Connect with us

Nyheter

Japanska obligationer är guld värda

Published

on

Japanska centralbanken ger obligationsköpare guldmyntJapan premierar obligationsköpare med guldmynt och ökar därmed den reella avkastningen på sina rekonstruktionsobligationer. De placerare som köper dessa obligationer kommer att erhålla ett halvt troy ounce guld, något som kan komma att öka avkastningen med nästan 600 procent.

Enskilda investerare som köper obligationer med ett nominellt värde om minst 10 miljoner yen, cirka 860.000 kronor, med en årlig avkastning på 0,05 procent och håller dessa hela löptiden får ett minnesmynt i guld med en vikt om 15,6 gram (0,55 troy ounce) värt cirka 948 USD med dagens guldpris. Med dagens guldpris innebär detta att avkastningen stiger till 89.000 yen, en väsentlig skillnad från de 15.000 yen som räntan motsvarar.

Kupongen för den treåriga statsobligationen som kommer att börja säljas den 16 januari 2012 är 0,18 procent. Den tioåriga statsobligationen ligger nära sin all-time-low på en procent. Silvermynt med en vikt om ett troy ounce (31,1 gram silver) med ett nominellt värde på 1.000 yen kommer att distribueras till dem som köper obligationer med ett nominellt värde på mer än en miljon yen i den emission som släpps i mars 2012. Samtliga obligationsinnehavare kommer dessutom att få ett tackkort från den japanske finansministern.

Förfarandet är ett tecken på att såväl regeringar som centralbanker är oroade över att inte kunna sälja sina statspapper.

Continue Reading
Advertisement

Tavex

1 Comment

1 Comment

  1. Tore

    17 juni, 2012 at 22:10

    Klart rolig idé, och lite guld är ju aldrig fel.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Priset på sojabönor nästan oförändrat

Published

on

Traktor på åker

Sojabönsterminer på Chicago Board of Trade avslutade en kort, hackig handelssession i mitten av förra veckan, efter att Argentina meddelade att de skulle återupprätta en förmånlig valutaväxling för sojabönsexport fram till slutet av året.

Argentina, som stimulerade enorm sojaexport i september med den så kallade ”sojadollarkursen”, har kommit överens om ett ”golv” på cirka 3 miljarder dollar i export med spannmålsföretag, sade en källa till ekonomiministeriet på fredagen. Det amerikanska jordbruksdepartementet rapporterade en veckovis nettoförsäljning av sojabönor i USA på 690 100 ton för 2022/2023 under veckan som slutade den 17 november och 10 000 ton för 2023/2024.

Analytiker förväntade sig 500 000 till 1,7 miljoner ton för 2022/2023 och högst 150 000 ton för 2023/2024.

Samtidigt sjönk priset på veteterminer på Chicago Board of Trade kraftigt på en kort och hackig handelsdag under fredagen, med decemberkontraktet som nådde sin lägsta nivå sedan den 22 augusti, eftersom den senaste tidens svaghet i ryska vetepriser fortsatte att tynga marknaden, sa handlare.

Continue Reading

Nyheter

Guldet stiger när dollarn faller efter duvaktigt agerande från Fed

Published

on

Guldet gick upp på fredagen, understött av dollarns reträtt på ett uppfattat duvaktigt agerande i den amerikanska centralbankens räntehöjningsstrategi. En ”betydlig majoritet” av Fed-politikerna var överens om att det ”sannolikt snart skulle vara lämpligt” att bromsa takten i räntehöjningarna, visade protokollet från mötet den 1-2 november på onsdagen. Detta satte dollarn på kurs mot en veckovis nedgång, vilket gjorde guld billigare för utländska köpare.

Men mötet i Federal Open Market Committee i december kommer att bli en ”black box”-händelse med tanke på variationen i prognoser före och efter den senaste tidens svalare än förväntade amerikanska inflationsdata, vilket gör guld känsligt för kommande data när köpare letar efter en ”större övertygelse om att nuvarande räntehöjning förväntningarna är väl förankrade”.

En majoritet av valutahandlare förväntar sig en räntehöjning på 50 punkter vid Feds decembermöte, medan chanserna för en höjning på 75 bps var fastställda till cirka 34,5 procent. Höga räntor har fungerat som tak för guldets traditionella status som en säkring mot hög inflation och andra osäkerheter i år, eftersom de leder till högre alternativkostnad för att behålla den icke-avkastande tillgången.

Continue Reading

Nyheter

WTI-oljan är bara 2 USD från att staten börjar köpa

Published

on

Fat med olja

Flera stora städer i Kina stänger åter ner och låser in medborgarna. Den senaste tiden har det uppstått protestkravaller på stora fabriker och de senaste dagarna har det uppstått protester på gatorna. Kinas hantering av covid gör att ekonomin i landet nu ännu en gång saktar in. Det har fått oljepriset att falla ytterligare.

WTI-oljan handlas nu till 74 USD per fat, vilket bara är 2 USD från prisnivån då den amerikanska staten börjar köpa olja för att åter fylla på de strategiska reserverna (SPR, Strategic Petroleum Reserve). Enligt planen ska olja köpas när priset är vid 67-72 USD eller lägre.

Continue Reading

Populära