Följ oss

Nyheter

Rodium är ädelmetallen med stor potential

Publicerat

den

Metallen rodium för investering

Det är mycket som talar för att ädelmetallen rodium (rhodium på engelska) kommer att ha en bra utveckling under 2014 och flera år framåt. Priset är idag 925 USD per ounce.

Under 2008 toppade rodiumpriset på över 10.000 USD per ounce. Det fick konsekvenser. Det största användningsområdet för rodium är i katalysatorer för avgasrening i personbilar med bensinmotor. När rodiumpriset steg så mycket drog billtillverkarna ner på rodiumhalten och gick över till att använda mer platina och palladium.

Under 2013 har priset fallit för att sedan stabilisera sig kring 1000 USD per ounce. Men under slutet av november och december var priset som lägst nere på 890 USD. Precis som med guld och andra ädelmetaller så återvinns rodium och det finns ett relativt stort utbud av återvunnet material, och under den senaste månaden har det sålts mycket. Det ska dock sägas att volymen som omsattes på de lägre prisnivåerna var begränsad. Under december har priset sedan letat sig upp till 925 USD igen.

Bilindustrin talar flerfallt för rodium

  • Det säljs fler bilar igen. Bilbranschen stannade upp med finanskrisen, men nu börjar försäljningen i västvärlden att ta fart igen. Fler bilar = fler katalysatorer = större behov av rodium.
  • Kina, en marknad där bilparken förväntas öka så mycket att det är svårt att greppa.
  • Under 2014 börjar nya avgasregler gälla i EU. De hårdare reglerna gör att det behövs en större andel rodium i katalysatorerna, då palladium och platina inte klarar att hantera vissa ämnen.
  • Kina släpar efter västvärlden vad gäller miljöregler. Men allt mer fokus läggs på miljö och inte minst på vad den explosiva tillväxten av fordonsflottan orsakar.

Fler branscher ökar sin rodiumanvändning

Rodium används till fler saker och i större volymer. Rodium används bland annat allt mer i tv- och datorskärmar, inte minst för att rodium, trots sin sällsynthet, idag helt enkelt är billigare än platina.

Solcellsbranschen har åkt berg och dal-bana de senaste åren, men trenden är att den använder mer rodium igen.

Mindre produktion

Det finns inga rodiumgruvor, rodium är en ädelmetall som i liten omfattning följer med brytning av andra ädelmetaller på ett fåtal platser i världen. Alla de långsträckta och våldsamma strejker som pågått och pågår i Sydafrika har gjort att det producerats allt mindre rodium.

De lägre priserna på andra ädelmetaller har gjort många gruvor olönsamma. När produktion av dessa ädelmetaller läggs ner så innebär det även att mindre rodium kommer upp.

Prognoser för rodiumpriset

Deutsche Bank i Johannesburg har en prognos för rodiumpriset på 1250 USD per ounce för 2014 och en långsiktig prognos på 4000 USD. Vilket kan jämföras med dagens pris på 925 USD.

Utbud och efterfrågan

Vi avslutar med siffror över hur utbud och efterfrågan har utvecklats mellan 2004 och 2013. Statistiken har sammanställts av branschföretaget Johnson Matthey.

Utbud och efterfrågan på rodium år 2004 till 2013

Förstsätt läsa
1 kommentar

1 kommentar

  1. Silverbug

    6 januari, 2014 vid 15:47

    Har börjat följa rodiumpriset, ser att det gått upp till 1050 USD. En ganska betydlig uppgång på bara två veckor.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Varför koppar är en av världens mest efterfrågade metaller

Publicerat

den

Kopparkabel

Efterfrågan på koppar har skjutit i höjden i takt med att elektrifieringen av fordon och utbyggnaden av fossilfri energi. Basmetallen är viktig för övergången från fossila bränslen eftersom den är avgörande för elbilar, vindkraftverk, solpaneler och till och med hela elnätet. Så varför är det inte fler företag som startar nya koppargruvor för att möta den kraftigt ökade efterfrågan? WSJ förklarar varför koppar är så viktig och varför en stor brist hotar.

WSJ förklarar varför koppar är så viktigt för den globala ekonomin – och hur en massiv brist hotar den gröntekniska omställningen.

Förstsätt läsa

Nyheter

Kaffepriset faller när Costa Ricas kaffeexport stiger

Publicerat

den

Kaffepriserna sjönk i fredags på tecken av större leveranser från Centralamerika. Costa Rica Coffee Institute rapporterade att kaffeexporten från Costa Rica ökade med 39 procent på årsbasis till 140 142 säckar. En starkare dollar bidrog också till svagare kaffepriser.

Kaffepriserna steg på fredagen initialt efter att den brasilianska realen (USDBRL) klättrade till sin högsta nivå mot dollarn på en vecka. En starkare real avhåller Brasiliens kaffeproducenter att exportera sitt kaffe.

En överdriven lång position med fonder av robusta-terminer kan ge bränsle för alla långa likvidationstryck. Fredagens veckovisa Commitment of Trader’s (COT) rapport visade att per den 30 maj hade antalet fonder med nettolånga robusta-kaffepositioner stigit till 854, den högsta siffran på 16-månader.

Torrare väder ökar takten i kaffeskörden

Skördetrycket i Brasilien fick priserna på arabica-kaffe att falla eftersom torra förhållanden tillåter takten i kaffeskörden att accelerera. Somar Meteorologia rapporterade på tisdagen att Brasiliens Minas Gerais-region inte fick något regn under veckan som slutade den 28 maj. Minas Gerais står för cirka 30 procent av Brasiliens arabicaskörd.

Den globala kaffetillgången har stramats åt efter att International Coffee Organization (ICO) rapporterade den 4 maj att den globala kaffeexporten för 2022/23 under oktober-mars sjönk -6,4 procent till 62,295 miljoner säckar. Colombia Coffee Growers Federation rapporterade den 4 maj att den colombianska kaffeexporten i april sjönk -15 procent till 719 000 säckar. Dessutom rapporterade Cecafe den 11 maj att Brasiliens export av grönt kaffe i april sjönk 14 procent till 2,39 miljoner säckar. Däremot steg Honduras kaffeexport i maj med 79 procent på årsbasis till 1,2 miljoner säckar. Honduras är Centralamerikas största exportör av arabicabönor.

Kaffepriserna har också stöd eftersom oddsen för en El Niño-väderhändelse ökade, vilket skulle kunna få den globala kaffeproduktionen att minska. Den 11 maj höjde U.S. Climate Prediction Center sannolikheten för ett El Niño-vädermönster mellan augusti och oktober till 94 procent från 74 procent för en månad sedan. Om det inträffar kan det ge kraftiga regn i Brasilien och torka i Indien, vilket negativt påverkar produktionen av kaffe.

Förstsätt läsa

Nyheter

Exxon Mobil ska dubbla utvinningen av olja från skifferfälten med teknisk utveckling

Publicerat

den

Exxon Mobil producerar olja på Permian-fältet

Det var starka entreprenörer och frifräsare som gjorde utvinning av olja från skifferfält möjlig. Det var två tekniska landvinningar som gjorde det möjligt, dels möjligheten att borra horisontellt och dels möjligheten med hydraulisk spräckning av berg vilket gjorde att oljan kunde rinna ut. Det ledde till att USA gick från att vara en ökande importör av olja till att bli en exportör. De traditionella oljejättarna vaknade så småningom upp och såg potential vilket lett till att de har köpt stora skiffertillgångar.

Ny teknisk utveckling ska dubbla utvinningen från en oljekälla

Exxon Mobil är en av oljejättarna som satsat stort på skifferolja. Det mest intressanta är att bolaget också inlett en satsning på teknisk utveckling. Företagets VD Darren Woods berättade i torsdags att arbetet går bra. Företaget har som mål att under 2027 vara uppe i en produktion på 1 miljon fat olja per dag i Permian-området i USA.

Även om skifferkällorna levererar stora mängder olja så utvinns bara 10 procent av en källas olja. Exxon Mobil tror sig kunna öka det till 20 procent, dvs en ökning med 100 procent.

Det är två specifika områden som Exxon Mobils tekniska utveckling fokuserar på. Man vill kunna borra och spräcka berget mer precist så att man kommer närmare där det är optimalt. Sedan vill man hålla spräckningen öppen längre så att det kan rinna ut olja under en längre tidsperiod.

Det går inte att säga annat än att det är intressant. Den allmänna uppfattningen är annars att USAs oljeproduktion kommer att börja falla om några år i takt med att skifferfälten tar slut. Men om det går att få ut dubbelt så mycket av oljan i fälten så skulle prognoserna omkullkastas, precis som den skifferoljan redan gjort en gång.

Förstsätt läsa

Populära