Följ oss

Analys

SHB Råvarubrevet 28 oktober 2011

Publicerat

den

Handelsbanken - RåvarubrevetVårt råvaruindex har utvecklats positivt under veckan och gått från -2.90 till + 2.37 procent på året med stöd från torsdagens toppmöte vilket resulterade i ett glädjeskutt på världens börser. Marknaden försvagades visserligen något mot slutet av veckan efter ett svagt utfall för en italiensk obligationsemission och efterföljande uppgifter om att nästa veckas G20-möte inte kommer att diskutera bidrag till stödfonden EFSF. Men i och med detta paket som ändå bör sägas var oväntat omfattande, även om många/de flesta detaljer saknas, bör marknaden kunna hålla hoppet vid liv ett tag till.

Det som stått ut de senaste dagarna är främst en stark utveckling på koppar och ett kraftigt fall på järnmalm. I övrigt noteras en ökad konkurrens på vetemarknaden efter att Egypten nu även godkänner Vete från Ukraina men att man trots detta ändå valde att fortsätta importera ryskt vete. Ryska jordbruksministeriet uppger även att den ryska spannmålsskörden hittills är klart över marknadens förväntan.

Handelsbankens Råvaruindex

Handelsbankens Råvaruindex 28 oktober 2011

Handelsbankens råvaruindex består av de underliggande indexen för respektive råvara. Vikterna är bestämda till hälften från värdet av global produktion och till hälften från likviditeten i terminskontrakten.

Metaller

På metallerna har priserna ökat kraftigt den senaste veckan efter att EU-toppmötet stärkt marknadens förtroende för en lösning av Europas skuldkris. Störst uppgång på koppar som stigit med 13 procent, den största veckouppgången sedan 1986. LME lagernivåer på koppar har minskat sedan förra fredagen med 15 425 ton till 432 375 ton, vilket hjälper till att stärka priset. Sedan mitten av september pågår även en strejk vid världens näst största koppargruva Grasberg i Indonesien, där arbetarna kräver bättre löner och villkor. Strejken väntas pågå en månad där varje dag av stoppad produktion innebär ett bortfall på 1 500 ton koppar och 140 kilo guld. Då kopparpriset är konjunkturkänsligt ser vi ett fortsatt volatilt pris så länge situationen i Europa inte stabiliseras. På lite längre sikt tror vi på en uppgång. Bilden nedan visar lagernivåer och priset på koppar ett år tillbaka.

MCU3 - aktier - Graf över priser på metaller

Ser vi till övriga metaller har det mest varit fokus på järnmalm och stål i veckan. Vi skrev i augusti om en potentiell överkapacitet på Kinesiskt stål och risk på nedsidan för järnmalm eftersom en del material avsedd för inhemskt bruk börjat visa sig på exportmarknaden. Vidare så har kinesiska verk alltför ofta fokus på volym och satta mål snarare än marknadsbalans vilket snabbt kan pressa marknaden på såväl slutprodukt som insatsråvaror. Svårigheten för stålbolag att få lån under nuvarande kreditåtstramning har dessutom tvingat många att minska på lager för att frigöra rörelsekapital vilket nu accelererat nedgången. Priset på järnmalm exempelvis har fallit med 30 procent den senaste månaden och vi lär få se ytterligare press på färdiga stålprodukter.

Detta brukar ibland även påverka basmetallerna eftersom köpare tenderar att bli mer avvaktande överlag. Det som dock ger stöd åt basmetallerna är kostnadssidan som förblir hög. Det kraftiga fallet på Nickel exempelvis innebär att en hel del kapacitet på Nickel Pig Iron ifrågasätts och sannolikt faller bort. Norilsk annonserade för övrigt tre nya projekt och ska öka kapaciteten med 68 procent på sikt. Efterfrågan på basmetaller är hittills på normala nivåer för säsongen. Vi förväntar oss sidledes rörelser både på Koppar, Aluminium, Nickel och Zink ett tag framöver.

Ädelmetaller

Guld har haft en strålande vecka med sin största veckouppgång sedan augusti. Guldet handlas i skrivande stund runt $1740/ounce. Efter de senaste dagarnas lyckade förhandlingar inom EU/EMU, så tror vi inte guldet kommer fortsätta uppåt på kort sikt. Om vi ser på längre sikt, så finns det en god underliggande efterfrågan på guld. Enligt World Gold Council så kommer centralbankerna vara nettoköpare av guld de kommande åren. Samtidigt verkar inte Indiens och Kinas guldhunger dämpas. Silver har haft sin största veckouppgång sedan september 2008 (upp 13% på en vecka) och handlas just nu på $ 35.25 /ounce. Silvret summerar en uppgång på 12.7% sedan årets början. Bifogat nedan är en graf som visar skillnaden mellan guld och silver vilken om man ser till det senaste året också kan tyda på ett något högt guldpris.

Skillnaden mellan guld och silverpriset - Diagram

Energi

Oljepriset (Brent) handlades oförändrat över veckan och på 109.9 dollar per fat i skrivandets stund. Den amerikanska WTI olja steg tidigare i veckan till den högsta nivån på 12 veckor till följd av spekulationer om förbättrad amerikanska efterfrågan på olja och att europeiska ledare kommer att nå en godtagbar lösning i förhållande till skuldkrisen. Prisskillnaden mellan WTI och Brent är nu endast 17.16 dollar, vilket är den lägsta spreaden sedan 6 juli. Amerikanska råoljelager ökade med 4,7 miljoner fat (väntat 1,3 m fat) efter att importen ökat från förra veckans låga nivå. Bensin lagren sjönk med 1,4 miljoner fat (väntat-1.6m fat) och destillat 4,3 fat (förväntat -1,9 m fat).

Diagram över dagligt brentpris (olja) - December 2011

Produktionen har återupptagits vid ett stort Libyskt oljefält som ägs tillsammans med det spanska oljebolaget Repsol. Sahara fältet ligger söder om Libyen och produktionen väntas snart öka från 60.000 till 100.000 fat per dag. Det förväntas dock dröja innan fältet når full kapacitet om 340.000 fat. Nuri Berruien, ordförande för Libyens National Oil Company (NOC), meddelade i veckan att den totala produktionen i Libyen nu har nått nästan 500 000 fat per dag.

Elmarknaden handlas oförändrat mot slutet av veckan där inledningsvis blöta prognoser och fallande kurser förbyttes mot ett torrare scenario och stigande kurser på såväl el som bränslen. Den svenska kärnkraften går nu på 64 procent och med gällande väderprognoser förväntas energibalansen hamna på +4.6 TWh mot slutet av vecka 44.

Diagram över dagligt elpris - Juli till oktober 2011

Under en paneldebatt i Malmö igår diskuterade vi tillsammans med några energibolag hur elmarknaden fungerar och hur Sveriges energimix bör se ut framöver. Förståelsen för marknaden och dess prisdrivande faktorer har visserligen ökat i takt med att elräkningarna skjutit i höjden, men kärnkraftsbortfall under kalla och torra perioder har skapat irritation och bidragit till branschens skamfilade rykte.

Våra kärnkraftsverk byggdes mellan 1972 och 1985 och vi ser nu effekterna av en gammal folkomröstning samt den energipolitiska uppgörelse som bla ledde till att Barsebäck reaktorerna togs ur drift 1999 och 2005. Det har inte bara skapat en regional obalans mellan produktion och konsumtion vilken med 4 nya prisområden från och med nästa vecka innebär en merkostnad om ca 2,000 kr för ett normalt hushåll i södra Sverige. Det har också skapat en osäkerhet kring huruvida våra kärnreaktorer ska uppgraderas och ev. ersättas. På längre sikt är det oroväckande eftersom man kan fråga om en del av all de investeringar vi ser i förnyelsebar produktion är kostnadseffektiva.

Att satsa ca 300 miljarder i subventioner på vindkraft som exempelvis motsvarar 6 moderna kärnreaktorer eller energieffektivisering av 1 miljon bostäder kan ifrågasättas. Inte minst med tanke på att många av dessa verk visar brist på effektivitet när de som bäst behövs. Kalla och vindstilla dagar tenderar ofta att sammanfalla och vid två kalla dagar under de två senaste 2 åren visade det sig exempelvis att den installerade vindkraftens effektivitet vid dessa två tillfällen endast var mellan 6-10 procent av installerad effekt!!. Sverige kommer självklart att behöva vindkraft i vår mix av elproduktion framöver men frågan är om inte målen är lite för optimistiska. Både Holland och Spanien har drastiskt reducerat sina subventioner och Danmark och England ser ut att göra detsamma. Holland har dessutom övergivit sitt mål om 20 procent förnyelsebar produktion vid år 2020. Ett annat problem är utsläppshandeln och hur marknaden ska utformas för att överleva. Idag kan man anta ca 0.7 öre/kWh för varje euro utsläppskostnad vilket innebär ca 7 öre eller 15 procent av nuvarande marknadspris på el. Om vi i grunden använder för mycket ”smutsig” energi innebär det att vi slipper betala för den och då är energin för billig så själva tanken med handeln är god men den hämmar vår konkurrenskraft och utan ett globalt direktiv där de stora utsläppsländerna tar ett större ansvar bör vi tänka om även här.

Något som det heller inte talas så mycket om är skatter på el som de senaste 15 åren ökat nästan dubbelt så mycket som själva elpriset (idag ca 50 procent av elpriset). Innan skatter har vi bland de lägsta elpriserna i Europa men efter skatt ligger vi bland de högre. Man kan idag låsa in en 3-åring på elbörsen till 44.15 euro vilket motsvarar ca 40.5 öre/kWh (utan prisområdespåslag/avdrag) vilket är lockande om man ser till utvecklingen och de faktorer som styr priset. Risken bör med andra ord finnas på uppsidan!.

Kaffe

Förra veckan kunde vi se kaffepriset stiga 8 procent bla till följd av all den nederbörd i Centralamerika och Colombia som kan komma att ge sämre kvantitet och kvalitet av utblomningen. I början av veckan föll priset tillbaka i takt med övriga något när den Europeiska skuldkrisen eskalerade men det spekuleras också om hur kraftig storm orkanen Rina kan komma att orsaka om den passerar Centralamerikas kust.

Annars väntas mer nederbörd i Syd – och Centralamerika som tros minska produktionen och försena leveransen, detta har varit orsaken till att priset studsat upp något de senaste dagarna och ger stöd åt nuvarande prisbild. Vidare fortsätter lagernivån att falla ytterligare, hittills en nedgång på 22 procent i år.

Pris på kaffe - Termin december 2011 - Graf

Kakao

Priserna har fallit 30 procent i år, från rekordhöga nivåer sedan 30 år tillbaka, som följd av en ökning av produktionen i Elfenbenskusten och Ghana. Spekulationer kring överskott av kakao på marknaden fortsätter att hålla priserna nere. Europeiska konsumtionen steg 14 procent under det tredje kvartalet till den högsta nivån sen 1999, enligt European Cocoa Association. Det kommer rapporter om att vädret har stabiliserats i västra Afrika. Försenade leveranser av kakaobönor till Elfenbenskustens hamnar har fått priset att stiga under senaste veckan.

Pris på cocoa future - December-2011 - Diagram

Bomull

Oro över skicket på grödorna i USA och Indien har den senaste veckan fått bomullspriset att stiga med 5 procent. I måndags redovisade USDA:s rapport om crop progress andelen bomull som beräknades vara i skicket ”very poor” till 25 procent – en försämring från förra veckans 22 procent. Endast 5 procent var av skicket ”excellent”. 44 procent av skörden uppgavs vara avklarad, lägre än 49 procent vid samma tidpunkt förra året, men högre än genomsnittet de senaste fem åren på 36 procent.

USDA Cotton crop report 2011

Confederation of India Textile Industry sänkte prognosen för Indiens produktion till det lägsta på fem år som följd av ogynnsamt väder i de norra och centrala regionerna av Indien.

Översvämningarna i området kring Pakistan har orsakat skador på skörden vilket lett till att prognosen för bomullsproduktionen justerats ned med 19 procent.

Det spekuleras i att fler länder med Kina i spetsen har börjat köpa bomull för att fylla på statsreserverna. Kinas import av bomull har stigit med 26 procent sedan ett år tillbaka. I övrigt ser vi en fortsatt svag efterfrågan och en svag export globalt. Temperaturerna verkar gå mot under det normala i slutet av veckan

Prisutveckling på termin

Vete

Vetepriset på Matif har gått ned något sedan förra torsdagens stängningskurs, medan vetet i Chicago gått upp något. Vetet i Chicago steg kraftigt igår, delvis som följd av en försvagning av dollarn.

Det är fortsatt torrt för det amerikanska höstvetet, viss nederbörd har kommit i veckan men mer behövs. Detsamma gäller för Argentina och Ukraina. Endast 53 procent av det höstsådda vetet i Ukraina uppges ha nått uppkomststadiet, vilket kan leda till att stora arealer får sås om till våren. Förra året hade 87 procent av vetet nått uppkomst redan i slutet av september.

Australiens veteskörd uppskattas till mellan 24 och 26 miljoner ton, vilket gör att de i kombination med höga lagernivåer kommer bli en tuff konkurrent på världsmarknaden – det kommer dock rapporter om låga proteinhalter på redan skördat vete.

Intressant under veckan var att Egypten nu även godkänner vete med Ukrainskt ursprung, dock vann de ingen affär då Egypten istället återigen köpte ryskt och kazakstanskt vete. Det billigaste franska vetet var omkring $ 23 dyrare per ton och det billigaste vetet var från Argentina – som dock förlorade på dyrare frakt.

Det ryska jordbruksministeriet uppgav i veckan att den ryska spannmålsskörden hittills uppgår till 95 miljoner ton, det på en areal motsvarande 96 procent av beräknad total areal. Är det korrekta uppgifter innebär det att skörden blir klart större än tidigare beräkningar om cirka 93 miljoner ton totalt.

Med allt hårdare konkurrens på exportmarknaden är det allt svårare att se stigande vetepriser framöver, både europeiskt och amerikanskt vete har fortsatt svårt att vinna affärer.

Pris på vete - CBOT och Matif - Terminskurva

Vete – USDA Crop Progress (Höstvete 24 oktober)

Enligt måndagens rapport från USDA var den amerikanska höstvetesådden avklarad till 82 procent, upp från förra veckans 73 procent. Vid samma tid förra året var motsvarande siffra 87 procent och genomsnittet för de senaste fem åren är 84 procent.

56 procent av grödan uppgavs ha nått uppkomststadiet, upp från förra veckans 44 procent. Att jämföra med 63 procent vid samma tid förra året och 63 procent för genomsnittet för de senaste fem åren.

Andelen av grödan som bedöms vara i skicket ”good/very good” var 47 procent, samma som förra året vid denna tid på året. Andelen av höstvetet som angavs vara i skicket ”poor/very poor” var beräknad till 16 procent, två procentenheter mer än vid samma tid förra året.

USDA jordbruksrapport (crop report) för vintervete i USA år 2011

Majs

Terminspriserna på majs i Chicago är i stort sett oförändrade sedan förra veckan.

Sådden av majs i Argentina uppgavs i veckan vara till 45 procent avklarad, klart mindre än 59 procent vid samma tidpunkt förra året – det bedöms dock inte vara någon större fara i dagsläget.

Enligt officiella uppgifter från Kina uppskattas landets import av majs säsongen 2011/12 till rekordhöga 5 miljoner ton, det för att klara av den kraftigt växande grisproduktionen. Det är dock klart lägre än flera analytikers uppskattning men ändå ett första erkännande att de behöver importera betydande mängder. Med 5 miljoner ton skulle Kina bli världens femte största importör av majs – efter Japan, Mexico, Sydkorea och Egypten.

Torrt väder i USA snabbar på skörden men avkastningsnivåerna som rapporteras pekar precis som för sojan på lägre nivåer än de 148,1 bushels per acre som anges i oktoberrapporten från USDA. En skörd under 145 bushels per acre börjar bli mer och mer trolig.

Det finns relativt gott om majs i världen, inte minst i Ukraina som visat sig klart konkurrenskraftiga med stora försäljningar till Japan. Den ökade konkurrensen från andra länder kommer minska USA:s export men en lägre inhemsk produktion bör begränsa en prisnedgång.

Pris på majs - CBOT och Matif - Diagram på terminskurvapris

Majs – USDA Crop Progress (24-okt)

Den amerikanska majsskörden uppgavs i tisdagens rapport vara avklarad till 65 procent, upp från förra veckans 47 procent. Vid samma tid förra året var hela 81 procent av skörden avklarad och genomsnittet för de senaste fem åren är 51 procent.

97 procent av grödan uppgavs vara mogen för skörd, jämfört med 94 procent förra veckan. Förra året vid samma tid var 100 procent moget och genomsnittet för de senaste fem åren är 97 procent.

Andelen av grödan som uppgavs vara i skicket ”good/excellent” var 54 procent, upp en procentenhet från föregående vecka. Andelen av grödan som bedöms vara i skicket ”poor/very poor” var 19 procent, oförändrat från föregående vecka.

USDA jordbruksrapport - Majs i USA år 2011

Soyabönor

Terminspriserna på sojabönor i Chicago har gått upp något sedan förra veckan, påverkat bland annat av bättre utsikter för de ekonomiska problemen i Europa. Kinas import av sojabönor under september månad beräknas till 4,13 miljoner ton, 11 procent lägre än föregående månad. För hela säsongen 2011/12 uppskattar China National Grain and Oils Information Centre, CNGOIC, landets import av sojabönor till rekordhöga 56 miljoner ton, 3,7 miljoner ton mer än säsongen 2010/11.

Marknaden har redan börjat tänka på nästa rapport från USDA den 9:e november, utifrån allt fler skörderapporter bedöms avkastningsnivån på den amerikanska sojan ligga närmare 40 bushels per acre – klart lägre än de 41,5 bushels per acre som angavs i oktoberrapporten.

 

[box]SHB Råvarubrevet är producerat av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Ansvarsbegränsning

Detta material är producerat av Svenska Handelsbanken AB (publ) i fortsättningen kallad Handelsbanken. De som arbetar med innehållet är inte analytiker och materialet är inte oberoende investeringsanalys. Innehållet är uteslutande avsett för kunder i Sverige. Syftet är att ge en allmän information till Handelsbankens kunder och utgör inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation. Informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Kunder bör inhämta råd från sina rådgivare och basera sina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet.

Informationen i materialet kan ändras och också avvika från de åsikter som uttrycks i oberoende investeringsanalyser från Handelsbanken. Informationen grundar sig på allmänt tillgänglig information och är hämtad från källor som bedöms som tillförlitliga, men riktigheten kan inte garanteras och informationen kan vara ofullständig eller nedkortad. Ingen del av förslaget får reproduceras eller distribueras till någon annan person utan att Handelsbanken dessförinnan lämnat sitt skriftliga medgivande. Handelsbanken ansvarar inte för att materialet används på ett sätt som strider mot förbudet mot vidarebefordran eller offentliggörs i strid med bankens regler.

Finansiellt instruments historiska avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Värdet på finansiella instrument kan både öka och minska och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Analys

Brent gains on positive China data and new attacks on Russian oil processing

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Positive China data and further attacks on Russian oil processing facilities lifts Brent yet higher. Brent crude gained 4.1% last week with a close on Friday 15 March at USD 85.3/b. Continued declines in US inventories, a bullish oil market outlook from the IEA and damages on Russia’s Rosneft Ryazan oil processing plant by Ukrainian drones helped Brent crude to break above the USD 85/b level. This morning Brent is adding another 0.4% to USD 85.7/b driven by a range of additional attacks on Russian refineries over the weekend and positive Chinese macro data also showing Chinese apparent oil demand  up 6.1% YoY for Jan+Feb.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities at SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Brent crude is getting a steady tailwind from declining US oil inventories. Steady and continued declines in US inventories since the start of the year has been nudging the oil price steadily higher but there has clearly been some resistance around the USD 85/bl level. US inventories continued that decline in data also last week with commercial crude and product stocks down 4.7 m b. Total US stocks including SPR declined 4.1 m b to 1580 m b which is now only 2 m b above the low point on 30 December 2022 at 1578 m b. These persistent declines in US oil inventories is a clear reflection of the global market in deficit where demand is sufficiently strong, cuts by OPEC+ are sufficiently deep while US shale oil production is close to muted with hardly any growth projected from Q4-23 to Q4-24.

Bullish report from IEA last week indicates that further inventory declines is to be expected. The monthly report from IEA last week gave an additional boost to this picture as it lifted projected oil demand for 2024 by 0.2 m b/d, reduced non-OPEC production by 0.2 m b/d and thus increased its estimated call-on-OPEC by 0.4 m b/d for 2024. The world will need steadily more oil from OPEC every quarter to Q3-24 and by Q4-24 the world will need 0.8 m b/d more from the group than it did in Q4-23. That is great news for OPEC+. There is no way that they’ll move away from current strategy of ”Price over volume” with this backdrop. The report from IEA last week is indicating that the gradual declines in US inventories we have seen so far this year will likely continue. And such a trend will give continued support for oil prices in the coming quarters. Oil price projections are lifted in response to this and last out is Morgan Stanley which raises its Q3-24 Brent forecast by US 10/b to USD 90/b.

SEB’s Brent crude forecast for 2024 is USD 85/b (average year) which implies that we’ll likely see both USD 70/b as well as USD 100/b some times during the year.

Attacks on Russian oil processing will mostly impact refining margins and crude grade premiums as crude supply is unlikely to be disrupted. The Ukrainian drone attacks on Russian oil infrastructure has surprised the market as many of them are deep within Russia. Facilities in Russia’s Samara region which is more than 1,000 km away from the Ukrainian border were attacked on Saturday. Oil processing plants and oil refineries are highly complex structures. If damaged by drones they can potentially be out of operation for extended periods. Plain oil transportation systems are much simpler and easier and faster to repair. The essence here is that we’ll likely not lose any oil supply while we might lose oil refining capacity due to these attacks. Most of the impact from these attacks should thus be on refining margins and not so much on crude oil prices. But when diesel cracks, gasoil cracks and gasoline cracks goes up then typically also light sweet crude prices goes up. As such there is a spillover effect from damages to Russian oil refineries to Brent crude oil prices even if we don’t lose a single drop of Russian crude oil production and supply.

Total US crude and product stocks incl. SPR has been ticking lower and lower so far this year and are now only 2 m b/d above the low-point in late December 2022. This is a solid indication that the global oil market is running a deficit.

Total US crude and product stocks incl. SPR
Source: SEB graph and calculations, Blbrg data

Total commercial crude and product stocks (excl. SPR) has been ticking lower and lower so far this year. This has helped to nudge oil prices steadily higher. 

Total commercial crude and product stocks (excl. SPR)
Source: SEB graph and calculations, Blbrg data

Brent crude looks very fairly priced at around USD 85/b versus current US commercial oil inventories

Brent crude looks very fairly priced at around USD 85/b versus current US commercial oil inventories
Source: SEB graph and calculations, Blbrg data

Call-on-OPEC by IEA: World will need more and more oil from OPEC through the year. In Q4-24 the world will need 0.8 m b/d more oil from OPEC in Q4-24 than in Q4-23.  

World will need more and more oil from OPEC through the year.
Source: SEB graph, IEA data

ARA refining margins have moved up so far this year => Refineries want to process more crude oil and thus they want to buy more crude oil.

ARA refining margins
Source: SEB calculations and graph, Blbrg data
Fortsätt läsa

Analys

When affordable gas and expensive carbon puts coal in the corner

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Coal and nat gas prices are increasingly quite normal versus real average prices from 2010 to 2019 during which TTF nat gas averaged EUR 27/MWh and ARA coal prices averaged USD 108/ton in real-terms. In the current environment of ”normal” coal and nat gas prices we now see a darkening picture for coal fired power generation where coal is becoming less and less competitive over the coming 2-3 years with cost of coal fired generation is trading more and more out-of-the money versus both forward power prices and the cost of nat gas + CO2. Coal fired power generation will however still be needed many places where there is no local substitution and limited grid access to other locations with other types of power supply. These coal fired power-hubs will then become high-power-cost-hubs. And that may become a challenge for the local power consumers in these locations.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities at SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

When affordable gas and expensive carbon puts coal in the corner. The power sector accounts for some 50% of emissions in the EU ETS system in a mix of coal and nat gas burn for power. The sector is also highly dynamic, adaptive and actively trading. This sector has been and still is the primary battleground in the EU ETS where a fight between high CO2 intensity coal versus lower CO2 intensity nat gas is playing out.

Coal fired power is dominant over nat gas power when the carbon market is loose and the EUA price is low. The years 2012, 2013, 2014, 2015 were typical example-years of this. Coal fired power was then in-the-money for around 7000 hours (one year = 8760 hours) in Germany. Nat gas fired power was however only in the money for about 2500 hours per year and was predominantly functioning as peak-load supply.

Then the carbon market was tightened by politicians with ”back-loading” and the MSR mechanism which drove the EUA price up to EUR 20/ton in 2019 and to EUR 60/ton in 2021. Nat gas fired power and coal fired power were then both in-the-money for almost 5000 hours per year from 2016 to 2023. The EUA price was in the middle-ground in the fight between the two. In 2023 however, nat gas was in-the-money for 4000 hours while coal was only in-the-money for 3000 hours. For coal that is a dramatic change from the 2012-2015 period when it was in the money for 7000 hours per year.

And it is getting worse and worse for coal fired generation when we look forward. That is of course the political/environmental plan as well. It is still painful of course for coal power.

On a forward basis the cost of Coal+EUA is increasingly way, way above the forward German power prices. Coal is basically out-of-the money for more and more hours every year going forward. It may be temporary, but it fits the overall political/environmental plan and also the increasing penetration of renewable energy which will push aside more and more fossil power as we move forward. 

But coal power cannot easily and quickly be shut down all over the place in preference to cheaper nat gas based power. Coal fired power will be the primary source of power in many places with no local alternative and limited grid capacity to other sources of power elsewhere.

The consequence is that those places where coal fired power generation cannot be easily substituted and closed down will be ”high power price hubs”. If we imagine physical power prices as a topological map, geographically across Germany then the locations where coal fired power is needed will rise up like power price hill-tops amid a sea of lower power prices set by cheaper nat gas + CO2 or power prices depressed by high penetration of renewable energy.

Coal fired power generation used to be a cheap and safe power bet. Those forced to rely on coal fired power will however in the coming years face higher and higher, local power costs both in absolute terms and in relative terms to other non-coal-based power locations.

Coal fired power in Germany is increasingly very expensive both versus the cost of nat gas + CO2 and versus forward German power prices. Auch, it will hurt more and more for coal fired power producers and more and more for consumers needing to buy it.

Coal fired power in Germany is increasingly very expensive
Source: SEB calculations and graph, Blbrg data

And if we graph in the most efficient nat gas power plants, CCGTs, then nat gas + CO2 is today mostly at the money for the nearest three years while coal + CO2 is way above both forward power prices and forward nat gas + CO2 costs. 

EUR/MWh
Source: SEB calculations and graph, Blbrg data

Number of hours in the year (normal year = 8760 hrs) when the cost of coal + CO2 and nat gas + CO2 in the German spot power market (hour by hour) historically has been in the money. Coal power used to run 7000 hours per year in 2012-2016, Baseload. Coal in Germany was only in-th-money for 3000 hours in 2023. That is versus the average, hourly system prices in Germany. But local, physical prices will likely have been higher where coal is concentrated and where there is no local substitution for coal in the short to medium term. Coal power will run more hours in those areas and local, physical prices need to be higher there to support the higher cost of coal + CO2.

Number of hours in the year
Source: SEB calculations and graph, Blbrg data
Fortsätt läsa

Analys

War-premium back on the agenda?

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

During yesterday’s trading session, Brent Crude made significant gains, marking the largest increase in global oil prices in approximately five weeks. The front-month contract is presently trading at USD 84.3 per barrel, reflecting a robust increase of USD 2.55 per barrel (above 3%) compared to Monday morning’s opening price.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

Furthermore, US crude inventories, excluding those held in the Strategic Petroleum Reserve (SPR), experienced a notable decline for the first time in seven weeks. This decline suggests a heightened global demand for crude oil, which has played a pivotal role in driving up prices (further details below).

Additionally, of considerable significance is Ukraine’s unexpected success in executing precise drone strikes targeting key Russian oil infrastructure. Yesterday, Ukrainian drone strikes triggered a fire at Rosneft’s Ryazan plant, which has a daily production capacity of 340,000 barrels near Moscow. This facility is a significant provider of motor fuels for the capital region and stands as one of Russia’s largest crude-processing facilities. Notably, this incident marks the third Ukrainian drone attack on Russian refineries this week, following similar incidents at the Novoshakhtinsk and Norsi refineries.

Ukrainian strikes in Russian territories ”appear to aim at disrupting, if not influencing, the Russian elections,” Putin stated in an interview with the RIA Novosti news service released Wednesday. He added, ”Another objective seems to be securing leverage for potential negotiation purposes.”

i.e., we believe the statements suggest that Ukrainian strikes in Russian regions are perceived by Putin as strategic moves with dual purposes. Firstly, they are seen as attempts to disrupt or influence the upcoming elections in Russia, potentially destabilizing the political landscape or casting doubt on the legitimacy of the electoral process. Secondly, they are interpreted as efforts to gain leverage in possible negotiation scenarios, implying that Ukraine seeks to strengthen its bargaining position by demonstrating its capability to inflict economic and strategic damage on Russia.

From a market perspective, it’s crucial to highlight the escalating conflict between Ukraine and Russia, which poses a significant threat to global energy markets. Russia’s role as a major oil and gas supplier is paramount, and any disruptions in its energy infrastructure could lead to widespread supply shortages and price volatility worldwide. The recent drone strikes are a clear reminder that geopolitical tensions continue to impact global oil markets. The fading ”war-premium” should now be factored in more significantly, indicating a need to brace for increased volatility ahead.


An overall significant drawdown of US inventories. In the U.S., commercial crude oil inventories, excluding those in the Strategic Petroleum Reserve, dropped by 1.5 million barrels from the prior week to 447.0 million barrels, about 3% below the five-year average. Total motor gasoline inventories fell by 5.7 million barrels, also about 3% below the five-year average. Distillate fuel inventories rose by 0.9 million barrels, approximately 7% below the five-year average. Propane/propylene inventories increased by 0.7 million barrels, marking an 8% rise compared to the five-year average.

Overall commercial petroleum inventories decreased by 4.7 million barrels. Over the past four weeks, total products supplied averaged 19.9 million barrels per day, up by 1.0% from the same period last year. Motor gasoline product supplied averaged 8.7 million barrels per day, down by 1.3% from the same period last year. Distillate fuel product supplied averaged 3.7 million barrels per day over the past four weeks, up by 0.5% from the same period last year. Jet fuel product supplied increased by 2.0% compared to the same four-week period last year.

Fortsätt läsa

Populära