Följ oss

Nyheter

Brasiliens olja når inte ut på marknaden

Publicerat

den

Flagga i Braslien

Den 8 november 2007 offentliggjorde Petrobrás, Brasiliens statliga energibolag att det funnit en av världens största oljefyndigheter utanför landets kust.

Råoljan finns på sju kilometers djup under vatten, sand och salt vilket gör att exploateringen inte kommer börja förrän tidigast om fem år. Detta trots att Petrobrás, som kontrollerar 65 procent av området, har erkänd specialistkunskap när det gäller djupborrning. Läs mer om olja i vår huvudartikel om denna råvara. Då fyndet finns under havsbotten, är det är en tämligen dyr olja att producera, men trots detta är det högst sannolikt att den brasilianska ekonomin kommer att få ett betydande lyft samt att dess valuta kommer att stärkas ytterligare då landet börjar exportera denna olja. Just detta med exporten låter emellertid vänta på sig. Den snabbt ökande ekonomiska aktiviteten och tillväxten i Brasilien gör att prognosen att börja exportera olja och oljeprodukter skjuts ännu längre in i framtiden.

Trots att Brasilien redan producerar olja räcker det inte till för landets egna behov, och landet bedöms sannolikt komma att behöva importera olja under de kommande åren för att möta det inhemska behovet. Flera bedömare har tidigare varit av den åsikten att Brasilien skulle kunna kompensera för detta genom en ökad produktion av etanol, men uppgifter om att Kina kommer att konsumera 47 procent mer majs i år än vad landet gjorde för ett decennium sedan har drivit upp priset. Den kinesiska efterfrågan är nu så pass stor att landet efterfrågar mer majs än vad Brasilien, världens tredje största producent, mäktar med att leverera.

På väg mot i-landsstatus

Karta över Brasilien - Ett blivande exportland av oljaI samband med att Petrobrás kommunicerade upptäckten av en oljefyndighet under havsbotten utanför Rio de Janeiro med tillgångar på mellan fem och åtta miljarder fat olja, motsvarande hela Norges samlade oljereserv, lät den brasilianska regeringen meddela att landet var på väg mot en nivå i fråga om oljeproduktion som motsvarar den som vi ser hos Saudi-Arabien och Venezuela. I och med detta fynd uppgår den totala brasilianska oljereserven till ofattbara 14 miljarder fat olja vilket fick landets president att meddela att han gärna ser Brasilien som en medlem i den globala oljekartellen OPEC inom en snar framtid. Samtidigt meddelade denne att han inte hade för avsikt att förändra den brasilianska politiken visavi biobränslen.

Om siffrorna stämmer betyder detta att Brasilien har en chans att lyfta sig ur den fattigdom som i dag dominerar landet. Reservernas storlek kan komma att innebära att landets produktion av denna energiråvara endast överträffas av den hos Saudiarabien och Kuwait. Det finns emellertid en hel del frågetecken kring detta, flera bedömare anser att de siffror som har presenteras utgör en glädjekalkyl. För några år sedan hittades en oljefyndighet i Mexikanska golfen som sades uppgå till 12 miljarder fat, sedan dess har det varit ganska tyst om den och i dag talas det snarare om 400 miljoner fat.

Oavsett detta så är det en allmän bedömning att Brasilien inom en snar framtid kan komma att producera en miljon fat olja per dag, vilket endast delvis räcker till att kompensera för den årliga produktionsminskningen om fyra miljoner fat per dag som vi ser på global nivå.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Oljan letar efter en högre botten

Publicerat

den

Teknisk analys på brent blend-olja av Ingemar Carlsson

Ingemar Carlsson har gjort en teknisk analys på oljepriset, närmare bestämt på brentolja. Just nu letar oljan fortfarande efter en ny lågpunkt, som dock ligger högre än den tidigare. Lågpunkten bör hittas innan kristi himmelsfärdshelgen i början av maj och till dess är det avvakta som gäller.

Fortsätt läsa

Nyheter

Börsveckan ger en köprekommendation till aktien i oljeservicebolaget Beerenberg

Publicerat

den

Börsveckan ger en köprekommendation till Beerenberg-aktien som noterades på Euronext Growth Oslo i slutet av förra året. Beerenberg är ett norskt servicebolag inom olje- och gassektorn med låg värdering och hög utdelning. Bolaget erbjuder olika tjänster för olje- och gasfält samt andra tekniska produkter och service för krävande miljöer.

Historiken är inte den bästa, där fjolårets omsättning på 2 343 miljoner NOK faktiskt är snäppet lägre än 2015. Sedan 2019, när en stor återhämtning skedde, har tillväxten inte varit högre än en dryg procentenhet årligen. Bolaget fokuserar på service och har stabila kundrelationer, vilket bidrar till en stadig kassaflödesgenerering.

Trots en nedgång i orderingången förväntas Beerenberg ha hygglig tillväxt de kommande åren med förbättringar i lönsamheten. Även om marknaden är osäker på lång sikt, kan bolaget använda sina kassaflöden för att diversifiera sig mot andra hållbara sektorer.

Beerenberg får anses vara ett stabilt bolag med goda framtidsutsikter, trots att det inte förväntas ha höga multiplar. Deras strategi att använda stabila kassaflöden för att diversifiera sig mot hållbara sektorer kan vara långsiktigt lovande. I bokslutsrapporten för 2023 ökade omsättningen med 5 procent till 2 343 miljoner NOK, och rörelsemarginalen förbättrades till 5,6 procent.

Fortsätt läsa

Nyheter

AI ökar det totala elbehovet i USA med 100 % kommande 15 år

Publicerat

den

Stad med elektricitet

De stora tech-företagen i USA har varit drivande i att utveckla marknaden för fossilfri energi. De vill ha fossilfri energi och har inte bara pratat utan skrivit många storskaliga avtal och lagt pengar på att det byggts mer produktion. Men nu står tech-bolagen och elproducenterna inför enorma utmaningar, för AI kräver stora mängder elektricitet.

Om vi går tillbaka till 2021 så var elbolagens prognoser att efterfrågan på elektricitet i USA under kommande 15 år skulle öka med några få procent. Inte per år, utan några få procent över hela perioden på 15 år.

Stora elbolag har planeringscykler på 10 år, de har ingen vana av att plötsligt i högt tempo dubblera produktionen.

Men vid 2023 förändrades prognosen helt och hållet, då blev prognosen att efterfrågan på elektricitet skulle öka med 100 procent på 15 år.

Bloomberg-podden Odd Lots har bjudit in Brian Janous för ett samtal om situationen. Han är medgrundare och chefsstrateg på Cloverleaf Infrastructure och var tidigare 12 år på Microsoft som företagets första anställd med fokus på energi och har därför på nära håll sett utvecklingen inom datacenter och deras elbehov.

Fortsätt läsa

Populära