Analys

SEB Jordbruksprodukter, 30 augusti 2012

Publicerat

den

Det har varit stora prisuppgångar på spannmål i sommar. Det finns tecken på att majspriset faktiskt börjar ransonera efterfrågan på majs. Såväl vete som sojabönor ser fortfarande starka ut.

På fredag är det ministermöte (igen) i Ryssland om skörde- och exportsituationen. Nästa vecka kommer WASDE-rapporten. Det finns inte mycket nyheter för marknaden att ta fasta på innan dess, så det lär inte hända så mycket – om nu inte Ryssland ger oss någon nyhet.

Odlingsväder

ENSO fortsätter att surfa på gränsen till ett riktigt El Niño. SOI ligger under gränsen för El Niño på -8. Däremot har andra indikatorer som molnighet inte uppvisat typiska El Niñomönster de senaste två veckorna. Klimatmodeller prognosticerar att ENSO kommer att fortsätta ligga på gränsen fram till slutet av året eller in i början på 2013, för att sedan återgå till normala ENSO-förhållanden.

Vete

Tekniskt har Matif-november fortsatt att röra sig inom den triangel som vi anser kommer att brytas på uppsidan. Ett sådant brott uppåt har enligt den tekniska analysen potential att gå upp till 286 euro per ton. Det finns två potentiella triggers för detta. Det ryska ministermötet på fredag och WASDE-rapporten nästa vecka.

Nedan ser vi Chicagovetet med leverans i december. Den tekniska bilden indikerar samma sak här.

I diagrammet nedan ser vi terminspriserna framåt i tiden för Chicago och Matif och förändringen från 7 dagar sedan. Vi ser att backwardation har minskat i USA. Priset för leverans nästa november (2013) är ca 20 euro per ton högre i Chicago än i Paris.

Det ryska jordbruksministeriet rapporterade igår (onsdag) att 53.4 mt spannmål och baljväxter har skördats hittills. Avkastningen ligger på 1.92 mt / ha. Förra året var det 2.63 ton/ha. Det är en minskning med 27%. Jordbruksministern upprepade sin prognos om en skörd på 75 mt, en minskning med 20% från förra årets 94 mt. Han sade att exportpotentialen är 12 mt. 2011/12 exporterade Ryssland 21.6 mt, enligt USDA.

Nu på fredag möts ryska ministrar och experter och diskuterar skörden och exportmöjligheterna. Vi har tidigare visat att Rysslands nya medlemskap i WTO inte har tagit bort risken för ett exportstopp. Enligt WTO:s regelverk får Ryssland införa exportbegränsningar om det meddelar de andra länderna och om exportstoppet är tillfälligt, och det lär det ju vara.

Det är naturligtvis svårt för oss på SEB att följa vad som sägs i hela världen om exportstopp i alla länder. Ett enkelt sätt är att räkna alla artiklar som innehåller nyckelorden Wheat+Export+Ban och det ser vi nedan. Den senaste veckan har det talats mindre om exportstopp. Kanske marknaden är trött på ”storyn”.

Det franska jordbruksministeriet meddelade igår att ”World Food Security Situation Not Threatened for Now”. Fast de sade det väl på franska. Frankrike har inrättat det så kallade ”Rapid Response Forum” förra året för att hindra att länder inför exportbegränsningar. Det är en del av ”The Agricultural Market Information System” som inrättats på beslut av G20. Jag förmodar att de får anledning att träffas igen snart, allra senast efter USDA:s rapport nästa vecka.

De två senaste veckorna har det kommit ner nederbörd över Indien, vilket har fått läget att ljusna för grödor som majs, ris och sojabönor. 50% av Indien är drabbat av torka. Det minskar trycket på staten att införa exportbegränsningar. Arealen sådd med ris har ökat till 32.9 miljoner hektar från 30.8 förra året. Förra årets skörd var rekordhöga 91.5 mt, enligt det indiska jordbruksministeriet.

Orkanen Isaac som nådde fastlandet via Louisiana ger nederbörd, som förbättrar markfukten inför höstsådden av SRWW, även om stormen också fördröjer fältarbetet.

Maltkorn

Novemberkontraktet på maltkorn har funnit stöd och ser ur teknisk synvinkel ut att kunna stiga den närmaste tiden.

Potatis

Potatishaussen fick priset att fortsätta stiga efter förra veckobrevet. Efter att ha nått över 24 euro per deciton, föll priset hastigt tillbaka till 20 euro, men har de senaste två dagarna åter stigit och ligger nu på 23 euro. Vi vet att det fanns säljare på över 24 euro, så det återstår att se om de är starka nog.

Nedan ser vi terminskurvan för industripotatis på Eurex. Priset för nästa års skörd ligger på 15 euro per deciton. Det är det man ska räkna med att få betalt för nästa års skörd.

Tycker man att det är en bra prisnivå kan man välja att sälja terminer för att prissäkra. Korrelationen över skördeåren mellan tysk industripotatistermin och till och med svensk matpotatisnotering är högre än 0.5. Prissäkring med de här terminerna ger en riskminskning. Trots att det är en annan kvalitet och ett annat land.

Majs

Majspriset har inte riktigt lyckats hitta nya toppnivåer och det är ett svaghetstecken. Marknaden ligger inom en triangelformation. Ett brott nedåt ur den vore inte bra och skulle innebära att vi skulle reducera långa positioner kraftigt och kanske till och med gå kort.

Nedan ser vi terminskurvan framåt i tiden för majs.

Måndagens crop ratings för majs var kom in med 22% i good/excellent condition. Förra veckan var det 23%. Poor / Very poor kom in på 52% (upp en procentenhet).

Orkanen Isaac, som nådde fastlandet vid Louisiana kommer att ge mellan 70 och 80 mm nederbörd över Missouri de kommande tre dagarna, enligt National Weather Service. Det kommer också att blåsa en hel del och det kan skada majsfälten som pga torkan har svaga stjälkar. Berörda stater är Louisiana, Alabama, Arkansas och Mississippi. Etanolproduktionen har nu äntligen minskat efter de senaste veckornas uppgång. Det är en minskning från 823,000 fat/dag till 819,000 fat, enligt DOE:s veckostatistik. Vi får tolka det som att det finns tecken på att det höga majspriset faktiskt ransonerar konsumtionen.

Enligt USDA-rapporten den 10 augusti går 42% av amerikansk majsproduktion till etanolproduktion. Priset på etanol har backat i pris de senaste dagarna.

Sojabönor

Triangelformationen är bruten på uppsidan och har nu etablerat sig över toppen från juli. Vi ser det som en konsolidering inför nästa uppgångsfas, till den teoretiska målkursen 1879 cent / bu.

Crop conditions visar en minskning på 1% i kategorin ”good” och en ökning i ”very poor”. 38% är i poor / very poor condition medan 30% är good eller very good condition. Orkanen Isaac ger nederbörd, som berört under majs-avsnittet, men nederbörden är för sen för att påverka sojaskörden, eftersom den är tre veckor tidig och sojabönornas baljor redan är satta.

Raps

Vi tror alltjämt att rapsterminen för novemberleverans är på väg högre. Den snabba ”dippen” häromdagen, som återhämtade sig så snabbt, tyder på att köparna fortfarande har kommandot över marknaden. På ovansidan finns ett motstånd på 524.75 euro per ton. Vi tror att det ska testas igen – och övervinnas.

Gris

Grispriset befinner sig i en tydlig bear market. Nedan ser vi baissen på grismarknaden.

Mjölk

Priset på mjölkpulver i Nordeuropa har fortsatt att stiga ännu en vecka. Nedanför ser vi oktoberkontraktet. Det har fortsatt att öka till 2718, från 2625 euro per ton.

Nedan ser vi priset på smör, också oktoberkontraktet såsom handlat på EUREX. Priset är angivet i euro per ton.

På den amerikanska börsen har priset också stigit. EUREX som representerar marknaden i Europa har börjat bli allt mer med världsmarknadens pris, representerat av terminerna i Chicago.

Socker

Priset på socker har studsat upp från strax under 20 cent och ligger nu på nästan exakt 20 cent. Trenden är ner, men trenden är också gammal.

EURSEK

EURSEK svarar på ett starkt tekniskt stöd. Vi tror på sidledes rörelse den närmaste veckan. Augustis sidledes rörelse såg först ut som en paus inför fortsatt nedgång, men man ska inte se kursrörelser som i tisdags och i onsdags i en korrektion. Vi kan nu få se en uppgång mot 8.50 kr per euro.

USDSEK

Dollarn har svarat på supportområdet och hoppat upp från det. Stödet ligger vid 6.60 kr. Priset kan i första hand gå upp till 6.80, men det mest troliga är fortsatt sidledes rörelse med stödet under.

[box]SEB Veckobrev Jordbruksprodukter är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Disclaimer

The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).

Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.

About SEB

SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version