Följ oss

Nyheter

Att hitta en botten för guldkursen

Publicerat

den

Priset

PrisetAtt hitta en botten i guldkursen och de börshandlade fonder som investerar i företag som bryter guld har resulterat i kattguld. Trots att fysiskt uppbackade guld-ETFer, såsom SPDR Gold Aktier (NYSEArca: GLD), har fallit med 26 procent under 2013 har det visat sig vara en svår uppgift att försöka hitta en botten för ädelmetaller.

Botten verkar, i alla fall som det ser ut nu, att ligga kring 1 200 USD per troy ounce för ädelmetallen. Faller guldpriset nedanför denna nivå kan det komma att bli fritt fall och det finns då en reell möjlighet att vi får se att guldpriset rasar till 1 000 USD per troy ounce.

Guldpriset kommer att behöva rasa med 19 procent för att nå ett pris på 1 000 USD per troy ounce. Fortsätter guldterminerna att glida ned under 1 200 USD igen och stannar under denna nivå finns det anledning att tro att de redan tidigare svårt sargade guldföretagen kommer att tvingas uppleva ännu mer smärta. Det är svårt att se ett ännu kraftigare fall för en ETF som Market Vectors Gold Miners ETF (NYSEArca: GDX) som redan har fallit med mer än 55 procent i år men det är en reell möjlighet.

Även vid prisnivåer under 1 250 USD per troy ounce finns det en hel del gruvföretag som hyser oro för om de skall kunna utvinna guld med lönsamhet.

Förra veckan försökte TD Securities hitta svaret på frågan ”Vid vilket pris kommer gruvföretagen att börja känna smärta?”. Analyshuset konkluderade att med nuvarande kostnadssänkningar är producenternas balansräkningar relativt stabila vid nuvarande nivåer på guldpriset, men de kommer att försvagas om guldpriset fortsätter att falla. Å andra sidan kommer deras balansräkningar att erbjuda en betydande hävstång om guldkursen stiger.

Det finns ett visst teknisk hopp. Även om priserna har noterat en ny lägre botten så har några av de vanligt använda momentumindikatorerna, som RSI, uppvisat en stigande trend de senaste halvåret. De tekniskt intresserade handlarna tror att denna tekniska divergens tyder på att den nedåtgående trenden har fått slut på kraft vilket då kommer att leda till att priset stiger. RSI för GDX ligger nu på cirka 43, medan samma indikator för på Market Vectors Junior Gold Miners ETF (NYSEArca: GDXJ) är 41,6. Ingen av dessa nivåer är verkligt bra, men det är betydligt bättre än vad de låg på för endast ett par veckor sedan.

Nyheter

Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern

Publicerat

den

Borrkärnor med koppar

Den nya Dagens industri-podden ”Den nya ekonomin” har i sitt första avsnitt grävt sig ner i ämnet koppar. Världen kommer att behöva helt ofantliga mängder koppar för det mesta vi vill göra, samtidigt går det långsamt att öppna nya gruvor. I de största kopparregionerna i världen tar det 20 år från beslut till produktion och i USA tar det 29 år.

”Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.”

Journalisten Gunnar Harrius pratar flera personer och besöker även Viscariagruvan, den koppargruva som Viscaria öppnar i Sverige.

Fortsätt läsa

Nyheter

Silverpriset kan bara gå upp

Publicerat

den

Silvertacka i popart-stil

Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.

Jochen Staiger går igenom läget för ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden

Publicerat

den

Michel Rufli på Nordic Gold Trade pratar om guld

Michel Rufli från Nordic Gold Trade svarar på Gabriel Mellqvists frågor om vad som händer med guld. Det är ett intressant samtal om både vilka faktorer som driver guldpriset rent generellt, men även hur olika saker har påverkat priset det senaste året och inte minst den senaste tiden.

Man kommer bland annat in på att det finns olika typer av osäkerhet, så som geopolitisk, finansiell (långa räntor börjar falla vilket är bra för guld) och politisk. Det fanns exempelvis en positionering i guld inför det amerikanska presidentvalet där man förväntade sig politisk osäkerhet om valet blev mycket jämt, men när valresultatet var tydligt så försvann just den typen av osäkerhet.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära