Följ oss

Nyheter

Choklad kommer att bli dyrare

Publicerat

den

Choklad bruten

Höga kakaopriser över hela världen och energikrisen i Europa skadar världens chokladtillverkare. De höga kostnaderna kan snart vältras över på konsumenterna vilket innebär att choklad kommer att bli dyrare.

Det är en kombination av kort- och långsiktiga faktorer som har spelat en roll i att kakaopriset skjutit i höjden. Wall Street Journal rapporterade att benchmarkpriserna på kakao i London har stigit med mer än 32 procent i år. Kakaopriserna är på de högsta nivåerna sedan åtminstone 1985.

  1. Ökad efterfrågan, framförallt från Fjärran Östern.
  2. Åldrande kakaogårdar och -bönder.
  3. Väder.

Enligt den internationella kakaoorganisationen (ICCO) kommer den globala efterfrågan på kakao under säsongen som slutar i slutet av september att överstiga produktionen med 142 000 ton, vilket motsvarar cirka 355 miljoner pound chokladkakor. Denna brist kommer att göra att lagren i slutet av säsongen minskar med åtta (8) procent från ett år tidigare till 1,6 miljoner ton.

Åldrande kakaogårdar – relaterade till kakaobönder och -träd – spelar en betydande roll i denna brist. Kakaoodlingar är ofta småskaliga och utförs av låginkomstbönder.

Elfenbenskusten och Ghana är världens två största producenter av kakao och står för mer än 50 procent av världens kakao. Afrikanska kakaoplantager är vanligtvis bara omkring en hektar stora och ofta drivs av äldre bönder, eftersom yngre generationer tenderar att migrera till städer.

Dessutom har kakaoträd vanligtvis en livslängd på cirka 30 år, och många av träden på dessa plantager är mycket äldre, vilket leder till betydligt lägre avkastning.

En av de långsiktiga faktorerna som påverkar kakaoindustrin är vädret. Västafrika har haft alltför mycket nederbörd, särskilt i Elfenbenskusten. Även om dessa överdrivna regn inte påverkar kakaon just nu, kommer de att påverka råvaran i framtiden.

Kakaoskörden startar i oktober i år och pågår till mars. Regn i juni kan dock påverka skörden på två sätt:

  • Frosty pod rot kan förekomma, vilket skulle göra att skördarna inte går att sälja.
  • Fuktigheten i plantagen kan göra skörden mer mottaglig för skadedjur.

Dessa faktorer har bidragit till de stigande kakaopriserna vilket innebär att choklad kommer att bli dyrare, särskilt choklad med hög kakaohalt.

Nyheter

Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern

Publicerat

den

Borrkärnor med koppar

Den nya Dagens industri-podden ”Den nya ekonomin” har i sitt första avsnitt grävt sig ner i ämnet koppar. Världen kommer att behöva helt ofantliga mängder koppar för det mesta vi vill göra, samtidigt går det långsamt att öppna nya gruvor. I de största kopparregionerna i världen tar det 20 år från beslut till produktion och i USA tar det 29 år.

”Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.”

Journalisten Gunnar Harrius pratar flera personer och besöker även Viscariagruvan, den koppargruva som Viscaria öppnar i Sverige.

Fortsätt läsa

Nyheter

Silverpriset kan bara gå upp

Publicerat

den

Silvertacka i popart-stil

Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.

Jochen Staiger går igenom läget för ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden

Publicerat

den

Michel Rufli på Nordic Gold Trade pratar om guld

Michel Rufli från Nordic Gold Trade svarar på Gabriel Mellqvists frågor om vad som händer med guld. Det är ett intressant samtal om både vilka faktorer som driver guldpriset rent generellt, men även hur olika saker har påverkat priset det senaste året och inte minst den senaste tiden.

Man kommer bland annat in på att det finns olika typer av osäkerhet, så som geopolitisk, finansiell (långa räntor börjar falla vilket är bra för guld) och politisk. Det fanns exempelvis en positionering i guld inför det amerikanska presidentvalet där man förväntade sig politisk osäkerhet om valet blev mycket jämt, men när valresultatet var tydligt så försvann just den typen av osäkerhet.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära