Följ oss

Analys

SEB – Råvarukommentarer, 30 september 2013

Publicerat

den

SEB Veckobrev med prognoser på råvaror

Rekommendationer

Råvaror att köpa och sälja

*) Avkastningen anges för 1:1 certifikaten där både BULL och 1:1 certifikat är angivna.

Inledning

Elpriset har fortsatt att stiga och BULL EL X4 S belönade dem som köpt med 17% ytterligare avkastning. Den har stigit med 35% den senaste månaden. Ett högre elpris är fortsatt vår främsta rekommendation. Rekyler ska betraktas som köptillfällen.

Vi anser att vi har tidiga tecken på en vändning uppåt i pristrenden för vete och majs. Därför byter vi rekommendation från neutral till köp på dessa. För oljeväxter har vi fortfarande säljrekommendation. Den tekniska analysen av sojamarknaden indikerar ett nytt stort prisfall från fredagens 1319 till 1250 cent per bushel.

Den sista september är det dags att ta emot lagerstatistiken från USDA: hur stora lagren av spannmål och oljeväxter som fanns i USA den 1 september.

Estimaten hos marknaden är som följer:

Estimat

Statistiken publiceras klockan 18:00 svensk tid.

Vi går också över till köprekommendation på koppar och certfikatet KOPPAR S.

Det är den så kallade Golden Week i Kina den här veckan, vilket innebär att affärslivet går på sparlåga där hela veckan

Råolja – Brent

Oljepriset backade med 1% förra veckan. Vi tror det finns risk för ytterligare svaghet i prisutvecklingen.

Risk för ytterligare negativ prisutveckling på olja

Terminskurvan för Brent ligger något lägre än förra veckan. Det som annars är så påfallande är rabatten på terminerna i förhållande till spotpriset.

Terminskurvan för brentolja

När nu priset fallit tillbaka och rabatten på terminer är så attraktiv, tycker vi att det är ett bra tillfälle att komma in i den lönsamma oljemarknaden och rekommenderar köp av OLJA S. Det är framförallt rabatten på terminerna vi vill komma åt och därför föredrar vi OLJA S framför t ex BULL OLJA X4 S.

Elektricitet

Elpriset har fortsatt upp, vilket har fört med sig att vår rekommendation av EL S gett 5% den senaste veckan och BULL EL X4 S har gett 17% i avkastning. Vi ser att vi närmar oss ett tekniskt motstånd på 44.55 euro per MWh. Trots vad vi skriver nedan, tror vi det kan finnas anledning att tro att det kan komma en rekyl nedåt. Detta är ett utmärkt tillfälle att komma in i marknaden på. Den här haussen drivs av långsiktiga förändringar i marknaden för kol och energi, som varit fallande i tre år och nu vänt upp igen.

Köp el på rekyl

Markedskraft har under hela uppgången haft en säljrekommendation till sina kunder. Och man kan inte heller se någon anledning för dem att tro på en prisuppgång när man ser på deras prognos för hydrologisk balans, som vi ser nedan.

Mkhnactu index

Vi har, som bekant fokuserat på det nedtryckta priset på kol och på att en normalisering av den marknaden har inletts. Ser vi däremot till väderleksprognoser har de inte gett mycket att hålla i. SMHI:s modeller har fladdrat fram och tillbaka mellan blött och torrt den senaste tiden. Den senaste prognosen från i fredags visar på blötare väder. Samtidigt skriver de att det troligaste är ”nog” att det fortsätter som förut. Vi väljer att inte tro på modellerna, utan på vad meteorologerna skriver, alltså håller vi fast vid något torrare väder.

Vad som stödjer detta är beteendet hos den Nordatlantiska Oscillationen / North Atlantic Oscillation (NAO) som har har gått in (djupt) i negativ fas.

NOAA

NAO i negativ fas innebär att kall ishavsluft tränger söderut och trycker undan de normala vädervindarna, som normalt bär med sig blöt luft från sydvästra Europa, dvs britiska öarna. När NAO är i negativ fas, tvingas denna ström gå söderöver, dvs över Frankrike. En molnfri, knaster-kall vinterdag, där röken från skorstenarna går rakt upp i torr och vindstilla luft, är det typiska vädret vid NAO i negativ fas. Det är en dag när förbrukningen av el är hög och vindkraften står still och ingen nederbörd fyller på den hydrologiska balansen. Det brukar hänga ihop med höga elpriser.

Det är svårt att göra prognoser på NAO långt in i framtiden, mycket svårare än för ENSO. Men det görs ändå och nedanför ser vi NOAA:s 14-dagars prognos. Den visar att att NAO troligtvis kommer att ligga kvar i negativ fas.

NAO-index

Kolmarknaden i Europa har hamnat i backwardation för korta löptider. Handlare berättar att sentimentet i marknaden har svängt. För en månad sedan var det ingen som oroade sig för att kunna få tag på kol. När man sedan började vilja köpa på sig mer för vintern, märkte man att det var svårt att få tag på varan på marknaden. Nyhetsbyrån Montel rapporterade i måndags för en vecka sedan om att det blivit allt svårare att få tag på kol från Ryssland. Lagernivåerna vid gruvorna är höga, men transportkapaciteten, via tåg, har blivit en flaskhals, samtidigt som mer går på export till Fjärran Östern.

Kolpriset i backwardation på kort sikt

Backwardation är normalt sett ett “bullish” tecken och orsakas oftast av en ökning i efterfrågan, även om förklaringarna som vi sett ovan, bestått av både ökad efterfrågan och hänvisningar till flaskhalsar i transporterna.

Vi rekommenderar köp av el, t ex EL S eller BULL EL X4 S.

Naturgas

Naturgaspriset som förra veckan var uppe på 4 dollar, föll ner mot 3.60, men rekylerade genast upp mot 3.80.

Naturgaspriset - Neutral rekommendation

Vi har neutral rekommendation.

Guld & Silver

Guldpriset, som bröt uppgångsfasen i början på september, ligger nu mellan ett stöd på 1300 och ett motstånd på 1340 – 1350. Det mesta talar trots allt för att det blir en ny nedgångsfas mot 1200 dollar, men det är inte säkert.

Teknisk analys på guldpriset den 28 september 2013

Nedan ser vi kursdiagrammet för silver i dollar per troy ounce. Priset ligger precis under en motståndsnivå, men det ser inte ut som en stark startpunkt för veckans handel.

Teknisk analys på silverpriset

Vi fortsätter att vara neutrala guld och silver och skulle inte vilja köpa någon av dem idag.

Platina & Palladium

Platinapriset har fallit ner till ett stöd på 1400 dollar. Där studsade priset upp under fredagens handel. Den kortsiktiga trenden är nedåtriktad, men det är möjligt att det finns tillräckligt med stöd på 1400 för att få till stånd en rekyl uppåt.

Teknisk analys på platinapriset

Nedan ser vi frontmånadskontraktet på palladium. Palladium ligger fortfarande i en slags sidledes rörelse, utan trend.

Teknisk analys på palladium

Vi är för närvarande neutrala platina och palladium, men om palladium skulle falla bara något lite ytterligare, skulle vi vilja haka på och ta en kort position via BEAR PALLAD X4 S. Vi skulle absolut inte vilja köpa någon av dem.

Koppar

Det är vid den här tiden på året som Codelco bestämmer sig för premien för katoder. Den premie som Codelco bestämmer anses vara industrins benchmark och sprider sig genom värdekedjan. Codelco producerar 10% av världens koppar. Förhandlingarna avslutas precis före den traditionella LME-veckan som börjar måndagen den 7 oktober. Europas största kopparsmältverk Aurubis annonserade i fredags att deras premium för 2014 blir 105 dollar per ton. Det är 22% högre än årets nivå. Detta tyder på att Codelco också kommer att lägga sig högre. Högre premier för fysisk metall präglar alla metaller, vilket har LME:s kapacitetsproblem vid sina lagerhus som gemensam nämnare. Det kan också i och för sig vara ett tecken på högre efterfrågan generellt.

Lagren vid LME fortsatte att minska i veckan som gick och vi tror att kopparpriset kommer att testa motstånden från i somras.

Dags att investera i kopparpriset

Vi går därmed över till köprekommendation på koppar och rekommenderar köp av KOPPAR S.

Aluminium

Tekniskt beter sig aluminiummarknaden som om den stod inför en uppgång mot 1900 – 1950 i det korta perspektivet. Veckan bjöd på en lagerminskning. Handlare har generellt sett en negativ vy på aluminiummarknaden och det är en god grogrund för en uppgång. Marknaden behöver dock produktionsminskningar och det är en fråga om när dessa sker; som vi skrev förra veckan tror vi att det tar längre tid än marknaden hoppas. Den fysiska premien fortsatte att falla i veckan som gick.

Det lutar åt köp av aluminium

Vi har neutra rekommendation, men lutar mot en köprekommendation.

Zink

Som vi har påpekat tidigare är zinkmarknaden gott och väl i en överskottssituation, arbetar sig branschen åt rätt håll. Rekyler nedåt är köptillfällen. Förra veckan bjöd på +2.3%. Till viss del beror veckans lite större plus på den enligt vår mening omotiverade baissiga stängningen på fredagen för en vecka sedan.

Svag köprekommendation på zink

Vi fortsätter med en försiktig köprekommendation, av ZINK S.

Nickel

Nickelpriset stängde mer eller mindre på oförändrat pris på veckan. Det har varit tyst på nyhetsfronten och priset har följt de andra metallernas rörelser.

Nickelpriset

Kaffe

Kaffepriset noterade nya, fräscha, bottennoteringar i veckan som gick. Trenden är nedåtriktad. Vi väntar på en uppgång, men fortsätter att vänta.

Neutral rekommendation för kaffepriset

Vi behåller tills vidare neutral rekommendation, tills vi ser tecken på ett trendbrott.

[box]SEB Veckobrev Veckans råvarukommentar är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Disclaimer

The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).

Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.

About SEB

SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Analys

Fundamentals trump geopolitical tensions

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Throughout this week, the Brent Crude price has experienced a decline of USD 3 per barrel, despite ongoing turmoil in the Middle East. Price fluctuations have ranged from highs of USD 91 per barrel at the beginning of the week to lows of USD 87 per barrel as of yesterday evening.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

Following the release of yesterday’s US inventory report, Brent Crude once again demonstrated resilience against broader macroeconomic concerns, instead focusing on underlying market fundamentals.

Nevertheless, the recent drop in prices may come as somewhat surprising given the array of conflicting signals observed. Despite an increase in US inventories—a typically bearish indicator—we’ve also witnessed escalating tensions in the Middle East, coupled with the reinstatement of US sanctions on Venezuela. Furthermore, there are indications of impending sanctions on Iran in response to the recent attack on Israel.

Treasury Secretary Janet Yellen has indicated that new sanctions targeting Iran, particularly aimed at restricting its oil exports, could be announced as early as this week. As previously highlighted, we maintain the view that Iran’s oil exports remain vulnerable even without further escalation of the conflict. It appears that Israel is exerting pressure on its ally, the US, to impose stricter sanctions on Iran, an action that is unfolding before our eyes.

Iran’s current oil production stands at close to 3.2 million barrels per day. Considering additional condensate production of about 0.8 million barrels per day and subtracting domestic demand of roughly 1.8 million barrels per day, the net export of Iranian crude and condensate is approximately 2.2 million barrels per day.

However, the uncertainty surrounding the enforcement of such sanctions casts doubt on the likelihood of a complete ending of Iranian exports. Approximately 80% of Iran’s exports are directed to independent refineries in China, suggesting that US sanctions may have limited efficacy unless China complies. The prospect of China resisting US pressure on its oil imports from Iran poses a significant challenge to US sanctions enforcement efforts.

Furthermore, any shortfall resulting from sanctions could potentially be offset by other OPEC nations with spare capacity. Saudi Arabia and the UAE, for instance, can collectively produce an additional almost 3 million barrels of oil per day, although this remains a contingency measure.

In addition to developments related to Iran, the Biden administration has re-imposed restrictions on Venezuelan oil, marking the end of a six-month reprieve. This move is expected to impact flows from the South American nation.

Meanwhile, US crude inventories (excluding SPR holdings) surged by 2.7 million barrels last week (page 11 attached), reaching their highest level since June of last year. This increase coincided with a decline in measures of fuel demand (page 14 attached), underscoring a slightly weaker US market.

In summary, while geopolitical tensions persist and new rounds of sanctions are imposed, our market outlook remains intact. We maintain our forecast of an average Brent Crude price of USD 85 per barrel for the year 2024. In the short term, however, prices are expected to hover around the USD 90 per barrel mark as they navigate through geopolitical uncertainties and fundamental factors.

Fortsätt läsa

Analys

Brace for Covert Conflict

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

In the past two trading days, Brent Crude prices have fluctuated between highs of USD 92.2 per barrel and lows of USD 88.7 per barrel. Despite escalation tensions in the Middle East, oil prices have remained relatively stable over the past 24 hours. The recent barrage of rockets and drones in the region hasn’t significantly affected market sentiment regarding potential disruptions to oil supply. The key concern now is how Israel will respond: will it choose a strong retaliation to assert deterrence, risking wider regional instability, or will it revert to targeted strikes on Iran’s proxies in Lebanon, Syria, Yemen, and Iraq? While it’s too early to predict, one thing is clear: brace for increased volatility, uncertainty, and speculation.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

Amidst these developments, the market continues to focus on current fundamentals rather than unfolding geopolitical risks. Despite Iran’s recent attack on Israel, oil prices have slid, reflecting a sideways or slightly bearish sentiment. This morning, oil prices stand at USD 90 per barrel, down 2.5% from Friday’s highs.

The attack

Iran’s launch of over 300 rockets and drones toward Israel marks the first direct assault from Iranian territory since 1991. However, the attack, announced well in advance, resulted in minimal damage as Israeli and allied forces intercepted nearly all projectiles. Hence, the damage inflicted was limited. The incident has prompted US President Joe Biden to urge Israel to exercise restraint, as part of broader efforts to de-escalate tensions in the Middle East.

Israel’s response remains uncertain as its war cabinet deliberates on potential courses of action. While the necessity of a response is acknowledged, the timing and magnitude remain undecided.

The attack was allegedly in retaliation for an Israeli airstrike on Iran’s consulate in Damascus, resulting in significant casualties, including a senior leader in the Islamic Revolutionary Guard Corps’ elite Quds Force. It’s notable that this marks the first direct targeting of Israel from Iranian territory, setting the stage for heightened tensions between the two nations.

Despite the scale of the attack, the vast majority of Iranian projectiles were intercepted before reaching Israeli territory. However, a small number did land, causing minor damage to a military base in the southern region.

President Biden swiftly condemned Iran’s actions and pledged to coordinate a diplomatic response with leaders from the G7 nations. The US military’s rapid repositioning of assets in the region underscores the seriousness of the situation.

Iran’s willingness to escalate tensions further depends on Israel’s response, as indicated by General Mohammad Bagheri, chief of staff of the Iranian armed forces. Meanwhile, speculation about a retaliatory attack from Israel persists.

Looking ahead, key questions remain unanswered. Will Iran launch additional attacks? How will Israel respond, and what implications will it have for the region? Moreover, how will Iran’s allies react to the escalating tensions?

Given the potential for a full-scale war between Iran and Israel, concerns about its impact on global energy markets are growing. Both the United States and China have strong incentives to reduce tensions in the region, given the destabilizing effects of a regional conflict.

Our view in conclusion

The recent escalation between Iran and Israel underscores the delicate balance of power in the volatile Middle East. With tensions reaching unprecedented levels and the specter of further escalation looming, the potential for a full-blown conflict cannot be understated. The ramifications of such a scenario would be far-reaching and could have significant implications for regional stability and global security.

Turning to the oil market, there has been much speculation about the possibility of a full-scale blockade of the Strait of Hormuz in the event of further escalation. However, at present, such a scenario remains highly speculative. Nonetheless, it is crucial to note that Iran’s oil production and exports remain at risk even without further escalation. Currently producing close to 3.2 million barrels per day, Iran has significantly increased its production from mid-2020 levels of 1.9 million barrels per day.

In response to the recent attack, Israel may exert pressure on its ally, the US, to impose stricter sanctions on Iran. The enforcement of such sanctions, particularly on Iranian oil exports, could result in a loss of anywhere between 0.5 million to 1 million barrels per day of oil supply. This would likely keep the oil market in deficit for the remainder of the year, contradicting the Biden administration’s wish to maintain oil and gasoline prices at sustainable levels ahead of the election. While other OPEC nations have spare capacity, utilizing it would tighten the global oil market even further. Saudi Arabia and the UAE, for example, could collectively produce an additional almost 3 million barrels of oil per day if necessary.

Furthermore, both Iran and the US have expressed a desire to prevent further escalation. However, much depends on Israel’s response to the recent barrage of rockets. While Israel has historically refrained from responding violently to attacks (1991), the situation remains fluid. If Israel chooses not to respond forcefully, the US may be compelled to promise stronger enforcement of sanctions on Iranian oil exports. Consequently, Iranian oil exports are at risk, regardless of whether a wider confrontation ensues in the Middle East.

Analyzing the potential impact, approximately 2.2 million barrels per day of net Iranian crude and condensate exports could be at risk, factoring in Iranian domestic demand and condensate production. The effectiveness of US sanctions enforcement, however, remains uncertain, especially considering China’s stance on Iranian oil imports.

Despite these uncertainties, the market outlook remains cautiously optimistic for now, with Brent Crude expected to hover around the USD 90 per barrel mark in the near term. Navigating through geopolitical tensions and fundamental factors, the oil market continues to adapt to evolving conflicts in the Middle East and beyond.

Fortsätt läsa

Analys

OPEC+ won’t kill the goose that lays the golden egg

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Lots of talk about an increasingly tight oil market. And yes, the oil price will move higher as a result of this and most likely move towards USD 100/b. Tensions and flareups in the Middle East is little threat to oil supply and will be more like catalysts driving the oil price higher on the back of a fundamentally bullish market. I.e. flareups will be more like releasing factors. But OPEC+ will for sure produce more if needed as it has no interest in killing the goose (global economy) that lays the golden egg (oil demand growth). We’ll probably get verbal intervention by OPEC+ with ”.. more supply in H2” quite quickly when oil price moves closer to USD 100/b and that will likely subdue the bullishness. OPEC+ in full control of the oil market probably means an oil price ranging from USD 70/b to USD 100/b with an average of around USD 85/b. Just like last year.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Brent crude continues to trade around USD 90/b awaiting catalysts like further inventory declines or Mid East flareups. Brent crude ydy traded in a range of USD 88.78 – 91.1/b before settling at USD 90.38/b. Trading activity ydy seems like it was much about getting comfortable with 90-level. Is it too high? Is there still more upside etc. But in the end it settled above the 90-line. This morning it has traded consistently above the line without making any kind of great leap higher.

Netanyahu made it clear that Rafah will be attacked. Israel ydy pulled some troops out of Khan Younis in Gaza and that calmed nerves in the region a tiny bit. But it seems to be all about tactical preparations rather than an indication of a defuse of the situation. Ydy evening Benjamin Netanyahu in Israel made it clear that a date for an assault on Rafah indeed has been set despite Biden’s efforts to prevent him doing so. Article in FT on this today. So tension in Israel/Gaza looks set to rise in not too long. The market is also still awaiting Iran’s response to the bombing of its consulate in Damascus one week ago. There is of course no oil production in Israel/Gaza and not much in Syria, Lebanon or Yemen either. The effects on the oil market from tensions and flareups in these countries are first and foremost that they work as catalysts for the oil price to move higher in an oil market which is fundamentally bullish. Deficit and falling oil inventories is the fundamental reason for why the oil price is moving higher and for why it is at USD 90/b today. There is also the long connecting string of:

[Iran-Iraq-Syria/Yemen/Lebanon/Gaza – Israel – US]

which creates a remote risk that oil supply in the Middle East potentially could be at risk in the end when turmoil is flaring in the middle of this connecting string. This always creates discomfort in the oil market. But we see little risk premium for a scenario where oil supply is really hurt in the end as neither Iran nor the US wants to end up in such a situation.

Tight market but OPEC+ will for sure produce more if needed to prevent global economy getting hurt. There  is increasing talk about the oil market getting very tight in H2-24 and that the oil price could shoot higher unless OPEC+ is producing more. But of course OPEC+ will indeed produce more. The health of the global economy is essential for OPEC+. Healthy oil demand growth is like the goose that lays the golden egg for them. In no way do they want to kill it with too high oil prices. Brent crude averaged USD 82.2/b last year with a high of USD 98/b. So far this year it has averaged USD 82.6/b. SEB’s forecast is USD 85/b for the average year with a high of USD 100/b. We think that a repetition of last year with respect to oil prices is great for OPEC+ and fully acceptable for the global economy and thus will not hinder a solid oil demand growth which OPEC+ needs. Nothing would make OPEC+ more happy than to produce at a normal level and still being able to get USD 85/b. Brent crude will head yet higher because OPEC+ continues to hold back supply Q2-24 resulting in declining inventories and thus higher prices. But when the oil price is nearing USD 100/b we expect verbal intervention from the group with statements like ”… more supply in H2-24” and that will probably dampen bullish prices.

Not only does OPEC+ want to produce at a normal level. It also needs to produce at a normal level. Because at some point in time in the future there will be a situation sooner or later where they will have to cut again. And unless they are back to normal production at that time they won’t be in a position to cut again.

So OPEC+ won’t kill the goose that lays the golden egg. They won’t allow the oil price to stay too high for too long. I.e. USD 100/b or higher. They will produce more in H2-24 if needed to prevent too high oil prices and they have the reserve capacity to do it.

Data today: US monthly oil market report (STEO) with forecast for US crude and liquids production at 18:00 CET

Fortsätt läsa

Populära