulanser med mer grön omställning och elektrifiering även metaller som silver och koppar intressanta.
-
Nyheter4 veckor sedan
En 25 år lång megatrend för järnmalm är över – konsekvenserna kommer bli många och kraftiga
-
Nyheter3 veckor sedan
Northgold genomför företrädesemission och lanserar ny strategi
-
Nyheter4 veckor sedan
Italien satsar på ny kärnkraft
-
Analys3 veckor sedan
OPEC’s strategy caps downside, and the market gets it
-
Analys4 veckor sedan
Anticipated demand weakness sends chills
-
Nyheter3 veckor sedan
De tre bästa aktierna inom olja och gas
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: Tight here and now
-
Nyheter1 vecka sedan
Gaining on China stimulus, but planned production hike by OPEC+ is hanging over the market as a dark cloud