Spreaden mellan Brent och WTI är den högsta på åtta månader

Spreaden mellan Brent och WTI är den högsta på åtta månader, bland annat för att de nukleära samtal Iran fört har avstannat, vilket driver upp priset på Brent och den amerikanska oljeboomen pressar ner priset på WTI.

United States Brent Oil Fund (NYSEArca: BNO), som trackar Brentolja, steg med 0,8 % i fredags, medan United States Oil Fund (NYSEArca: USO), som bygger på front-månadskontraktet i West Texas Intermediate-råolja, var ned 0,4 %. Under de senaste åtta månaderna har BNO stigit med 2,7 procent, medan USO har fallit med 8,1 procent.

Priset på Brent ligger nu kring 111 USD per fat, medan WTI handlas kring 95 USD, vilket medför att spreaden har stigit till 16 USD per fat, och att Brent noterat femveckorshögsta sedan samtalen kring Irans kärnprogram avstannade.

Irans oljeexport har minskat med sanktioner

Irans oljeexport har minskat kraftigt med sanktionerna från omvärlden. Varje misslyckande i samtalen ökar sannolikheten för ytterligare sanktioner. Situationen kan bli värre med Iran, vilket i sin tur skulle ge stöd åt kursutvecklingen för Brent. Det är föga sannolikt att priset på WTI kommer att stiga i närtid med tanke på det stora utbudet som finns i USA.

Lagren för WTI har stigit med 375 000 fat till 388,5 miljoner fat för den vecka som avslutades den 15 november, vilket gör att lagren nu är de högsta sedan den 21 juni. De höga lagren kan bland annat förklaras av en ökad produktion genom hydraulisk frackning i skifferoljeproduktionen.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top