Följ oss

Nyheter

Saudiarabien bygger distributionscentral för ris i Dubai

Publicerat

den

Ris

RisSaudiarabien och Indien kommer gemensamt att bygga en distributionscentral för ris i Dubai, i ett joint venture som skapats i syfte att länka samman de indiska risproducenterna med Mellanösterns konsumenter.

Prins Mishaal bin Abdullah bin Turki och investeraren V Raman Kumar har bildat Innovo Special Foods JLT, ett joint venture tillsammans med Indiens största risproducent, LEAF Indien (Lakshmi Energy och Foods Ltd), för att skapa Mellanösterns och Nordafrikas största nav för lagring och distribution av ris. De totala investeringarna i distributionscentralen uppgår till 27 MUSD och kommer att omfatta en anläggning för lagring, bearbetning, polering och förpackning av ris. Den årliga kapaciteten kommer att överstiga 100 000 ton ris.

Bakgrunden till initiativet är matsäkerhet, så kallad food security, något som har kommit att bli en allt viktigare fråga både i Förenade Arabemiraten och övriga Mellanöstern eftersom regionen går in i en ny period av ekonomisk tillväxt med en växande befolkning med ett stort beroende av importerad mat.

För närvarande är 20 procent av all import till Förenade Arabemiraten livsmedel och inte mindre än 90 procent av maten som konsumeras i regionen importeras, men det finns bara tre månaders lager av baslivsmedel. Den ökande efterfrågan på basmatiris har främst drivits på av konsumtion från Saudiarabien, Jemen, Iran, Irak, Bahrain, Oman, Förenade Arabemiraten och Kuwait, som står för en konsumtion på över 4 miljoner ton basmatiris varje år.

Fyra jordbruksprodukter som stiger under 2014

Även om marknaden har varit ganska skakig på senare tid har vi sett styrka i ett segment, råvaror. Flera råvaror har stigit den senaste tiden, framförallt drivet av jordbruksråvaror.

Faktum är att PowerShares DB Agricultural Fund (NYSEARCA: DBA) har stigit med mer än 13 procent under den senaste månaden då försörjningsfrågor har kommit att driva priserna på flera jordbruksråvaror. Oron för försörjningsproblemen är särskilt tydlig är det gäller jordbruksprodukter där inte mindre fyra råvaror har stigit med mer än 10 procent under den senaste månaden. Uppgången illustreras i tabellen nedan med utvecklingen för ett antal börshandlade produkter (ETFer och certifkat).

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

ETF-fonder och certifikat (ETN) på jordbruksråvaror

Vad ligger bakom denna uppgång?

För mer information om vad som driver dessa fyra jordbruksråvaror högre se nedanstående video.

Fortsätt läsa
Annons Centaur
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

The Six Billion Dollar Gold Scam, en podd-miniserie om Bre-X-historien

Publicerat

den

The six billion dollar gold scam podcast

Det på 1990-talet börsnoterade företaget Bre-X ansågs då ha gjort världens största guldfyndighet, innan allt visade sig vara en bluff. ”The Six Billion Dollar Gold Scam” är en podd-miniserie producerad av BBC och CBC. Finns där poddar finns, exempelvis på länken till Spotify nedan.

”Det var historiens största guldfynd… tills det inte var det längre. År 1995 meddelade det kanadensiska gruvbolaget Bre-X för världen att man hade hittat en betydande mängd guld djupt inne i Indonesiens djungler. Aktiekurserna sköt i höjden när investerare över hela världen kämpade för att göra anspråk på fyndigheten. Men när Bre-X:s chefsgeolog mystiskt föll från en helikopter över djungeln började historien om miljardfyndet att nystas upp. Nästan tre decennier senare har ingen någonsin ställts till svars. Nu tar programledaren Suzanne Wilton med lyssnarna från Indonesiens djungler till småstaden Alberta i Kanada för att undersöka vad som egentligen hände och ta reda på mer om mannen bakom tidernas största guldgruvebedrägeri.”

Trailer för podden The six billion dollar gold scam
Fortsätt läsa

Nyheter

Mer värde i majs än socker framgent argumenterar Centaur Commodity Funds förvaltare

Publicerat

den

Ett fält fullt av majs, från ovan

Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund skriver i fondens månadsbrev om olika råvaror på marknaden. Ett stort fokus läggs denna gång på jordbruksråvaror.

Mer värde i majs än socker framgent

Iwarson skriver att priserna på softs, som t ex kakao, kaffe och socker, under förra året gynnades av torka kring ekvatorn orsakad av El Niño. El Niño är nu bakom oss och det har fått priserna att sjunka. Vad gäller socker är det en viktig råvara för tillverkning av etanol och alternativet är ofta majs. Jämfört med för några år sedan har priset på socker gått upp och priset på majs gått ner. Allt annat lika borde det tala för att det finns mer värde i majs än i socker framgent argumenterar Iwarson.

Priser har halverats från toppen, jordbrukarnas kostnader fortsatt höga

Iwarsson anser att det finns värde i alla åkergrödor. Priserna har halverats från toppen våren år 2022 och har inte återhämtat sig. Lantbrukares kostnader är höga i förhållande till prisnivån på produkterna. De första rapporterna om konditionen för amerikansk majs är mycket goda, bästa sedan år 2021, vilket tynger marknaden just nu. En trigger för prisuppgång vore starten av ett La Niña, men något sådant finns inte inom prognosfönstret som sträcker sig sex månader framåt.

Institutioners extremt hårda positionering i nedgång kan skapa asymmetri

Institutionella investerare är just nu extremt hårt positionerade för prisnedgångar i vissa råvaror, inklusive flera softs (jordbruksråvaror). Centaur Commodity Fund lyfter fram att denna extrema positionering hos institutionella investerare kan skapa en asymmetri i avkastningen, med större uppgångar än nedgångar.

Fortsätt läsa

Nyheter

Lundin-familjen satsar ännu mer på Fireweed Metals i en kapitalanskaffning

Publicerat

den

Fireweed Metals tillgång Macpass på karta

Fireweed Metals är ett av de nyare tillskotten i Lundin-sfären. Efter en första investering så ansågs bolaget inte riktigt ingå i Lundingruppen, men Lundin-släkten har sedan ökat sitt engagemang. Nu tar Lundin-släkten ett ännu större grepp om företaget. I torsdags meddelade Fireweed Metals att de ska göra en riktad emission på 30 miljoner CAD och att Lundin-sfären ville teckna hela emissionen. Dagen efter kom nyheten att emissionen utökas till 41,7 miljoner CAD. Emissionen görs till 1,10 CAD per aktie.

Peter Hemstead, interims-VD för Fireweed Metals, säger: ”Vi är glada över att ha fortsatt stöd från våra nyckelaktieägare; deras betydande engagemang i denna finansiering understryker hur spännande Macpass-distriktet är när vi fortsätter att integreras med Lundin-koncernen. Emissionslikviden kommer främst att finansiera våra prospekteringsinitiativ för 2024, särskilt genom ett omfattande 14 000 meter långt borrnings- och regionalt prospekteringsprogram vid Macpass. Denna finansiering gör det möjligt för Fireweed att genomföra årets planerade program utan behov av ytterligare kapital.”

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära