Följ oss

Nyheter

Chinese Gold Pandas – De populära kinesiska guldmynten

Publicerat

den

Chinese Gold Pandas - De populära guldmynten från Kina

Chinese Gold Pandas - De populära guldmynten från KinaDen kinesiska pandan eller Chinese Gold Pandas som de ibland kallas för hos guldmynthandlarna är ett av de vackraste guldmynten vi sett. Enbart av detta skäl anser vi att de är värda att skriva om. Att de sedan kan komma att bli en bra affär är ännu ett skäl till att vi vill uppmärksamma dessa mynt.

Den kinesiska pandan, eller Chinese Gold Pandas som de också kallas för är av guldhandlare betraktat som ett av de allra vackraste guldmynten. Upplagorna är små vilket medför att de är än mer eftersökta av samlare än andra mynt, något som gör dem dyrare. Det är således inte ovanligt att dessa mynt handlas med premium gentemot andra guldmynt.

Historia om Pandamyntet

Kina gav ut sitt första guldmynt 1982 och då i storlekarna 1/10, ¼, ½ samt 1 troy ounce. 1983 präglades för första gången ett 1/20 troy ounce mynt och under senare år har även 5 ounce- och 10 ouncemynt tillkommit i serien. 1991 gav Kina ut ett 5 kilos Pandamynt för att uppmärksamma myntets tioårsjubileum. Det var det första myntet i sitt slag under modern tid och dessutom är det mycket sällsynt då det endast präglades i tio exemplar.

Sedan 1982 har Chinese Gold Pandas präglats årligen. Precis som namnet antyder pryds myntets baksida av den mycket omtyckta pandan.

Känd för sitt komplexa utseende, sin charm och sitt vackra mönster, anses Chinese Panda, av många, vara ett av världens mest estetiskt tilltalande mynt. Varje utgåva porträtterar en panda vars utseende har varierat genom åren, vilket gör myntet idealiskt för samlare. Det enda undantaget är 2001 och 2002 års utgåvor som är identiska då den kinesiska regeringen införde ett förbud mot ändrad design på myntet. Förbudet lyftes 2003, delvis beroende på påtryckningar från samlare.

Genom åren har pandan porträtterats som ett livligt och inte minst charmigt djur, därav har man velat illustrera pandan i olika situationer på mynten. På vissa mynt äter den bambu, på andra klättrar den i träd eller leker ensam såväl som i par.

Pandafamiljen

China Gold Panda mynten tillverkas i 24 karats .999 finguld och ges ut i fem olika storlekar: 1 Troy Oz, ½ Troy Oz, ¼ Troy Oz, 1/10 Troy Oz samt 1/20 Troy Oz. Valörerna sträcker sig från 20 till 500 Yuan. Den utmärkt polerade spegelfinishen med upphöjda frostade element, ger myntet ett Proof-liknande utseende.

Präglingen av de kinesiska Pandamynten sker i betydligt lägre omfattning än exempelvis American Eagle, Krugerrand, Canadian Maple Leaf och andra mer välkända mynt, så generellt sett, prissätts dessa mynt betydligt högre än de övriga mynten. Exempelvis präglades mindre än 16.000 1 Oz mynt under 1982. 1983 var siffran 22.447 och 1984 endast 23.330 st. Produktionen har aldrig överstigit 150.000 exemplar vad gäller 1 Oz-myntet och den högre produktionen har förekommit först under de senaste åren. China Gold Panda-mynten, framförallt de tidigaste mynten, har således inte bara ett värde i form av guld men också ett samlarvärde.

Tekniska specifikationer

Tekniska specifikationer för Chinese Gold Pandas - Guldmynt

Design

Samtliga Pandamynt har samma motiv på framsidan, det kända Himmelska Templet i Beijing, ett gammalt arkitektoniskt mästerverk och en känd turistattraktion i Kina. De kinesiska tecknen i myntets överkant översätts med ”Folkrepubliken Kina”. I myntets nederkant utläses året för myntets utgivande.

Baksidan på myntet porträtterar, som tidigare nämnt, jättepandan, som utöver sin status som Kinas nationaldjur även internationellt symboliserar behovet av skydd för utrotningshotade djur. 2006 års utgåva av Pandamyntet gestaltar en jättepanda med sin unge sittandes i en bambuskog. På denna sida framgår även myntets valör, vikten och guldhalten i myntet.

Nyheter

Eurobattery Minerals förvärvar majoritet i spansk volframgruva

Publicerat

den

Volfram i olika former

Eurobattery Minerals har tagit ett stort steg i sin utveckling genom att underteckna ett avtal om att förvärva en majoritetsandel i volframgruvan San Juan i Galicien, Spanien. Genom en investering på totalt 1,5 miljoner euro i det spanska bolaget Tungsten San Juan S.L. (TSJ), säkrar Eurobattery Minerals en ägarandel på 51 procent – och kontroll över projektet redan efter första delbetalningen.

Investeringen syftar till att bygga en pilotanläggning för mineralbearbetning och starta gruvdriften, som redan har alla nödvändiga licenser och ett preliminärt leveransavtal med Wolfram Bergbau und Hütten AG – en ledande volframproducent inom Sandvik-koncernen. Första leveranserna till Europa väntas ske under andra halvåret 2026, då även positivt kassaflöde förväntas genereras.

”Detta är en game-changer för oss. För första gången går vi från ett prospekteringsbolag till ett bolag med faktiskt intäktspotential inom en snar framtid,” säger VD Roberto García Martínez.

San Juan-projektet har bekräftade malmreserver på cirka 60 000 ton med en volframoxidhalt på 1,3 %. Volfram är en kritisk råvara med ökande strategisk betydelse för industri och försvar, och priset har stigit med över 40 % under 2025.

Med detta förvärv stärker Eurobattery Minerals både sin finansiella ställning och sin position som en europeisk leverantör av kritiska råmaterial – ett viktigt steg mot en hållbar och självförsörjande batterivärdekedja i Europa.

Fortsätt läsa

Nyheter

USA ska införa 50 procent tull på koppar

Publicerat

den

Borrkärnor med koppar

USA:s president Donald Trump har precis meddelat att landet ska införa en tull på 50 procent på basmetallen koppar. Priset på råvarubörsen i USA stiger omgående med 10 procent.

USA har viss inhemsk produktion av koppar, men den inhemska efterfrågan överstiger produktionen. Därför måste landet importera koppar för att täcka behovet, särskilt för användning inom elnät, elektronik, byggindustri och fordonssektorn. De största exportörerna till USA är Chile, Kanada, Mexiko och Peru.

När tullar av denna typ införs uppstår prisskillnader i världen. Handlar man koppar på börsen är det därför viktigt att veta vilken börs man handlar på eller om man använder certifikat så är det viktigt att veta vilka underliggande värdepapper de följer.

Sedan är det som alltid med Trump, begreppet är som bekant TACO, Trump Always Chickens Out. Man ska alltså inte ta några definitiva stora beslut baserat på vad han säger. Saker och ting kan ändra sig från dag till dag.

Fortsätt läsa

Nyheter

Ryska staten siktar på att konfiskera en av landets största guldproducenter

Publicerat

den

Guldtacka från Scottsdale Mint

En våg av panik sprider sig bland Moskvas elit sedan Vladimir Putins regim inlett en dramatisk offensiv för att beslagta tillgångarna hos Konstantin Strukov – en av Rysslands rikaste affärsmän och ägare till landets största guldgruvföretag, Yuzhuralzoloto. Åtgärden ses som ett tydligt tecken på hur långt Kreml är villigt att gå för att säkra ekonomiska resurser i takt med att kostnaderna för kriget i Ukraina stiger.

Strukovs förmögenhet, som uppskattas till över 3,5 miljarder dollar, byggdes upp under decennier i nära relation med maktens centrum i Ryssland. Men den 5 juli stoppades hans privatjet från att lyfta mot Turkiet. Enligt flera ryska medier deltog den federala säkerhetstjänsten FSB i ingripandet, och Strukovs pass beslagtogs. Händelsen ska vara kopplad till en omfattande rättsprocess där åklagare kräver att hela hans företagsimperium förverkas – med hänvisning till påstådd korruption och användning av skalbolag och familjemedlemmar för att dölja tillgångar.

Företaget själva förnekar att något inträffat och kallar rapporteringen för desinformation. De hävdar att Strukov befann sig i Moskva hela tiden. Trots det bekräftar rättsdokument att både han och hans familj förbjudits att lämna landet, och att myndigheterna snabbt verkställt beslutet.

Det som nu sker är en del av ett större mönster i ett Ryssland präglat av krigsekonomi: staten tar tillbaka kontrollen över strategiska sektorer som guld, olja och försvarsindustri – industrier som nu allt mer mobiliseras för att finansiera och stödja krigsinsatsen. Intressant nog handlar det inte om att Strukov ska ha varit illojal mot regimen – tvärtom har han varit en lojal allierad, med politiska uppdrag knutna till Putins parti. Men lojalitet räcker inte längre som skydd.

Medan tidigare utrensningar ofta riktade sig mot krigskritiker eller de som flydde landet, drivs dagens tillgångsövertaganden av något mer fundamentalt: ekonomisk nöd. De växande sanktionerna har nästan helt strypt inflödet av utländskt kapital. Statens oljeintäkter minskar och budgetunderskotten växer. Putins lösning är att vända sig inåt – till de oligarker han själv lyfte fram – för att fylla statskassan.

Det här är inte ett enskilt fall. På senare tid har flera framstående affärspersoner hamnat i plötsliga rättsliga tvister, omkommit under mystiska omständigheter eller sett sina bolag tas över av staten. Den oskrivna överenskommelsen som länge gällde i Putins Ryssland – rikedom i utbyte mot lojalitet – håller på att kollapsa.

Den 8 juli väntar en rättsförhandling som kan avgöra framtiden för Strukovs affärsimperium. Men budskapet till Rysslands näringslivselit är redan tydligt: ingen är för rik, för lojal eller för nära den politiska makten för att gå säker. I ett Ryssland där kriget kräver allt större uppoffringar riskerar oligarker att snabbt förvandlas till måltavlor.

Fortsätt läsa

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära