Följ oss

Nyheter

Varför kinesiska investerare köper upp allt guld på marknaden

Publicerat

den

Guldcentralen - Guld för investerare

Guldcentralen - Köper och säljer fysiskt investeringsguldNär guldpriset föll med nästan 30 procent, det största nedgången som guld redovisat sedan 1983, under det första halvåret 2013, likviderades närmare 585 ton guld från olika ETFer i takt med att dessa fonders investerare lämnade marknaden. Prisfallet fick fastlandskinas konsumenter att rusa för att handla den gula metallen.

Bilden är tagen den 11 juni 2013, då tiotusen människor köade utanför en guldbutik i syfte att köpa guld. Köparna köade under den tre dagar långa Drakbåtsfestivalen.

Det kraftiga prisfallet sågs av de kinesiska husmödrarna, som av hävd är de som hanterar kassan i landets hushåll, som ett unikt tillfälle att ladda upp med guldföremål och säsongsbetonade presenter, saker som normalt sett köps under den senare delen av året. Detta skapade en frenetisk aktivitet i den kinesiska detaljhandeln under det andra kvartalet 2013. De kinesiska husmödrarna stod bokstavligen i kö i timmar för att få tag på någon form av guldprodukt, antingen i form av smycken i 24 karat eller investeringstackor. I många fall ledde detta till att försäljningsställenas lager helt rensades.

Denna aldrig tidigare skådade våg av konsumentefterfrågan har lett till ett uppsving i Kinas ädelmetallimport och har genererat en betydande ökning av handelsvolymerna av avistakontrakt på Shanghai Gold Exchange (SGE) där omsättningen har mer än fördubblats under det första halvåret 2013. Detta åtföljdes av en massiv ökning av leverans av fysiskt guld ur börsens valv och en kraftig ökning av premien för fysiskt guld. Detta premium noterade en all time high på 56 USD/troy ounce den 13 maj, vilket skall jämföras med genomsnittet år 2012 som låg på låga 6,5 USD per troy ounce.

Volymerna ökade också i väst och de guldterminer och -optioner som handlas på New Yorks COMEX noterade betydligt ökade volymer under den första halvan av 2013. Den genomsnittliga volymen ökade med 11 procent.

Hong Kongs guldimport vs guldpriset

Större delen av Kinas ädelmetallflöden går genom Hong Kong som fortfarande fungerar som en port till fastlandet och ofta betraktas som representativ för fastlandskinas efterfrågan, även om direktimporten genom Shanghai har ökat betydligt.

Hong Kongs guldimport från större ädelmetallproducerande länder uppgick under de första sju månaderna 2013 till 919 ton, en svindlande ökning på 162 procent jämfört med året innan. Enligt Thomson Reuters GFMS research ökade den kinesiska smyckestillverkningen med mer än 40 procent jämfört med föregående år och nådde 345 ton medan efterfrågan på fysiska investeringsprodukter steg till 246 ton, en ökning med 63 procent under perioden.

Tillväxttakten i efterfrågan på guld hos den asiatiska jätten har varit extrem trots en omvärld som vant sig vid ständigt stigande guldpriser. Tillväxten har under det senaste decenniet legat på över tio procent per år. Under samma tioårsperiod har smyckestillverkningen i Kina ökat med över 300 ton per år. Under samma period har större delen av den globala marknaden bevittnat en kraftig nedgång. Globalt sett har andelen guld som använts i smyckesproduktionen, Kina exkluderat, minskat med fem procent då allt dyrare guld ersattes med billigare material. I GFMS Gold Survey Update 1 som nyligen publicerades, föreslår författarna fler förklaringar till att Kinas befolkning köpt guld i ett nästintill feberaktigt tillstånd under det första halvåret 2013, och även under en stor del av det senaste decenniet. Den viktigaste förklaringen är att guld alltid har spelat en mycket viktig roll i det kinesiska samhället. Den viktigaste förklaringen som författarna ger är att de kinesiska konsumenterna blivit allt mer övertygade om att guldet är att betrakta som ett alternativt tillgångsslag som dessutom skyddar och bevarar rikedom. Dessutom har kombinationen av stigande inkomstnivåer och snabb urbanisering, i kombination med oro för inflation och begränsad tillgång till investeringsprodukter (främst på landsbygden), gjort att de kinesiska konsumenterna, främst de kvinnliga som fortfarande huvudsakligen styr över ekonomin, sett guld som ett bra sätt att skydda sina tillgångar.

Även i de kinesiska städerna har de mer sofistikerade medborgarna valt att investera i guld för att diversifiera sina tillgångar. Den snabbt växande kinesiska medelklassen ser guld som ett alternativ till den snäva och kontrollerade fastighetsmarknaden, låga räntor och en börs som inte lockar.

Köp av guldtackor och guldsmycken i Kina

Frågan som många ställer sig är om de kinesiska husmödrarna kommer att fortsätta köpa guld lika frenetiskt under resten av 2013. Vi anser att detta är osannolikt, i alla fall på kort sikt, i alla fall om vi inte får se ytterligare en betydande nedgång i guldkursen. Efterfrågan är emellertid stark på den kinesiska marknaden, premiumet för fysiskt guld har kommit ned till en mer moderat nivå om 17 USD per troy ounce, och den kinesiska guldmarknaden förefaller nu hämta andan igen.

På längre sikt kan inte Kinas fysiska efterfrågan av guld underskattas. Landet har redan i år gått om Indien som världens största guldkonsument med sina köp på över 1 000 ton av den gula metallen. Efterfrågan på guld i Kina har fyrdubblats under det senaste årtionden, under en period då guldpriset har stigit med 1 400 procent, och uppgår nu till otroliga 50 miljarder USD per år. Guldpriset kommer i allt större utsträckning styras av de kinesiska husmödrarna i framtiden.

[hr]

Guldcentralen AB har funnits sedan 1967 och är en del av en ädelmetallkoncern som funnits sedan 1879. Företagets ägare är KA Rasmussen AS i Norge. Det är 5:e generationen som driver företaget just nu. Guldcentralen säljer fysiskt guld, silver, platina och palladium till privatpersoner och företag. Det företaget säljer är handelsgodkända tackor och mynt. Företagets hemsida.

Fortsätt läsa
Annons
1 kommentar

1 kommentar

  1. Hansson

    27 oktober, 2013 vid 00:49

    Kina kommer från så låga nivåer av guldinnehav att det kommer att köpas guld i enorma mängder under många år i Kina. Vi har bara sett början.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Londons roll som ett globalt nav inom råvaruhandeln

Publicerat

den

London

London, känt för sin historia och strategiska positionering, har alltid haft en betydande roll i världen av råvaruhandel. Staden är känd för sin finansiella expertis och solida infrastruktur och fungerar som en avgörande bro som förbinder producenter och konsumenter över hela världen, men exakt vad gör London till ett så avgörande nav för råvaruhandeln?

Historien om råvaruhandel i London

Råvaruhandel i London har djupa rötter som går tillbaka till slutet av 1500-talet när staden etablerade sig som ett nyckelnav för global handel.

På 1800-talet hade London blivit en framträdande plats som världens ledande råvarumarknad, specialiserad på metaller, textilier och jordbruksvaror. De mest omsatta råvarorna var bomull, ull, socker och kaffe.

London Metal Exchange (LME) grundades 1877 för att underlätta handeln med icke-järnmetaller som koppar och bly.

Under åren fortsatte London att utöka sina handelsmöjligheter och locka handlare från alla hörn av världen.

Utveckling av London som ett globalt nav för råvaruhandel

Londons status som ett globalt nav för råvaruhandel befästes i början av 1900-talet när staden blev centrum för internationell finans. Etableringen av London Metal Exchange (LME) 1877 och London International Financial Futures and Options Exchange (LIFFE) 1982 cementerade ytterligare stadens dominans inom råvaruhandel.

Dessa börser utgjorde en plattform för handlare att köpa och sälja råvaror på en global skala, vilket gjorde London till en integrerad del av leveranskedjan för olika industrier runt om i världen.

Under de senaste åren har London också sett en ökning av elektroniska handelsplattformar, vilket ytterligare ökar dess tillgänglighet och attraktivitet för råvaruhandlare.

Faktorer som bidrar till Londons framgång inom råvaruhandel

Londons framgång inom råvaruhandel tillskrivs flera nyckelfaktorer. Stadens strategiska geografiska läge gör att den fungerar som en central mötesplats för köpare och säljare över hela världen. Vilket väl dock får anses vara mer av en historisk fördel.

Stadens stabila politiska och ekonomiska miljö ger den attraktionskraft och erbjuder handlare en säker och pålitlig marknad för investeringar.

Närvaron av skickliga proffs, förstklassig infrastruktur och strömlinjeformade handelsprocesser befäster Londons position som en främsta destination för råvaruhandel.

Dessutom säkerställer dess robusta rättsliga ram och etablerade tillsynsorgan rättvisa och transparenta handelsmetoder.

Londons roll i global råvaruhandel

Londons position som ett globalt nav för råvaruhandel har haft långtgående effekter på världsekonomin.

Staden fungerar som en viktig länk mellan producenter och konsumenter, vilket underlättar handel och leverans av viktiga råvaror som metaller, energiresurser och jordbruksprodukter.

Detta skapar en konkurrensutsatt marknad som driver innovation och effektivitet, vilket i slutändan gynnar både producenter och konsumenter.

Dessutom har den höga volymen av råvaruhandel i London också en betydande inverkan på de globala priserna, vilket gör den till en inflytelserik aktör i den globala ekonomin.

London vs New York: Kampen om råvaruhandeln

Även om London länge har ansetts vara det ledande globala navet för råvaruhandel, har New York också en betydande position på denna marknad.

Båda städerna har sina styrkor och svagheter, med London som utmärker sig inom områden som metall- och energimarknader, medan New York dominerar inom jordbruksprodukter. Men Londons historiska dominans och väletablerade infrastruktur ger det ett försprång framför New York, vilket gör det till den föredragna destinationen för de flesta handlare. Men eftersom de globala råvarumarknaderna fortsätter att utvecklas, förväntas konkurrensen mellan dessa två städer intensifieras.

Teknikens inverkan

Teknikens framväxt har revolutionerat råvaruhandelslandskapet, och London har inte lämnats på efterkälken. Under de senaste åren har betydande investeringar gjorts i teknik, med elektroniska handelsplattformar och avancerad dataanalys som ligger i spetsen för denna transformation.

Detta har inte bara ökat effektiviteten och hastigheten på handelsutförandet utan också öppnat nya möjligheter för handlare att få tillgång till globala marknader.

Dessutom har användningen av teknik också förbättrat riskhanteringsmetoderna, vilket gör råvaruhandeln i London säkrare och pålitligare.

Londons rika historia och expertis inom råvaruhandel, tillsammans med dess robusta infrastruktur och tekniska framsteg, positionerar den som föregångare i kampen om råvaruhandelns överlägsenhet. Att vara i en global tidszon ger London ett försprång framför New York, vilket gör att handlare kan komma åt marknader i både Asien och Amerika inom en enda dag.

Trots New Yorks starka närvaro på jordbruksmarknaderna och dess pågående tekniska framsteg, förväntas rivaliteten mellan dessa två städer intensifieras i framtiden. När de globala råvarumarknaderna utvecklas kommer det att vara spännande att observera hur London och New York anpassar sig och konkurrerar i detta dynamiska landskap.

Fortsätt läsa

Nyheter

Oljan letar efter en högre botten

Publicerat

den

Teknisk analys på brent blend-olja av Ingemar Carlsson

Ingemar Carlsson har gjort en teknisk analys på oljepriset, närmare bestämt på brentolja. Just nu letar oljan fortfarande efter en ny lågpunkt, som dock ligger högre än den tidigare. Lågpunkten bör hittas innan kristi himmelsfärdshelgen i början av maj och till dess är det avvakta som gäller.

Fortsätt läsa

Nyheter

Börsveckan ger en köprekommendation till aktien i oljeservicebolaget Beerenberg

Publicerat

den

Börsveckan ger en köprekommendation till Beerenberg-aktien som noterades på Euronext Growth Oslo i slutet av förra året. Beerenberg är ett norskt servicebolag inom olje- och gassektorn med låg värdering och hög utdelning. Bolaget erbjuder olika tjänster för olje- och gasfält samt andra tekniska produkter och service för krävande miljöer.

Historiken är inte den bästa, där fjolårets omsättning på 2 343 miljoner NOK faktiskt är snäppet lägre än 2015. Sedan 2019, när en stor återhämtning skedde, har tillväxten inte varit högre än en dryg procentenhet årligen. Bolaget fokuserar på service och har stabila kundrelationer, vilket bidrar till en stadig kassaflödesgenerering.

Trots en nedgång i orderingången förväntas Beerenberg ha hygglig tillväxt de kommande åren med förbättringar i lönsamheten. Även om marknaden är osäker på lång sikt, kan bolaget använda sina kassaflöden för att diversifiera sig mot andra hållbara sektorer.

Beerenberg får anses vara ett stabilt bolag med goda framtidsutsikter, trots att det inte förväntas ha höga multiplar. Deras strategi att använda stabila kassaflöden för att diversifiera sig mot hållbara sektorer kan vara långsiktigt lovande. I bokslutsrapporten för 2023 ökade omsättningen med 5 procent till 2 343 miljoner NOK, och rörelsemarginalen förbättrades till 5,6 procent.

Fortsätt läsa

Populära