Nyheter
Aluminiumpriset når trettonårsårshögsta när energipriset stiger
Aluminiumpriset steg till den högsta nivån sedan 2008 när en fördjupad energikris pressar tillförseln av den energiintensiva metallen som används i allt från ölburkar till iPhones.
Industrins insiders gillar att skämta om att aluminium i grunden är ”elektricitet”. Varje ton metall tar cirka 14 megawattimmar att producera, tillräckligt för att driva ett genomsnittligt brittiskt hem i mer än tre år. Om aluminiumindustrin på 65 miljoner ton per år var ett land skulle den rankas som den femte största energikonsumenten i världen.
Det innebar att aluminium var ett av de första målen i Kinas ansträngningar att begränsa industriell energianvändning. Till och med bortom den nuvarande energikrisen har Peking satt ett hårt tak för framtida kapacitet som lovar att avsluta år med överexpansion och som ökar utsikterna till djupa globala underskott. Energikostnaderna stiger i Asien och Europa innebär att det finns risk för ytterligare utbudsstörningar, och vissa investerare satsar på att priserna kommer att fortsätta upp ytterligare.
Den högsta prisnivån sedan 2008
Aluminium steg så mycket som 2,8 procent till 3 049 dollar per ton på London Metal Exchange under måndagen, den högsta nivån sedan juli 2008, vilket ledde till stora vinster bland basmetaller. Koppar steg till den högsta nivån sedan mitten av september, medan metaller som järnmalm, fortsätter att klättra.
Köper optioner med höga lösenpriser
Under de senaste veckorna har investerare köpt köpoptioner med lösenpriser på upp till 4 000 dollar per ton, enligt handlare som är aktiva på marknaden. Det betyder att köparna satsar på att priserna kan röra sig betydligt utöver den nivån för att nå nya all-time highs.
”Det känns väldigt mycket som ett strukturellt hedgefondspel”, säger Keith Wildie, handelschef på Romco Metals, som har handlat LME-optioner i mer än 20 år. ”Vad de positionerar sig för är en betydande marknadsförskjutning och en kraftig höjning av priset.”
Ett antal aluminiumfabriker i Kina har lagst i malpåse och landets produktion har förmodligen nått sin topp, åtminstone på kort sikt, säger Mark Hansen, verkställande direktör på det Londonbaserade handelshuset Concord Resources. Med aluminiummarknaden i underskott och behov för att stimulera investeringar i nyproduktion utanför Kina kan priserna nå 3400 dollar per ton under de kommande 12 månaderna, sade han.
Med Kinas egen produktion under press samtidigt som efterfrågan stiger har landet importerat allt större mängder aluminium. Kina exporterar dock fortfarande enorma volymer halvfabrikat, delvis med stöd av skatterabatter.
Separat fick priserna en extra skjuts i måndags efter att Europeiska unionen införde en antidumpningstull på plattvalsat aluminium från Kina, även om det uteslutit några viktiga material, inklusive metall som används i dryckesburkarna, bil- och flygindustrin.
Nyheter
Priset på nötkreatur det högsta någonsin i USA
Priset på nötkreatur i USA är det högsta någonsin, eller i alla fall sedan 1964 som CME Group har prisdata över.
Bloomberg skriver att antalet nötkreatur i USA är det lägsta på flera årtionden efter flera år av torka på de stora slätterna. Till det kom även att importen från Mexiko stoppades i november efter att infektion av skruvmask upptäckts.
Det som sedan gjort att priset stigit ännu högre är att stora mängder snö och riktigt kallt väder förväntas på de stora slätterna under kommande dagar. Djuren har inga problem med vädret, men riktigt låga temperaturer gör att de kräver mer foder och växer mindre, vilket gör att relationen mellan kostnaden för foder och mängd kött blir sämre.
Nyheter
CopperCorp – prospektering av koppar och RRE i Tasmanien
CopperCorp, vars aktier är noterade på TSX Venture, äger två storskaliga områden i västra Tasmanien med stor potential för IOCG-mineralisering (järnoxid-koppar-guld), som är källan till några av världens största och mest framgångsrika gruvor. Företaget fokuserar på koppar, ett oumbärligt material vars efterfrågan växer i takt med den teknologiska och infrastrukturella utvecklingen.
Med en erfaren ledningsgrupp och en ansvarstagande prospekteringsstrategi är CopperCorp ett intressant företag, som backas av namnkunniga investerare. Australien är en av världens mest stabila och ansvarsfulla regioner för gruvdrift. Tasmanien är dessutom helt drivet av förnybar energi och saknar problem med vattenbrist.
Intervju med vd Stephen Swatton.
Nyheter
Europa är den dominerande köparen av olja från USA
Flödet av olja från USA tar nya vägar. Kinas import av olja från USA har halverats i år. Landet köper mer från Iran, Ryssland och Venezuela, samtidigt som efterfrågeökningen dämpast, både på grund av lägre ekonomisk aktivitet och på grund av att tunga lastbilstransporter rör sig från diesel till naturgas. Europa har samtidigt kraftigt minskat sina oljeköp från Ryssland och WTI-olja har sedan mitten av 2023 inkluderats i riktpriset för Brent-olja (dated brent). Slutresultatet är att Nederländerna, UK och Spanien alla är större köpare av olja från USA än Kina
Nederländerna | 194,4 |
Sydkorea | 165,5 |
UK | 111,8 |
Kanada | 102,3 |
Spanien | 87,3 |
Kina | 81,9 |
Frankrike | 81,3 |
Taiwan | 80,4 |
-
Nyheter4 veckor sedan
Vad den stora uppgången i guldpriset säger om Kina
-
Nyheter3 veckor sedan
De tre bästa aktierna inom olja, gas och råvaror enligt Rick Rule
-
Analys4 veckor sedan
OPEC takes center stage, but China’s recovery remains key
-
Analys3 veckor sedan
Brent nears USD 74: Tight inventories and cautious optimism
-
Analys4 veckor sedan
Brent crude rises 0.8% on Syria but with no immediate risk to supply
-
Nyheter3 veckor sedan
Christian Kopfer ger sin syn på den stora affären mellan Boliden och Lundin Mining
-
Nyheter1 vecka sedan
Kina har förbjudit exporten av gallium till USA, Neo Performance Materials är den enda producenten i Nordamerika
-
Analys3 veckor sedan
Brent crude inches higher as ”Maximum pressure on Iran” could remove all talk of surplus in 2025