Connect with us

Nyheter

Kinesiskt sug efter bling bling kan lyfta platina-ETF

Published

on

Platina-tacka med 999,5

Platina-tacka med 999,5I takt med att guld har förlorat sin lyster för många råvaruhandlare har många av de investerare som väljer att placera sitt kapital i börshandlade fonder, så kallade ETFer, valt att titta närmare på platina, framförallt ETFS Physical Platinum Shares (NYSEArca: PPLT). En snabbt växande medelklass i Kina hjälper till att upprätthålla efterfrågan på denna vita metall.

Smycken svarar för 35 procent av efterfrågan av platinakonsumtionen, en ökning från 26 procent under 2008. De kinesiska smyckesköparna står för en fjärdedel av efterfrågan på platina, oavsett användningsområde. Under de senaste fem åren har den kinesiska platinaefterfrågan fördubblats och uppgår nu till 80 procent av den platina som går till smycken.

I takt med att de disponibla inkomsterna i Kina stiger så kommer även efterfrågan på platinasmycken att öka, vilket i sin tur kommer att driva upp priserna på en marknad med ett begränsat utbud. I dag handlas platina cirka 25 procent under den totala produktionskostnaden varför prognoser om att Kinas efterfrågan förväntas stiga ytterligare under 2014 borgar för en uppgång i priset.

Platina är också en viktig komponent i bilkatalysatorer – de produkter som konverterar giftiga biprodukter i avgaser från förbränningsmotorer. Europas katalysatorsektor är en stor konsument, som står för 16 % av den totala efterfrågan på platina. Efterfrågan på platina till katalysatorer kommer sannolikt att stiga eftersom Europa visar tecken på att vara på väg ur sin utdragna recession.

Prisutveckling på ETF-fonden PPLT som följer platinapriset

ETFS Physical Platinum Shares (PPLT) - Utveckling för fonden

Continue Reading
2 Comments

2 Comments

  1. Hansson

    1 november, 2013 at 21:55

    Hör att Kina även köper en del rodium.

  2. Persson

    3 november, 2013 at 04:42

    Vad finns det för andra bra börshandlade fonder med fysisk platina?

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *