Connect with us

Nyheter

Kinesisk efterfrågan på majs når rekordnivåer

Published

on

Kina ökar efterfrågan på majs - Priset på råvaran stigerUnder det första halvåret 2011 har vi sett hur prisutvecklingen på majs har överträffat det mesta på råvarumarknaderna vilket fått Standard & Poors Agriculture Index att stiga med 60 procent på ett år. Nu omfattar detta index endast åtta råvaror vilket gör att en enskild produkt kan få stor påverkan på utvecklingen av detta. Torka och översvämningar, tillsammans med uppgifter om att Kina kommer att konsumera 47 procent mer majs i år än vad landet gjorde för ett decennium sedan är faktorer som drivit upp priset. Den kinesiska efterfrågan är nu så pass stor att landet efterfrågar mer majs än vad Brasilien, världens tredje största producent, mäktar med att leverera.

Faktum är att detta är ett ganska signifikant exempel på de problem som världen står inför, hur det i dag efterfrågas mer livsmedel, energi och andra råvaror än vad som faktiskt produceras runt om i världen. Att vi lagt till energi i detta stycke är faktiskt medvetet då en stor del av världens majsproduktion används till biobränslen. Under juni 2011 kunde vi ta del av uppgifter från det amerikanska jordbruksdepartementet som visade på att den amerikanska skörden skulle stiga med 5,6 procent, eller totalt 866,2 kubikton medan efterfrågan från de amerikanska konsumenterna skulle stiga till 871,7 kubikton.

Hur priset kommer att utvecklas framåt beror bland annat på vad som händer under juli och augusti, två mycket viktiga månader för de flesta jordbruksprodukter eftersom en så pass stor del av skördens väl och ve hänger på vad som händer just då.

Ökad kinesisk efterfrågan

Redan under våren stod det klart att den kinesiska efterfrågan på majs skulle komma att öka dramatiskt, vilket är en följd av landets ökade välstånd och växande medelklass som konsumerar allt mer kött. Kina är redan världens största importör av sojabönor som också är en viktig ingrediens i djurfoder, vilket fått dessa två råvaror att stiga kraftigt i värde. Vi kommer därför med största sannolikhet att få se förändringar i den agrara utbuds- och efterfrågeekvationen, samtidigt som nya handelsflöden etableras.

Continue Reading
Advertisement

Tavex

Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Priset på sojabönor nästan oförändrat

Published

on

Traktor på åker

Sojabönsterminer på Chicago Board of Trade avslutade en kort, hackig handelssession i mitten av förra veckan, efter att Argentina meddelade att de skulle återupprätta en förmånlig valutaväxling för sojabönsexport fram till slutet av året.

Argentina, som stimulerade enorm sojaexport i september med den så kallade ”sojadollarkursen”, har kommit överens om ett ”golv” på cirka 3 miljarder dollar i export med spannmålsföretag, sade en källa till ekonomiministeriet på fredagen. Det amerikanska jordbruksdepartementet rapporterade en veckovis nettoförsäljning av sojabönor i USA på 690 100 ton för 2022/2023 under veckan som slutade den 17 november och 10 000 ton för 2023/2024.

Analytiker förväntade sig 500 000 till 1,7 miljoner ton för 2022/2023 och högst 150 000 ton för 2023/2024.

Samtidigt sjönk priset på veteterminer på Chicago Board of Trade kraftigt på en kort och hackig handelsdag under fredagen, med decemberkontraktet som nådde sin lägsta nivå sedan den 22 augusti, eftersom den senaste tidens svaghet i ryska vetepriser fortsatte att tynga marknaden, sa handlare.

Continue Reading

Nyheter

Guldet stiger när dollarn faller efter duvaktigt agerande från Fed

Published

on

Guldet gick upp på fredagen, understött av dollarns reträtt på ett uppfattat duvaktigt agerande i den amerikanska centralbankens räntehöjningsstrategi. En ”betydlig majoritet” av Fed-politikerna var överens om att det ”sannolikt snart skulle vara lämpligt” att bromsa takten i räntehöjningarna, visade protokollet från mötet den 1-2 november på onsdagen. Detta satte dollarn på kurs mot en veckovis nedgång, vilket gjorde guld billigare för utländska köpare.

Men mötet i Federal Open Market Committee i december kommer att bli en ”black box”-händelse med tanke på variationen i prognoser före och efter den senaste tidens svalare än förväntade amerikanska inflationsdata, vilket gör guld känsligt för kommande data när köpare letar efter en ”större övertygelse om att nuvarande räntehöjning förväntningarna är väl förankrade”.

En majoritet av valutahandlare förväntar sig en räntehöjning på 50 punkter vid Feds decembermöte, medan chanserna för en höjning på 75 bps var fastställda till cirka 34,5 procent. Höga räntor har fungerat som tak för guldets traditionella status som en säkring mot hög inflation och andra osäkerheter i år, eftersom de leder till högre alternativkostnad för att behålla den icke-avkastande tillgången.

Continue Reading

Nyheter

WTI-oljan är bara 2 USD från att staten börjar köpa

Published

on

Fat med olja

Flera stora städer i Kina stänger åter ner och låser in medborgarna. Den senaste tiden har det uppstått protestkravaller på stora fabriker och de senaste dagarna har det uppstått protester på gatorna. Kinas hantering av covid gör att ekonomin i landet nu ännu en gång saktar in. Det har fått oljepriset att falla ytterligare.

WTI-oljan handlas nu till 74 USD per fat, vilket bara är 2 USD från prisnivån då den amerikanska staten börjar köpa olja för att åter fylla på de strategiska reserverna (SPR, Strategic Petroleum Reserve). Enligt planen ska olja köpas när priset är vid 67-72 USD eller lägre.

Continue Reading

Populära