Följ oss

Analys

SHB Råvaruplanket – Förrädiskt lugn

Publicerat

den

Handelsbanken - Råvarubrevet - Nyhetsbrev om råvaror

Volatilitet råvarorLåg volatilitet ger falsk trygghet

Under 2014 har volatiliteten i råvarumarknaden fallit till den lägsta på många år. USA:s energirevolution tillsammans med centralbankernas stöd till efterfrågan via ultralätt penningpolitik ligger bakom mycket av stiltjen på marknaden. Priser i svagt fallande trend har varit normen sedan 2011 då Kinas stimulanser från finanskrisen klingade av. När marknaden saknar argument för att efterfrågan ska kunna överträffa den snabbt växande utbudssidan av prisekvationen så tror vi att politisk risk är ett underordnat tema. Råvaruintensiva oroshärdar just nu är ett helt dussin; Kina, Vietnamn, Thailand, Mexico, Sudan, Nigeria, Libyen, Iran, Syrien, Ryssland och Ukraina samt Indonesien. Årets rally i nickel med 40 % uppgång är spunnet just från den politiska scenen i Indonesien. Vi ser ingen lösning på problemen där i närtid och fortsätter hålla nickel högt. Vi kommer med en specialrapport på nickel veckan efter midsommar.

Keqiang-indexKinas dataflod stabiliseras

Efter en häpnadsväckande svag inledning på året har Kinas barometerdata stabiliserats. Inköpschefsindex och industriproduktionen har planat ut och mött den, nu lägre förväntansbilden. Fastighetssektorn är dock fortfarande oroväckande svag och den mest betydande för efterfrågan på koppar. Tillsammans med eskalerande oro kring den koppar som ligger som säkerhet för finansiella positioner i Kina och återhämtning i produktionen tror vi att lägre kopparpriser slår igenom under andra halvåret.

Skörden har börjat och riskpremien faller

Efter en spektakulär vår med Putinpremie i vete och majs har priserna kommit på fall i takt med att Ryssland-Ukraina har hamnat utanför nyhetssändningarna. Vi trodde på fallande priser redan före Putinpremien och fortsätter tro på nedsida när skörden nu börjat av vete i USA. Sojalagren ser ut att återhämta sig och majsskörden lämnar inget övrigt att önska.

Handelsbankens syn på råvaror

Basmetaller

Ministimulanser balanserar skeppet tillfälligt

Uppstart av fastighetsprojekt i KinaI maj kunde en svag uppgång i Kinas inköpschefsindex skönjas. Ledarnas serie av mini-stimulanser ser ut att ge viss effekt. Detta är dock att betrakta som en tillfällig effekt för att stabilisera ekonomin och ingen ”game changer” för utvecklingen i kinesisk ekonomi som fortsatt kommer att se tillväxten falla under kommande år i linje med den politik som ledarduon Li och Xi slagit in på sedan de tog sina platser, ett drygt år tillbaka. De anslagna stimulanserna kommer inte hindra sentimentet från att försämras igen. Speciellt utsatt är fastighetssektorn som varit kärnan i tillväxten och efterfrågan på koppar. Fastighetspriserna föll i maj för första gången på två år och uppstart av nya fastighetsprojekt är mer än 20 % under nivån för ett år sedan.

Kopparfallet tog paus men riskerna ökar

KopparpositionerVi håller kvar vårt tema där koppar kommer vara under strukturell press de kommande två åren. Ökat utbud och klara risker i efterfrågan gör att vi tror att priset ska pressas ytterligare. Kinas fastighetssektor tillsammans med situationen med koppar som ligger som säkerhet för finansiella positioner i Kina är de största orosmomenten. Koppar föll 10 % under mars när Kinas svaga makrodata rullade ut. Sedan dess har priset återhämtat 5 %. Vi ser det som att nedsiderisken har ökat då investerares positioner har neutraliserats under uppgången. Därmed finns åter ”kraft” för en ny nedgång och vi siktar på att handla under 6000 USD under andra halvåret.

Ingen ”quick fix” i Indonesien

Nickelrallyt har svalnatSituationen i Indonesiens gruvindustri är kaotisk. Exportförbudet av icke förädlad malm har fått utbredda sociala konsekvenser och stödet för politiken är splittrat. Det stundande valet gör att utländska intressen att påbörja investeringar för att förädla malmen är avvaktande. Den nyvalde presidenten tar plats i oktober och före dess förväntar vi oss ingen större förändring. Exportförbudet har nu verkat i fem månader och de lager av nickelmalm som Kina hade byggt upp har fallit samtidigt som de handelshus som har kontroll över lagren håller allt hårdare i dem. Den initiala spekulationsvågen i nickel har dock kommit av sig med stabila priser senaste månaden. Vi tror dock att den fundamentala situationen håller på att förvärras och att prisuppgången åter tar fart under andra halvåret.

Energi

OljeutbudVåra farhågor kom på skam

Vårt tema för oljemarknaden under första halvåret var ett prisfall triggat av säsongsmässig svag efterfrågan under Q2 i kombination med stor sannolikhet att utbudsstörningarna skulle minska. Så blev inte fallet. Libyens utsikter att öka exporten har tvärt om försämrats och nu skönjar vi ingen lösning under det här året. Säsongsmässigt går vi nu mot en starkare period med ”driving season” i USA och stora kylbehov i USA och Mellanöstern som ökar oljeanvändningen för att alstra electricitet i Saudi Arabien. Ovanpå dessa faktorer ha konflikten i Irak blossat upp. All erfarenhet talar för att den kommer bli långdragen och påverka oljeexporten. Sammantaget tror vi att prisriskerna svängt från negativa till svagt positiva för nästkommande kvartal. Ett stort frågetecken finns dock kring Irans möjligheter att få börja exportera olja igen. Det vore en ”game changer” som kommer pressa oljepriset. Slutligt avtal ska förhandlas fram till den 20:e juli men det är svårt att bedöma utsikterna för att sanktionerna verkligen hävs. Irans oljeminister har varit offensiv i sina uttalande och sagt att landet börjar trappa upp produktionen i förebyggande syfte

Libyens oljeproduktionLibyen går i långbänk

Avsaknaden av en enig regering gör att utsikterna för Libyens återkomst till före krigets nivåer har grusats. Fram till 2011 stod Libyen för 2 % av världens oljeproduktion med 1,6 Mbpd. Sedan dess har exporten varit volatil i spåren av rebellernas försök att försvara möjligheterna att exportera olja från de östra fälten och terminalerna oberoende av Tripoli och för egen vinning.

Elpriset kom inte hela vägen ned

ElprisetVi har haft en extremt negativ syn på el. Priset kom dock inte hela vägen enligt vår syn då hydrologiska balansen försvagats något senaste veckorna. I kikaren finns dock inte mycket som kan få priset att stiga. Fortsatt press på kol efter att Obama spelat ut korten för att minska amerikansk kolanvändning och därmed potentiellt ökat exporten till bland annat Europa ytterligare väger i den negativa vågskålen. Höjda röster i Tyskland för att lätta på förbudet mot att exploatera skiffergas väger i samma vågskål, om än hypotetiskt än så länge. I den långsiktiga prisbilden ligger det nu mycket politik. I den kortsiktiga ligger mycket vatten i magasinen, mycket tysk sol och vindkraft under sommaren, fungerande kärnkraft och billigt kol. Kort och gott inte mycket uppsida.

Ädelmetaller

Fed har trollspöet för guld

USAs arbetsmarknadDe ekonomiska förutsättningarna i USA är gynnsamma. Företagen är konkurrenskraftiga och exporten kommer troligen fortsätta att vara en faktor som bidrar till en positiv utveckling av investeringar och sysselsättning. Återhämtningen på bostadsmarknaden är stabil och stigande bostadspriser innebär att allt fler hushåll kommer ur den tidigare så förlamande skuldfällan. De offentliga finanserna har förbättrats radikalt vilket innebär att finanspolitiken inte längre behöver vara så restriktiv. Eftersom arbetslösheten är på väg mot normala nivåer tror vi på en första höjning av styrräntan före årsskiftet. Detta innebär att Fed troligen ökar takten i nedskalningen i en snabbare takt, från nuvarande 10 miljarder per möte till 15 för att därmed vara klara i slutet av sommaren. Marknaden prissätter första räntehöjningen i mitten av 2015 och med vårt scenario kommer första räntehöjningen redan i december. Det är alltså enbart en tidsfråga före Fed blir mer ”hökig” i våra ögon.

Guld i ETF-fonderVi tror att utvecklingen för de båda ädla metallerna, guld och silver, kommer vara negativ i spåren av att Fed börjar ta krafttag under andra halvåret efter de positiva makrosignalerna. Den expansiva penningpolitiken drev upp guld och silver och när den nu normaliseras finns det fortfarande mycket fallhöjd i guld trots fjolårets -30 %.

Kortsiktig risk för fall i palladium

Platina och palladium har växt fram som metaller med den långsiktigt mest utmanande balansen mellan utbud och efterfrågan. Palladiumpriset har utöver krisen i Sydafrika eldats på av spekulation om att krisen kring Ryssland-Ukraina skulle medföra mindre export av palladium från Ryssland. Under tiden som motsvarande riskpremie har pyst ur vete och majspriserna har palladium fortsatt stiga. Det beror på att situationen i Sydafrika samtidigt har försämrats och därmed kan det finnas en ”uppdämd” riskpremie kvar i priset som ska ut före vi tror priserna fortsätter norrut. Om riskpremien är ute är dock svårt att säga då den fallit ur andra råvaror under en period när fundamenta fortsatt att försämras för palladium i Sydafrika.

Prisutveckling PGMI Sydafrika verkar förutsättningarna för ökad produktion låga. Nationella fackföreningen för gruvarbetare, AMCU, har begärt en lönehöjning till 12 500 rand per månad. Gruvbolagens motbud har varit att acceptera höjningen men först från juli 2017. Amplats, Lonmin och Implats har nu sagt att man ska söka andra möjligheter att bryta dödläget som nu driver ner tillväxten för hela Sydafrika.

Jordbruk

Inget skäl till högre priser

VeteprisRysslands ingripande i Ukraina skapade en oro för att export från hamnarna omkring Svarta havet skulle störas. Det spekulerades också i att årets produktion skulle påverkas negativt i spåren av krigsscener i Ukraina. Ukrainas odlare är redan hårt ansatta och konflikten skulle minska tillgången på krediter och försämra tillgången på utsäde och gödning. Av grafen till höger kan vi utläsa att hela premien nu är utraderad.

Utgående lager har stigit fort

LagerFramförallt i USA har förutsättningarna för årets skörd snabbt förbättrats på sistone. Sojabönor väntas nu ha nära 30 % av en global årskonsumtion i utgående lager efter odlingssäsongen. Majs som varit den mest kritiska grödan av de tre stora efter sviterna av torkan i USA 2012 och den starka efterfrågan till etanolindustrin har tickat upp till flerårshögsta, på nära 20 % av en årskonsumtion. Alla de tre stora är därmed över den kritiska 16 % gränsen (60 dagars konsumtion) då en svag skörd i ett viktigt exportland snabbt kan få priset att stiga.

Förutsättningar för fallande pris

ArealerSkördetröskorna rullar för att flytta USA:s höstvete från fälten till ladorna. 20 % är redan under tak och i takt med att det globala skördeåret nu sparkar igång faller också riskpremien ur terminsmarknaden. Vi ser ingen anledning till att detta mönster inte ska upprepas i år, trots att vete och majs redan fallit en del i spåren av att Ryssland/Ukraina-krisen klingat av. Prisfallet är ju i realiteten en kombination mellan bättre fundamenta och mindre Putinpremie. Vi tror att soja har potential att falla med 15 % till 10 USD/bu, vete med 10 % till 175 EUR/ton och majs med 5 % till 4 USD/bu.

[box]SHB Råvarubrevet är producerat av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Ansvarsbegränsning

Detta material är producerat av Svenska Handelsbanken AB (publ) i fortsättningen kallad Handelsbanken. De som arbetar med innehållet är inte analytiker och materialet är inte oberoende investeringsanalys. Innehållet är uteslutande avsett för kunder i Sverige. Syftet är att ge en allmän information till Handelsbankens kunder och utgör inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation. Informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Kunder bör inhämta råd från sina rådgivare och basera sina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet.

Informationen i materialet kan ändras och också avvika från de åsikter som uttrycks i oberoende investeringsanalyser från Handelsbanken. Informationen grundar sig på allmänt tillgänglig information och är hämtad från källor som bedöms som tillförlitliga, men riktigheten kan inte garanteras och informationen kan vara ofullständig eller nedkortad. Ingen del av förslaget får reproduceras eller distribueras till någon annan person utan att Handelsbanken dessförinnan lämnat sitt skriftliga medgivande. Handelsbanken ansvarar inte för att materialet används på ett sätt som strider mot förbudet mot vidarebefordran eller offentliggörs i strid med bankens regler.

Analys

Brent prices slip on USD surge despite tight inventory conditions

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude prices dropped by USD 1.4 per barrel yesterday evening, sliding from USD 74.2 to USD 72.8 per barrel overnight. However, prices have ticked slightly higher in early trading this morning and are currently hovering around USD 73.3 per barrel.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

Yesterday’s decline was primarily driven by a significant strengthening of the U.S. dollar, fueled by expectations of fewer interest rate cuts by the Fed in the coming year. While the Fed lowered borrowing costs as anticipated, it signaled a more cautious approach to rate reductions in 2025. This pushed the U.S. dollar to its strongest level in over two years, raising the cost of commodities priced in dollars.

Earlier in the day (yesterday), crude prices briefly rose following reports of continued declines in U.S. commercial crude oil inventories (excl. SPR), which fell by 0.9 million barrels last week to 421.0 million barrels. This level is approximately 6% below the five-year average for this time of year, highlighting persistently tight market conditions.

In contrast, total motor gasoline inventories saw a significant build of 2.3 million barrels but remain 3% below the five-year average. A closer look reveals that finished gasoline inventories declined, while blending components inventories increased.

Distillate (diesel) fuel inventories experienced a substantial draw of 3.2 million barrels and are now approximately 7% below the five-year average. Overall, total commercial petroleum inventories recorded a net decline of 3.2 million barrels last week, underscoring tightening market conditions across key product categories.

Despite the ongoing drawdowns in U.S. crude and product inventories, global oil prices have remained range-bound since mid-October. Market participants are balancing a muted outlook for Chinese demand and rising production from non-OPEC+ sources against elevated geopolitical risks. The potential for stricter sanctions on Iranian oil supply, particularly as Donald Trump prepares to re-enter the White House, has introduced an additional layer of uncertainty.

We remain cautiously optimistic about the oil market balance in 2025 and are maintaining our Brent price forecast of an average USD 75 per barrel for the year. We believe the market has both fundamental and technical support at these levels.

Oil inventories
Oil inventories
Fortsätt läsa

Analys

Oil falling only marginally on weak China data as Iran oil exports starts to struggle

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Up 4.7% last week on US Iran hawkishness and China stimulus optimism. Brent crude gained 4.7% last week and closed on a high note at USD 74.49/b. Through the week it traded in a USD 70.92 – 74.59/b range. Increased optimism over China stimulus together with Iran hawkishness from the incoming Donald Trump administration were the main drivers. Technically Brent crude broke above the 50dma on Friday. On the upside it has the USD 75/b 100dma and on the downside it now has the 50dma at USD 73.84. It is likely to test both of these in the near term. With respect to the Relative Strength Index (RSI) it is neither cold nor warm.

Lower this morning as China November statistics still disappointing (stimulus isn’t here in size yet). This morning it is trading down 0.4% to USD 74.2/b following bearish statistics from China. Retail sales only rose 3% y/y and well short of Industrial production which rose 5.4% y/y, painting a lackluster picture of the demand side of the Chinese economy. This morning the Chinese 30-year bond rate fell below the 2% mark for the first time ever. Very weak demand for credit and investments is essentially what it is saying. Implied demand for oil down 2.1% in November and ytd y/y it was down 3.3%. Oil refining slipped to 5-month low (Bloomberg). This sets a bearish tone for oil at the start of the week. But it isn’t really killing off the oil price either except pushing it down a little this morning.

China will likely choose the US over Iranian oil as long as the oil market is plentiful. It is becoming increasingly apparent that exports of crude oil from Iran is being disrupted by broadening US sanctions on tankers according to Vortexa (Bloomberg). Some Iranian November oil cargoes still remain undelivered. Chinese buyers are increasingly saying no to sanctioned vessels. China import around 90% of Iranian crude oil. Looking forward to the Trump administration the choice for China will likely be easy when it comes to Iranian oil. China needs the US much more than it needs Iranian oil. At leas as long as there is plenty of oil in the market. OPEC+ is currently holds plenty of oil on the side-line waiting for room to re-enter. So if Iran goes out, then other oil from OPEC+ will come back in. So there won’t be any squeeze in the oil market and price shouldn’t move all that much up.

Fortsätt läsa

Analys

Brent crude inches higher as ”Maximum pressure on Iran” could remove all talk of surplus in 2025

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude inch higher despite bearish Chinese equity backdrop. Brent crude traded between 72.42 and 74.0 USD/b yesterday before closing down 0.15% on the day at USD 73.41/b. Since last Friday Brent crude has gained 3.2%. This morning it is trading in marginal positive territory (+0.3%) at USD 73.65/b. Chinese equities are down 2% following disappointing signals from the Central Economic Work Conference. The dollar is also 0.2% stronger. None of this has been able to pull oil lower this morning.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

”Maximum pressure on Iran” are the signals from the incoming US administration. Last time Donald Trump was president he drove down Iranian oil exports to close to zero as he exited the JCPOA Iranian nuclear deal and implemented maximum sanctions. A repeat of that would remove all talk about a surplus oil market next year leaving room for the rest of OPEC+ as well as the US to lift production a little. It would however probably require some kind of cooperation with China in some kind of overall US – China trade deal. Because it is hard to prevent oil flowing from Iran to China as long as China wants to buy large amounts.

Mildly bullish adjustment from the IEA but still with an overall bearish message for 2025. The IEA came out with a mildly bullish adjustment in its monthly Oil Market Report yesterday. For 2025 it adjusted global demand up by 0.1 mb/d to 103.9 mb/d (+1.1 mb/d y/y growth) while it also adjusted non-OPEC production down by 0.1 mb/d to 71.9 mb/d (+1.7 mb/d y/y). As a result its calculated call-on-OPEC rose by 0.2 mb/d y/y to 26.3 mb/d.

Overall the IEA still sees a market in 2025 where non-OPEC production grows considerably faster (+1.7 mb/d y/y) than demand (+1.1 mb/d y/y) which requires OPEC to cut its production by close to 700 kb/d in 2025 to keep the market balanced.

The IEA treats OPEC+ as it if doesn’t exist even if it is 8 years since it was established. The weird thing is that the IEA after 8 full years with the constellation of OPEC+ still calculates and argues as if the wider organisation which was established in December 2016 doesn’t exist. In its oil market balance it projects an increase from FSU of +0.3 mb/d in 2025. But FSU is predominantly part of OPEC+ and thus bound by production targets. Thus call on OPEC+ is only falling by 0.4 mb/d in 2025. In IEA’s calculations the OPEC+ group thus needs to cut production by 0.4 mb/d in 2024 or 0.4% of global demand. That is still a bearish outlook. But error of margin on such calculations are quite large so this prediction needs to be treated with a pinch of salt.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära