Connect with us

Nyheter

Fortsatt strejk kan leda till högre kopparpriser

Published

on

Koppar från koppargruva fraktas

Koppar från koppargruva fraktasArbetare vid världens största koppargruva i norra Chile lade ned sina verktyg för andra dagen i rad som en del av en obegränsad strejk då de anser att deras krav inte har uppfylls. De 2.300 gruvarbetarna i Escondida-gruvan i norra Chile, som kontrolleras av den brittiska-australiensiska gruvjätten BHP Billiton, har valt att gå i strejk eftersom de inte har nått en uppgörelse med bolaget om sin årliga bonus. En fortsatt strejk kan påverka marknaden och leda till högre kopparpriser.

Gruvarbetare säger att deras bonusar har sjunkit med upp till 70 procent, vilket bolaget skyller på lägre produktion och minskad metallkoncentration i malmen. Gruvarbetarna kräver också att den bonus som är kopplad till kopparprisets utveckling ska fördubblas.

Driftstoppet innebär BHP Billiton riskerar att förlora cirka 30.000.000 USD – eller 3000 ton koppar per dag, enligt beräkningar.

Chile är världens största producent av denna röda metall, med en årlig produktion om 5,6 miljoner ton, och av denna mängd producerar Escondida-gruvan i norra Chile över 1 miljon ton.

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. Magnus

    31 juli, 2011 at 11:47

    Spännande, strejken pågår fortfarande och priserna har börjat krypa uppåt. Men parterna borde väl komma överens snart, får man hoppas.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *