Följ oss

Nyheter

Brist på julgranar ger rekordhöga priser

Publicerat

den

Brist på julgranar har fått priset att stiga

Tillgången på julgranar i Europa har minskat kraftigt vilket lett till rekordhöga priser. Trots att Sverige i stort sett är en enda stor glest befolkad skog är vi inte självförsörjande på julgranar. Sverige importerar därför varje år hundratusentals julgranar från Danmark, som är ledande på odling av denna form av träd.

I mitten av 90-talet hade vi en överproduktion av julgranar vilket ledde till att många odlare lade ner sin produktion, vilket har lett till ett minskat utbud och högre priser. Priset har de senaste åren stigit med 45 %. Mellan 2013 – 2020 väntas dock tillgången åter öka.

Vi ser här ett klassiskt fenomen på råvarumarknaden. Låga priser leder till att många aktörer lägger ner sin produktion, vilket några år senare skapar brist, som leder till högre priser, vilket i sin tur gör att fler aktörerna ökar sin produktion och nya tillkommer… Ja ni förstår mönstret.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

En betydligt mer stabil råvara är granar och andra trädsorter som odlas för att bli timmer. Är priset lågt kan ägaren helt enkelt låta bli att skörda. Och när priset går upp kan träden fällas ganska omgående, det krävs inte flera år av förberedelse. Unikt för skog är dessutom att råvaran inte bara ligger på lager, råvaran ökar i volym (träden växer) medans ägaren väntar på högre priser.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa
Annons Centaur
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Montage Gold, det nya guldbolaget i Lundin-sfären

Publicerat

den

Montage Gold arbetar i Elfenbenskusten

Montage Gold är ett gruvbolag som ska börja etablera en guldgruva i Elfenskusten under 2025. I mars tidigare i år gjorde det TSX Venture-noterade bolaget en kapitalanskaffning på 35,2 miljoner CAD till 0,70 CAD per aktie, en kapitalanskaffning som utökades från 20 miljoner CAD. Lundin-sfären investerade hälften av kapitalet.

”Vi är mycket nöjda med den starka efterfrågan från investerare som vi fick för vår utökade icke-mäklade private placement, ledd av en betydande investering från Lundin-familjen tillsammans med betydande investeringar från styrelseledamöter och tjänstemän i Montage. Vi ser fram emot att gå vidare med vår strategi att bygga en ledande afrikansk guldproducent med flera tillgångar, med vårt Koné-projekt i spetsen.” sade Martino De Ciccio, VD för Montage Gold, i samband med kapitalanskaffningen.

Intervju med Martino De Ciccio som är ny VD för Montage Gold. Han klev ombord i samband med Lundin-sfärens investering, då även Lundin-sfärens Ron Hochstein valdes in i styrelsen.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Intervju med Montage Golds VD Martino De Ciccio
Fortsätt läsa

Nyheter

Faraday Copper, ett av de nya bolagen i Lundin-sfären

Publicerat

den

Faraday Copper

Lundin-sfären har redan en stor exponering mot koppar via flera av sina bolag, bland annat Lundin Mining och Filo. Ett nytt tillskott till sfären är det relativt lilla bolaget Faraday Copper som i veckan gjorde en kapitalanskaffning på 20 MCAD till 0,80 CAD per aktie och är noterat på TSX i Kanada. Aktien stängde på 0,82 CAD i fredags.

Graf över Faraday Coppers aktiekurs

Nedan ger VD för Faraday Copper en kort presentation av verksamheten.

Faraday Coppers VD Paul Harbidge presenterar verksamheten.
Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära