Följ oss

Nyheter

Är det någon skillnad på skiffergas och naturgas?

Publicerat

den

Skillnaden på skiffergas och naturgas

Människan har länge pumpat upp naturgas ur marken och den fossila gasen utgör en stor energikälla för allt från elproduktion och värme till köksspisar. På senare år har skiffergas kommit allt mer på tal, eller shale gas som det heter på engelska. Det är framför allt USA som sedan ett antal år tillbaka upplever en tid av billig energi tack vare stor produktion av skiffergas.

Frågan som ofta uppkommer är huruvida det är någon skillnad på skiffergas och naturgas? Det korta svaret är, nej. Både skiffergas och naturgas består av metan, samt till viss del ett antal andra ämnen.

Det som skiljer dem åt är bara var i marken de finns. Konventionell naturgas finns något högre upp då den stigit i marken. Medan skiffergas fortfarande är fångad i skiffer. Det nya är att människan lärt sig att borra horisontellt, samt hydrauliskt spräckning, vilket gör att vi kan få upp den gas som fortfarande är fångad.

Fortsätt läsa
Annons Centaur
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver som går starkt

Publicerat

den

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver som har en stark utveckling. När det gäller aktier inom silver så säger han att värderingarna inte har följt med upp silverpriset. Tråkigt för aktieinvesterare, men samtidigt en möjlighet att komma in till fördelaktiga värderingar.

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

2000 ton koppar som Kina köpt av Ryssland har försvunnit

Publicerat

den

Det statliga kinesiska företaget Wuchan Zhongda Group köpte i slutet av förra året 2000 ton raffinerad koppar av det ryska företaget Regional Metallurgical, till ett värde av 110 miljoner yuan (motsvarande 159 miljoner kronor).

Kopparleveransen skulle ha varit framme i Kina förra månaden men så har inte skett och ingen tycks veta var allt tagit vägen. Bloomberg rapporterar att leveransen har angetts vara granit, en mycket billigare tillgång, och den har hamnat i Turkiet.

Det får ändå anses vara något spektakulärt, 2000 ton metall är trots allt ingenting man råkar tappa eller ställa i ett hörn av en lokal.

Fortsätt läsa

Nyheter

Montage Gold ser stor uppsida i sin värdering

Publicerat

den

Koné-projektet i Elfenbenskusten

Montage Gold är det nya guldbolaget där Lundin-familjen nyligen investerat. Företaget ska bli ett företag med flera tillgångar med fokus på Afrika. Bolagets stora projekt idag är Koné-projektet i Elfenbenskusten. VD Martino de Ciccio tar upp att han ser en spännande framtid för bolagets aktie. Bolaget har idag ett börsvärde på drygt 330 miljoner CAD och när Koné-gruvan kommer i produktion så förväntar sig bolaget att den kommer att skapa lika mycket i kassaflöde per år. Planen är att gruvan ska vara färdigbyggd under första halvåret 2027.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära