Nyheter
Rio Tinto får svenska aktier att falla
Rio Tinto meddelade det senaste dygnet att de drar ner på sina investeringar, de så kallade Capex-kostnaderna. Det fick effekt på de svenska aktierna Sandvik och Atlas Copco, företag som har gruvsektorn som kunder. Det är dock ingen ny trend. Även den andra globala jätten Vale har dragit ner på investeringstakten. Vilket även har kunnat ses hos andra stora aktörer.
Rio Tinto drar ner på sina investeringar i järnmalmsprojekt. Dessutom säljer företaget tillgångar inom koppar och aluminium. Rio Tinto blir ett gruvbolag med tydligare fokus på järnmalm.
Det är dock inte en förväntad krasch i järnmalmspriset som ligger till grund, även om igen förväntar sig priser vi såg på toppen av råvaruboomen. Det är i stället krav från aktieägare på utdelning. Samt en allmän trend bland de stora gruvbolagen att dra ner på belåningsgraden.
Priset på järnmalm förväntas falla över tid, men det senaste året har många prognoser ändå skruvats upp, de förväntade enorma fallet ser ut att utebli. Och när nu de flesta stora järnmalmsproducenterna drar ner på sina investeringar så borde det rimligtvis förbättra utsikterna för järnmalmspriset.
Nedan är två inslag om Rio Tinto-nyheten. Först Financial Times Lex som analyserar vad det betyder, och sedan EFN som har lite fokus på de svenska företagen också.
Nyheter
Tyska staten inleder mångmiljardsatsning på att säkra landets tillgång på olika råvaror
Nu är det klart, tyska staten inleder en satsning på att säkra landets tillgång på råvaror, där man vill säkra både delar och hela förädlingskedjan. Det fanns en diskussion i vilken form den nya fonden skulle få investera, men nu är man överens om att det både kan ske via lån och ägarkapital. Den nya fonden startas med 1 miljard euro och 30 ansökningar finns redan inlämnade. Investeringarna kan göras både i Tyskland och utomlands.
Målet är att minska beroendet av andra länder, liksom att stärka leveranskedjor och den tyska ekonomin. Frågan har inte minst kommit högt upp på agendan efter att de geopolitiska spänningarna blivit större. Tyskland får en väldigt stor andel av sina kritiska råvaror från Kina och man såg vilket maktmedel naturgas blev för Ryssland när de invaderade Ukraina.
Nyheter
Oljepriset reagerar inte längre vidare mycket av oroligheter i Mellanöstern
Vi har under en längre tid sett krig och oroligheter i Mellanöstern. Men till skillnad mot tidigare så reagerar inte längre oljepriset vidare mycket på händelserna. Går vi tillbaka längre i tiden så kunde ett enda pistolskott få oljepriset att reagera märkbart.
Den senaste händelsen är Israels attack på Hizbollah och med utgångspunkt i den händelsen så kommenterar Christian Kopfer oljemarknaden.
Nyheter
Ett samtal om hur man förverkligar sina investeringsidéer inom råvaror
Ara Mustafa, Nordnets investeringscoach och tidigare programledare för EFN Råvaror, för ett samtal med Gabriel Mellqvist om hur man går till väga för att förverkliga sina investeringsidéer när det kommer till råvaror.
-
Nyheter1 vecka sedan
En 25 år lång megatrend för järnmalm är över – konsekvenserna kommer bli många och kraftiga
-
Nyheter4 veckor sedan
Lucara Diamond har hittat en diamant på 2492 karat
-
Nyheter3 veckor sedan
Torbjörn Iwarson kommenterar vad som händer på råvarumarknaden
-
Analys4 veckor sedan
Fear of coming weakness trumps current tightness
-
Nyheter3 veckor sedan
Bixias höstprognos: Fortsatt låga elpriser
-
Nyheter2 veckor sedan
Christian Kopfer kommenterar vad som händer med oljepriset
-
Nyheter4 veckor sedan
Tata Steel vill bygga 200 kärnkraftsreaktorer på 220 MW vardera för att producera grönt stål
-
Nyheter2 veckor sedan
Italien satsar på ny kärnkraft