Nyheter
Mjölkpriset följer oljepriset
Förändringar i avräkningspriset kan förutses genom att följa konjunkturens och oljeprisernas utveckling. 2019 ser stabilt ut med höga avräkningspriser. Men det är viktigt att ha beredskap inför den lågkonjunktur som snart kommer, menar Torbjörn Iwarsson, som berättar mer om detta på Växadagarna Mjölk och Kött.
Att avräkningspriset för mjölk rör sig snabbare upp och ner efter mjölkkvoternas avskaffande känner många lantbrukare av. Pristrenden har sedan avregleringen av mjölkkvoter varit svagt positiv, även om fluktuationerna kan vara besvärande för många producenter. Mjölkpriset är just nu förhållandevis högt och det finns chans att det ökar något ytterligare under 2019, menar Torbjörn. Han gör sin bedömning baserat på trendanalyser av global prisutveckling på smör och skummjölkspulver, samt av tillgången på dessa varor i t ex EUs lager.
-Priserna på världsmarknaden är förhållandevis höga, men mejeriernas avräkningspriser släpar något. Min bedömning är att priserna kommer att vara fortsatt höga under 2019. Men det finns en del osäkra faktorer som är svåra att bedöma exakt när de får effekt. Brexit är en. Utvecklingen av konjunkturen är en annan. Många bedömare menar att högkonjunkturen kulminerar snart och det kommer att påverka även mjölkpriset negativt, menar Torbjörn.
Jobba med kostnadssidan och bevaka den globala marknadsutvecklingen
På en gemensam marknad har liknande varor i stort sett samma, menar Torbjörn, och mjölk är en sådan produkt. Mjölken har samma pris på en öppen, gemensam marknad så länge inte varorna har unika mervärden som unik förädling och/eller säljs under specifika, välkända varumärken.
-Vi ser att på den gemensamma marknaden påverkas mjölkproduktion med höga kostnader negativt, medan länder med lågkostnadsproduktion ökar sina volymer. Att arbeta med kostnadssidan i sitt egna företag är därför viktigt för alla mjölkföretagare. Det är också viktigt att bevaka marknadsutvecklingen globalt, så att man är förberedd och kan göra åtgärder både inför uppgångar och nedgångar, säger Torbjörn.
Hur uppnås en ökad mjölkproduktion i Sverige
I det längre perspektivet behöver kostnaderna generellt sänkas för lantbruksproduktionen i Sverige, både vad gäller skatter och regleringar, menar Torbjörn.
-Vi har i Sverige höga kostnader för t ex diesel och en sänkt skatt skulle sannolikt delvis skydda oss från en ökande import, säger Torbjörn. Sverige borde egentligen vara en stor mjölkproducent, vi har många innovationer, vi har en historia i att producera mjölk och geografiskt har vi bra förutsättningar. Men kostnadsläget missgynnar svensk produktion.
På Växadagarna presenterar Torbjörn Iwarsson hur pristrender på insatsprodukter och råvaror kan och bör bevakas och ger tips om hur man kan göra detta på egen hand. Växadagarna äger rum på Umeå Folkets Hus den 29 och 30 januari respektive den 5 och 6 februari på Elmia i Jönköping. Växadagarna arrangeras av Växa Sverige tillsammans med HKScan, Lantmännen, LRF och LRF Konsult.
Nyheter
Nya rekord i global användning av kol
Den globala användning av kol sätter ett nytt rekord och förväntas nå ännu högre höjder under de kommande åren enligt en färsk rapport från IEA. Utmärkande är att IEA återkommande måste revidera upp sina prognoser. Under 2024 förväntas den globala konsumtionen nu bli 8,77 miljarder ton och för att krypa vidare uppåt och nå en platå vid 2027.
Elproduktionen i Kina är särskilt viktig för de globala kolmarknaderna, eftersom ett av tre ton kol som förbrukas i världen eldas i ett kraftverk i landet.
Kinas utbyggnad av kärnkraft, solceller och vindkraft kan begränsa användningen av kol under de kommande åren, men IEA lyfter fram att det finns ett flertal osäkerheter i analysen.
Samtidigt ökar efterfrågan på kol fortfarande i flera väldigt stora tillväxtekonomier där efterfrågan på el ökar kraftigt i takt med den ekonomiska tillväxten och befolkningstillväxten, till exempel i Indien, Indonesien och Vietnam. I tillväxtekonomierna drivs tillväxten främst av efterfrågan på kol från kraftsektorn, även om den industriella användningen också ökar.
Nyheter
Kärnkraft och litet inslag av solenergi ger den billigaste elektriciteten i Japan
Japan är ett land med väldig begränsad tillgång på egna naturresurser, varför även frågan om energi är väldigt central för landet. Nu har man gjort en stor genomgång för att komma fram till vilka energiformer som ger den lägsta totalkostnaden för energi vid 2040 under olika scenarier.
Slutsatsen är att kärnkraft har den lägsta totalkostnaden. Solenergi kan både ha den högsta och lägsta kostnaden. Om en liten mängd solceller installeras så har solenergi den lägsta kostnaden, men om en större mängd installeras så blir det den avsevärt dyraste formen av energi. Kärnkraft plus ett litet inslag av solceller är således optimalt för Japan.
Det är Stephen Stapczynski på Bloomberg som uppmärksammar rapporten och kan man japanska så finns den att läsa här.
Nyheter
Kinas produktion av kol slår nytt rekord
Javier Blas uppmärksammar att Kina under november slog ett nytt rekord i produktion av kol och passerade där med det tidigare rekordet från i början av 2023. Kolkraft är ryggraden i Kinas produktion av elektricitet.
Vi skrev nyligen om att Kina satsar stort på att bygga ut billig kolproduktion i Xinjiang, vilken växer fram som landets fjärde stora hubb för kolproduktion.
Kina satsar även stort på att bygga kärnkraftverk, men eftersom landet hela tiden behöver mer elektricitet så kommer inte kärnkraften att ersätta kolkraften på ett bra tag, landet behöver båda. Där emot kan utbyggnaden av kolkraft hållas på en lägre nivå för varje kärnkraftverk som tillkommer. Kina godkänner tio kärnkraftsreaktorer per år vilket på ett årtionde ger ett hundratal nya kärnkraftsreaktorer om samma tempo fortsätter att hållas. Utbyggnaden kommer rimligtvis även att öka när de nya reaktormodeller som Kina själva har utvecklat har byggts i ett antal.
-
Nyheter4 veckor sedan
De tre bästa olje- och naturgasaktierna i Kanada
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: OPEC+ meeting postponement adds new uncertainties
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Europe’s largest oil field halted – driving prices higher
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: US inventories remain well below averages despite yesterday’s build
-
Nyheter4 veckor sedan
Oklart om drill baby drill-politik ökar USAs oljeproduktion
-
Nyheter2 veckor sedan
Meta vill vara med och bygga 1-4 GW kärnkraft, begär in förslag från kärnkraftsutvecklare
-
Nyheter2 veckor sedan
Vad den stora uppgången i guldpriset säger om Kina
-
Nyheter2 veckor sedan
Kina gör stor satsning på billig kol i Xinjiang