Följ oss

Nyheter

Största produktionsunderskottet på kakao på 50 år

Publicerat

den

En skopa kakao

En skopa kakaoBörshandlade certifikat kopplade till kakao har haft en god utveckling under 2013 eftersom ett uppsving i den asiatiska efterfrågan lett till det största produktionsunderskottet på 50 år. iPath DJ-UBS Cocoa TR Sub-Index ETN (NYSEArca: NIB) har till exempel stigit med 22 procent under året, i stort sett lika mycket som iPath Pure Beta Cocoa ETN (NYSEArca: CHOC) som har stigit med 22,3 procent under samma period.

Nyhetsbyrån Bloomberg rapporterar att efterfrågan kommer att överstiga utbudet med 70 000 ton under den tolvmånadersperiod som började den 1 oktober och att underskottet kommer att fortsätta minst 2018 ut.

Råvaruhandlarna räknar i genomsnitt med att kakaopriset kommer att stiga med 15 procent till 3 200 USD per ton under slutet av 2014. På ICE handlas kakao för närvarande strax under 2 800 USD per ton efter en uppgång om cirka 24 procent under året. Denna uppgång gör att kakao haft den näst bästa kursutvecklingen av de 24 mest omsatta råvaror som ingår i det index som heter Standard & Poor’s GSCI.

Euromonitor spår att den globala chokladkonfektyrförsäljningen kommer att stiga med 2,1 procent till rekordhöga 7,3 miljoner ton under 2014, efter en uppgång på 2 procent under 2013. Kina leder utvecklingen med en fördubblad försäljning under de senaste tio åren, vilket är en högre takt än i något av länderna i Västeuropa, där konsumtionen emellertid fortfarande är störst.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Stark efterfrågan på kakao

En stor del av världens befolkning flyttar upp i medelklassen och får därmed mer kapital till konsumtion, något som i synnerhet gäller tillväxtmarknader och Asien. Kina är fortfarande en marknad med en relativt låg chokladkonsumtion, men stiger denna kan det komma att leda till en brist på kakao.

Tidigare i år ledde torrt väder över hela Elfenbenskusten och Ghana, de största kakaoodlarna i världen, till prishöjningar.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa
Annons Centaur
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Nyheter

Bra start för Centaur Commodity Fund

Publicerat

den

Tre olika råvaror

Centaur Commodity Fund är den nya råvarufonden i Sverige som förvaltas av den erfarna råvaruprofilen Torbjörn Iwarson. Fonden har en bred exponering mot råvarumarknaden och mäter sig mot det etablerade indexet Bloomberg Commodity Ex Energy Total Return Index.

Fonden har fått en bra start och presterade bäst jämfört med sina närmaste konkurrenter. Förvaltaren skriver på LinkedIn med glimten i ögat ”Nybörjartur med råvarufonden.” En fond ska självklart utvärderas över längre tid, inte en enskild månad, men det måste ändå vara trevligt att börja med att vara bäst.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vinregionen Champagne drabbad av hagelstorm

Publicerat

den

Hagelskadad vinodling i Champagne

Den 12 maj bröt våldsamma hagelstormar ut i vid Champagnes vingårdar i Frankrike. Särskilt drabbat är området Vitry-le François där odlare har fått mellan 50-100 procent av sina odlingar förstörda.

Vingårdarna i södra Aisne hade 70-100 mm regn och stora översvämningar.  Svåra hagelskador drabbade regionerna Courcelles, Barzy-sur-Marne, Passy-sur-Marne och Trélou-sur-Marne som hade hagelstormar som varade i hela 45 minuter.

– Det är väldigt ovanligt att en enda storm drabbar ett sådant stort område. Detta är givetvis en stor katastrof för odlarnas ekonomi, deras familjer och anställda.  För odlare som säljer sin skörd är detta ofta den enda inkomstkällan. Medan odlare och producenter som skapar sin egen champagne oftast kan fylla ut med reserv-vin som man sparar tillbaka från bättre skördeår, säger Fredrik Schelin, vinexpert i Sverige.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

– Vi har inget hagel just nu men vi har det besvärligt med vädret just nu. Massor av regn, och möglet har redan satt sina spår. Det är svårt för oss att arbeta med jorden, men förhoppningsvis blir det bättre till sommaren, säger Jean-Paul Hébrart, Champagne Marc Hébrart – Mareuil sur AŸ.

Det är svårt att bedöma de övergripande skadorna av stormen. Mellan 450-500 hektar vinstockar, det vill säga ca 1,4 procent av hela Champagnes vinodlingar har drabbats i varierande grad, från 50 till 100%. Fram till skörden är Champagne-regionen fortsatt utsatt för risk för hagel och storm.

Isabelle Diebolt från Champagne Diebolt-Vallois – Cramant rapporterar:
– Vi har inget hagel, men oändligt mycket regn, så det är svårt att odla och jobba med vin just nu.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära