Nyheter

Varför kinesiska investerare köper upp allt guld på marknaden

Publicerat

den

När guldpriset föll med nästan 30 procent, det största nedgången som guld redovisat sedan 1983, under det första halvåret 2013, likviderades närmare 585 ton guld från olika ETFer i takt med att dessa fonders investerare lämnade marknaden. Prisfallet fick fastlandskinas konsumenter att rusa för att handla den gula metallen.

Bilden är tagen den 11 juni 2013, då tiotusen människor köade utanför en guldbutik i syfte att köpa guld. Köparna köade under den tre dagar långa Drakbåtsfestivalen.

Det kraftiga prisfallet sågs av de kinesiska husmödrarna, som av hävd är de som hanterar kassan i landets hushåll, som ett unikt tillfälle att ladda upp med guldföremål och säsongsbetonade presenter, saker som normalt sett köps under den senare delen av året. Detta skapade en frenetisk aktivitet i den kinesiska detaljhandeln under det andra kvartalet 2013. De kinesiska husmödrarna stod bokstavligen i kö i timmar för att få tag på någon form av guldprodukt, antingen i form av smycken i 24 karat eller investeringstackor. I många fall ledde detta till att försäljningsställenas lager helt rensades.

Denna aldrig tidigare skådade våg av konsumentefterfrågan har lett till ett uppsving i Kinas ädelmetallimport och har genererat en betydande ökning av handelsvolymerna av avistakontrakt på Shanghai Gold Exchange (SGE) där omsättningen har mer än fördubblats under det första halvåret 2013. Detta åtföljdes av en massiv ökning av leverans av fysiskt guld ur börsens valv och en kraftig ökning av premien för fysiskt guld. Detta premium noterade en all time high på 56 USD/troy ounce den 13 maj, vilket skall jämföras med genomsnittet år 2012 som låg på låga 6,5 USD per troy ounce.

Volymerna ökade också i väst och de guldterminer och -optioner som handlas på New Yorks COMEX noterade betydligt ökade volymer under den första halvan av 2013. Den genomsnittliga volymen ökade med 11 procent.

Större delen av Kinas ädelmetallflöden går genom Hong Kong som fortfarande fungerar som en port till fastlandet och ofta betraktas som representativ för fastlandskinas efterfrågan, även om direktimporten genom Shanghai har ökat betydligt.

Hong Kongs guldimport från större ädelmetallproducerande länder uppgick under de första sju månaderna 2013 till 919 ton, en svindlande ökning på 162 procent jämfört med året innan. Enligt Thomson Reuters GFMS research ökade den kinesiska smyckestillverkningen med mer än 40 procent jämfört med föregående år och nådde 345 ton medan efterfrågan på fysiska investeringsprodukter steg till 246 ton, en ökning med 63 procent under perioden.

Tillväxttakten i efterfrågan på guld hos den asiatiska jätten har varit extrem trots en omvärld som vant sig vid ständigt stigande guldpriser. Tillväxten har under det senaste decenniet legat på över tio procent per år. Under samma tioårsperiod har smyckestillverkningen i Kina ökat med över 300 ton per år. Under samma period har större delen av den globala marknaden bevittnat en kraftig nedgång. Globalt sett har andelen guld som använts i smyckesproduktionen, Kina exkluderat, minskat med fem procent då allt dyrare guld ersattes med billigare material. I GFMS Gold Survey Update 1 som nyligen publicerades, föreslår författarna fler förklaringar till att Kinas befolkning köpt guld i ett nästintill feberaktigt tillstånd under det första halvåret 2013, och även under en stor del av det senaste decenniet. Den viktigaste förklaringen är att guld alltid har spelat en mycket viktig roll i det kinesiska samhället. Den viktigaste förklaringen som författarna ger är att de kinesiska konsumenterna blivit allt mer övertygade om att guldet är att betrakta som ett alternativt tillgångsslag som dessutom skyddar och bevarar rikedom. Dessutom har kombinationen av stigande inkomstnivåer och snabb urbanisering, i kombination med oro för inflation och begränsad tillgång till investeringsprodukter (främst på landsbygden), gjort att de kinesiska konsumenterna, främst de kvinnliga som fortfarande huvudsakligen styr över ekonomin, sett guld som ett bra sätt att skydda sina tillgångar.

Även i de kinesiska städerna har de mer sofistikerade medborgarna valt att investera i guld för att diversifiera sina tillgångar. Den snabbt växande kinesiska medelklassen ser guld som ett alternativ till den snäva och kontrollerade fastighetsmarknaden, låga räntor och en börs som inte lockar.

Frågan som många ställer sig är om de kinesiska husmödrarna kommer att fortsätta köpa guld lika frenetiskt under resten av 2013. Vi anser att detta är osannolikt, i alla fall på kort sikt, i alla fall om vi inte får se ytterligare en betydande nedgång i guldkursen. Efterfrågan är emellertid stark på den kinesiska marknaden, premiumet för fysiskt guld har kommit ned till en mer moderat nivå om 17 USD per troy ounce, och den kinesiska guldmarknaden förefaller nu hämta andan igen.

På längre sikt kan inte Kinas fysiska efterfrågan av guld underskattas. Landet har redan i år gått om Indien som världens största guldkonsument med sina köp på över 1 000 ton av den gula metallen. Efterfrågan på guld i Kina har fyrdubblats under det senaste årtionden, under en period då guldpriset har stigit med 1 400 procent, och uppgår nu till otroliga 50 miljarder USD per år. Guldpriset kommer i allt större utsträckning styras av de kinesiska husmödrarna i framtiden.

[hr]

Guldcentralen AB har funnits sedan 1967 och är en del av en ädelmetallkoncern som funnits sedan 1879. Företagets ägare är KA Rasmussen AS i Norge. Det är 5:e generationen som driver företaget just nu. Guldcentralen säljer fysiskt guld, silver, platina och palladium till privatpersoner och företag. Det företaget säljer är handelsgodkända tackor och mynt. Företagets hemsida.

1 kommentar

  1. Hansson

    27 oktober, 2013 vid 00:49

    Kina kommer från så låga nivåer av guldinnehav att det kommer att köpas guld i enorma mängder under många år i Kina. Vi har bara sett början.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version