Följ oss

Nyheter

Kraftigt fall i kopparlagren i Kina

Publicerat

den

Lager av koppar på trumma för industrinVärldens största börsnoterade råvaruhandlare, Glencore, rapporterade under vecka 34 om kraftiga fall i de kinesiska kopparlagren. Enligt Glencore uppgår dessa endast till hälften av vad de var vid årsskiftet 2010/2011. Kina är världens utan tvekan största kopparkonsument, vilket gör att det finns tecken på att det finns en stark inneboende efterfrågan på koppar och att kopparn som har rasat med sex procent under året kan komma att återhämta sig.

Glencore som har sålt 17 procent mindre koppar i form av metall och i koncentrat under det första halvåret 2011 jämfört med samma period 2010 tror på en återhämtning i fråga om efterfrågan. Efterfrågan i Europa och USA har begränsats som en följd av den svaga tillväxten. Tyskland skiljer sig dock från Europa i allmänhet, användningen av koppar har där varit stark som en följd av en starkare exportefterfrågan. Nu gör bolaget bedömningen att Kina kommer att köpa mer koppar för att fylla upp lagren.

Fortsätt läsa
Annons Centaur
1 kommentar

1 kommentar

  1. Egli

    29 augusti, 2011 vid 21:41

    Så med andra ord om Kinas kopparlager faller och gruvorna i Chile inte kan leverera enligt budget menar du att man skall köpa koppar då? Vilka aktier skall köpa då tycker du?

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Priset på vete når sin högsta nivå på nio månader

Publicerat

den

Ett fält med vete

Vetepriset har nått sin högsta nivå på 9-10 månader. Det är flera faktorer som sammanfaller, men i grunden är det vädret som inte är vidare bra hos flera av de stora producenterna i världen. Prognoserna för Rysslands produktion från vinterodlingen har skrivits ner på grund av frost i maj. I Ukraina har det torra vädret minskat skördeutsikterna och enligt Bloomberg så har Australien historiskt låg nederbörd vilket skapar stress.

Det framförs även att priserna till viss del även stiger då bönder lagerhåller sina skördar för att se var turbulensen tar vägen innan de säljer.

Att priset går upp är visserligen dåligt på kort sikt för konsumenter, men som Torbjörn Iwarson var inne på för en vecka sedan så måste priset upp för att motivera bönder att odla mer, för vi kan inte leva utan vete.

Fortsätt läsa

Nyheter

Aluminiumproducenten Novelis börsnoteras på NYSE

Publicerat

den

Aluminium på rulle

Aluminiumproducenten Novelis vill ta in närmare en miljard USD inför sin notering på NYSE-börsen i USA idag. Företaget kontrolleras av Kumar Mangalam Birla och hans företag Hindalco Industries. Novelis har under många arbetat med att expandera sin produktion och är världens största återvinnare av aluminium med 14 återvinningsanläggningar runt om i världen.

Aktierna erbjuds inom spannet 18-21 USD och ett pris på 21 USD innebär ett totalt börsvärde på 12,6 miljarder USD.

Fortsätt läsa

Nyheter

Africa Oil kan se fram mot bra kassaflöde – köp aktien säger Affärsvärlden

Publicerat

den

Africa Oil-anställda

Africa Oil-aktien går nästan att räkna hem enbart på de producerande tillgångarna och kassan skriver Affärsvärlden i en analys som mynnar ut i en köprekommendation för investerare som accepterar en extra hög risk. bolaget kan se fram mot ett bra kassaflöde från oljeproduktionen i Nigeria samtidigt som det finns en stor uppsida i jätteprojektet utanför Namibias kust.

”Ett oljebolag med sina tillgångar Afrika och en stor del av substansen i ett outvecklat projekt är såklart inte en investering som passar alla. Den som kan leva med de extra riskerna kan dock överväga aktien som del i sin portfölj”

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära