Följ oss

Nyheter

Brasilien kan komma att tredubbla exporten av sojabönor till Argentina

Publicerat

den

Sojabönor

Argentina ökade inköpen av brasilianska sojabönor i januari 2023 och kan komma att importera upp till 2 miljoner ton från sin granne 2023 eftersom det står inför en minskad skörd och lägre inhemsk tillgång.

Marknadsaktörer från båda länderna säger att under de första veckorna i januari såldes 300 000-400 000 ton brasilianska sojabönor till Argentina för leverans i februari-mars 2023 De uppskattar att en miljon ton av oljeväxterna har förhandlats fram för året och att transporterna kan nå två miljoner ton år 2023. Den största mängden sojabönor som Brasilien har exporterat till Argentina var 657 000 ton 2018, men transporterna har inte överstigit 300 000 ton de senaste åren.

Ökningen av transporter drevs av missväxt i det av torka hårt ansatta Argentina. Sojabönsproduktionen i Argentina förväntas nå 41 miljoner ton under regleringsåret 2022-2023, en minskning med 7 miljoner ton från föregående prognos, enligt Buenos Aires Grain Exchange (Bage) senaste uppskattning. Det är fortfarande mycket högre än Rosario Board of Trades (BCR) prognos, som nyligen trimmades till 37 miljoner ton från tidigare 49 miljoner ton.

Argentina har en robust sojamjöl- och sojabönoljaindustri. Därför ökar krossarna spannmålsimporten från grannländerna, särskilt Paraguay, när den nationella produktionen sjunker.

Då den kinesiska efterfrågan har varit svagare samtidigt som Brasiliens sojabönsproduktion förväntas nå ett nytt rekord – över 152 miljoner ton – så borde landet ha mer sojabönor tillgängliga att exportera till Argentina. 

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Minst tre handelsföretag har stängt affärer för att exportera sojabönor till Argentina genom Santarem, bekräftade marknadsaktörer för Argus. Företagen avslöjade inte priset som betalades i dessa transaktioner, men det uppskattas att vid toppen av branschens behov – i mitten av januari – gick affärer ut till en premie på 110¢/bushels under Chicago Board of Trades mars kontrakt, som vid den tiden utgjorde cirka 590 USD/t.

Import för att uppfylla avtal

Flera argentinska exportörer av sojabönolja som hade leveranser planerade till februari och mars kommer att behöva importera spannmålen.

När skörden startar i mitten av februari har ett fönster öppnats för brasilianska sojabönor i Argentina, där handelsföretag försöker uppfylla sina kontraktsåtaganden. För att argentinska exportörer ska kunna uppfylla sina kontrakt måste brasilianska sojabönor anlända till hamnarna i Rosario senast under första hälften av februari. Minst tre fartyg har inte lastats eller har ännu inte lämnat Santarem, vilket har väckt oro hos argentinska sojaproducenter.

En eventuell försening av osäkrade leveranser ökar risken för köpare eftersom de ekonomiska utsikterna kan förändras när sojabönor anländer till destinationen. Förlängda restider kan urholka lastens konkurrenskraft.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Bidragen till sol- och vindenergi skenar i höjden, Tyska staten drar i nödbromsen

Publicerat

den

Bidragspengar regnar över vindkraft och solceller

Tyska staten garanterar ett minimipris för elektricitet producerad av vind- och solkraftverk. Bidragen har skenat i höjden och förväntas i år uppgå till 20 miljarder euro, det är dubbelt så mycket som prognosen som gjordes så sent som i oktober förra året. Nu drar staten i nödbromsen.

Från och med januari kommer medelstora och stora producenter av elektricitet från förnybara källor inte längre att få bidrag när elpriset är negativt.

Det är uppenbart en väldigt nischad nödbroms som staten drar i, så bidragen kommer att fortsätta att flöda på enorma nivåer. Men en av de mest extremt destruktiva formerna av bidrag rundas nu i alla fall av.

En konsekvens av detta borde kunna vara att elproducenter blir piggare på att installera stora mängder batterier. Det är i alla fall en kalkyl som nu blir relativt sett bättre.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vad den brasilianska realens svaghet betyder för råvarumarknaden

Publicerat

den

Brasiliens välkända stad

Den brasilianska realen (BRL) har varit en av världens sämst presterande valutor 2024. Detta följer på oro över regeringens utgiftsplaner. Den brasilianska realens svaghet kan tynga jordbruksråvaror.

Brasilien föder en allt större del av världen

Latinamerikas största ekonomi är en av världens största exportörer av socker, majs, sojabönor, apelsinjuice, nötkött och kaffe. Landet är även en stor producent av jordnötter, och har också utvecklat en stam av tropiskt vete.

Brasiliens leveranser av dessa livsmedel färdas över hela världen, med särskilt starka flöden till Östasien. Brasiliens jordbrukstransporter betyder att den brasilianska realen är en viktig faktor som har en stor påverkan på råvaruterminspriserna. Detta är särskilt fallet för socker i år, där Brasilien kommer att leverera 75 procent av världens råsocker 2024.

Realen har fallit med tolv procent

Den brasilianska realen har varit en av världens sämst presterande valutor 2024. Vid början av året var växelkursen på den amerikanska dollarn på 4,85 och den har sedan deprecierats med 12 procent för att nå 5,43 i skrivande stund.

Denna prissvaghet ser ut som en förändring i karaktär för realens beteende. Efter ett decennium av svaghet på 2010-talet, som kulminerade i en devalvering från 1,5 BRL mot USD till 6, har realen ägnat 2020-talet åt att handlas i sidled nära 5 till USD, en period av relativt lugn och stabilitet. Men detta ser ut som att förändras, och det är möjligt att BRL återvänder till 6 mot USD under de kommande månaderna.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Inom Brasilien finns det en ökande oro över regeringens avsikt att spendera tungt. Ekonomer påpekar att de statliga utgifterna ligger kvar på pandeminivåer. De senaste ändringarna av det federala skattelättnadssystemet, som drabbar jordbrukssektorn hårt, har ökat oron, liksom Roberto Campos Netos kommande avgång från centralbanken i december. Han kommer sannolikt att ersättas av någon som är mer mottaglig för regeringens skatte- och utgiftspolitik, snarare än att försöka minska skulden. Detta kan avskräcka investeringar i Brasilien.

En svagare real skulle göra brasilianska jordbruksråvaror billigare i USD när de säljs till resten av världen. Detta innebär att brasilianska producenter kan säkra sina produkter till lägre nivåer i USD; deras produktionskostnad i dollar kommer också att vara lägre. Detta har potential att tynga råvaror där Brasilien är en stor leverantör, som till exempel socker.

Fortsätt läsa

Nyheter

Guld når sin högsta prisnivå någonsin

Publicerat

den

Priset på guld nådde idag sin högsta nominella nivå någonsin i USD och passerade där med det tidigare rekordet som sattes i slutet av maj. Spotpriset på guld är nu 2468,68 USD och väljer man att titta på frontmånadsterminen så ligger priset på 2473,60 USD.

Prisuppgången kommer efter inflationen i USA saktar ner vilket leder till förväntningar om att centralbanken ska sänka räntan, vilket brukar gynna guld.

Sedan kan man även läsa in alla möjliga vinklar kring Donald Trump. Man kan tänka sig att ekonomin sätter fart vilket skulle gynna alla tillgångar. Man kan även tänka sig att han genomför vad han sagt vilket skulle öka på inflationen. Sedan finns även vinkeln att Trump vill sänka värdet på dollarn, vilket då skulle öka guldpriset i dollar, vilket dock för en svensk investerare är något av ett nollsummespel.

Något som är värt att följa upp är statistiken för hur ETF-investerare agerar. Det här året har hittills varit konstigt då ETF-investerare sålt guld samtidigt som guldpriset gått upp, något som inte brukar hända. Skulle ETF-investerarna vara tillbaka så skulle det vara en stor vändning.

Graf över guldpriset
Graf över spotpriset på guld i USD.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära