Följ oss

Nyheter

Aluminiumpriset når trettonårsårshögsta när energipriset stiger

Publicerat

den

Aluminium

Aluminiumpriset steg till den högsta nivån sedan 2008 när en fördjupad energikris pressar tillförseln av den energiintensiva metallen som används i allt från ölburkar till iPhones.

Aluminium

Industrins insiders gillar att skämta om att aluminium i grunden är ”elektricitet”. Varje ton metall tar cirka 14 megawattimmar att producera, tillräckligt för att driva ett genomsnittligt brittiskt hem i mer än tre år. Om aluminiumindustrin på 65 miljoner ton per år var ett land skulle den rankas som den femte största energikonsumenten i världen.

Det innebar att aluminium var ett av de första målen i Kinas ansträngningar att begränsa industriell energianvändning. Till och med bortom den nuvarande energikrisen har Peking satt ett hårt tak för framtida kapacitet som lovar att avsluta år med överexpansion och som ökar utsikterna till djupa globala underskott. Energikostnaderna stiger i Asien och Europa innebär att det finns risk för ytterligare utbudsstörningar, och vissa investerare satsar på att priserna kommer att fortsätta upp ytterligare.

Den högsta prisnivån sedan 2008

Aluminium steg så mycket som 2,8 procent till 3 049 dollar per ton på London Metal Exchange under måndagen, den högsta nivån sedan juli 2008, vilket ledde till stora vinster bland basmetaller. Koppar steg till den högsta nivån sedan mitten av september, medan metaller som järnmalm, fortsätter att klättra.

Köper optioner med höga lösenpriser

Under de senaste veckorna har investerare köpt köpoptioner med lösenpriser på upp till 4 000 dollar per ton, enligt handlare som är aktiva på marknaden. Det betyder att köparna satsar på att priserna kan röra sig betydligt utöver den nivån för att nå nya all-time highs.

”Det känns väldigt mycket som ett strukturellt hedgefondspel”, säger Keith Wildie, handelschef på Romco Metals, som har handlat LME-optioner i mer än 20 år. ”Vad de positionerar sig för är en betydande marknadsförskjutning och en kraftig höjning av priset.”

Ett antal aluminiumfabriker i Kina har lagst i malpåse och landets produktion har förmodligen nått sin topp, åtminstone på kort sikt, säger Mark Hansen, verkställande direktör på det Londonbaserade handelshuset Concord Resources. Med aluminiummarknaden i underskott och behov för att stimulera investeringar i nyproduktion utanför Kina kan priserna nå 3400 dollar per ton under de kommande 12 månaderna, sade han.

Med Kinas egen produktion under press samtidigt som efterfrågan stiger har landet importerat allt större mängder aluminium. Kina exporterar dock fortfarande enorma volymer halvfabrikat, delvis med stöd av skatterabatter.

Separat fick priserna en extra skjuts i måndags efter att Europeiska unionen införde en antidumpningstull på plattvalsat aluminium från Kina, även om det uteslutit några viktiga material, inklusive metall som används i dryckesburkarna, bil- och flygindustrin.

Nyheter

Oklart om drill baby drill-politik ökar USAs oljeproduktion

Publicerat

den

Gabriel och Thina pratar olja

En framträdande del av Donald Trumps kampanj har varit drill baby drill-politik för olja. Hittills har dock inte hans vinst i presidentvalet gett någon prissignal för oljan. USA producerar redan rekordmycket olja och det är oklart om oljebolagen verkligen vill producera mer eftersom kostnaderna stiger när man försöker maximera produktionen. Ännu så länge spelar Kinas efterfrågan och OPECs produktion mer oljepriset än att USAs tillträdande president vill öka USAs produktion. Nordea-analytikern Thina Saltvedt kommenterar.

Fortsätt läsa

Nyheter

De tre bästa olje- och naturgasaktierna i Kanada

Publicerat

den

Fat med olja och naturgasledningar med en kanadensisk flagga i bakgrunden

Eric Nuttall på Ninepoint Partners har valt ut de tre bästa aktierna inom olja och naturgas. Samtliga är noterade på TSX i Kanada och är bolag som har bra tillgångar och genererar bra kassaflöden.

MEG Energy

MEG Energy är en oljeproducent som går bra vid ett oljepris på 70 USD. Företaget har nått sitt mål för skulder och använder därför hela sitt fria kassaflöde till att återköpa aktier. Det fria kassaflödet är 10 procent vid ett oljepris på 70 USD och 14 procent vid 80 USD. Med över 35 års reserver av hög kvalitet erbjuder MEG Energy en stark hävstång på ett stigande oljepris.

ARC Resources

ARC Resources har högkvalitativa reserver av främst naturgas som motsvarar över 20 år av konstant produktion. Har ett bra fritt kassaflöde. En aktie att köpa och sedan bara låta ligga i portföljen.

Tamarack Valley Energy

Tamarack Valley Energy har efter två år av operativa utmaningar nått sina mål tre kvartal i rad och har blivit ett av de mest populära oljebolagen i Kanada. Större delen av produktionen är vid Clearwater och Charlie Lake, två tillgångar med fantastiskt bra ekonomi. Ett fritt kassaflöde på 12 respektive 17 procent vid ett oljepris på 70 respektive 80 USD per fat.

Fortsätt läsa

Nyheter

Bixias vinterprognos – Låga elpriser, men inte hela tiden

Publicerat

den

En förväntat mild vinter väntas hålla elkonsumtionen och därmed elpriserna nere. Dock kan enstaka kalla veckor pressa upp priserna, i synnerhet om kylan kombineras med låg vindkraftsproduktion. Det visar elbolaget Bixias prognos för vintern 2024-2025.

Efter en mild september följde även oktober samma mönster, vilket ledde till ett fortsatt lågt genomsnittligt systempris på 27 öre/kWh. Även vintern förväntas bli mild vilket siar om låga elpriser. Dock finns risk för tillfälliga prishöjningar eftersom omställningen till förnybar energi gjort Europa mer beroende av vädret för sin elproduktion.

– Vi har en kontrollerad marknad med ett generellt överskott i energibalansen så vi förväntar oss överlag låga elpriser i vinter. Men den snabba omställningen till förnybar energi, där bland annat Tyskland stängt flera kärnkrafts- och kolkraftverk de senaste åren, gör att en vecka med sträng kyla och svag vindkraftsproduktion kan leda till tillfälliga men kraftiga prishöjningar, precis som vi såg exempel på för ett par veckor sedan säger Johan Sigvardsson, elmarknadsanalytiker på Bixia

I Sverige kommer fortfarande en stor del av elproduktionen från kärnkraft, men när det blåser lite och blir kallt i Europa påverkas även vi eftersom vi är tätt sammankopplade med den europeiska marknaden.

– Om elpriset i Europa stiger och vi har ett överskott kommer vi per automatik exportera vår billiga el vilket gör att våra elpriser ökar. Och om motsatsen sker, att vi inte har tillräckligt med el för att täcka våra behov vid en köldknäpp och behöver importera får vi automatiskt i princip samma pris som övriga länder förklarar Johan Sigvardsson.

Så väntas elpriset bli i december 2024 och januari och februari 2025 (föregående års utfall inom parentes).

DecemberJanuariFebruari
Systempris65 öre/kWh (81 öre, förra årets pris)67 öre/kWh (76 öre, förra årets pris)71 öre/kWh (57 öre, förra årets pris)
SE140 öre/kWh (73 öre)39 öre/kWh (61 öre)43 öre/kWh (45 öre)
SE240 öre/kWh (73 öre)39 öre/kWh (61 öre)43 öre/kWh (45 öre)
SE377 öre/kWh (79 öre)78 öre/kWh (80 öre)76 öre/kWh (50 öre)
SE482 öre/kWh (80 öre)79 öre/kWh (84 öre)83 öre/kWh (55 öre)
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära