Följ oss

Nyheter

Saudiarabien planerar sin egen skifferrevolution

Publicerat

den

Kamelsiluetter mot ökensand
Kamelsiluetter mot ökensand

Foto: Cait

Saudiarabien har stora planer för sin gasproduktion, med Aramco som har för avsikt att dubbla landets naturgasproduktion under de kommande tio åren. Saudiarabien planerar sin egen skifferrevolution och har för avsikt att konvertera lokala kraftverk från olja till gas. Tanken är att möjliggöra ytterligare råoljeexport. En del av denna produktion kan komma från skifferproduktion.

World Energy Council uppskattar att Saudiarabien har utvinningsbara gasreserver på 7,49 miljarder ton oljeekvivalenter. Bevisade reserver uppgick till 8,489 biljoner cu m per 2014. Dessa är bara siffror som avser konventionell naturgas. Enligt Aramcos chef för okonventionella resurser, Khalid Al Abdulqader, är Saudiarabiens skiffergasresurser ”enorma”.

En av de bästa platserna för skiffergasborrning

En av de bästa platserna för skiffergasborrning är Jafurah-bassängen, som liknar Texas Eagle Eagle, enligt Al Abdulqader. Han vill emellertid inte lämna några detaljer om reserverna. Analytiker som nyhetsbyrån Bloomberg talat med tror att det är helt möjligt att skifferbassängerna innehåller mycket gas. Frågan är om denna gas faktiskt kan utvinnas till en kostnad som är tillräckligt låg för att göra produktionen livskraftig.

Om historiska data är någon referens är detta tveksamt. Bloomberg noterar serien av internationella olje- och gasbolag som lämnat efter att de misslyckats med att göra några meningsfulla gasfynd i Saudiarabien. Dessa inkluderar företag som franska Total, italienska Eni och spanska Repsol. Exxon och Chevron har verksamhet i landet, men inte inom utvinning av gas. Lukoil var det senaste företaget att meddela förra året att det drar sig ur sin saudiska gasborrning efter att de misslyckats med att upptäcka några reserver.

Att kunna öka sin gasproduktion skulle kunna ha en stor betydelse för Saudiarabien. Inskränkt av OPECs oljeproduktionsnedskärningsavtal skulle landet naturligtvis leta efter sätt att maximera sina oljeintäkter utan att öka produktionen. Aramco planerar investeringar om 300 miljarder dollar under det närmaste decenniet. Dessa investeringar är nödvändiga för att Saudiarabien skall kunna behålla sin nuvarande produktionskapacitet och utvidga gasutforskningen, både konventionell och okonventionell. Enligt planerna skall Aramco producera 23 miljarder cu ft naturgas inom loppet av tio år.

Hur realistiskt är detta mål?

Om detta mål är realistiskt är osagt. Riyadh är optimistiska, men då är Riyadh alltid optimistiska när det gäller landets olje- och gasplaner. Det faktum att Al Abdulqader har undvikit att lämna någon uppskattning av resursens storlek i Jafurahbassängen – eller något annan skifferbassäng för den delen – kan tolkas på ett av tre sätt.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Ett, att Aramco håller sina gaskort nära bröstet. Det är då sannolikt att Saudiarabien bidar sin tid fram till dess att landet kan slå världen med häpnad när Aramco redovisar massiva gasreserver.

Två, att en tillförlitlig uppskattning ännu inte kan eller ska göras.

Tre, Al Abdulqaders uttalande om kungarikets enorma gasreserver är anpassad för att locka investerare till Aramco, eftersom företaget närmare sig sin börsnotering, som planeras äga rum under andra halvåret 2018.

Aramco borrar för närvarande gas i Jafurah och i Syd Ghawar, världens största oljefält. Vi kan rimligen förvänta oss fler nyheter under de kommande månaderna om borrkampanjen är framgångsrik. När allt kommer omkring så säljer diversifiering, även om det är denna typ av intern diversifiering från olja till gas.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa
Annons Centaur
1 kommentar

1 kommentar

  1. Hochman

    18 mars, 2018 vid 18:12

    Spännande kombination av mer gasproduktion och framväxten av en aktiv global marknad för LNG.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

The Six Billion Dollar Gold Scam, en podd-miniserie om Bre-X-historien

Publicerat

den

The six billion dollar gold scam podcast

Det på 1990-talet börsnoterade företaget Bre-X ansågs då ha gjort världens största guldfyndighet, innan allt visade sig vara en bluff. ”The Six Billion Dollar Gold Scam” är en podd-miniserie producerad av BBC och CBC. Finns där poddar finns, exempelvis på länken till Spotify nedan.

”Det var historiens största guldfynd… tills det inte var det längre. År 1995 meddelade det kanadensiska gruvbolaget Bre-X för världen att man hade hittat en betydande mängd guld djupt inne i Indonesiens djungler. Aktiekurserna sköt i höjden när investerare över hela världen kämpade för att göra anspråk på fyndigheten. Men när Bre-X:s chefsgeolog mystiskt föll från en helikopter över djungeln började historien om miljardfyndet att nystas upp. Nästan tre decennier senare har ingen någonsin ställts till svars. Nu tar programledaren Suzanne Wilton med lyssnarna från Indonesiens djungler till småstaden Alberta i Kanada för att undersöka vad som egentligen hände och ta reda på mer om mannen bakom tidernas största guldgruvebedrägeri.”

Trailer för podden The six billion dollar gold scam
Fortsätt läsa

Nyheter

Mer värde i majs än socker framgent argumenterar Centaur Commodity Funds förvaltare

Publicerat

den

Ett fält fullt av majs, från ovan

Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund skriver i fondens månadsbrev om olika råvaror på marknaden. Ett stort fokus läggs denna gång på jordbruksråvaror.

Mer värde i majs än socker framgent

Iwarson skriver att priserna på softs, som t ex kakao, kaffe och socker, under förra året gynnades av torka kring ekvatorn orsakad av El Niño. El Niño är nu bakom oss och det har fått priserna att sjunka. Vad gäller socker är det en viktig råvara för tillverkning av etanol och alternativet är ofta majs. Jämfört med för några år sedan har priset på socker gått upp och priset på majs gått ner. Allt annat lika borde det tala för att det finns mer värde i majs än i socker framgent argumenterar Iwarson.

Priser har halverats från toppen, jordbrukarnas kostnader fortsatt höga

Iwarsson anser att det finns värde i alla åkergrödor. Priserna har halverats från toppen våren år 2022 och har inte återhämtat sig. Lantbrukares kostnader är höga i förhållande till prisnivån på produkterna. De första rapporterna om konditionen för amerikansk majs är mycket goda, bästa sedan år 2021, vilket tynger marknaden just nu. En trigger för prisuppgång vore starten av ett La Niña, men något sådant finns inte inom prognosfönstret som sträcker sig sex månader framåt.

Institutioners extremt hårda positionering i nedgång kan skapa asymmetri

Institutionella investerare är just nu extremt hårt positionerade för prisnedgångar i vissa råvaror, inklusive flera softs (jordbruksråvaror). Centaur Commodity Fund lyfter fram att denna extrema positionering hos institutionella investerare kan skapa en asymmetri i avkastningen, med större uppgångar än nedgångar.

Fortsätt läsa

Nyheter

Lundin-familjen satsar ännu mer på Fireweed Metals i en kapitalanskaffning

Publicerat

den

Fireweed Metals tillgång Macpass på karta

Fireweed Metals är ett av de nyare tillskotten i Lundin-sfären. Efter en första investering så ansågs bolaget inte riktigt ingå i Lundingruppen, men Lundin-släkten har sedan ökat sitt engagemang. Nu tar Lundin-släkten ett ännu större grepp om företaget. I torsdags meddelade Fireweed Metals att de ska göra en riktad emission på 30 miljoner CAD och att Lundin-sfären ville teckna hela emissionen. Dagen efter kom nyheten att emissionen utökas till 41,7 miljoner CAD. Emissionen görs till 1,10 CAD per aktie.

Peter Hemstead, interims-VD för Fireweed Metals, säger: ”Vi är glada över att ha fortsatt stöd från våra nyckelaktieägare; deras betydande engagemang i denna finansiering understryker hur spännande Macpass-distriktet är när vi fortsätter att integreras med Lundin-koncernen. Emissionslikviden kommer främst att finansiera våra prospekteringsinitiativ för 2024, särskilt genom ett omfattande 14 000 meter långt borrnings- och regionalt prospekteringsprogram vid Macpass. Denna finansiering gör det möjligt för Fireweed att genomföra årets planerade program utan behov av ytterligare kapital.”

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära