Följ oss

Analys

SEB Jordbruksprodukter, 30 augusti 2012

Publicerat

den

SEB Veckobrev Jordbruksprodukter - AnalysDet har varit stora prisuppgångar på spannmål i sommar. Det finns tecken på att majspriset faktiskt börjar ransonera efterfrågan på majs. Såväl vete som sojabönor ser fortfarande starka ut.

På fredag är det ministermöte (igen) i Ryssland om skörde- och exportsituationen. Nästa vecka kommer WASDE-rapporten. Det finns inte mycket nyheter för marknaden att ta fasta på innan dess, så det lär inte hända så mycket – om nu inte Ryssland ger oss någon nyhet.

Odlingsväder

ENSO fortsätter att surfa på gränsen till ett riktigt El Niño. SOI ligger under gränsen för El Niño på -8. Däremot har andra indikatorer som molnighet inte uppvisat typiska El Niñomönster de senaste två veckorna. Klimatmodeller prognosticerar att ENSO kommer att fortsätta ligga på gränsen fram till slutet av året eller in i början på 2013, för att sedan återgå till normala ENSO-förhållanden.

Odlingsväder - Graf - ENSO

Vete

Tekniskt har Matif-november fortsatt att röra sig inom den triangel som vi anser kommer att brytas på uppsidan. Ett sådant brott uppåt har enligt den tekniska analysen potential att gå upp till 286 euro per ton. Det finns två potentiella triggers för detta. Det ryska ministermötet på fredag och WASDE-rapporten nästa vecka.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Matif-vete, prognos på priset den 29 augusti 2012

Nedan ser vi Chicagovetet med leverans i december. Den tekniska bilden indikerar samma sak här.

Chicagovete - Graf med prisprognos den 29 augusti 2012

I diagrammet nedan ser vi terminspriserna framåt i tiden för Chicago och Matif och förändringen från 7 dagar sedan. Vi ser att backwardation har minskat i USA. Priset för leverans nästa november (2013) är ca 20 euro per ton högre i Chicago än i Paris.

Diagram över terminspriser på vete år 2012 till 2015

Det ryska jordbruksministeriet rapporterade igår (onsdag) att 53.4 mt spannmål och baljväxter har skördats hittills. Avkastningen ligger på 1.92 mt / ha. Förra året var det 2.63 ton/ha. Det är en minskning med 27%. Jordbruksministern upprepade sin prognos om en skörd på 75 mt, en minskning med 20% från förra årets 94 mt. Han sade att exportpotentialen är 12 mt. 2011/12 exporterade Ryssland 21.6 mt, enligt USDA.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Prognos på jordbruksprodukterNu på fredag möts ryska ministrar och experter och diskuterar skörden och exportmöjligheterna. Vi har tidigare visat att Rysslands nya medlemskap i WTO inte har tagit bort risken för ett exportstopp. Enligt WTO:s regelverk får Ryssland införa exportbegränsningar om det meddelar de andra länderna och om exportstoppet är tillfälligt, och det lär det ju vara.

Det är naturligtvis svårt för oss på SEB att följa vad som sägs i hela världen om exportstopp i alla länder. Ett enkelt sätt är att räkna alla artiklar som innehåller nyckelorden Wheat+Export+Ban och det ser vi nedan. Den senaste veckan har det talats mindre om exportstopp. Kanske marknaden är trött på ”storyn”.

Det franska jordbruksministeriet meddelade igår att ”World Food Security Situation Not Threatened for Now”. Fast de sade det väl på franska. Frankrike har inrättat det så kallade ”Rapid Response Forum” förra året för att hindra att länder inför exportbegränsningar. Det är en del av ”The Agricultural Market Information System” som inrättats på beslut av G20. Jag förmodar att de får anledning att träffas igen snart, allra senast efter USDA:s rapport nästa vecka.

Vetepriset och nyhetssentiment

De två senaste veckorna har det kommit ner nederbörd över Indien, vilket har fått läget att ljusna för grödor som majs, ris och sojabönor. 50% av Indien är drabbat av torka. Det minskar trycket på staten att införa exportbegränsningar. Arealen sådd med ris har ökat till 32.9 miljoner hektar från 30.8 förra året. Förra årets skörd var rekordhöga 91.5 mt, enligt det indiska jordbruksministeriet.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Orkanen Isaac som nådde fastlandet via Louisiana ger nederbörd, som förbättrar markfukten inför höstsådden av SRWW, även om stormen också fördröjer fältarbetet.

Maltkorn

Novemberkontraktet på maltkorn har funnit stöd och ser ur teknisk synvinkel ut att kunna stiga den närmaste tiden.

Graf över prisutveckling och prognos för maltkorn

Potatis

Potatishaussen fick priset att fortsätta stiga efter förra veckobrevet. Efter att ha nått över 24 euro per deciton, föll priset hastigt tillbaka till 20 euro, men har de senaste två dagarna åter stigit och ligger nu på 23 euro. Vi vet att det fanns säljare på över 24 euro, så det återstår att se om de är starka nog.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Pris på potatis steg kraftigt under augusti 2012

Nedan ser vi terminskurvan för industripotatis på Eurex. Priset för nästa års skörd ligger på 15 euro per deciton. Det är det man ska räkna med att få betalt för nästa års skörd.

Tycker man att det är en bra prisnivå kan man välja att sälja terminer för att prissäkra. Korrelationen över skördeåren mellan tysk industripotatistermin och till och med svensk matpotatisnotering är högre än 0.5. Prissäkring med de här terminerna ger en riskminskning. Trots att det är en annan kvalitet och ett annat land.

Terminer på industripotatis - Priser på Eurex

Majs

Majspriset har inte riktigt lyckats hitta nya toppnivåer och det är ett svaghetstecken. Marknaden ligger inom en triangelformation. Ett brott nedåt ur den vore inte bra och skulle innebära att vi skulle reducera långa positioner kraftigt och kanske till och med gå kort.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Diagram över majspriset - Prognos den 29 augusti 2012

Nedan ser vi terminskurvan framåt i tiden för majs.

Framtida majspris år 2012, 2013 etc enligt terminskurvor

Måndagens crop ratings för majs var kom in med 22% i good/excellent condition. Förra veckan var det 23%. Poor / Very poor kom in på 52% (upp en procentenhet).

Orkanen Isaac, som nådde fastlandet vid Louisiana kommer att ge mellan 70 och 80 mm nederbörd över Missouri de kommande tre dagarna, enligt National Weather Service. Det kommer också att blåsa en hel del och det kan skada majsfälten som pga torkan har svaga stjälkar. Berörda stater är Louisiana, Alabama, Arkansas och Mississippi. Etanolproduktionen har nu äntligen minskat efter de senaste veckornas uppgång. Det är en minskning från 823,000 fat/dag till 819,000 fat, enligt DOE:s veckostatistik. Vi får tolka det som att det finns tecken på att det höga majspriset faktiskt ransonerar konsumtionen.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Graf över prisutveckling på etanol år 2011 och 2012

Enligt USDA-rapporten den 10 augusti går 42% av amerikansk majsproduktion till etanolproduktion. Priset på etanol har backat i pris de senaste dagarna.

Sojabönor

Triangelformationen är bruten på uppsidan och har nu etablerat sig över toppen från juli. Vi ser det som en konsolidering inför nästa uppgångsfas, till den teoretiska målkursen 1879 cent / bu.

Tekniska grafer över pris på sojabönor

Crop conditions visar en minskning på 1% i kategorin ”good” och en ökning i ”very poor”. 38% är i poor / very poor condition medan 30% är good eller very good condition. Orkanen Isaac ger nederbörd, som berört under majs-avsnittet, men nederbörden är för sen för att påverka sojaskörden, eftersom den är tre veckor tidig och sojabönornas baljor redan är satta.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Raps

Vi tror alltjämt att rapsterminen för novemberleverans är på väg högre. Den snabba ”dippen” häromdagen, som återhämtade sig så snabbt, tyder på att köparna fortfarande har kommandot över marknaden. På ovansidan finns ett motstånd på 524.75 euro per ton. Vi tror att det ska testas igen – och övervinnas.

Prisutveckling på raps - TA-prognos 29 augusti 2012

Gris

Grispriset befinner sig i en tydlig bear market. Nedan ser vi baissen på grismarknaden.

Grispriset i tydlig bear market

Mjölk

Priset på mjölkpulver i Nordeuropa har fortsatt att stiga ännu en vecka. Nedanför ser vi oktoberkontraktet. Det har fortsatt att öka till 2718, från 2625 euro per ton.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Pris på mjölkpulver i Nordeuropa - 2012

Nedan ser vi priset på smör, också oktoberkontraktet såsom handlat på EUREX. Priset är angivet i euro per ton.

Diagram över pris på smör vid Eurex

På den amerikanska börsen har priset också stigit. EUREX som representerar marknaden i Europa har börjat bli allt mer med världsmarknadens pris, representerat av terminerna i Chicago.

Graf över prisutveckling på mjölk i Chicago år 2011 och 2012

Socker

Priset på socker har studsat upp från strax under 20 cent och ligger nu på nästan exakt 20 cent. Trenden är ner, men trenden är också gammal.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Utveckling över pris på socker - Trend framåt oklar

EURSEK

EURSEK svarar på ett starkt tekniskt stöd. Vi tror på sidledes rörelse den närmaste veckan. Augustis sidledes rörelse såg först ut som en paus inför fortsatt nedgång, men man ska inte se kursrörelser som i tisdags och i onsdags i en korrektion. Vi kan nu få se en uppgång mot 8.50 kr per euro.

EURSEK - Diagram och prognos den 29 augusti 2012

USDSEK

Dollarn har svarat på supportområdet och hoppat upp från det. Stödet ligger vid 6.60 kr. Priset kan i första hand gå upp till 6.80, men det mest troliga är fortsatt sidledes rörelse med stödet under.

Diagram över USDSEK och prognos - 2012

[box]SEB Veckobrev Jordbruksprodukter är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Disclaimer

The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).

Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

About SEB

SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa
Annons Centaur
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Analys

Crude oil comment: Lack of clear direction

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

This week, Brent crude prices have declined by USD 2.3 per barrel (2.8%) since Monday’s opening, driven by fundamental market factors. The current price is near its weekly low at USD 81.8 per barrel, down from Monday’s high of USD 84.5 per barrel.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

The price has fallen by nearly USD 1 per barrel since yesterday afternoon. This week’s downward trend can be attributed to three main factors:

1. Upcoming OPEC+ Meeting:

OPEC+ is scheduled to meet on June 1st for the Joint Ministerial Monitoring Committee (JMMC). Initially planned as a physical meeting in Vienna, it will now be fully digital, suggesting no major discussions or changes. We anticipate that the meeting will result in the extension of current production cuts into Q3 2024. OPEC+ aims to signal a tight yet well-supplied market, maintaining the status quo and minimizing significant market reactions.

2. U.S. Inventory Report:

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Wednesday’s U.S. inventory report had a bearish impact on the market, showing a build in commercial crude inventories (excl. SPR) by 1.8 million barrels, contrary to the expected 1.9-million-barrel draw. This was slightly more bullish than the American Petroleum Institute (API) forecast of a 2.5-million-barrel increase released on Tuesday.

Commercial crude inventories now stand at 458.8 million barrels, about 3% below the five-year average for this time of year. This build is counter-seasonal, as we usually see a draw at this time of the year. Gasoline inventories decreased by 0.9 million barrels, less than the anticipated draw of 1.2 million barrels. Distillate (diesel) inventories increased by 0.4 million barrels, against a consensus expectation of a 0.3-million-barrel draw, further defying typical seasonal trends and adding a bearish tone to the market, even though they remain about 7% below the five-year average. Overall, total inventories (crude + gasoline + distillate) rose by 1.3 million barrels.

Additionally, U.S. crude oil refinery inputs averaged 16.5 million barrels per day last week, an increase of 227 thousand barrels per day from the previous week. Refineries operated at 91.7% of their operable capacity, the highest since mid-January, as they ramp up following maintenance. Gasoline production averaged 10 million barrels per day, while distillate fuel production averaged 5.1 million barrels per day. A marginal improvement in refinery margins indicates healthier demand prospects leading into the driving season.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

3. FOMC Minutes and Economic Concerns:

The continued decline in oil prices can also be attributed to bearish pressure from hawkish Federal Open Market Committee (FOMC) minutes, which raised concerns about persistent inflation. This could result in prolonged higher U.S. interest rates, potentially limiting future oil demand growth.

In summary, the combined effect of the upcoming OPEC+ meeting, the U.S. inventory report, and economic concerns highlighted in the FOMC minutes has contributed to the weakening of Brent crude prices this week.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Analys

German solar power prices are collapsing as market hits solar saturation

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

German solar power producers got a price haircut of 87% over the past 10 days. German solar power producers have over the past 10 days received a volume weighted power price of only EUR 9.1/MWh. The average power price during non-solar-power-hours was in comparison EUR 70.6/MWh. Solar power producers thus got an 87% cut in the power price they get when they produce vs. the power price during non-solar-power-hours. This is what happens to power prices when the volume of unregulated power becomes equally big or bigger than demand: Prices collapse when unregulated power produces the most.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Massive growth in solar power installations in Germany in 2023 is leading to destruction of solar hour prices and solar profitability. Germany installed a record 14,280 MW of solar power capacity According to ’PV Magazine International’. That is close to twice as much as in 2022. Total installed solar capacity reached 81.7 GW at the end of 2023 according to ’Renewables Now’. Average German demand load was in comparison 52.2 GW. So total solar capacity reached almost 30 GW above average demand. Solar power produces the most during summer when demand is lower. The overshoot is thus much larger than the 30 GW mentioned when it matters.

The collapse in solar-hour-power-prices implies a collapse in solar power producer earnings unless the earnings of the installations are secured with subsidies or by PPAs. It also means that there is a sharp reduction in the earnings potential for new solar power projects. The exponential growth in new installations of solar capacity we have seen to date is likely to come to an abrupt halt. There is however most likely still a large range of solar power projects under construction in Germany which will be finalized before growth in new capacity comes to a halt. The problem of solar power production curbs (you are not allowed to produce at all) and solar power price destruction is likely to escalate yet higher before new growth in supply comes to a halt. 

Focus will now shift from solar production capacity growth to grid improvements, batteries and adaptive demand. All consumers are of course happy for cheap power as long as they are able to consume it when it is cheap. At the moment they can’t. But the incentive to be inventive is now super high. The focus will now likely shift from solar power production growth to grids, batteries, adaptive demand and all possible ways to utilize ”free power”. This will over time exhaust the availability of ”free power” and drive solar-hour-power-prices back up. This again will then eventually open for renewed growth in solar power capacity growth.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

It is probably much worse down in the grid. What is worth noting is that these numbers are for all of Germany average. Solar power congestion is much worse in the local grids all around Germany along with local grid capacity constraints ect.

The problem of solar power is high concentration of production: 80% of German solar production was produced during 22.3% of the hours in the year in 2023. What is also worth mentioning is that solar power production is extremely concentrated in relatively few hours per year. It produces in the middle of the day and during summer. In 2023 German solar power produced 80% of its production in only 22.3% of the hours of the year. This basically implies that once solar power production reaches 22.3% of total power supply (without batteries), then solar-hour-power-prices will likely collapse. Solar power production reached 55 TWh in 2023. That’s a lot but it is still only 12% of total demand of 458 TWh in 2023. What it means is that the acute problem of solar-hour-power-price-destruction sets in much before the ”theoretical 22.3%” mentioned above.

On the 21 Feb 2024 we wrote the following note on this issue: ”The self-destructive force of unregulated solar power” where we highlighted these issues and warned that this will likely be a process of ”First gradually. Then suddenly”.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

German solar power capacity makes a big leap upwards in 2023 as the energy crisis hurt everybody. Demand went down. Now there is a large overcapacity in installed solar effect vs. demand load.

German solar power capacity makes a big leap upwards in 2023 as the energy crisis hurt everybody. Demand went down. Now there is a large overcapacity in installed solar effect vs. demand load.
Source: SEB calculations and graph, PV Magazine, Wikipedia, Blberg data on German power demand

German solar power producers got an 87% price haircut on average during last 10 days vs. those who produced during non-solar-power hours.

German solar power producers got an 87% price haircut on average during last 10 days vs. those who produced during non-solar-power hours.
Source: SEB calculations and graph, data by Blbrg

Volume weighted solar power prices vs. non-solar-hours. Bigger and bigger discount.

Volume weighted solar power prices vs. non-solar-hours. Bigger and bigger discount.
Source:  SEB calculations and graph, data by Blbrg

Volume weighted solar power prices vs. non-solar-hours. Bigger and bigger discount.

Volume weighted solar power prices vs. non-solar-hours. Bigger and bigger discount.
Source: SEB calculations and graph, data by Blbrg

Solar power production and German power prices over the past 10 days.

Solar power production and German power prices over the past 10 days.
Source: SEB calculations and graph, data by Blbrg

Solar power production and German power prices on 27 April 2024.

Solar power production and German power prices on 27 April 2024.
Source:  SEB calculations and graph, data by Blbrg
Fortsätt läsa

Analys

Firm at $85

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

This week, Brent Crude prices have strengthened by USD 1.2 per barrel since Monday’s opening. While macroeconomic concerns persist, market reactions have been subdued, with price fluctuations primarily driven by fundamental factors. Currently, the oil price stands at its weekly high of USD 84.4 per barrel, with Wednesday’s low recorded at USD 81.7 per barrel, indicating relatively normal price movements throughout the week.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

The upward trajectory since Wednesday afternoon can be attributed to two main factors:

Firstly, Wednesday’s US inventory report, though mixed, conveyed a bullish sentiment to the market due to an overall decline in commercial inventories. The report from the US Department of Energy (DOE) revealed a draw in US crude inventories of 1.4 million barrels last week, surpassing consensus estimates of a 2.0-million-barrel draw –  the American Petroleum Institute’s (API) forecast of a 0.5-million-barrel build on Tuesday.

Additionally, a marginal improvement in refinery margins hints at healthier demand prospects leading up to the driving season. While commercial crude oil inventories (excluding Strategic Petroleum Reserve) decreased, standing approximately 3% below the five-year average for this period, total gasoline inventories saw a notable increase of 0.9 million barrels compared to the consensus forecast of a decrease of 1.1 million barrels. Distillate fuel inventories experienced a more moderate increase in line with expectations, rising by 0.6 million barrels but remaining approximately 7% below the five-year average. Overall, total inventories (crude + gasoline + distillate) showed a marginal increase of 0.1 million barrels, coupled with a 1% improvement in refinery utilization to 88.5% last week (see pages 11 and 18 attached).

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

The substantial draw in commercial crude inventories, particularly compared to the typical seasonal build, has emerged as a key price driver (see page 12 attached).

Secondly, the third consecutive day of oil price gains can be attributed to renewed optimism regarding US rate cuts, supported by positive US jobs data suggesting potential Federal Reserve rate cuts this year. This optimism has boosted risk assets and weakened the dollar, rendering commodities more appealing to buyers.

In a broader context, crude oil prices have been moderating since early last month amidst easing tensions in the Middle East. Attention is also focused on OPEC+, with Russia, a key member, exceeding production targets ahead of the cartel’s upcoming meeting. Expectations are widespread for an extension of output cuts during the next meeting.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Conversely, providing support to global crude prices is the Biden administration’s intention to increase the price ceiling for refilling US strategic petroleum reserves to as much as USD 79.99 per barrel.

With geopolitical tensions relatively subdued, but lingering, the market remains vigilant in analyzing data and fundamentals. Our outlook for oil prices at USD 85 per barrel for 2024 remains firm and attainable for the foreseeable future.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära