Nyheter
Ädelmetallpriset som rusar i höjden

Den 28 december skrev vi om att rodium är ädelmetallen med stor potential för 2014 och vi kan bara gratulera er som köpte. När vi skrev artikeln stod priset i 925 USD per uns efter att några dagar innan ha vänt på 890 USD. Priset började ganska omgående att stiga och den senaste månaden har priset på ädelmetallen verkligen fått vind i ryggen. Priset i skrivande stund är 1475 USD, vilket är en uppgång på drygt 59 procent sedan den 28 december.
Många faktorer samspelar och ger momentum
Det är flera faktorer som samspelar. I grunden finns en fortsatt stark efterfrågan från industrikunder i Asien, vilket sedan har toppats med att banker i Europa och spekulativa fonder har börjat köpa.
För en knapp månad sedan tittade analysföretaget Platts närmare på vad som drev priset och i stort sett alla deras källor var samstämmiga om att Europeiska banker hade varit i marknaden och köpt några få hundra uns rodium under en vecka, kanske på uppdrag av industrikunder. Andra sade att även Deutsche Banks ETF-fond db Physical Rhodium hade varit i marknaden och köpt.
En PGM-raffinör sade även att en stor hedgefond varit in och ut i marknaden under de senaste veckorna, liksom hade Deutsche Banks ETF-fond. “Nu börjar också de som använder rodium att bli uppmärksamma, då priset inte har varit över 1200 USD på ganska länge.”.
Säljare av återvunnen rodium frånvarande
Det som vanligtvis händer när rodiumpriset gör ett ryck uppåt är att aktörerna som återvinner rodium från skrot börjar sälja större volymer. Men denna gång var den extra volymen begränsad. Om det beror på att deras lager är låga eller något annat är inte kännt.
Europeiska biltillverkare köper?
Det faktum att europeiska investmentbanker köper rodium har fått en ädelmetallhandlare att spekulera kring att det är en europeisk billverkare som lagt en order på rodium. Om så är fallet vet vi inte, men att billtillverkare i Europa ska öka sina köp av rodium över tid är vad de flesta förväntar sig. Rodium används i katalysatorer för bensindrivna bilar och efter flera år av ekonomisk kris förväntas europas bilindustri vakna till liv igen. Kommande skärpta avgasregler från EU kommer även göra att biltillverkarna måste öka mängden rodium i katalysatorerna.
Strejk och politisk oro
Rodium följer med upp när andra ädelmetaller bryts och majoriteten kommer från Sydafrika och resten från Ryssland. Den långa och våldsamma gruvstrejken i Sydafrika måste ha påverkat hur mycket ny rodium som producerats, även om vi inte kunnat få det bekräftat. Rysslands krig i Ukraina och följande sanktioner från USA och EU har kanske inte påverkat produktionen hittills, men geopolitisk oro har en tendens att driva priser.
Marknaden för rodium är liten
Marknaden för rodium är relativt liten. Även om rodium ofta används i smycken så är det främst en industrimetall. När industrin köper mer rodium så påverkas priset ganska snabbt. En analys från Deutsche Bank eller en artikel i Bloomberg på det och priset får sig en extra skjuts.
Nyheter
Agnico Eagle siktar på toppen – två av världens största guldgruvor i sikte

Guldglansen mattas inte för Agnico Eagle Mines, bolaget levererar ett starkt resultat – och VD Ammar Al-Joundi har ännu större planer på horisonten. Det blir tydligt i en intervju med BNN Bloomberg.
Med en kvartalsvinst på 1,6 miljarder dollar och en produktion som närmar sig 3,5 miljoner uns guld per år, visar Agnico Eagle att de menar allvar. Men det är framtidsvisionen som verkligen sticker ut.
– “Vi har siktet inställt på att göra både Detour Lake och Canadian Malartic till gruvor som producerar en miljon uns årligen,” säger Al-Joundi. “Om vi lyckas, kommer vi äga två av endast sex sådana gruvor i hela världen – och två av endast tre i västvärlden.”
Stora planer, stark balansräkning
Agnico Eagles expansion sker inte på bekostnad av försiktighet. Bolaget håller produktionsnivåerna stabila runt 3,4 miljoner uns de kommande tre åren, samtidigt som de investerar strategiskt i framtida tillväxt. Stora projekt förväntas slå igenom från 2030 och framåt – utan att behöva späda ut aktieägarvärdet.
– “Vi planerar inte att emittera nya aktier för den tillväxten,” betonar Al-Joundi. “Målet är tillväxt per aktie – inte bara totalvolym.”
Trots det blygsamma produktionslyftet kortsiktigt, sticker Agnico Eagles lönsamhet ut. Med en all-in-sustaining cost runt 1250 dollar per uns och ett guldpris som stigit med över 1000 dollar det senaste året, kan bolaget behålla nästan hela prisökningen som marginal.
– “När priset går upp tusen dollar och våra kostnader bara ökar med två, då får aktieägarna 998 dollar extra. Det är vårt jobb – att ge hävstång på guldpriset,” säger han.
Återköp och utdelning – aktieägarna i fokus
Agnico Eagle har redan återköpt aktier för cirka 120 miljoner dollar och planerar att öka takten. Totalt har 42 % av bolagets fria kassaflöde gått tillbaka till aktieägarna via återköp och utdelningar.
– “Vi genererar mer och mer kassaflöde vid dessa guldpriser, så vi kommer kunna göra ännu mer för våra ägare,” säger Al-Joundi.
Hänsyn till miljö och kultur i norr
Men Agnico Eagle är inte bara fokuserade på vinster. I Nunavut, där bolaget driver stora gruvor som Meadowbank, tar man hänsyn till den känsliga miljön och de lokala inuiternas livsstil.
– “Vi pausar driften när karibuerna närmar sig. Det är deras land, deras kultur, deras historia. Vi lyssnar på de lokala samhällena och följer deras regler,” förklarar VD:n.
Mot framtiden – med respekt, ansvar och ambition
Agnico Eagle Mines står med andra ord vid en gyllene korsväg – stabil nutid, expansiv framtid, och ett tydligt ansvar mot både aktieägare och lokalsamhällen.
Med en marknadsvärdering som närmar sig branschjättar som Newmont, har bolaget tagit sig upp bland världens mest värdefulla guldbolag – inte genom volymjakt, utan genom noggrann kapitalhantering och en strategisk syn på tillväxt.
Guldglansen har kanske mattats något de senaste dagarna på marknaden, men för Agnico Eagle lyser den starkare än någonsin.
Nyheter
Mjölkpriset har gått upp 80 procent på fem år – nu mår bönderna bra

Mjölkpriset i Sverige är på en historiskt hög nivå, det har gått upp omkring 80 procent på fem år. Nu känner mjölkbönderna att priset är på en nivå som fungerar för dem. Här blir Thomas Åkerlund på Brorsans Lantbruk intervjuad om utvecklingen och sin verksamhet.
Nyheter
Den viktiga råvaruvalutan USD faller kraftigt

En stor del av all råvaruhandel och -affärer prissätts i amerikanska dollar. Därför ser man exempelvis ofta att när dollarkursen går ner så går guldpriset upp, den ena förändringen tar ut den andra.
Valutor är något knepigt eftersom alla priser är relativa. För att få en bättre uppfattning om hur USD utvecklas så brukar man använda ett index som mäter USD mot ett flertal andra valutor. Ett av de vanligaste indexen är DXY.
Nedan är en graf över utvecklingen på DXY under handelstimmarna i april. Trumps agerande har fått dollarn att falla kraftigt, där framför allt tre händelser har lett till branta fall.

En svagare dollar gör att råvaror vid samma pris i dollar blir billigare för alla kunder utanför USA. För länder som importerar mycket råvaror är en svagare USD oftast positivt, som exempelvis Indien. För länder som exporterar mycket råvaror är en svagare USD oftast dåligt, som exempelvis Brasilien och Ryssland.
Det finns en stor allmän efterfrågan på guld just nu, men det får även understöd av en svagare USD. För oljeproducenter är utvecklingen desto tråkigare. Samtidigt som USD går ner så går också priset på olja i USD ner. De drabbas av en dubbel negativ effekt.
Trump har hela tiden pratat om att han vill få ner priset på USD då han anser att det är konstgjort högt, så ur det perspektivet är utvecklingen en stor framgång. Sedan var nog inte tanken att det skulle gå ner på detta sätt utan att det skulle ske genom att andra länder tvingades att skriva på avtal om att höja priset på sina valutor.
-
Nyheter4 veckor sedan
Danska Seaborg Technologies siktar på serieproduktion av smältsaltsreaktorer till mitten av 2030-talet
-
Analys4 veckor sedan
Brent Edges Lower After Resisting Equity Slump – Sanctions, Saudi Pricing in Focus
-
Nyheter3 veckor sedan
Oljepriserna slaktas på samtidiga negativa faktorer
-
Nyheter4 veckor sedan
Guld kostar över 3100 USD per uns och 1 miljoner kronor per kilo
-
Analys3 veckor sedan
Tariffs deepen economic concerns – significantly weighing on crude oil prices
-
Nyheter3 veckor sedan
Två samtal om det aktuella läget på råvarumarknaden
-
Analys4 veckor sedan
Crude inventories fall, but less than API signal
-
Analys3 veckor sedan
Lowest since Dec 2021. Kazakhstan likely reason for OPEC+ surprise hike in May