Följ oss

Nyheter

Liquid Wind ska bygga 80 anläggningar som vardera producerar 100 000 ton e-metanol per år

Publicerat

den

Anläggning från Liquid Wind som procuerar e-metanol

Liquid Wind förstärker sitt partnerskap med branschledande aktörer för att öka produktionskapaciteten av elektrobränslen till sjöfarten. Partnerskapet bygger på ett mångårigt och framgångsrikt samarbete, som bland annat resulterat i världens första kommersiella elektrobränsleanläggning FlagshipONE (med ett investeringsbeslut i 2022). Nästa steg i samarbetet är att utveckla 80 standardiserade, modulariserade 100 000 tons elektrobränsleanläggningar till 2030. Dessa anläggningar beräknas minska koldioxidutsläppen med 14 miljoner ton CO2 per år.

Målsättningen är att etablera ytterligare tio så kallad Core eMethanol Plants (CMP) för produktion av elektrobränsle före slutet av 2027. Detta kommer att innebära en markant ökad produktionskapacitet och global tillgång av elektrobränslen samt kraftfull reduktion av koldioxidutsläpp.

Partnerskapet ska fortsätta leverera branschledande och byggnadsklara elektrobränsleanläggningar som går snabbare att utveckla, transportera, bygga och driftsätta; baserat på parternas ledande teknik och modulär design. Genom att samla partnernas tekniska kunnande under ett tak kommer partnerskapet att bädda för innovativa och effektiva lösningar för sjöfart, flyg och andra industriella applikationer.

Claes Fredriksson, VD och grundare av Liquid Wind, förklarar:

“Vi har haft ett utmärkt samarbete med våra “community partners” under flera år nu. Med några partners började vi jobba redan 2018 och det är riktigt roligt att vi nu kan intensifiera vårt samarbete och höja nivån både på integration and öppenhet. Mycket har hänt sedan 2018 både med Liquid Wind, och på marknaden. De kommande åren kommer att innebära mycket spännande och värdeskapande arbete tillsammans.”

Eric Klein, försäljningsdirektör för Europa på Siemens Energy, säger:

”Vi vill bygga vidare på den framgångsrika grunden för vårt partnerskap om FlagshipONE och förstärka den genom att introducera en förbättrad och ytterligare skalad design för nästa generation av eMethanol-anläggningar.”

Julien Gennetier, VP Energy Division på Alfa Laval, fortsätter:

”Vi är mycket glada över att vara en del av detta viktiga elektrobränsleprojekt som är en viktig byggsten för att minska koldioxidutsläppen inom sjöfarten och den övergripande strävan att nå nettonollutsläpp. Vi tror starkt på partnerskap för att vinna den tävlingen och utveckla rätt lösning från början. Därför ser vi fram emot att driva och påskynda denna omvandling tillsammans med Liquid Wind och partners, utveckla och implementera innovativa lösningar och bidra med vår unika expertis inom värmeöverföring och energioptimering på Alfa Laval.”

Aniruddha Sharma, ordförande och VD för Carbon Clean, tillägger:

”Vårt fortsatta partnerskap med Liquid Wind visar vilken roll koldioxidavskiljning måste spela för att minska koldioxidutsläppen i sektorer som är svåra att få bort, till exempel sjöfarten. Carbon Clean’s modulära teknik för avskiljning av koldioxid från punktkällor är det mest effektiva och kostnadseffektiva sättet att minska koldioxidutsläppen i många branscher, och den kommer att spela en viktig roll för att påskynda eMethanol-anläggningar. Jag ser fram emot att samarbeta med de andra branschledarna i många fler projekt framöver – och att visa upp U i CCUS som ett perfekt exempel på användning.”

Sundus Cordelia Ramli, Chief Commercial Officer P-to-X, Topsoe, avslutar:

”På Topsoe är vi glada över att samarbeta med andra ledare inom utfasning av fossila bränslen i detta projekt, som driver en snabbare övergång till en hållbar sjöfartsindustri. Den kraftiga ökningen av koldioxidutsläppen inom sjöfartssektorn (till 5% 2022) är en stark påminnelse om hur brådskande vårt kollektiva uppdrag är. Inspirerade av Liquid Winds visionära strategi och förenade av projektledarnas pionjäranda står vi redo att visa att den teknik som finns tillgänglig idag kan driva på en snabb övergång till en mer hållbar framtid för sjöfarten. Tiden för förändring är nu. Detta projekt är ett exempel på de snabba framsteg som är möjliga genom branschövergripande samarbete, och vi är djupt hedrade över att få stå i spetsen för denna avgörande omvandling.”

Nyheter

Silverpriset är alldeles för lågt – Ned Naylor

Publicerat

den

Placera-podden intervjuar en av världens främsta guld- och silverförvaltare, Ned Naylor på Jupiter. Intervjun handlar om vad som väntas driva silverpriset framöver, billiga gruvaktier och den starka guldefterfrågan i Kina.

Fortsätt läsa

Nyheter

Oklo som utvecklar mikro-kärnkraftsreaktorer börsnoteras när AI hungrar efter elektricitet

Publicerat

den

Kärnkraftsutvecklaren Oklo

Det amerikanska företaget Oklo utvecklar kärnkraftsreaktorer i mikro-storlek. Bolagets första modell är på 15 MWe, vilket kan skalas upp till 50 MWe. Reaktorerna kommer att kunna köras i hela 10 år innan nytt bränsle behöver tillföras igen. Oklo har redan kommit en bra bit i sin utveckling och räknar med att ta sin första reaktor i bruk detta årtionde.

Oklos reaktorer kan även drivas på återvunnet kärnavfall. Under början av 30-talet planerar företaget att ta sin första återvinningsanläggning i bruk. Eftersom dagens kärnreaktorer bara använder 5 procent av energin i bränslet så finns det enorma mängder med energi att hämta från det lagrade kärnavfallet.

Börsnotering med AI-ledaren Sam Altman som ordförande

Artificiell intelligens kräver enorma mängder elektricitet, prognosen är att USA måste dubbla sin totala elproduktion under kommande 15 år. Det är också något som gör Oklo extra hett, för OpenAI:s VD Sam Altman har investerat i Oklo och är även dess styrelseordförande.

Nu står det klart att Oklo ska börsnoteras på New York-börsen NYSE via SPAC-bolaget AltC Acquisition Corp. Det hela kommer vid transaktionen att ge ett bolag som är värderat till omkring en miljard USD.

Sam Altman pitchade förra året samgåendet mellan Oklo och SPAC-bolaget AltC.
Fortsätt läsa

Nyheter

Priserna på skogsprodukter på väg upp

Publicerat

den

Skog med morgonsol

Handelsbanken har släppt sin maj-rapport för skogsindustrin. Den tar bland annat upp:

  • Priserna på skogsprodukter på väg upp
  • Stark exportmarknad för skogsråvara gynnar skogsägare
  • EU-beslut som påverkar skogsbruket
  • Nya intäktsmöjligheter och risker för skogsägare

Handelsbankens hållbarhetsanalytiker Josefin Johansson kommenterar rapporten på EFN.

Handelsbankens hållbarhetsanalytiker Josefin Johansson kommenterar bankens senaste skogsrapport.
Fortsätt läsa

Populära