Följ oss

Nyheter

Choklad kommer att bli dyrare

Publicerat

den

Choklad bruten

Höga kakaopriser över hela världen och energikrisen i Europa skadar världens chokladtillverkare. De höga kostnaderna kan snart vältras över på konsumenterna vilket innebär att choklad kommer att bli dyrare.

Det är en kombination av kort- och långsiktiga faktorer som har spelat en roll i att kakaopriset skjutit i höjden. Wall Street Journal rapporterade att benchmarkpriserna på kakao i London har stigit med mer än 32 procent i år. Kakaopriserna är på de högsta nivåerna sedan åtminstone 1985.

  1. Ökad efterfrågan, framförallt från Fjärran Östern.
  2. Åldrande kakaogårdar och -bönder.
  3. Väder.

Enligt den internationella kakaoorganisationen (ICCO) kommer den globala efterfrågan på kakao under säsongen som slutar i slutet av september att överstiga produktionen med 142 000 ton, vilket motsvarar cirka 355 miljoner pound chokladkakor. Denna brist kommer att göra att lagren i slutet av säsongen minskar med åtta (8) procent från ett år tidigare till 1,6 miljoner ton.

Åldrande kakaogårdar – relaterade till kakaobönder och -träd – spelar en betydande roll i denna brist. Kakaoodlingar är ofta småskaliga och utförs av låginkomstbönder.

Elfenbenskusten och Ghana är världens två största producenter av kakao och står för mer än 50 procent av världens kakao. Afrikanska kakaoplantager är vanligtvis bara omkring en hektar stora och ofta drivs av äldre bönder, eftersom yngre generationer tenderar att migrera till städer.

Dessutom har kakaoträd vanligtvis en livslängd på cirka 30 år, och många av träden på dessa plantager är mycket äldre, vilket leder till betydligt lägre avkastning.

En av de långsiktiga faktorerna som påverkar kakaoindustrin är vädret. Västafrika har haft alltför mycket nederbörd, särskilt i Elfenbenskusten. Även om dessa överdrivna regn inte påverkar kakaon just nu, kommer de att påverka råvaran i framtiden.

Kakaoskörden startar i oktober i år och pågår till mars. Regn i juni kan dock påverka skörden på två sätt:

  • Frosty pod rot kan förekomma, vilket skulle göra att skördarna inte går att sälja.
  • Fuktigheten i plantagen kan göra skörden mer mottaglig för skadedjur.

Dessa faktorer har bidragit till de stigande kakaopriserna vilket innebär att choklad kommer att bli dyrare, särskilt choklad med hög kakaohalt.

Nyheter

Mahvie Minerals är verksamt i guldrikt område i Finland

Publicerat

den

Mahvie Minerals ska producera guld

Mahvie Minerals utvecklar guldtillgångar i Finland, närmare bestämt Haveri beläget i Tammerfors guldbälte, och undersökningarna visar på mycket intressanta mängder. Bolaget planerar nu för att ta de nästa stegen framåt. Här presenterar VD Per Storm verksamheten.

Fortsätt läsa

Nyheter

Neil Atkinson spår att priset på olja kommer att stiga till 70 USD

Publicerat

den

Oljerigg producerar olja

Olja handlas kring 65 USD, lite högre eller lägre beroende på vilken sort vi tittar på. EIA tror att priset faller till 50 USD under början av 2026. Energianalytikern Neil Atkinson spår dock en mindre ökning till 70 USD. Han tror på en starkare efterfrågan, stabil skifferproduktion och ett OPEC som kan justera sin produktionen.

EFN Råvaror med Anna Stjernquist och Peter Hedlund, analytiker på Finansmagasinet, går igenom situationen på oljemarknaden.

Fortsätt läsa

Nyheter

Uppgång i oljepriset väntas under hösten enligt den tekniska analysen

Publicerat

den

Teknisk analys på olja av Ingemar Carlsson

Ingemar Carlsson på Tendens har gjort en teknisk analys på oljepriset, närmare bestämt brent, och den visar att en uppgång är att vänta under hösten.

Fortsätt läsa

Guldcentralen

Aktier

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära