Analys
SEB – Råvarukommentarer, 2 september 2013
Rekommendationer
*) Avkastningen lämnar vi blank här eftersom det har varit ett två månaders uppehåll. Generellt sett har dock rekommendationerna varit lyckosamma med kraftiga nedgångar i priset på t ex spannmål och oljeväxter och prisuppgång på basmetaller.
Inledning
Makroekonomiska data har varit blandad med positiva IFO-siffror från Tyskland, men svag försäljningsutveckling för varaktiga varor i USA. Från USA har det å andra sidan kommit starkare ”consumer confidence” och BNP för andra kvartalet reviderades upp. Det har inte kommit någon viktig statistik från Kina, men vi ser faktiskt att elproduktionen, som tidigare sackat efter tidigare års utveckling, återhämtat sig. Elproduktionen i Kina är en indikator på hur det går i ekonomin, diagrammet nedan.
Nedan ser vi utvecklingen för PMI, en ledande konjunkturindikator, för några av världens viktigaste ekonomier. Notera hur det fortsätter att förbättra sig i Eurozonen och i USA, medan råvarulokomotivet Kina ligger fast vid 50, som indikerar varken tillväxt eller kontraktion.
Nedan ser vi BNP-tillväxten i de fyra BRIC-länderna. Det kan vara svårt att tro, men Brasilien är faktiskt det enda BRIC-landet som ökat sin tillväxt de senaste kvartalen och har nu en högre tillväxt än Ryssland. Vi ser att Indiens tillväxt är den som minskat mest de senaste två åren. Kinas tillväxt är också i sjunkande trend.
Råolja – Brent
Oljepriset rusade uppåt i veckan i takt med publiceringen av det ena krigiska uttalandet efter det andra från USA:s regering. Det har dock hela tiden funnits röster som pekat på vikten av eftertänksamhet. Sarah Palin, som befinner sig på den högra sidan av Republikanerna sade t ex så här i fredags kväll ”So we’re bombing Syria because Syria is bombing Syria? And I’m the idiot?” I torsdags fick Storbritanniens premärminister nej av Parlamentet för ett angrepp på Syrien. I lördags sade USA:s president att han ville ha stöd av kongressen, vilket minst tar 10 dagar att få. Per Jönsson, UI, menar att detta antyder att det antagligen pågår en förhandling mellan USA och Syrien och de dramatiska uttalandena från Obamas administration ska kanske förstås utifrån detta. Marknaden verkar ha förstått detta och uppgången i oljepriset kom av sig.
Bankens oljeanalytiker anser att för oljemarknaden är Libyens problem att hålla igång ens en fraktion av sin produktionskapacitet är ett större omedelbart problem, än risken för en militär inblandning i Syrien.
Oljeprisuppgången vände precis vid de tekniska motstånden kring 117 dollar. I det mycket korta perspektivet av några dagar, är en rekyl ner mot 110 dollar trolig. Det förutsätter dock att inget militärt angrepp på Syrien görs, men det förefaller efter USA:s president Obamas tal i lördags vara osannolikt. Antagligen handlas oljepriset ner ordentligt med hänvisning till talet.
Spotkontrakt kallas det kontrakt som har kortast tid kvar till leverans. För brent är det just nu oktoberkontraktet. I kursdiagrammet ovan är det spotkontraktets pris som visas. Det handlas just nu i 114.06 dollar. November – kontraktet, som alltså förfaller och går i leverans en månad senare, handlas i 112.27 dollar. Skillnaden i pris mellan månaderna är alltså 1.56%. Om vi antar att ingenting händer med terminskurvan, utom att tiden går, kommer alltså novemberkontraktet på en månad att ha stigit med 1.56%. På årsbasis blir det 20.3%. Detta är just nu den riskpremie (priset på risk vad gäller oljeprisets variation), som oljeproducenter är villiga att betala investerare för att bära risken på oljepriset. Detta är också just nu den riskpremie som certifikat som t ex OLJA S ger innehavaren av det.
20% är en ovanligt hög riskpremie och därför ligger också i marknadens förväntningar att priset kommer att falla. De senaste åren har investerare i terminer, via OLJA S, kunnat erhålla ungefär 5%. Därtill kommer ränta på beloppet, minus avgiften, vilka tar ut varandra mer eller mindre. Därutöver har man alltså haft möjligheten att geopolitisk risk i Mellanöstern, ger vinst via prisuppgång. Aktier har svarat på oroligheterna med att falla i pris. En placering i OLJA S, samtidigt som den gett en god avkastning från riskpremien i terminskurvan, har också fungerat som ett skydd mot faktorer som får aktier på fall. Det är precis av den här anledningen som olja är bra att ha i en välbalanserad portfölj!
I diagrammet nedan ser vi hur oljeterminsmarknadens terminspriser ser ut framåt i tiden. Den brandgula kurvan visar hur det såg ut i fredags kväll och den gröna hur det såg ut veckan innan.
Råoljelagren i USA, ligger efter den starka importsiffran, på samma nivå som förra året. Till viss del kan detta ha sin orsak i oroligheterna i USA visavi Syrien, men det är också säsongsmässigt så att lagren vänder upp vid den här tiden på året inför höst och vinter.
Importen år 2013 (röd) fortsätter att hålla sig under importen förra året (svart) och intervallet för de fem åren 2007-2011. Säsongsmässigt brukar man se en ökad import i den här veckan, och det såg vi också.
Vår vy är neutral.
Elektricitet
Nedan ser vi prisdiagrammet på det första kvartalets 2014 kontrakt. Vad vi ser är successivt lägre toppar sedan mars månad, och successivt högre bottnar sedan juni. Detta bildar en inom den tekniska analysen, klassiskt så kallad ”triangelformation”. Man ser dem ofta vid trendvändningar. I det här fallet är den huvudsakliga trenden nedåtriktad. Man bör alltid vänta på utbrott från triangeln, men med tanke på dels att priset är riktigt lågt i ett historiskt perspektiv och att det varit en varm och regnfattig sommar, med underskott i vattenmagasinen, ett år äldre kärnkraftverk, så skulle det inte förvåna om priset steg.
Den senaste veckan har priset rört sig ytterst lite, däremot har handeln varit livlig.
Vi ska se lite mer i perspektiv hur lågt elpriset är just nu. Nedan ser i spotkontraktet på ”årskontraktet” för el, dvs vad det skulle kosta att prissäkra ett helt kalenderår. Just nu avser spotkontraktet priset för att prissäkra leverans av el under hela år 2014. Diagrammet är på månadsbasis.
Vi tror att det är riktigt låga priser på el just nu. Det är orsakat av riktigt låga priser på kol, bottennivåer på utsläppsrätter och allmän lågkonjunktur. Även om ”tajmingen” kan missa, är elpriset nedtryckt av att alla faktorer är i botten. Det borde rimligtvis vara bättre att vara köpt än att vara såld elpriset. I synnerhet som tillväxten, t ex i USA tycks vara på väg tillbaka.
Hydrologisk balans ligger kvar på ett underkott (i förhållande till normala vattennivåer).
Marginalkostnaden för att producera el bestäms av priset på kol och priset på utsläppsrätter. Nedan ser vi priset på utsläppsrätter i euro / ton. Vi ser att priset bottnade i april. Sedan dess har en viss återhämtning och framförallt konsolidering ägt rum.
Vi rekommenderar alltså försiktigt köp av el, t ex EL S, som har mindre risk än BULL EL X4 S.
Naturgas
Naturgaspriset har varit fallande sedan maj, men har rekylerat upp i augusti. Vi tror att det handlar om just en rekyl och att priset kommer att vända ner igen.
EIA räknar med att år 2013 blir det sjätte året på raken med rekordproduktion av naturgas i USA.
Guld & Silver
Guldpriset har rekylerat upp och nått upp till nivåer där rekylen torde stöta på motstånd i det korta perspektivet. USA:s president Obamas tal om Syrienkonflikten, längre beskriven under råoljeavsnittet ovan, torde få en klart negativ påverkan på guld- och silvermarknaderna i den kommande veckan.
Den största börshandlade investeringsprodukten på guld, GLD, som investerare sålt av friskt under våren, har faktiskt attraherat nettoinflöden för första gången sedan november förra året. Vi ser antal GLD-bevis utestående i röd kurva nedan och guldpriset som den tunnare svarta.
Nedan ser vi kursdiagrammet för silver i dollar per troy ounce. Prisuppgången i veckan stannade vid motståndet på 25 dollar, som nämndes i förra veckans brev. Nedgången lär få fortsatt fart när handeln öppnar igen natten till måndag.
Nedan ser vi kvoten mellan guldpriset och silverpriset. Silver har hämtat igen en del mark mot guldet sedan slutet av juli. Kanske är det dags att tappa lite mot guldet nu.
Platina & Palladium
Platina har stigit upp till ett tekniskt motstånd, där priset har vänt ner tidigare i år. Stödet under trenden uppåt är intakt. Om veckan inleds med fallande priser för ädelmetaller, kan det bli ett test av stödlinjen. Bryts den, har vi återigen en säljsignal på platina.
Palladiumpriset ligger precis under ett tekniskt motstånd. Det är en mycket spännande situation rent tekniskt. Motståndet har hållit så många gånger, att ett brott uppåt från den skulle signalera en större förändring i palladiummarknaden. Än så länge ser motståndet dock ut att hålla. Gissningsvis håller motståndet och priset rekylerar nedåt i det korta perspektivet. Skulle motståndet brytas uppåt, vill vi naturligtvis vara köpta palladium. Det finns även en stödlinje under, inritad i diagrammet nedan. Bryts den på nedsidan har vi istället en säljsignal. Priset kan då falla från 722 dollar till nästa stöd på 600 dollar, enligt teknisk analys.
Vi är för närvarande neutrala platina och palladium.
Koppar
De som tror på uppgång i kopparpriset pekar på att det ekonomiska läget i Kina håller på att förbättras och de första tecknen på en återhämtning i Europa. De ser detta som en bra anledning att köpa på nedgångar. De som tror på fortsatt nedgång i kopparpriset oroar sig för det ekonomiska hälsotillståndet i tillväxtmarknader som Indien, Brasilien, Ryssland och Indonesien. Effekten av osäkerheten har blivit en högre kursrörlighet. Vi håller mer på den grupp som tror på en uppgång i priset, eftersom fundamenta gradvis tycks förbättras. Vi tror att konsumenter av metallen också kommer att passa på att köpa på prisnedgångar. Å andra sidan hör vi också om producenter som är måna om att hedga om priserna kommer upp till runt 7400 dollar. Det ger oss en ”range” som ligger vid 7000 till 7500 dollar per ton och det är där priset har legat. Skulle priset gå över 7500 dollar, har vi en teknisk köpsignal, men som marknaden ser ut, är det nog en bättre idé att försöka köpa nära botten på prisintervallet, dvs om priset återigen går ner mot 7000 dollar.
Vi förväntar oss fortsatt hög volatilitet. Vår kortsiktiga bedömning talar för uppsidan och vi rekommenderar därför köp av BULL KOPPAR X2 S eller X4 S.
Aluminium
Premien (över LME-noteringen) för fysisk leverans av metal har fallit dramatiskt i veckan som gick. Det har även själva LME-noteringen. Detta är ett hårt slag för producenterna. I vår prognos för nästa år ligger stora produktionsneddragningar. Vi förväntar oss att producenter kommer att tillkännage produktionsneddragningar de kommande månaderna. En betydande andel av producenterna förlorar pengar vid dagens priser. Nu, när priemierna faller, och förmodligen kommer att falla ännu mer när LME:s förslag går igenom i oktober. Det är är inte helt säkert att LME:s lösning på problemet med premierna för fysisk aluminium går igenom, men det är mycket troligt. Då blir situationen ännu värre för producenterna.
Zink
Sedan kursfallet under det första kvartalet, har zinkpriset fastnat i ett relativt smalt prisintervall mellan 1800 och 1950 dollar per ton. Uppgången sedan juli, som tillfälligt bröt 2000-nivån, ser ut att vara slutet på ”sidledeshandeln”. Efter flera år när det producerats mer än vad som konsumerats, har marknaden börjat komma i balans igen. Lagernivåerna vid LME har också börjat sjunka och uppgår nu till 1 miljon ton, vilket är enormt mycket, men drygt 200,000 ton mindre än för ett halvår sedan. Enligt ILZG var låg marknaden på ett överskott om 44,000 ton under det första halvåret, jämfört med 157,000 ton samma period förra året. Det långsiktiga ”bull-caset” för zink är baserat på att betydande gruvkapacitet stängs de kommande åren. Detta gäller fortfarande. 1.5 mt årlig produktionskapacitet väntas bli nedlagt under åren 2013 till 2016. Av detta tängs 450,000 tons kapacitet det kommande året.
Nickel
Det huvudsakliga temat för nickel är alltjämt överproduktionen av Nickel Pig Iron (”NPI”) i Kina. Den senaste RKEF-teknologin har sänkt marginalkostnaden för produktionen, vilket har satt ytterligare press på priserna. En effekt av den ökade produktionen av NPI i den rostfria stålindustrin, är ett överhäng av primärnickel i Kina. Rekordnivån på lagren vid LME 212,000 ton, har huvudsakligen orsakats av inleveranser till lagerhuset i Johor i Malaysia. Det materialet har antagligen exporterats från Kina. Nickelgruvor lider under dagens låga priser och marknaden behöver gruvnedläggningar för att återkomma i balans.
[box]SEB Veckobrev Veckans råvarukommentar är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]
Disclaimer
The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).
Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.
About SEB
SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.
Analys
Anticipated demand weakness sends chills
Brent crude stabilized around USD 73 per barrel yesterday and this morning, following U.S. inventory data that showed significant draws for yet another week, along with OPEC’s decision to delay output hikes for two months. However, the shift in OPEC+ strategy wasn’t enough to offset the sharp losses in crude prices witnessed over the past few weeks, with Brent falling by USD 8.5 per barrel (10.3%) since late August. This recent decline has largely been driven by concerns over fragile demand.
Looking ahead, despite the bullish U.S. inventory report (detailed below), the market’s focus remains on the anticipated weakness in crude and product demand, which is overshadowing positive signals. Deep concerns persist, especially regarding China, which typically accounts for roughly 40% of annual global demand growth.
Moreover, the current change in OPEC+ strategy does not guarantee stability moving forward. There is still uncertainty around how OPEC+ will proceed: whether it will continue to delay production or release more volumes to the market. Historically, OPEC+ has maintained a ”price floor” at USD 80+ per barrel, stepping in to support prices. However, this floor may now be shifting. Lastly, the Russia-Ukraine diesel shock has mostly dissipated, leading to a decline in the diesel crack and global diesel prices, which in turn is reducing stress on crude markets.
U.S. crude oil refinery inputs averaged 16.9 million barrels per day last week, reflecting a slight increase from the prior week, with refineries operating at 93.3% capacity. U.S. commercial crude inventories dropped by 6.9 million barrels, bringing the total to 418.3 million barrels—about 5% below the five-year average for this time of year, signaling a clear tightness in supply.
Since June, U.S. crude inventories have consistently shown substantial draws (see page 12), underscoring strong implied demand (see page 15) and slower-than-expected production growth. U.S. crude production appears to have plateaued, and its trajectory for the rest of the year will be crucial to monitor.
Gasoline inventories rose by 0.8 million barrels but remained 2% below the five-year average, while distillate (diesel) inventories fell by 0.4 million barrels, standing a significant 10% below their historical average.
On the import side, U.S. crude oil imports averaged 5.8 million barrels per day last week, down by 768,000 barrels from the previous week, further contributing to the supply draw. With China’s weakening economy now a focal point for commodities markets, pushing industrial commodities lower, the energy sector remains vulnerable but resilient for now.
Gasoline production reached 9.7 million barrels per day, and diesel production hit 5.2 million barrels per day, both reflecting steady output. Additionally, overall petroleum inventories fell by 8.0 million barrels (see page 14).
Earlier this week, we released our updated Oil and Gas Price Outlook, which provides detailed projections and insights into market trends through 2027. In the report, we forecast lower oil prices in 2025 as the market shifts to surplus, driven by tepid demand growth – particularly from China – and rising production both within and outside of OPEC+. We expect OPEC+ to tolerate some price declines in exchange for higher volumes, which could lead to increased price volatility. Yet, a market deficit is likely to return in 2026, setting the stage for a price rebound. In the natural gas market, tight LNG supply conditions are expected to sustain upward price pressure through 2024 and 2025, despite high EU inventories, with relief coming in late 2026 as new production capacity becomes available.
Analys
Brent crude will fluctuate more as OPEC+ loosens market control
Market focuses on China weakness and more supply from OPEC+ while the sound of Israeli rockets in Lebanon one weak ago are fading. Following a high of USD 80.53/b on Monday last week (following Lebanon – Israel rocket exchange on Sunday 25 Aug.) the Brent November contract traded downhill and ended the week at USD 76.93/b. On a Friday to Friday basis however, the November contract was down by only 1.6%. So not at all a total route. This morning the Brent Nov. contract is down 0.7% at USD 76.4/b on combined concerns for the Chinese economy and increasing signs that OPEC+ will indeed lift production in Q4-24 as earlier signaled. The current disturbances in Libya’s oil production could provide room for added supply from OPEC+. But fluctuations in Libya’s oil production has become quite normal over the latest years and any outages will probably be short lived. And to what we can understand from the news flow there has been given signals for restart of production already.
Softer towards the end of the year? The Brent crude oil price has a historical tendency for weakness in the latter part of the year. With continued deterioration in China and added barrels from OPEC+ in Q4-24 this could very well be the case also this year.
Brent will likely move over a wider range with softer market control by OPEC+. OPEC+ looks set to move to a softer price control regime. Shifting from a strict ”price” focus regime to some kind of hybrid ”price/volume” market control. This should allow the Brent crude oil price to fluctuate more. The difference between the highest and the lowest Brent crude oil price over the past 400 days is only USD 27.6/b. The median since 2009 is USD 50/b.
Bearish concerns for the future. But market looks tight here and now and Mid-East is very unstable. Lots of bearish talk and concerns, but physical signals are still tight. US oil inventories have been falling steadily and counter seasonally over the past 6 weeks and floating global crude stocks have fallen sharply and by more than 50 m barrels since a peak in June. Combine this with the very unstable situation in the Middle East and it is not so easy to sit with large short positions in oil.
The Brent crude November contract in USD/b
52 week ranking of Net long specs in Brent + WTI and ranking of Brent crude curve backwardation
Net long spec for Brent + WTI in million barrels
Historical average Brent crude oil prices per month since 2008 in nominal USD/b
Brent crude 400 day rolling High-Low price spread in USD/b difference
Total US commercial crude and product stocks in million barrels
Global, floating crude oil stocks in million barrels.
Analys
Fear of coming weakness trumps current tightness
Brent crude has continued its decline from earlier this week, dropping USD 2 per barrel since yesterday’s high in the afternoon, a decline of approximately 2.6%. It is currently trading at USD 75.9 per barrel, nearing its lowest level since early August and approaching the yearly low of USD 74.8 per barrel from early January.
Looking ahead, despite a bullish U.S. inventory report (detailed below), the fear of future weakness is overshadowing this positive news.
As highlighted in Tuesday’s crude oil comment, at the top of our “worry list” is the deteriorating economic outlook in China, which is worsening more rapidly than previously anticipated. Recent data from July indicates that bank loans to the real economy contracted for the first time in 19 years. Despite lower interest rates, corporations are not borrowing due to a loss of confidence. Fewer loans equate to reduced economic activity, which is evident in the decline in factory output. This situation intensifies concerns about Chinese oil demand, as the market increasingly believes that the weakness in Chinese oil imports may not be a temporary blip but a more sustained issue.
Additionally, yesterday’s sharp crude sell-off was influenced by the U.S. Bureau of Labor Statistics (BLS) adjustment, which revealed 818,000 fewer jobs than expected—the largest downward revision since 2009. While the Fed’s July meeting minutes had already reflected doubts about previous job data, making the revision less surprising, it nonetheless reinforces the view that the labor market is cooling, strengthening the case for a potential rate cut in September.
It is also worth noting that when crude oil prices were at current levels earlier in the year, the ’dated to front’ line was negative, whereas it is now positive. This shift suggests a fairly tight physical market, further evidenced by continuous inventory drawdowns.
U.S. commercial crude oil inventories (excl. SPR) dropped by 4.6 million barrels, bringing the total to 426 million barrels, which is approximately 5% below the five-year average for this time of year. Gasoline inventories fell by 1.6 million barrels and are 3% below the five-year average. Distillate (diesel) inventories also saw a drawdown of 3.3 million barrels, leaving them 10% below the five-year average. Overall, total commercial petroleum inventories declined by 5.9 million barrels last week—a clear indication of current market tightness.
Looking ahead to other potential weaknesses, the normalization of refinery margins suggests significantly less demand from refineries compared to the very strong margins seen in 2022, most of 2023, and the beginning of 2024. Consequently, we can expect reduced crude demand for refining in the future, reinforcing the expectation of “coming weaknesses.” Against this backdrop, a retest of the yearly low remains a possibility.
-
Nyheter3 veckor sedan
Lucara Diamond har hittat en diamant på 2492 karat
-
Analys3 veckor sedan
OPEC poised to scrap Q4 production hike
-
Nyheter2 veckor sedan
Torbjörn Iwarson kommenterar vad som händer på råvarumarknaden
-
Analys2 veckor sedan
Fear of coming weakness trumps current tightness
-
Nyheter2 veckor sedan
Tata Steel vill bygga 200 kärnkraftsreaktorer på 220 MW vardera för att producera grönt stål
-
Nyheter2 veckor sedan
Bixias höstprognos: Fortsatt låga elpriser
-
Nyheter4 veckor sedan
Priset på järnmalm under 100 USD på svag efterfrågan i Kina
-
Nyheter3 veckor sedan
Guld håller sig över rekordpriset 2500 USD