Följ oss

Nyheter

Uppgången för järnmalm är över

Publicerat

den

Rostfärgad vy

Järnmalmsprisrallyt är över och har slutat med att priserna sjunkit till nivåer under vad Fitch Solutions tidigare förutspådde, sa marknadsanalytikern i sin senaste branschrapport.

Fitch har reviderat ner sin prisprognos från 170 USD/ton 2021 och 130 USD/ton 2022 till 155 USD/ton respektive 110 USD/ton.

Prognos för järnmalmspriset

Kinesisk efterfrågan

Den kinesiska efterfrågan på järnmalm, som härrörde från landets V-formade ekonomiska återhämtning och regeringens stora stimulansplan för att stödja byggindustrin, nådde en topp under första halvåret, säger Fitch.

”Medan Kinas energikris har börjat lätta och produktionsbegränsningarna för stål också hävs gradvis, förväntar vi oss inte att den starka efterfrågeeffekten som härrörde från stimulansen kommer att återvända 2022 när byggprojekten når slutförandet och pipelinen av nya projekt minskar, med den kinesiska regeringen som fokuserar på att skärpa kreditgränserna.”

Fitch ser också ökande risker för den kinesiska fastighetsmarknaden och därmed järnmalmsefterfrågan från byggsektorn, efter Evergrandes ekonomiska svårigheter.

”Sistligen kommer ytterligare regler för kredit- och kommunala utgifter sannolikt att träda i kraft efter Evergrandes fall, vilket dämpar utsikterna för bygg- och metallefterfrågan under de kommande 3-5 åren.”

Överutbudet av järnmalm är tillbaka

På utbudssidan säger Fitch att den förbättrade produktionstillväxten från Brasilien och Australien har börjat lätta på den snäva tillgången på den sjöburna marknaden, även om Vale kommer att ta längre tid att återgå till kapacitetsnivåerna före Brumadinho-dammens kollaps.

Järnmalmsmarknaden

Vale arbetar med en nuvarande järnmalmsproduktionskapacitet på 330 miljoner ton. Företagets järnmalmsproduktion under första kvartalet 2021 var 68 miljoner ton, 14,2 % över första kvartalet 2020, medan produktionen för andra kvartalet 2021 uppgick till 76 miljoner ton, 12 % högre än andra kvartalet 2020.

Samtidigt, i Australien, slog Fortescue sin uppskattning av leveranser för hela året med en total volym på 182 miljoner ton under FY2021 och satte leveransvägledning för FY2022 till 180-185 miljoner ton. På samma sätt rapporterade BHP järnmalmsproduktion på 253,5 miljoner ton för FY2021, FY2021. som ligger i den övre änden av sitt prognosintervall.

”Bland de stora tillverkarna var det bara Rio Tinto som målade upp en dyster utsikt i sina halvårsresultat och varnade för att leveranser sannolikt kommer in i botten av dess guidning på 325-340 miljoner ton för 2021 i bästa fall, och detta skulle kräva en betydande ökning av produktionen under de kommande fem månaderna, säger Fitch.

”Med alla gruvarbetare som håller fast vid produktionsguiderna förväntar vi oss bättre produktionssiffror under resten av 2021 och 2022, jämfört med H121.”

Långsiktiga utsikter

Om man ser bortom 2021-2022 förväntar sig Fitch att järnmalmspriserna kommer att följa en flerårig nedåtgående trend.

”Vi vidhåller vår uppfattning att järnmalmspriserna konsekvent kommer att trenda nedåt, eftersom en kylande kinesisk stålproduktionstillväxt och högre produktion från globala producenter kommer att fortsätta att luckra upp marknaden.”

På längre sikt förutspår Fitch att priserna kommer att sjunka från ett genomsnitt på 155 USD/ton 2021 till 65 USD/ton 2025 och 52 USD/ton 2030.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Europa är den dominerande köparen av olja från USA

Publicerat

den

Flödet av olja från USA tar nya vägar. Kinas import av olja från USA har halverats i år. Landet köper mer från Iran, Ryssland och Venezuela, samtidigt som efterfrågeökningen dämpast, både på grund av lägre ekonomisk aktivitet och på grund av att tunga lastbilstransporter rör sig från diesel till naturgas. Europa har samtidigt kraftigt minskat sina oljeköp från Ryssland och WTI-olja har sedan mitten av 2023 inkluderats i riktpriset för Brent-olja (dated brent). Slutresultatet är att Nederländerna, UK och Spanien alla är större köpare av olja från USA än Kina

Nederländerna194,4
Sydkorea165,5
UK111,8
Kanada102,3
Spanien87,3
Kina81,9
Frankrike81,3
Taiwan80,4
MBBL per land.
Fortsätt läsa

Nyheter

Kina har förbjudit exporten av gallium till USA, Neo Performance Materials är den enda producenten i Nordamerika

Publicerat

den

Gallium-visualisering

Kina stoppade nyligen exporten av gallium till USA. Förutom att stoppa direkt export till USA så förbjöd man även andra köpare från att sälja förädlade produkter vidare till USA. Marknaden för gallium är inte stor, men metallen är kritisk för olika typer av elektroniska produkter samt för produkter inom försvarsindustrin. Eftersom Kina står för 90 procent av produktionen av gallium så är det något av ett akut problem. Kina har under lång tid exporterat gallium till låga priser vilket har gjort att produktionen i andra delar av världen lagts ner. Västvärlden måste nu bygga upp nya försörjningskedjor för metallen.

Ett företag som kommit i fokus är Neo Performance Materials, vars aktie är noterad på Torontobörsen. Det är det enda företaget i Nordamerika som producerar gallium och man gör det genom återvinning. I en liten anläggning med 35 anställda strax utanför Toronto produceras gallium som sedan säljs till företag i USA.

”Tillväxten och framgången för industrier som den amerikanska halvledarindustrin kommer att vara beroende av att det finns tillgång till gallium”, säger VD Rahim Suleman till Bloomberg. ”Det finns inte många företag som gör det här utanför Kina.”

Fortsätt läsa

Nyheter

Turbulent elår avslutas med lugnare julvecka

Publicerat

den

December har hittills visat stora prisskillnader, både mellan elområden och dygnets timmar. Juldagarna inleds dock med stabilare elpriser. Elanvändningen i hemmen ökar medan många industrier tar ledigt, vilket bidrar till ett lägre elbehov i landet. I kombination med gott om vind- och vattenkraft påverkar detta elpriserna nedåt.

Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning
Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning

Med en dryg vecka kvar av året kan man konstatera att elåret har präglats av stora svängningar i elpriset, med nyheter och begrepp som ankkurva, minuspriser, flödesbaserat och nu senast Dunkelflaute, som används framförallt på den tyska marknaden när det är sol- och vindfattigt.

Efter förra vintern låg elpriserna kvar på högre nivåer men sjönk i slutet av april till runt 50 öre/kWh och lägre. Vid flera tillfällen var elpriserna under noll öre/kWh, vilket resulterade i fler timmar med negativa elpriser än rekordåret 2023. Efter en mild höst slog kylan till i november, vilket ökade konsumtionen och ledde till högre elpriser.

– 2024 kan på många sätt beskrivas som en berg- och dalbana för elpriset. Vi har fått uppleva timpriser på över åtta kronor ner till minus 0,69 öre per kilowattimme. I Tyskland noterades det högsta elpriset på 18 år, nästan tolv kronor/kWh. De extrema väderomslagen som präglat året är en stor del av förklaringen. Nu ser vi fallande temperaturer men fortfarande tre grader varmare än normalt för årstiden, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning.

Från november och framåt har det varit en markant skillnad i elpriser mellan norra och södra Sverige. I elområdena SE1 och SE2 (Norra Sverige) har priserna varit låga med anledning av riklig tillgång på vind- och vattenkraft, medan SE3 och SE4 (Södra Sverige) har haft högre priser eftersom kraftproduktionen har varit lägre.

Ordförklaringar:

Minuspris/negativt elpris:
Uppstår när förhållandena för väderberoende elproduktion, såsom sol och vind, är extra gynnsamma och det blir ett överskott på elen.

Flödesbaserad kapacitetsberäkning:
En beräkningsmetod som används för att optimera elöverföringen i elnätet. Syftet är att bättre utnyttja kapaciteten i elnätet och möjliggöra överföring av mer el mellan olika elområden på ett säkert sätt. Flödesbaserad kapacitetsberäkning infördes i Sverige den 29 oktober 2024 av Svenska kraftnät. Tidigare har en ekonomisk marknadsmodell använts, där elen går dit elpriset är som högst. Med den nya flödesbaserade metoden styrs elöverföringen i stället av den fysiska kapaciteten i nätet.

Ankkurva:
Ankkurvan beskriver hur solenergiproduktionens variationer påverkar elpriserna under dagen. På morgonen och kvällen är elpriserna höga på grund av hög efterfrågan och låg solenergiproduktion. Mitt på dagen, när solenergiproduktionen är som högst, sjunker elpriserna kraftigt. Denna variation skapar en kurva som liknar en anka i profil, med låga priser mitt på dagen och höga priser på morgonen och kvällen.

Dunkelflaute:
Ett tyskt begrepp inom sektorn för förnybar energi för att beskriva en tidsperiod under vilken i princip ingen energi kan genereras med hjälp av vind- och solkraft. På svenska översätts det till ”mörk stiltje” och beskriver när det är vindstilla och molntäcke samtidigt, vilket leder till en brist på både sol- och vindkraft.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära