Brasilianska kaffeodlare varnar för kommande utbudsbrist

Kaffepriserna steg kraftigt i förra veckan efter att Brasiliens toppodlare varnade för kommande utbudsbrist. ICE-kaffeterminerna avancerade 3,0 procent till 9,57 USD per pound.

Kaffebönor i säck

”Fonder säljer kaffe i New York medan det på den fysiska marknaden inte finns fler tillgångar och efterfrågan har varit stark” sa Lucio Dias, kommersiell chef för det Minas Gerais-baserade kooperativet Cooxupe, till Bloomberg. ”Vi vet inte var världen kommer att få sitt kaffe under de kommande sex månaderna.”

Cooxupe beräknade tidigare att det skulle produceras 5,7 miljoner säckar arabica-kaffe i år men bara 4,9 miljoner säckar har kommit in hittills. Cirka 65 procent av skörden är redan såld, och jordbrukarna tenderar att behålla en femtedel av produktionen om priserna skulle öka. Trots den stora mängden brasilianska kaffesändningar minskar de globala lagren fortfarande, sade Dias.

Överraskade kaffemarknaden

Oron på utbudssidan kommer som en överraskning på en kaffemarknad som länge levt med ett globalt utbudsöverskott. Priset på kaffe i New York har sjunkit med cirka 40 procent från en topp den 16 september. Brasilien har under årets första nio månader exporterat 27,4 miljoner ton grönt kaffe, en ökning med 30 procent från året innan, enligt CeCafe.

Brasiliens nuvarande produktion ligger emellertid under förväntningarna i år på grund av väderskador som skadade kaffebönornas utveckling under det första kvartalet. En stark export drog ner varulagren när den nuvarande grödan går in i den lägre avkastningshalvan av en tvåårig cykel.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top