Analys
SHB Råvarubrevet 14 september 2012
Råvaror Allmänt
FED överträffade marknadens förväntningar
Amerikanska centralbanken, FED överträffade marknadens förväntningar i torsdags. Fed kommer att stödköpa 40 Mdr USD per månad i bostadsobligationer samt kommer hålla räntan låg till mitten av 2015. Så långt var allt enligt förväntansbilden. Över förväntan var däremot ”tonen” från FED som indi-kerade att återköp pågår tills dess att arbetsmarknaden återhämtat sig samt att återköp kommer fort-sätta även om BNP-tillväxt går upp mot 3-3.5%, det står klart att FED är beredd att överskjuta på inflationsmålet.
För råvaror betyder det att marknaden får stimulativt stöd under en längre tid och vi förväntar oss nu en råvarumarknad som ”glider” uppåt under de kommande månaderna. Guld och silver brukar vara det som mest gynnas av ”oortodox” penningpolitik.
Basmetallerna
Basmetallerna på fortsatt uppgång
Basmetallerna fick sig en rejäl skjuts uppåt under veckan. Metallerna fick hjälp av det allmänna risksentimentet i början av veckan och fick givetvis ytterligare dragkraft när QE3 annonserades igår kväll.
Priserna är upp cirka 6 % i genomsnitt med aluminium och nickel som draglok medan koppar agerade sänke. Något som kan stödja speciellt zink- och aluminiummarknaderna framöver är rapporter om minskat utbud. Rusal, världens största aluminiumproducent, har drabbats av höga energikostnader vilket gör att de kommer dra produktionen med 3 %. Zinkproducenter i Kina har även de dragit ned produktionen till nioårslägsta. Vi är fortsatt positiva till basmetaller eftersom vi tror att stimulansåtgärderna nu kommer sprida sig i den reala ekonomin och dra upp priserna ytterligare.
Kinas makrodata har ännu inte bjudit på positiva överraskningar men Kinas dåliga konjunktur är nu inprisad i råvarorna och de faller inte när kinadata kommer ut. Vi tycker att basmetallerna, som har 50 % exponering mot Kina, handlas på attraktiva nivåer och de bjuder på en intressant uppsida när Kinas konjunkturåterhämtning kommer. Vi ser även att den positiva riskaptiten, drivet av centralbankernas stimulanser ger stöd åt prisbilden. Vi tror på: BULL BASMET H
Ädelmetaller
Rally på ädelmetaller
Feds besked igår kväll har – trots att marknaden handlat positivt inför det – ytterligare eldat på rallyt i ädelmetaller. Guldet handlar nu 1 775 doller per uns, mindre än 10 dollar från årshögsta noterat i februari, att jämföra med maj då det noterade 1 540 usd per uns. Sedan mitten på augusti, då Fed-protokollet antydde ytterligare kvantitativa lättnader har guldet stigit med 11 %.
Vi ser fortfarande utrymme för vidare prisstegring på ädelmetaller, dels drivet av ett allmänt metall-rally, dels av det faktum att guld och silver historiskt gynnats mest av den typ av stimulans Fed ägnar sig åt för tillfälet. Trots att vi handlat på QE-förväntningar under ganska lång tid bedömer vi att marknaden har gott om utrymme kvar på uppsidan då euro-krisen varit det genomgående temat ända sedan i våras.
Feds bekräftade stimulansåtgärder kommer att ge fortsatt stöd åt ädelmetallerna, lett av guld. Vi tror på: ADELMET H
Energi
Vått väder pressar elpriset
Den våta vädertrenden består och nordisk el tappar närmare 3 procent under veckan till 41.35 euro/MWh för kvartalskontraktet Q1 2013. Prognoserna pekar idag fredag på nya nederbördsmängder om 2-3 TWh över normal nivå för det kommande tio dagarna vilket i kombination med låga spotpriser, utsläppskostnader och en pressad energikolsmarknad gör att vi potentiellt kan fortsätta ned till strax under 40 nivån för Q1 2013.
Brytpriset for kolgenererad kraft, vilket brukar fungera som stöd, ligger på ca 38 euro men vi har svårt att det skall gå ändå dit eftersom vi har långt fram till vintern där man ofta söker en riskpremie för eventuell kyla och bortfall av kärnkraft. Som vi skrev i förra brevet finns det egentligen ingen faktor som pekar upp så länge vädret inte slår om till extremt torrt eller kolet finner styrka. Vi tror däremot att marknaden diskonterat för de nederbördsmängder som väntas och ligger kvar med neutral till kort position om det visar sig att hela den förväntade nederbördsmängden faller ut.
Feds tillkännagivande i kombination med politisk oro i samband med antiamerikanska protester driver Brent-oljan upp över 117 dollar mot slutet av veckan. Detta är den högsta nivån på över 4 månader. En ny omgång stödköp av räntepapper ger stöd åt oljemarknaden och vi får räkna med att oroligheterna kring Libyen, Yemen och övriga oljeproducerande länder i området kommer ge upphov till en varaktig riskpremie på marknaden. Däremot förväntas produktionen av Nordsjöolja öka med uppemot 25 procent under de kommande 4-6 veckorna till 2 miljoner fat vilket inte är så värst stora volymer men ändå tillräckligt för att reducera känsligheten för störningar på produktionssidan (och dessutom leda till att spreaden mellan wti och brent, 17.2 dollar, går ihop något. Vi förväntar oss nu att priset stabiliseras varför vi ändrar vår syn från lång till neutral.
Olja är den mest finansiellt handlade råvaran, fortsatta störningar på utbudssidan i kombination med ökad risk-vilja hos investerare efter ECBs och Feds aktioner kan driva olja ytterligare. Vi bedömer dock att det finns en finansiellt driven riskpremie i oljan på grund av oron kring Israels krigsvilja, denna kan snabbt pysa ut om situationen lugnar ner sig. Vi är därför neutrala till oljan.
Livsmedel
Torka i Brasilien – priset på kaffe stiger
Inga större rörelser på Vetemarknaden men Majs tappade däremot 2 procent under veckan efter att USDA justerat upp ingående lager säsongen 2012/2013 vilket var en följd av att den majs som skördats innan 1a september läggs till föregående säsongs skörd. Det vi reagerade mest på i rapporten var att man inte ens justerade ned siffran för Australien, de officiella Australiensiska siffrorna ligger idag på 22.5 miljoner ton medan USDA noterar 26 miljoner ton i sin rapport. Under årets Baltic Grain Exchange konferens i Köpenhamn talade vi med flertalet större aktörer som bekräftade svårigheten att finna fysiskt material på marknaden för de som måste köpa, detta kan resultera i ytterligare en prisuppgång under de kommande veckorna.
Oförändrade siffror från USDA i veckan vad gäller apelsinskörden 2011-12. Efterfrågan på apelsinjuice är fortsättningsvis låg, skördarna goda och hittills har inte odlingsområdena kring Florida drabbats av den rådande orkansäsongen. Antalet namngivna orkaner är något fler denna orkansäsong jämfört med föregående år vilket marknaden är väl medveten om och man kan de senaste veckorna se sambandet mellan priset och de kraftigare orkanernas rörelser.
Torka i Brasilien vilket kan komma att påverka den kommande skörden negativt har fått priset på Arabica kaffe att stiga under veckan. Mer nederbörd behövs de kommande veckorna för att optimera skörden och i dagsläget ser 10dygns prognosen inte lovande ut. Man ska också komma ihåg att vi nu står inför den lägre producerande Brasilianska skörden (två års skördecykel). Colombia, näst största producent av Arabica kaffe, har drabbats av ogynnsamma väderförhållanden och dåliga skördar de senaste 4 åren. En svagare El Nino skulle kunna vara gynnsamt för den kommande skörden. Positiva siffror i juli talar för en ökning av den totala colombianska skörden som avslutas i slutet av september (jämfört med året innan som producerade färre än 8M säckar). De senaste 50 åren har den genomsnittliga skörden av arabicabönor i Colombia varit 11M 60kg säckar.
Handelsbankens Råvaruindex
[box]SHB Råvarubrevet är producerat av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]
Ansvarsbegränsning
Detta material är producerat av Svenska Handelsbanken AB (publ) i fortsättningen kallad Handelsbanken. De som arbetar med innehållet är inte analytiker och materialet är inte oberoende investeringsanalys. Innehållet är uteslutande avsett för kunder i Sverige. Syftet är att ge en allmän information till Handelsbankens kunder och utgör inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation. Informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Kunder bör inhämta råd från sina rådgivare och basera sina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet.
Informationen i materialet kan ändras och också avvika från de åsikter som uttrycks i oberoende investeringsanalyser från Handelsbanken. Informationen grundar sig på allmänt tillgänglig information och är hämtad från källor som bedöms som tillförlitliga, men riktigheten kan inte garanteras och informationen kan vara ofullständig eller nedkortad. Ingen del av förslaget får reproduceras eller distribueras till någon annan person utan att Handelsbanken dessförinnan lämnat sitt skriftliga medgivande. Handelsbanken ansvarar inte för att materialet används på ett sätt som strider mot förbudet mot vidarebefordran eller offentliggörs i strid med bankens regler.
Analys
Crude oil comment: A little sideways with new tests towards the 80-line likely
Brent moves into sideways trading around USD 81.5/b with new tests to the 80-line likely. Brent crude traded down 0.9% yesterday to a close of USD 81.29/b and traded as low as USD 80.39/b within the day. This morning it is gaining 0.3% to USD 81.6/b. No obvious major driver for that and the move in oil is well in line with higher industrial metals this morning. The technical picture for Brent 1M is still overbought in terms of RSI at 70.2. But as Brent now has traded a bit sideways for some days the overbought bearish calculus has started to ease a bit. But new tests towards the 80-line seems likely with current RSI at 70.2.
Scott Bessent says he fully supports harder sanctions on Russian oil exports if Donald Trump wishes to use such a tool in the coming negotiations with Russia over Ukraine. That may add some support to oil this morning. The latest US sanctions towards Russia clearly have an effect with one example being the tanker Bhilva which has made a U-turn back towards Russia after having been on course to India (Bloomberg).
US EIA projects US liquids growth of 538 kb/d/y in 2025. The US EIA released its monthly STEO report earlier this week. What is clear is that the boom-years in US oil production are behind us for now. But exactly pinning down at what level US oil production will grow in 2025 is hard. The EIA forecast for US hydrocarbon liquids looks the following:
Estimated US crude oil production growth is projected to be virtually zero in 2026. But including all sources of liquids it still sums up to 312 kb/d y/y in growth. A lot or a little? If global oil demand in 2026 only grows with 1 mb/d in 2026, then the US will cover 30% of global demand growth. That is a lot. For 2025 the EIA expects a total growth in US liquids of 538 kb/d y/y.
Smaller losses in existing shale oil production. If we instead look at EIA estimates for US shale oil production right here and now and how its components are changing, we see that 1) New monthly production is 666 kb/d, 2) Losses in existing production is 622 kb/d and thus 3) Net monthly growth is 44 kb/d m/m which equals 4) A net marginal annualized growth of 12*44 of 523 kb/d/y. What stands out here is that the EIA in its December report estimated that this marginal annualization only equated to 378 kb/d/y. So, it has been lifted markedly in the latest report. It is however on a downward trajectory and as such the EIA estimate in the table above of y/y growth for US crude oil of 331 kb/d/y may be sensible.
US shale oil new production, losses in existing production, net new production and marginal, annualized production growth in kb/d/y.
Change in EIA STEO forecast from Dec-24 to Jan-25. What stands out is that estimated losses in existing production is adjusted lower by 16.8 kb/d since November. That is the marginal monthly change. In other words, production in existing production is falling less agressively than estimated in December. But a monthly decline of 622 kb/d/m is of course still massive.
Analys
Crude oil comment: The rally has legs, but it takes time to wash out ingrained bearish sentiment from H2-24
Brent crude jumped jet another 2.7%. Brent crude jumped 2.7% yesterday to USD 82.03/b following a pull-back on Tuesday. Intraday it reached USD 82.63/b and its highest level since 26 July last year. Bullish US oil inventory data was a key reason for the jump higher yesterday coming on top of a steady tightening market since early December and fresh US sanctions on Russia last week.
US crude stocks down 17.6 mb since mid-November and total US commercial stocks down 65 mb since mid-July. US crude stocks fell 2 mb last week to its lowest level since April 2022. US crude stocks have declined every week since mid-November with a total of 17.6 mb. Total US commercial oil inventories fell 3.4 mb last week and have been in steady decline of close to 300 kb/d since early July. These declines in US oil stocks are the proof of the pudding in terms of the balance of the global oil market and explains well the rising oil prices since early December.
The IEA estimates a 400 kb/d deficit in H2-24. If so, then all global draws took place in the US. The IEA released its monthly Oil Market Report (OMR) yesterday with an estimate that the global oil market ran a deficit of about 400 kb/d through H2-24. If so, then close to all inventory draws in the whole world solely took place in US inventories which drew down by around 300 kb/d. That is hard to believe.
If we assume that US inventory draws were proportional to the US demand share of the world (about 20%), then global inventory draws in H2-24 probably was closer to 0.3/20% which equals 1.5 mb/d. Maybe a bit high but estimates by FGE indicates that global inventory draws were close to 1.0 mb/d in H2-24 depending on whether you equate on apparent demand or real demand. Higher if equated on real demand.
IEA surplus in 2025 is adjusted down by 200 kb/d. In reality it is now only a surplus of 400 kb/d. We think this surplus estimate will erode further as demand will be adjusted yet higher and supply will be adjusted yet lower going forward. The IEA adjusted 2024 demand higher by 100 kb/d with base effect to 2025 with the same. It also adjusted its non-OPEC production estimate for 2025 down by 100 kb/d. The effect was that call-on-OPEC rose by 200 kb/d for 2025. The IEA still estimates that OPEC must reduce its production by 0.6 mb/d in 2025 to keep market balanced and prices steady. But within that estimate it assumes that FSU increases production by 200 kb/d as if it is not a part of OPEC+. IEA estimate for call-on-OPEC+ thus only declines by 400 kb/d y/y in 2025. We think that this surplus will evaporate as: 1) US production will likely deliver a bit lower than expected. 2) Supply will also disappoint here and there around the world. 3) Global demand estimates will be revised higher for 2024 and 2025.
The rally thus has legs, but the technical picture is still in overbought territory so there will be some pullbacks on the way higher. Unless of course we rally all the way to USD 95/b and THEN we get the technical pullback. The market still seems to have bearish skepticism deeply ingrained in its back following H2-24 doom and gloom and is partially reluctant to trade higher. But that is attitude and not fundamentals.
The Dubai 1-3 mth time-spread is going through the roof as Asian buyers scrambles for supply from the Middle East.
The average 1-3 mth time-spread of Dubai, Brent and WTI is now way up. Lots of room for Brent 1M to move USD 90-95/b
US crude stocks declined by 2 mb last week and total commercial stocks by 3.4 mb.
US commercial crude and product stocks in steady decline since June/July last year. Down 65 mb since mid-July.
US crude stocks at lowest level since 2022.
Brent 1M still overbought with RSI at 72.5. So, pullbacks will happen but from what level. On the upside the next targets are probably USD 87.95/b and USD 92.18/b.
Analys
Crude oil comment: Fundamentally very tight, but technically overbought
Technical pullback this morning even as the dollar weakens. Brent crude gained another 1.6% yesterday with a close at USD 81.01/b and an intraday high of USD 81.68/b which was the highest level since mid-August. The gain yesterday was supported by strong, further gains in the 1-3 mth time-spreads. This morning Brent is pulling back 0.6% to USD 80.5/b even though the USD is weakening 0.4% while time-spreads are strengthening even further. This makes it look like a technical pullback.
Brent is trading very weak versus current time-spreads. The current price of Brent crude at USD 80.6/b is very low versus where the 1-3 mth time spreads are trading. Brent should typically have traded somewhere between USD 80-95/b with current time-spreads when we compare where this relationship has been trading since the start of 2023. Brent is now trading in the absolute lower range of that with lots of room on the upside.
How long will the new sanctions last? Natural questions are: How long will Donald Trump leave the new sanctions operational? How strictly will they be enforced? How easily could Russia circumvent them?
A bullish H1-25 if Donald Trump leaves sanctions intact to negotiate over Ukraine. If Brent continues to trade around USD 80/b and not much higher, then the underlying assumptions must be that the new sanctions will not be enforced harshly and that they will be lifted by Donald Trump within a couple of months max. Donald Trump could however keep them in place as a leverage versus Putin in the upcoming negotiations over Ukraine. If so, they could stay intact for maybe 6 months or more which would put H1-2025 on a very bullish footing.
Fundamentally very tight, but technically overbought. Market right now looks technically overbought with RSI at 72 but also fundamentally very tight with the Dubai 1-3 mth time-spread at USD 2.74/b, its highest level since September 2023. As such the Brent crude oil price has the potential to coil up for further gains following some washing out of technically overbought dynamics. But maybe the current Asian panic over access to medium sour crude oil fades a bit over time and time-spreads ease with it.
Brent has been on a strengthening path well before the new sanctions. Worth remembering though is that Brent crude has been on a rising trend along with tightening time-spreads since early December. The latest bullishness from new US sanctions comes on top of that. Brent moving higher into the 80ies thus seems highly likely following a near term washout of technical overbought dynamics.
1-3 mth time-spread (average of Dubai, Brent and WTI spreads) versus the Brent 1M price. Very strong, bullish signals from the time-spreads, but Brent 1M is trading at the very lower level of where this relationship has been since the start of 2023. So, plenty of room for Brent 1M to move higher.
Brent 1M is technically overbought with RSI at 73. Pullbacks are likely near term to wash that out. On the low side the USD 70/b line has given solid support since mid-2023.
-
Nyheter4 veckor sedan
Kina har förbjudit exporten av gallium till USA, Neo Performance Materials är den enda producenten i Nordamerika
-
Nyheter4 veckor sedan
Turbulent elår avslutas med lugnare julvecka
-
Nyheter3 veckor sedan
Priset på nötkreatur det högsta någonsin i USA
-
Nyheter4 veckor sedan
Uranbrytning ska bli tillåtet i Sverige
-
Nyheter3 veckor sedan
Europa är den dominerande köparen av olja från USA
-
Nyheter2 veckor sedan
Christian Kopfer om olja, koppar, guld och silver
-
Analys2 veckor sedan
The rally continues with good help from Russian crude exports at 16mths low
-
Nyheter2 veckor sedan
Darwei Kung på DWS ger sin syn på råvaror inför 2025 – mest positiv till guld