Följ oss

Nyheter

Brasilien kan komma att tredubbla exporten av sojabönor till Argentina

Publicerat

den

Sojabönor

Argentina ökade inköpen av brasilianska sojabönor i januari 2023 och kan komma att importera upp till 2 miljoner ton från sin granne 2023 eftersom det står inför en minskad skörd och lägre inhemsk tillgång.

Marknadsaktörer från båda länderna säger att under de första veckorna i januari såldes 300 000-400 000 ton brasilianska sojabönor till Argentina för leverans i februari-mars 2023 De uppskattar att en miljon ton av oljeväxterna har förhandlats fram för året och att transporterna kan nå två miljoner ton år 2023. Den största mängden sojabönor som Brasilien har exporterat till Argentina var 657 000 ton 2018, men transporterna har inte överstigit 300 000 ton de senaste åren.

Ökningen av transporter drevs av missväxt i det av torka hårt ansatta Argentina. Sojabönsproduktionen i Argentina förväntas nå 41 miljoner ton under regleringsåret 2022-2023, en minskning med 7 miljoner ton från föregående prognos, enligt Buenos Aires Grain Exchange (Bage) senaste uppskattning. Det är fortfarande mycket högre än Rosario Board of Trades (BCR) prognos, som nyligen trimmades till 37 miljoner ton från tidigare 49 miljoner ton.

Argentina har en robust sojamjöl- och sojabönoljaindustri. Därför ökar krossarna spannmålsimporten från grannländerna, särskilt Paraguay, när den nationella produktionen sjunker.

Då den kinesiska efterfrågan har varit svagare samtidigt som Brasiliens sojabönsproduktion förväntas nå ett nytt rekord – över 152 miljoner ton – så borde landet ha mer sojabönor tillgängliga att exportera till Argentina. 

Minst tre handelsföretag har stängt affärer för att exportera sojabönor till Argentina genom Santarem, bekräftade marknadsaktörer för Argus. Företagen avslöjade inte priset som betalades i dessa transaktioner, men det uppskattas att vid toppen av branschens behov – i mitten av januari – gick affärer ut till en premie på 110¢/bushels under Chicago Board of Trades mars kontrakt, som vid den tiden utgjorde cirka 590 USD/t.

Import för att uppfylla avtal

Flera argentinska exportörer av sojabönolja som hade leveranser planerade till februari och mars kommer att behöva importera spannmålen.

När skörden startar i mitten av februari har ett fönster öppnats för brasilianska sojabönor i Argentina, där handelsföretag försöker uppfylla sina kontraktsåtaganden. För att argentinska exportörer ska kunna uppfylla sina kontrakt måste brasilianska sojabönor anlända till hamnarna i Rosario senast under första hälften av februari. Minst tre fartyg har inte lastats eller har ännu inte lämnat Santarem, vilket har väckt oro hos argentinska sojaproducenter.

En eventuell försening av osäkrade leveranser ökar risken för köpare eftersom de ekonomiska utsikterna kan förändras när sojabönor anländer till destinationen. Förlängda restider kan urholka lastens konkurrenskraft.

Nyheter

Varför koppar är en av världens mest efterfrågade metaller

Publicerat

den

Kopparkabel

Efterfrågan på koppar har skjutit i höjden i takt med att elektrifieringen av fordon och utbyggnaden av fossilfri energi. Basmetallen är viktig för övergången från fossila bränslen eftersom den är avgörande för elbilar, vindkraftverk, solpaneler och till och med hela elnätet. Så varför är det inte fler företag som startar nya koppargruvor för att möta den kraftigt ökade efterfrågan? WSJ förklarar varför koppar är så viktig och varför en stor brist hotar.

WSJ förklarar varför koppar är så viktigt för den globala ekonomin – och hur en massiv brist hotar den gröntekniska omställningen.

Förstsätt läsa

Nyheter

Kaffepriset faller när Costa Ricas kaffeexport stiger

Publicerat

den

Kaffepriserna sjönk i fredags på tecken av större leveranser från Centralamerika. Costa Rica Coffee Institute rapporterade att kaffeexporten från Costa Rica ökade med 39 procent på årsbasis till 140 142 säckar. En starkare dollar bidrog också till svagare kaffepriser.

Kaffepriserna steg på fredagen initialt efter att den brasilianska realen (USDBRL) klättrade till sin högsta nivå mot dollarn på en vecka. En starkare real avhåller Brasiliens kaffeproducenter att exportera sitt kaffe.

En överdriven lång position med fonder av robusta-terminer kan ge bränsle för alla långa likvidationstryck. Fredagens veckovisa Commitment of Trader’s (COT) rapport visade att per den 30 maj hade antalet fonder med nettolånga robusta-kaffepositioner stigit till 854, den högsta siffran på 16-månader.

Torrare väder ökar takten i kaffeskörden

Skördetrycket i Brasilien fick priserna på arabica-kaffe att falla eftersom torra förhållanden tillåter takten i kaffeskörden att accelerera. Somar Meteorologia rapporterade på tisdagen att Brasiliens Minas Gerais-region inte fick något regn under veckan som slutade den 28 maj. Minas Gerais står för cirka 30 procent av Brasiliens arabicaskörd.

Den globala kaffetillgången har stramats åt efter att International Coffee Organization (ICO) rapporterade den 4 maj att den globala kaffeexporten för 2022/23 under oktober-mars sjönk -6,4 procent till 62,295 miljoner säckar. Colombia Coffee Growers Federation rapporterade den 4 maj att den colombianska kaffeexporten i april sjönk -15 procent till 719 000 säckar. Dessutom rapporterade Cecafe den 11 maj att Brasiliens export av grönt kaffe i april sjönk 14 procent till 2,39 miljoner säckar. Däremot steg Honduras kaffeexport i maj med 79 procent på årsbasis till 1,2 miljoner säckar. Honduras är Centralamerikas största exportör av arabicabönor.

Kaffepriserna har också stöd eftersom oddsen för en El Niño-väderhändelse ökade, vilket skulle kunna få den globala kaffeproduktionen att minska. Den 11 maj höjde U.S. Climate Prediction Center sannolikheten för ett El Niño-vädermönster mellan augusti och oktober till 94 procent från 74 procent för en månad sedan. Om det inträffar kan det ge kraftiga regn i Brasilien och torka i Indien, vilket negativt påverkar produktionen av kaffe.

Förstsätt läsa

Nyheter

Exxon Mobil ska dubbla utvinningen av olja från skifferfälten med teknisk utveckling

Publicerat

den

Exxon Mobil producerar olja på Permian-fältet

Det var starka entreprenörer och frifräsare som gjorde utvinning av olja från skifferfält möjlig. Det var två tekniska landvinningar som gjorde det möjligt, dels möjligheten att borra horisontellt och dels möjligheten med hydraulisk spräckning av berg vilket gjorde att oljan kunde rinna ut. Det ledde till att USA gick från att vara en ökande importör av olja till att bli en exportör. De traditionella oljejättarna vaknade så småningom upp och såg potential vilket lett till att de har köpt stora skiffertillgångar.

Ny teknisk utveckling ska dubbla utvinningen från en oljekälla

Exxon Mobil är en av oljejättarna som satsat stort på skifferolja. Det mest intressanta är att bolaget också inlett en satsning på teknisk utveckling. Företagets VD Darren Woods berättade i torsdags att arbetet går bra. Företaget har som mål att under 2027 vara uppe i en produktion på 1 miljon fat olja per dag i Permian-området i USA.

Även om skifferkällorna levererar stora mängder olja så utvinns bara 10 procent av en källas olja. Exxon Mobil tror sig kunna öka det till 20 procent, dvs en ökning med 100 procent.

Det är två specifika områden som Exxon Mobils tekniska utveckling fokuserar på. Man vill kunna borra och spräcka berget mer precist så att man kommer närmare där det är optimalt. Sedan vill man hålla spräckningen öppen längre så att det kan rinna ut olja under en längre tidsperiod.

Det går inte att säga annat än att det är intressant. Den allmänna uppfattningen är annars att USAs oljeproduktion kommer att börja falla om några år i takt med att skifferfälten tar slut. Men om det går att få ut dubbelt så mycket av oljan i fälten så skulle prognoserna omkullkastas, precis som den skifferoljan redan gjort en gång.

Förstsätt läsa

Populära