Chiles kopparproduktion hårt drabbad av strejker och dåligt väder

Koppargruva - Produktion av koppar via dagbrottChile, världens största kopparproducent kan ha tappat så pass mycket som åtta procent av årets kopparproduktion som en följd av dåligt väder, strejker och försenade projekt, i alla fall om vi skall tro på vad det statliga gruvbolaget Codelcos verkställande direktör, Diego Hernandez säger.

Det är framförallt i de norra delarna av Chile som kopparproduktionen har drabbats av klimateffekter, men även av arbetarnas strejker. Som en följd av detta räknar det chilenska gruvbolaget med att deras gruvor inte kommer att uppfylla produktionsmålet för 2011. Åtta procent är helt enkelt för mycket för gruvarbetarna att ta igen nu när strejkerna vid Escondida väl är över, i alla fall på den förhållandevis korta tid som återstår av året.

Under det senaste året har priset på koppar stigit med cirka 22 procent som en följd av att både Codelco, BHP Billiton (BHP) och Rio Tinto Group har rapporterat fallande halter koppar i sin malm, men också för att dessa företag inte kunnat leverera som en följd av strejkerna och väderförhållandena. Goldman Sachs sade i en nyligen publicerad rapport att de tror på ett kopparpris på 11.000 USD per ton inom de kommande tolv månaderna som en följd av dessa produktionsstörningar och en ökad tillväxt i världens tillväxtekonomier. Codelcos ledning tror att priset på koppar kommer att kvarstå på samma nivåer i alla fall året ut eftersom de sett att efterfrågan har minskat.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top