Connect with us

Nyheter

Att tänka som en contrarian i kakao har lönat sig

Published

on

Kakao och choklad

Säck med kakaobönorDen som har köpt börshandlade produkter i kakao den senaste tiden har varit helt rätt ute. Att tänka som en contrarian i kakao har lönat sig när kakaopriset har stigit med 35 procent sedan årsskiftet. En ökad förekomst av cacao swollen shoot-viruset i Elfenbenskusten, en av världens största kakaoproducenter, har lett till oro för att det skall bli brist på denna råvara.

Den ”kontrariska tankegången” i börshandlade produkter i kakao har gett utdelning. Investerare i börshandlade produkter (ETP:er) som emitterats av ETF Securities sålde i rekordfrekvens förra veckan med ett nettoutflöde på 18,6 miljoner dollar. Utförsäljningen kom efter det att kakaopriserna rusat med till 28 %, från årsskiftet 2017/2018. Det har varit ett bra utfall för placerare som i många fall legat investerade i kakao under ett år eller mer. Av de råvaror som ETF Securities täcker är det endast kol som har utvecklats bättre än kakao.

Inflöden på 84 MUSD

Under perioden augusti 2016 och maj 2017 såg kakao-ETP:er inflöden på närmare 84 MUSD. Samtidigt föll kakaopriset med nästan 45 procent under denna period. Investerare tycktes vara på fyndjakt. Nu när kakaopriserna stiger igen, med en uppgång om 35 procent sedan december 2017, kan många investerare tänka sig att ta hem en vinst.

Fondbeteende

Investerarnas beteende i kakao-ETP:er står i stark kontrast till hedgefondernas uppbyggnad. Hedgefonderna byggde upp en omfattande kort position i kakaobönor, då priserna sjönk till 1,769 USD per ton i New York i juni 2017, den svagaste månaden på nästan ett decennium.

Det totala antalet korta positioner netto i New York-handlade terminer och optioner noterade den rekordhöga nivån 52 334 kontrakt i juli 2017. Dessa korta positioner förblev mer eller mindre oförändrade fram till och med mitten av januari 2018. Då, när kakaopriset steg, kom de att stängas med förlust för många spekulanter. Hedgefonder, som hade gått kort med 25 729 kontrakt New York-kakao per den 16 januari, var netto-långa med 30 766 kontrakt för en vecka sedan.

Contrarian-tankesätt

Utvecklingen för kakao visar att ETP-investerare ibland visar sig vara lite contrarian, säger Nitesh Shah, analytiker vid ETF Securities. För dem är kakaons underliggande dynamik tilltalande, med mer än 60 % av produktionen från två länder, Elfenbenskusten och Ghana, vilket gör att bottenfiske kan löna sig. Med tanke på att kakao i huvudsak odlas i dessa två länder så krävs det endast en mindre utbudsstörning för att vända riktningen för kakaopriset.

Överskott kan bli ett underskott

Faktum är att det har varit oro över produktionen i både Elfenbenskusten och Ghana, vilket har eldat på kakao-rallyt. ETF Securities noterar att närvaron av cacao swollen shoot-viruset i Elfenbenskusten skulle kunna begränsa regionernas produktionskapacitet under kommande år. Detta som en följd av de underhållsprogram som måste vidtas för att minska spridningen av viruset. Viruset, som överförs av insektsskadedjur, orsakar vanligtvis svåra avkastningsförluster på träd och ofta leder det till deras död.

Ghana Cocoa Board förväntar sig att landet endast kommer att producera cirka 700 000 ton kakao under odlingsåret 2017-2018. Den kommande skörden förväntas att bli mycket låg på grund av brist på nederbörd. International Cocoa Organization har tidigare prognostiserat ett överskott av kakao på 105 000 ton denna säsong, berodde den på en prognos för ghanesisk produktion om 900 000 ton. Med andra ord kan det lilla överskottet som förväntas av ICCO snabbt bli ett underskott på grund av Ghana ensamt säger Commerzbank i en analys.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *